årets perenn

I år är det elfte året som årets perenn utses. Det är perennaodlarna som vill göra oss uppmärksamma på särskilt odlingsvärda perenner och förstås få oss att komma hem med extra många perennaplantor från handelsträdgården.

Tidigare års perenner är:
1997 stäppsalvia
1998 röd solhatt
2000 kärleksört ´Matrona´
2001 ulleternell
2002 blodnäva ´Max Frei´
2003 rödbladig alunrot
2004 sköldpaddsört
2005 stjärnflocka
2006 kransveronika
2007 jättetåtel

2008 års perenn är vitblommande fläckig lungört, Pulmonaria officinalis.
image302

Motiveringen är att den är en bra marktäckare, utgör en fin kontrast till andra växter och att den är ett bra alternativ till gräsmatta i skuggiga delar av trädgården. Dessutom gillar inte sniglarna den!
Vitblommande fläckig lungörten blommar på våren med vita klockor men är dekorativ med sina vitfläckiga blad hela sommaren.

I boken Din Trädgård av Karin Berglund finns en fin komposition med lungörten, vitkantad hosta, vitplister och ett randgräs. Snyggt i en skuggig del av trädgården. För tankarna till den berömda vita trädgården i Sissinghurst i England.  En namnsort av årets perenn heter faktiskt just Sissinghurst White.
Enda nackdelen kan vara att flera av växterna i den kompositionen är väldigt invasiva men samtidigt är det nästan det som krävs för att de ska vara bra marktäckare.

På efternamnet - officinalis hörs att lungörten har använts som läkemedel. Växten har använts i försök att bota tuberkulos och mot heshet, hosta och astma och utvärtes vid sårbehandling. Bladen som med lite fantasi kan tyckas likna lungor har gett växten förnamnet Pulmonaria , pulmo betyder lunga. Vad man inte visste förr men vet idag är att växten innehåller cancerframkallande ämnen. Sniglarna kanske har vetat hela tiden?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0