nymöblerat



Äntligen har vi hittat trädgårdsmöbler som vi gillar båda och som (förhoppningsvis) är bättre kvalitet än de vi hade förut. Har vi tur håller de flera år!... hoppet är det sista som överger människorna ;)
 Möblerna kommer från Rusta. Parasollet är lite i minsta laget men det kanske håller bättre det också och inte blåser sönder så lätt när det är litet. Jag har tappat räkningen på hur många parasoll som vi haft som vi fått lov att kasta. Görs saker skruttigt för att de ska gå sönder så man är tvungen att köpa nytt? säkert är det så.



Gurkorna växer så sakteliga. Vi har fått kallare väder och då stannar allt av en aning.

Idag ska jag på jobbmöte och innan dess kommer en vän över på kaffe och så ska jag och Wilma Vackerhund ut och vandra. Vi ska nog gå ut nu på en gång innan regnet kommer för molnen hopas i horisonten.

välkommen hem



Gullegubben har äntligen kommit hem från seglatsen.
Det är jag glad för! Han och hans bror ser ut som tvättbjörnar i ansiktet, bruna förutom där glasögonen suttit. Deras näsor flagar, hihi de är så söta så.

love u

Yes! Du är bäst, Loreen.  Jag visste det!
Nu ska jag njuta av vinnarlåten. 
Kärlek till dig Loreeeeeen!


roar mig bäst jag kan



Wilma låg och såg så bedrövad ut förut i dag.. riktigt ledsen faktiskt, fast hon låg där bredvid sin killkompis som var på besök... jag undrade så vad det var som felades. 
I eftermiddags kom Oskars matte och hämtade honom och vips så blev Wilma jätteglad och busig.

- Du och jag matte

- Okej då Wilmis, vi ska vara bara vi och i kväll kommer husse och hela familjen är samlad. Blir inte det bra? 
- Äntligen har du fattat, du är inte alltid jättesmart, du matte men du är bra ändå!  



I väntan på att husse/Gullegubben ska komma hem från Luleå och segling provar jag att göra ravioli. Jag har aldrig gjort det förut men tänkte... hur svårt kan det vara? Jag kollade recept on line och gjorde typ så, fast jag hade inget Durumvete som det egentligen ska vara så jag körde på vetemjöl.. och så har jag ingen pastamaskin så jag använde kavel.



Jag tänkte göra en spenat-ost fyllning ... men jag hade ingen spenat.. och ingen bra ost, ricotta brukar det ju vara. Istället gjorde jag en fyllning av gröna ärtor med lök, muskot, vitlök, parmesan och allt vad det var.
Det finns deg kvar i kylen och ärtröra till ikväll om jag ids göra fler och om vi vill ha. Lördagsmys till schlagerfestivalen kanske.
I kväll vinner Loreen btw! Jag har slagit vad en femtilapp med syrrans man och jag tänker vinna! :)





Hade varit snyggt att skära med en sådan vågig skärare, du vet... kommer inte ihåg vad det kallas, en sådan man har när man gör kakor men jag hittade inte den så jag skar runt med en kniv bara. Man tager vad man..



Kokade raviolin i medelhavssalt vatten i tre minuter.



Värmde tomatsås (egentligen ratatouille som jag hade kvar men det fick duga, nästan samma sak ju) och rev parmesan över. 
Raviolin blev sisådär. Pastan svällde när den kokte, blev för tjockt och jag skulle ha skurit nättare runt fyllningen. Borde skurit nättare och kavlat ut degen tunnare. Smaken blev rätt okej men det hade varit godare och krämigare med en ricotta eller kanske en mozzarella i fyllningen.



Nu fattas bara någon som städar köket!

färskpotatis och buskpion



Jag fortsätter att vara nyttig :) Det här åt jag till lunch. Man behöver faktiskt inte äta kött eller fisk till varje mål mat. Men smör till färskpotatisen är ett måste!



Wilma har killsällskap sedan i går. Wilma ser deppig ut... kanske det är det där med biffen... som hon inte fick. Jag ska köpa henne nåt blodigt i morrn när jag går och handlar så hon blir glad.



Buskpionen är i fullt flor. Hon är rätt gräll i färgen men tjusig ändå.




Wilma fick sitta framför så det syns vad stor och pampig busken är.

Skipper skulle vara stolt



Kolla vad nyttig jag är. Anna Skipper skulle vara stolt om hon såg allt som ligger på min köksbänk.
Jag har varit upp till marknaden i centrum och handlat mina grönsaker. Det är hur mysigt som helst, fullt med färsk frukt och grönsaker och blommor. Utanför bolaget står en kille och spelar vemodiga visor på dragspel och det kryllar av folk i centrum som är glada och aningens solbrända på näsan (jobbar ingen? hihi nä.. inte jag heller, inte idag iaf).
120 kronor fick jag betala för allt, tycker inte det var så farligt dyrt. Det är en stor påse cashew och en stor bit ingefära och lite färskpotatis med. Kunde inte låta bli att stoppa på mig några färskpotatisar. De är som karra.



Till grönsakerna tar jag ett glas rött. Nä det är inte så illa som det ser ut, det är Brämhults hallondricka. Jag bara gillar att dricka det i vinglas, smakar bättre - och framförallt lyxigare!

Till middag blir det inget av det jag köpte idag. Det blir ratatouille som jag har över från igår. Men jag ska koka bondbönorna och lägga i marinad. Det är gott det och extra gott om de får marinera någon dag eller så.
Middagen blir senare för jag har svårt att äta när det är så varmt väder, blir törstig mest.



- men hallå!!! köpte du ingen biff?
- tänkte inte på det... sorry Wilma. Vill du ha en tomat?

I morrn kommer Gullegubben hem. I kväll kommer de fram till Luleå med segelbåten. De har haft toppenväder och jättemysigt men dåligt med vind och fått gå för motor en hel del av sträckan. Huvudsaken är att alla kommer fram välbehållna tycker jag.
Det är min syrra och hennes man som äger båten. Efter att ha seglat hem den till Luleå hamn i en hel veckas tid.... gissa vad de två planerar att göra till helgen? :) De är helt galna, japp de ska ut och segla. Herregud! Kan jag vara släkt med hon... börjar undra faktiskt ;)

bäst

Om inte Loreen vinner hela klabbet då är det nåt fusk. Fy sjutton vad hon är bäst! Jag är kär både i henne och låten.


gurka i växthuset



I fjol som var mitt första år med växthus satte jag frön från högra påsen. De blev superbra, smakrika. Trodde faktiskt inte att gurka kunde smaka så gott som de gjorde. Plantorna blev friska och fina också.
I år har jag inga Impectafrön utan jag köpte en påse gurkfrön på ICA. Ska bli spännande att se om de blir lika bra.. eller kanske de t o m är bättre.



Jag har satt gurkplantorna i mittenlådan. Jag tog de längsta bambupinnarna jag hade och stack ner som framtida stöd. Skulle faktiskt behövt ännu längre pinnar men det får duga. Gurkorna får slänga sig i ljuskronan som hänger ovanför dem i värsta fall.

De lådor jag inte planterat nåt i än har jag täckt med täckväv så jorden inte ska bli eländig och torr innan det är dags för växterna att flytta dit.



Så här ser en gurkbebis ut. Gullig visst! :)
Jag borde väntat på de riktiga bladen men jag hade inte tålamod så jag skolade om mina tre gurkbebisar redan i hjärtbladsstadiet. I morrn bitti kommer jag antagligen att springa ut i växthuset och kolla om de har växt det första jag gör!
Jag har satt ner huvudsalladbebisar och mangold i en av de mindre planteringslådorna och i morrn ska isbergssalladen också få flytta till låda.



Vi har haft riktig sommarvärme. Dryga tjugo tror jag. Jag klippte halva gräsmattan men sedan blev det för varmt, kanske klipper jag resten till kvällen.
Dörrarna i växthuset har stått på vid gavel hela dagen och vattenslangen får ligga på golvet inställd på mist för att kyla och fukta luften så småplantorna inte kroknar alldeles i hettan där inne. De är så små och inte vana än.
Vattnet är sommarvatten från en å så det är betalt och klart så jag kan slösa :)



Det här munstycket är ett av våra bättre köp. Det går att ställa in på shower, cone, mist, angel och några till inställningar som jag glömt. Det är praktiskt som sjutton. Ibland vill man vattna försiktigt, ibland behövs en hård vattenstråle för att städa bort jord.

lycka är..



...att plocka in årets första bukett. Liljeblommande lila tulpaner, hjärtbergenia, brudspirea, lila syrener, en endaste liten kvist av hägg (för annars storknar man av doften) och den först utslagna jätteblomman från buskpionen.

just nu i trädgården



Jag klipper aldrig mina äppelträd tidig vår. Det är för att jag inte vill ha så mycket nytillväxt. Istället klipper jag dem vid behov på sommaren eller sensommar/höst. Det är för att jag måste hålla dem små och låga för tomten är inte jättestor och jag vill att mycket ska få plats.



Det är tulpantider hos mig. Den här har fastnat i ligusterhäcken, stackarn.



De fransiga tulpanerna är mina favoriter. Jag kan inte låta bli att ta kort av dem varje år. De är fräscha och svala som frasigt lakanstyg.



Persikoträdet för en tynande tillvaro. Det står alldeles för utsatt för vind. Men i år kom i alla fall en blomma i det torra spretet :)
Jag har funderingar på att plantera ett persikoträd vid söderväggen och spaljera, fast jag har inte bestämt mig än för det innebär en massa flyttande av annat som redan bor där.



Sparrisen skördar jag inte. Jag tänker låta dem vara ifred några år så de får gå upp i blom. Planen är att de ska börja ge större skörd om jag gör så.



Aurikler är väldigt bra marktäckare. Den här sorten delar jag varje år och det börjar bli ganska mycket av den. Jag zoomar inte ut innan jag klippt gräset ;) för fy vad maskrosor det är överallt. Det får bli närbilder så länge.



Sockblomman gömmer sina blommor under bladen, man får lägga sig platt för att överhuvudtaget se dem.



I växthuset har det grott. Få se vad det hinner bli av allt för jag har börjat så jättesent. Nåja nåt blir det säkert. Det här är olika salladssorter.



Det här är kryddtagetes. Den är rätt snabb så den hinner säkert. Tre gurkplantor har kommit upp, det var ynka fyra frön i påsen men det räcker alldeles säkert. Det är roligt med växthus man kan odla allt möjligt som inte vill bo i vårt land egentligen.

en bukett till prinsessan



En bukett tulpaner till dig, Estelle.

Idag tittar jag på dopet och till kvällen blir det schlagerfestival. Mycket teve blir det.
Jag ska hinna med växthuset lite emellanåt också har jag tänkt. Små plantor har tittat upp ur jorden men än har jag inte skolat om något. Vi har varmt, nästan 20 grader och i växthuset är det över 30. Jag täcker aldrig växthuset, det är kanalplast på två av väggarna och i taket och dörren står öppen och då behövs praktiskt nog ingen täckning.

lite senare.... nu har jag grinat och njutit av prinsessdopet. Gu så fint! vilken liten kärleksfull familj, det riktigt lyser om dem. Helt underbart.

mahonia



Dofterna i trädgården den här tiden på kvällen är berusande. Mahonian är värst. Bilden på henne tog jag tidigare idag. Det bara måste vara en hon så parfymerad som hon är. Jag tog bort plantan för länge sedan (för hon är gul och jag ville inte ha gult) men hon kom tillbaka mitt i en jasminbuske (chersmin ska det visst heta egentligen men wtf). Bra kämpat tjejen!. Du får stanna, jag lovar och svär. Hon är en mahonia men hon ser ut som och doftar som mimosa.

Det är sen kväll, natt skulle alldeles säkert vissa kalla det.  Gullegubben är någonstans längs norrlandskusten i en gästhamn och vid det här laget har han nog somnat sött i kojen. Jag har precis gått en sista vända på tomten, nattat alla växter och växthus och doppat näsan i äppelblom och hägg och häggmispel och magnolia och några till av mina vänner. Tänker på det man skrev i dagboken då när man var liten ... lycka är att.

Lycka är att blunda och insupa kryddig doft av blommor. Jag kan ha varit en fjäril i ett tidigare liv.. eller en hund kanske.

lagar mat till båtfolket



En kastrull... hm vad menar hon med det, hon Kanarin..., 

Jo, så här är det. Jag lagar en del av maten till seglargänget. Nu står den sista av rätterna i fönsterdraget och svalnar innan den packas in i frysen.

Min lillasyrra och hennes man och min Gullegubbe och hans bror Svåger Sjöman ska segla upp till Luleå till helgen.
Från Roslagen till Luleå.
Rättare sagt, de börjar till helgen men det tar en vecka eller mer innan de är framme i hemmahamn.
Syrran har köpt en segelbåt här nere som måste hem.

Igår blåste det kuling längs ostkusten... hua.
Jag har pratat med makterna och beställt Sydvästligt och lagom vind och sol och det allra allra bästa väder som går att uppbringa. Till helgen kommer det att vara perfekt. Tack på förhand!




Jag passade på att ta ut frön från chilisarna som jag använde vid matlagningen och la dem på tork. I morrn ska de sås i växthuset. Tänk att all information till en ny planta finns i ett sånt litet frö. Är det inte fantastiskt!



Båten ligger på varv än. Allt tekniskt är fixat och kollat så det fungerar innan båten ska i plurret.




Det är som en sommarstuga fast på vatten. Med kök och dusch och sov och vardagsrum och allt man kan tänka.



- Wilma, vad tycker du om att åka och segla längs hela ostkusten?
- Noooup!
- Nä, inte jag heller. Vi stannar iland du och jag, okej.
- Yepp!

blom




Det är risk att det blir trädgårdsblogg här ett tag. Går inte att låta bli bara :). Plommonträdet blommar fantastiskt. Körsbärsträdet blommar också fint men en hel del av grenarna har torkat, vet inte om det beror på att trädet inte är härdigt nog, det är en japansk sort, eller om det är någon sjukdom det har. Jag ska klippa det till hösten och hoppas det tar sig.



Nä inte bara trädgårdsblogg. Jag har varit och shoppat andra blommor. Blommor i siden, bomull och spets. Tygerna ska bli dockkläder vad det lider. Bästa tygbutiken är Fashion Fabrics, den finns alldeles utanför Täby centrum på Gustaf Bergs v 17. En pytteliten butik men där finns allt man kan önska. Det svåra är att välja!
Hon säljer på nätet också.

äntligen igång med odlandet



Dagens outfit. Snyggt va ;)
Det är i alla fall praktiskt med jobbarbyxor, rejäla fickor och knäskydd.



Min alldeles egna lilla stuga. Det är andra året som jag är med växthus och jag har varit jättelat och inte sått ett endaste dugg förrän i dag. Men nu är det igång :)



Man måste ha någonstans att sitta och ta igen sig.



Jag har fyllt lådorna med planteringsjord, det fattas bara plantor. Jag ska ha gurka och sallader av olika sorter. Inga tomater men chili ska det bli. Jag ska köpa chili på affärn och ta frön av, chilifrön gror bäst när de är färska.




Den bästa känsla som finns!



Krukväxterna har fått flytta ut till växthuset. Det här tror jag är en Tamarind. Grannen tog med skott från Egypten och jag fick en bit. Jag har slagit i böcker och googlat och kommit fram till att det är en Tamarind men jag är inte hundra.



Nu är det tur att jag sparat alla krukor genom åren. Jag har så jag kan slösa (om jag kommer in i boden vill säga, va mycket grejer!).




Wilma är och hälsar på i växthuset ibland men jag tror hon tycker det är för varmt där inne för hon stannar aldrig någon lång stund. Mest går hon ute och betar .. som en ko eller nåt. Kan det vara vitaminer i gräset som hundar behöver ? Hon gräver upp och äter rötter också, rötter och jord så det knastrar i huggtänderna.. kan det vara gott det.

efter regn kommer magnolia






lotusvantar



Vantarna är äntligen klara. Jag gruvade mig för att göra tummarna för det är så trååååkiiiigt. Igår satt jag på jobbet och stickade färdigt. Mönster till vantarna finns gratis på Ravelry. De heter Lotus mittens. Jag köper aldrig mönster, det är jag för snål för ;) Antingen använder jag gratismönster eller så hittar jag på själv.



Färgkombinationerna jag gjorde var lite udda men jag tycker det funkar rätt bra ändå. Jag har en hel del ullgarner som jag behöver sticka upp (så jag kan köpa mer garn med gott samvete).



Insidan ser ut så här. Jag fick lov att förkorta mönstret något för annars hade vantarna blivit gigantiska, vet inte vad för slags garn man egentligen skulle haft enligt mönstret. Jag stickade mina i tvåtrådigt ylle, ganska tunt garn och använde tvåans stickor. Jag funderar på att göra ett till par och sticka med entrådigt. Jag har entrådigt Isländskt garn.. det kanske skulle passa och så använda ännu mindre stickor- om det finns att få tag i.



Vita Bambi med rutig dräkt



Nu är Vita Bambi färdigekiperad.
Hon fick en plisserad kjol som stängs med tryckknapp och jag sydde dit en svart knapp för syns skull.



Ett linne, sytt av ett gammalt lakan. Jag hade tänkt göra ett enkelt linne att dra över huvudet men det gick inte för huvudet är för stort så jag fick lov att fundera ut och tillverka ett linne som knäpps mitt fram.



Det löste jag genom att sy på en spets som fick fungera som "knapphål". Som tur var hade jag tre pytteknappar i min knappburk som passade alldeles utmärkt i knapphålen.



Dockan har en jacka över linnet. En jacka med rosett knuten i halsen. På fötterna har hon gröna sockar. Det hade varit snyggare om jag hade sytt ett par svarta flickskor som passade till dräkten men dockan frös om fötterna så det fick bli så här.
(jag skyller på dockorna när jag är lat, bra va  ;))




Jackan knäpps ihop i halsen med tryckknapp och knyts med band till rosett.



Jackan har jag fodrat med ett tunt tyg med blommor på, inte för att det syns sedan när jackan är knäppt .. men det är roligt att göra en så snygg finish som det bara går (och som jag har tid till).



Klippdockestajl.



Tjohooooo!! Jag kan stå alldeles själv :D

vantar och dockor



nä fy, tummar är det tråkigaste att göra. Jag väntar med det ett tag. Annars är vantarna klara, bara tummar fattas.



Jag har sytt en till Vita Bambi. Den här fick tittögon.



Jag tänkte hon skulle få en rutig kjol och en flätstickad tröja till...



Jag är nöjd med hur kjolen blev.



Men tröjan blev bara ful så den vet jag inte om jag gör färdig ens. Eller så får hon ha den att knyta runt halsen om hon vill.



Tillbaka till ritbordet! Nästa idé är att sy en liten jacka till kjolen i samma rutiga tyg. Med en krage som knyts till en stor rosett på sidan och under den ska hon få ett litet vitt linne med en spetskant.



Det är så långt jag kommit. Idag ska göra henne färdig tänker jag. Hon måste bli färdig för jag har fått en annan idé som ligger och väntar och som jag är riktigt spänd på hur jag ska få till..



Jag fick en länk till Morigirls (tack Dorothea!). Det ledde till den här idén. En mori-mangadocka, typ. Dockan ska ha stora stjärnögon och långa öron och kanske blått hår, en lång fransig klänning med spets... så ser hon ut i mitt huvud just nu, få se var det slutar.


bilder

Panoramfönster överblickar en stolt stad byggd mellan vatten. Djurgårdsfärjor glider sakta fram och tillbaka över scenen.


Den japanska turistflickan tittar ut över stadssiluetten som badar i sent kodacolorljus. Jämför byggnaderna med kartan för att se var i pappersvecken hon befinner sig. 


Vi sitter i Fotografiska museets restaurang och tar en paus efter att ögonen mättats av bilder. Helena Blomqvist utställning  kommer att stanna med mig länge. Kanske är det döda barn eller barn i en fantasi  på bilderna. De är tillsammans med djur som har svaret, tänker jag,  och de bor i det övervuxna huset som hämtat från The Grey Garden filmen.


Designstolarna  framför panoramafönstren är obekväma. Man hasar bak och fötterna når inte ner. Designgafflarna ligger så snyggt och böjer sig alldeles perfekt mot den vitblanka bordsytan men passar illa i handen och lämnar ett märke mitt i handflatan när handen försöker fånga räkorna på mackan.


Det skorrar.


Panoramat och verkligheten skorrar. Någonstans mitt emellan finns jag.


Helenas bilder får mig att tänka på döden fast vackert och vemodigt förstås och drömskt och övergivet… väldigt mycket övergivet.  Övergiven eller tillsammans. Överge mig inte! det var det budskap jag fick, fast jag vet inte om det meningen så, men så sa fotografierna mig.


skogspromenad med Wilma














RSS 2.0