ohoy!

Matte :  Svåger Sjöman... det var länge sedan. Kul att höra hur du har det... synd att du blir försenad hem med omvägen runt "lilla"  Afrika. 
Hoppas du hinner hem till Julafton!
Ohoy!


Nu har vi har lämnat Persiska viken. Vi är mitt ute på Arabiska sjön, på väg söderut. Lugnet har lägrat sig igen och vi har börjat komma tillbaks in i normala rutiner. Den här resan går till Europa, men tar den lilla omvägen kring Afrika. Anledningen till det är dels risken för piratöverfall och dels att vi har ganska gott om tid till nästa hamn, men också att de tydligen höjt avgiften i Suezkanalen nu, så att det blivit billigare att gå runt Afrika.Det var en hektisk period, i "viken". Planer ändrades hela tiden, än hit, än dit. Först måste vi ankra på obestämd tid för att vänta på att få komma in i hamnen. Knappt har "kroken" hunnit komma i botten förrän de ändrar sig och vi ska in. Vid ett tillfälle sa de att det blåste för mycket för att vi skulle kunna gå in, när det sedan blåst upp ännu mer var det dags... Ett hamnuppehåll som planerats till 4-5 timmar kan helt plötsligt bli 18-20 timmar.


Stuveriet (de som lastar och lossar fartyg) hade ofta helt outbildat folk som jobbade och nästan ingen arbetsledning. De som skulle köra ut dumpers, hjullastare, lastbilar och annat fick ofta lära sig köra när de satt sig bakom ratten. Föraren av en grävmaskin på hjul t.ex. hittade inte bromsen förrän han kommit ner 3 däck utför en ramp. Det var nog bara tack vare Allahs goda vilja som ingen skadade sig där. Det var upp till oss att se till att allt blev ordentligt gjort utan att alltför mycket gick sönder och utan att någon gjorde sig illa.


Man var tvungen att vara överallt samtidigt. Lossning från däck 12, lastning på 5:an och några som förbereder lossning från däck 3 och 7. Tar de rätt bilar när de lossar? Tar de alla de ska ta? Blir den nya lasten ordentligt surrad? Får de igång de där gamla lastbilarna på 8:an och hittar de huvudströmbrytaren på mobilkranen på 3:an?

Jasså, det saknas visst några grävmaskiner. Det blir till att söka igenom hela lastrummet, igen. Lastplanen är ändrad så många gånger att ingen vet vad som står vart längre. Men, se där, 5 hjullastare till på 1:an som också ska av här, och 2 lastbilar som visst skulle av i förra hamnen...  Hoppsan!

Men vart har de där grävarna tagit vägen...


Nu, mitt ute på sjön kan man luta sig tillbaks igen och slappna av.


Kommentarer
Postat av: Lotta

oj , hoppas han hinner hem till julafton :-)

2008-11-28 @ 07:56:36
URL: http://gottablandat.wordpress.com
Postat av: sadia

härligt och vaar ute på sjön :) hoppas han hinner hem till jul!

2008-11-28 @ 08:38:49
URL: http://sadia.blogg.se/
Postat av: Anita o Uno

Nämen. Där ser man när inte rätt man på rätt arbete finns. Inget fack heller förmodar jag. Verkar vara riskfyllt i land ju. Skönt att pusta ut sen här hemma i Sweden.

2008-11-28 @ 12:15:02
URL: http://unoett.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0