göra en presentpåse



Jag lovade förut att visa ett enkelt sätt att tillverka en presentpåse.
Använd en kartong av något slag som mall. Större kartong = större påse.
Klipp en bit av ett kraftigt papper. Jag använder tapeter som blivit över.
Pappret klipps så det räcker runt kartongen med lite marginal.



Lägg papperet lite omlott och limma kanten.
Jag använder papperslim eller karlssons klister.
Se till att skarven hamnar på ett hörn, det blir snyggast så.



Vik in botten med kartongen kvar i som mall att vika efter. Vik en långsida först.



Vik sedan in kortsidorna. Limma vartefter du viker.



Så här ungefär blir det (vik inte lika snett som jag gjorde ;)).
Man kan limma en bokmärke eller nåt i botten för att det ska hålla ännu bättre.



Låt kartongen stå kvar inne i påsen medan limmet torkar. Se bara till att du inte råkar limma fast kartongen!



Ta ut kartongen.
Vik in sidorna så här.



Klipp av påsen så hög du vill ha den.
Det blir snyggast om man klipper med zickzacksax tycker jag.



Vik kanten.
Kvar är att stansa två hål att trä snöre eller band igenom för att stänga påsen.
Klart!

smått



Med trehundra pengar i plånboken klev jag in på miniatyrmässan i Gärdesskolan. Glömde ta vägen förbi bankomaten, skit! Inträdet kostade 140 för mig och Gullegubben (som jag med milt våld fick med mig på mässan ;)). Skulle haft mer kontanter för vad mycket fint det fanns !

Jag äääälskar pyttesaker. Och oj vad med pyttesaker det fanns, allt man kan tänka sig i miniatyr. Härligt! Trots den skrala kassan... kanske var bra att jag inte hade mer pengar med.. såg en liten docka för 600, så himla fin, hade jag haft 600 så hade den fått följa med hem, men herregud en minidocka för 600 är lite för dyrt.. men söt den var, alldeles perfekt. Jytte Simonsson heter hon som tillverkar de finaste av dockor. Jag ska hålla utkik efter henne nästa gång jag går på en minimässa.



Dockor, möbler, porslin, burkar, nallar, husdjur, skidor, gardiner, kläder... allt fanns i miniformat. Det mesta dessutom handgjort.



Mat, bullar och bröd och kakor och fläskschnitzel (!) .. ja som sagt allt fanns.



Kolla in koftorna längst upp i bild. De är handstickade, mini förstås... och knapparna går att knäppa. 
Vilket pilligt göra, oh my good!



De antika dockorna och möblerna var dyrast.




Det här tyckte jag var en bra idé. Ett litet dockskåp, bara två lådor högt. Alldeles lagom faktiskt. Fick tipset av en jag känner som var på mässan att fråga på Systembolaget efter vinlådor i trä. Det ska jag göra, om lådorna ändå ska slängas kan jag göra rum av dem istället.



Så vad fick jag med mig hem då ...efter inträdet på 140. Tycker jag gjorde rätt bra affärer för de 160 jag hade kvar. 
En docksäng, krullig och gullig. Jag ska sy madrass och sängkläder till den. En provdocka vit och fin. I burken ligger en prinsesstårta, låtsasmarsipan yummi! Jag ska sy på en liten virkad spets under eller klippa ur ett papper för tårtan saknar tårtpapper och det måste den ha ;)
En gammal hund med härlig patina skopade jag med mig för fyrtio kronor. Ser ut som en ko där på bilden men den är fin på riktigt,  ser ut som en terrier typ, handgjord i trä. Två små bambi som jag inte vet vad jag ska ha till men jag kunde inte motstå.. en femma styck fick jag betala. Och det bästa av allt; 0.8 stickor. Jag har letat såna och på mässan fanns de :) Jag ska sticka quakernåldynor någon gång och då måste jag ha extra smala stickor. Nu har jag det :)

matte dockmakerska

Förut sydde jag de här och nu är det dax att göra fler :)



Jag tänkte jag skulle förstora mönstret för det är i minsta laget vilket gör det tajt att vända de smala delarna. Ben och armar och öron är speciellt knepiga.
Mönstret var inte så lätt att förstora som jag tänkte. Jag tänkte, det är väl bara att öka en cm överallt runt mönstret men det blev helt fel proportioner. Tror jag får rita ett större mönster på frihand bara och provsy tills jag får till det. Hur gör man annars? Rutpapper, nä vad krångligt. Det får bli frihand och ögonmått.



Vita Hund till höger sydde jag igår. Vita Hund till vänster är originaldockan. Den har jag för att kolla att de nya blir ungefär likadana.

stickböcker



Det gick att göra ett fjärrlån på bibblan! Nu har jag fått hem boken som jag letat med ljus och lykta efter. Simply Socks av Anna Zilboorg. Jättebra att man kan beställa hem från andra bibliotek tycker jag. Den här har skickats från Karlstad.
Tyvärr levde boken inte alls upp till mina förväntningar. Det var knappt några beskrivningar alls bara mönsterrapporter och de var inte färgkodade ens. Får se vad och om jag försöker göra nåt ur boken. Jag ska i vilket fall som helst kopiera det som verkar vettigt och användbart ifall jag ska sticka fler turkiska sockor i framtiden.  



Det här däremot är en riktigt bra stickbok. Stickning av Britt-Marie Christofferson. Det är hemslöjdens förlag som ger ut den. Den fick jag när jag fyllde år av snälla svärmor, tack :)





Det här är några av de miljarder... nä nu överdriver jag en aning.. men en himla massa mönster finns det. Allt man kan behöva tror jag står i den boken. Rekommenderas! Den finns att beställa på adlibris har jag för mig.



Wilma är mamma till en ko




Wilma är skendräktig - light. Hon bäddar extremt mycket, kryper in under sängen och lägger sig, vilket hon aldrig brukar göra annars och så bär hon omkring på den här mjukiskossan. I vanliga fall kan hon inte ha gosedjur för efter 5 minuter har hon smulat sönder dem och dragit ut allt ludd över hela huset men nu har hon burit omkring på kossan i ett par dagar och den är fortfarande hel!

spetsduk



Mer tantvarning. Duken är virkad i sytrådstunnt garn med nål 0.75. Samma som jag använder när jag virkar spets så den blev väldigt liten. Jo jag har också hört att tant är inne, perfekt! Lika bra att passa på att låta tanten blomma ut ordentligt medans det är modernt ;)



En barnslig groda får bo på duken som kontrast till tantigheten.





Wilma hon bäddar och bäddar. Först sa jag åt henne att sluta för hon stökar till nåt alldeles, speciellt när hon kommer in med smutsiga tassar och sätter fotspår på kuddarna.. men så kom jag på att hon kanske är  skendräktig, det passar i tiden ungefär. Lillskruttan, bädda dig ett litet bo du!

kaos



Nä jag ingen ordning alls hemma hos mig. Det finns inte en yta som inte är belamrad med suddgummi, pennor, tyger, teckningar, funderingar, mönster, böcker, virkningar, stickningar, garner och mer därtill.
Idag syr jag docka, virkar på en liten spetsduk, hittar på en annan docka som jag ska provsy, tillverkar presentpåsar, trycker vimplar och planerar hallrenovering och funderar på att möblera om i sovrummet mitt i allt. Nä ingen ordning. Kreativt kaos kan vi kalla det. Jag försöker i omgångar att bli ordningssam men än har det inte lyckats hålla i sig mer än någon dag ;)



Såna här påsar gör jag. Den är inte riktigt klar, ska till dekorationer och band och annat.
Det blir mycket finare med personliga påsar än köpes tycker jag och dessutom kostar det nada! Man behöver ett grovt papper bara. Jag klipper från gamla överblivna tapetrullar som jag har. Jag ska visa senare hur man gör en påse. Det är superenkelt!



En annan sak jag funderat över är hur vi ska renovera våran muggiga hall. Jag har kommit fram till att det ska bli pärlspont, målad i vitt över hela väggarna. 
 Ett skoskåp från IKEA (IKEA är bäst!), ska vi köpa. Ett sånt som knappt har nåt djup alls så det får plats för hallen är liten och trång. Och så skönt att få bort de flesta skorna från golvet! Dessutom kan man ställa saker uppepå och göra fint. Ovanför skoskåpet som är vitt ska jag hänga en spegel och tavlor. Stora spegeln ska flyttas, lilla skåpet ska flyttas. Där kläderna hänger, till höger på bilden - syns inte, ska jag sätta en gardinstång och hänga ett tyg för. 

Det här ligger långt fram i tiden.. först ska vi göra klart lägenhetsköket. Bäst att ta en sak i taget så man inte blir nipprig men planera kan man alltid göra. 

jag älskar

ljudet av vass sax som skär genom papper

dimmig oktobermorgon, stilla så tankar hörs

våta hundögon

när min man skrattar

att det finns änglar

huvudet fullt av ideér

stark chili

att gråta till tevesåpor

doft av lavendel

popcornsdoftande hundtassar

vänlighet

vanilj

att inte gå och sova




 










det artar sig



Här har vi tillbringat mycket tid senaste dagarna. IKEA och KRauta är våra stammisställen nuförtiden. I morse var vi till IKEA och bytte diskbänk och köpte någon låda som fattades och vattenkran till köksrenoveringen. Efter det var vi i lägenheten hela dagen och fixade. Eller rättare sagt, Gullegubben och Svåger Sjöman fixade det mesta. Jag är bäst på att peka hur det ska va ;)



Bänkskivan är på plats! Blir så bra så :)
Nä vi ska inte ha babyblå luckor, det är skyddsplast. Ska bli spännande när plasten åker av - att se hur slutresultatet blir. Spis och kylskåp är på plats fast de är inte inkopplade och kaklet har vi inte hunnit foga och därför har vi inte satt upp fläkten. Men det börjar arta sig... börjar se ljuset i slutet av tunneln!  Nu blir det en liten renoveringspaus men till helgen fortsätter vi.

Nu ska jag googla på gardiner och pallar. Jag är inte så bra på att såga och sätta ihop lådor men piffet det kan jag nog få till :)

liten pippi


Wee bird kallas den. Jag blev förälskad första gången jag såg en.
Här är mönstret om du också vill göra en.




Fötterna är gjorda av en bit ihopsnurrad ståltråd. Vingarna är klippta från en gulnad pocketbok. Tänk trodde aldrig jag skulle ha användning av en gammal gulnad pocketbok ;)




Flyg fina fågel.
Flyg!

vimplar



Den blev lite i fånigaste laget kanske..
Till ett rosa flickrum kanske den passar.



Mussetryck och yoyoblommor som jag sydde pärlor i mitten på och ett rosblommigt tyg.



En med knapp. Klippt från ett gammalt utslitet örngott. Vimplar är ett bra sätt att använda upp alla tygsnuttar som ligger och tar plats. Till sist en med ihopsnurrade tygrosor.



Denna gillar jag bäst hittills. Det är olika hundtryck på en beige-grå färgskala.




Den här gången vändsydde jag inte utan zickzackade bara ihop tyget och sydde en raksöm upptill för kanalen. Mycket enklare och snabbare. Jag har trätt i ett snöre för upphängning. Schablonerna hittade jag på nätet, skar ut dem i plast (från plastficka) och färgen jag använt är textilfärg.

kitschigt söt burk




Ännu en burk till samlingarna. Jag älskar gamla burkar. Den här är visserligen ny men jag älskar den i alla fall. Enda som är synd är att locket inte är plåt, hade varit finare än plast.

bygger kök

Äntligen har vi kommit igång med köksrenoveringen. Det är i en lägenhet som vi har som köket finns. Det är pyttelitet och det har varit och är ett väldigt pusslande för att få ihop en inredning som får plats, funkar och ser någorlunda fin ut. En del kompromisser blir det för det är för pyttigt. Diskhon som vi köpte går inte in så vi måste köpa en liten med bara en ho, istället för två. Trist, men det är bara att gilla läget.

Nu börjar det arta sig med köksbyggandet. Fast det är inte på långa vägar klart än.
Vi har jobbat med köket hela veckan och Gullegubben är där nu och sågar till bänkskiva och fogar kaklet. Sedan är det el och en massa annat som ska till. Fläkt ska upp, spis ska monteras och diskho och handtag. Luckorna är på plats. Jag valde Abstrakt från IKEA, blanka vita. Eftersom det är så litet är det bara vitt som gäller. Vitt kakel och vita luckor. Bänkskivan blir ek.




Bänkskivan ska ligga över lådhurtsarna och i vinkel under fönstret. Där ska jag ha en stegpall som stol så man kan sitta och ta en kaffe och läsa tidningen eller nåt. Det ska vara en pall som är lagom hög att sitta på men som man också kan kliva på för att nå upp i skåpen. Var hittar man en sådan? Någon som vet? Den måste vara snygg! Lika viktigt som att den är praktisk.



Hihi, blir lite rörigt när man håller på.



Wilma har förstås varit med hela veckan. Bäst att ligga innanför dörren så man inte missar när matte och husse går :)

bidde en duk



De där rutorna jag började med förut blev bara en liten duk. Iddes inte göra så många att det skulle räcka till nåt större. Lite gulligt visst ... tantvarning, ja absolut ;)

matar fåglar och syr




Idag började jag mata fåglarna i trädgården. Det gör jag inte bara för att vara snäll utan lika mycket för att muta fåglarna att hålla till i min trädgård. För till våren äter de upp skadeinsekter och larver och annat smått och "gott" så mina växter håller sig friskare. 
Det är rolig underhållning dessutom, jag har hängt matautomaten så jag ser från fönstret. Idag kom blåmesar, talgoxar, nötväcka och en hackspett. Hackspetten var en rolig överraskning, undrar vad den tyckte om frön.. trodde den bara åt mask och annat levande.



Sådär blev den andra vimpelgirlangen.. här har jag hängt upp den mot gardinen bara för att se, fast egentligen hade jag tänkt hänga den på sänggaveln men den blev för lång. Kanske man kan dela den i två.. nä jag vet inte. Får klura på det. Vimplarna blev lite för stora också..nja jag är inte riktigt nöjd...



Jag gör en annan istället.. så länge. Ofta är det så där, det blir flera testprojekt innan det blir något som jag blir nöjd med. Nu ska det bli vimplar i beige, en med en tryckt musse pigg och någon i vitt och någon i rosa och med spets och rosor. Ja why not ;)

vad jag pysslar med



Vimplar har varit populärt i flera år men jag har inte tillverkat några förrän nu. Det här är min första girland. Blev inte riktigt så som jag ville. Jag broderade bokstäver med korsstygn och de blev för små och fjuttiga, det syns knappt vad det står. Love står det där på de på bilden men som sagt inte särskilt bra. 

Jag är inne på text nu. Det började med röda korsstygnstexterna som jag broderade för ett tag sedan och efter det fick jag idén att göra text på vimplar. Men som sagt .. blev inte som jag tänkt, så...



... jag letade reda på en font på nätet som jag gillade. Tycker om såna bokstäver som är gjorda för tryck, typ såna som finns på whiskeytunnor, trälådor, canvassäckar.
Det enklaste hade ju varit att leta reda på och köpa färdiga chabloner...
... men varför göra det lätt för sig ;)



Istället ritade jag upp de utskrivna bokstäverna större, klistrade dem på plast och skar ut med skalpell. Tog en evighet! Men nu är det gjort. Bokstäverna ska jag trycka på vimplar och trä på snöre. Tror det blir fint.



Inredning pysslar jag lite med också just nu. Jag hade ett par vintagekort med hundbilder men ramarna var fel färg så de har jag målat vita.



Hundar kan man inte få för mycket av ;)
Ser du lilla som tittar fram mellan kavajslagen. Pluttesnutten!



Gulligt ja.. den här bilden hade en ful brun ram men nu är den också vit och fin. Goldenvalpar = gullighetsfaktor 10 av 10 möjliga :)

förvaring för stickor



I pennasken bor mina virknålar.



Här ligger alla långa stickor.



... huller om buller överallt ligger strumpstickor och rundstickor och skramlar hemlöst.

så kan jag inte ha det!



Så igår slängde jag ihop den här. Det är en förvaring till alla hemlösa stickorna. Nice and cosy.



Jag använde mig av rutiga tyger bara för att det skulle bli lättare att sy rakt och göra kanaler på jämna avstånd för stickorna.



Jag sydde i band för att kunna knyta ihop rullen.



Så här.



25X109 blev den i färdigt mått. Det behövs rätt många fack för att allt ska få plats.



Längst upp är en kant som går att vika upp. Det är för att stickorna inte ska trilla ur när allt är ihoprullat.



Så här är vikta kanten sydd.




Olika breda fack för strumpstickor och rundstickor. Alla nerbäddade. Sov gott :)



Stickorna ligger inte i storleksordning.. jag har heller inte broderat stickornas siffra för varje fack.. det finns gränser ;). Däremot har jag lagt i en stickmätare så jag kan mäta vilka som är vilka.



De matchar inte varann direkt.. kanske jag ska måla träasken i vitt med rött eller nåt. Få se om jag ids. Nu är det iaf ordning och reda och lätt att hitta det jag behöver. Skönt!

nåldyna i kopp

Faran med att surfa runt på korsstygnssidorna är att man får ännu fler ideér :) Jeeesus, jag har för många ideér ;)
Här hittade jag hur man tillverkar en nåldyna i kopp. Var bara tvungen att prova!



Så här gör man;
Tag ett stycket rosbeströdd kaffekopp. Den här hittade jag på loppis.



Leta reda på broderigarn vars färger matchar rosorna på koppen.




Ett tyg att brodera på behöver man. Jag tog det här som jag hade en bit av för väven är sådan att det går att sy korsstygn på.



Leta reda på eller tillverka ett rosmönster. Jag använde ett som jag har ritat själv och använt när jag stickat vantar. Hade jag inte haft det då hade jag sökt här bland miljarder av gratis korsstygnsmönster.



Sedan är det bara att sy.



Baksidan kan se skruffsig ut. Det gör inget för det syns inte sedan.



Taaaaa da!
Jag gjorde ett litet nystan av ett fult akrylgarn jag hade och så lade jag tyget runt och sydde fast det på och till sist tryckte jag ner bollen i koppen.
Kvar att göra är att limma fast nål"bollen". Jag ska limma fast den i koppen, dessutom ska jag limma fast koppen på fatet med superlim så hela alltet sitter ihop. På fatet kan man t ex förvara fingerborg.



korsstygnsfnatt

Jag har fått korsstygnsfnatt.











Korsstygnen är broderade på baksidan av ett blommigt tyg som jag hade stuvar kvar av. Jag hade inget linne som passade men blomtyget funkade rätt bra att sy på. Tycker det är fint när rosorna från framsidan syns igenom lite så där lagom.
Fonten är hittad på nätet och likaså texterna. Jag ska stryka tyglapparna och söka efter gulliga ramar att rama in dem med.

Ååååå vad roligt!!

Grattis Tranströmer. Jag säger som resten; Äntligen!

hem till pappa

Nu är jag tillbaka från minisemestern. Vi var hem till pappa i norr, jag och Wilma och Gullegubben. Träffade syskon och åt godaste pitepalten och till sist gjorde vi en rundresa i Tornedalen, min pappas hemtrakter.



Det här är Letsi kraftstation. Det är så mycket vatten efter allt regnande att de måste släppa en del. Det dånar när vattnet forsar ner och fast vi stod så långt ifrån stänkte det. Maffigt!



Jag till vänster med min ena systerdotter. Det här vattnet är dammen i Lilla Luleälv. Alldeles nära där pappa bor. Där kan man i normala fall köra över men nu var det avstängt förstås. Där i dammen är badplats om somrarna. Fast nu skulle man flyta iväg i ett huj! (himla vad långhårig jag var. Jag klippte mig igår, det var på tiden ;))



Nyaste tillskottet i familjen. Sötaste systerdotterdottern. Dockorna skulle sova och blev nerbäddade under filten under stor koncentration.



I tornedalen är pappa född och där finns familjehemmet kvar. På väg dit stannade vi för lunch vid Kukkolaforsen. Där på andra sidan är Finland, så nära att man kan kasta en sten dit från svenska sidan. Vi åt sik, jättegott! Egentligen hade de bara öppet för beställningar men de slängde ihop mat till oss i alla fall. Vilka snälla människor.
Vi gjorde en riktig turnering, Lappträsk, Karungi, Haparanda, Överkalix är några av ställena vi var till. Tornedalen är fantastiskt fint. Synd bara att så många hus står tomma och förfaller. Pappa visade och berättade och glittrade hela han, han älskar sitt tornedalen. De är väldigt patriotiska tornedalingarna. De har ju eget språk, meänkieli, som pappa dessvärre inte lärde mig. Hade jag velat kunna! Och numera har de också en egen flagga. Jag ska överraska pappa med ett paket med bilder från vår rundresa och så har jag beställt en tornedalsflagga till honom. Tror han blir jätteglad.

RSS 2.0