God fortsättning!



Några stackars ynka snökluttar ligger och krymper i blåsten. Ljumma vindar viner i skorstenen. Termometern visar flera plus.
Världen är bakochfram.

Man ska laga mycket julmat - massor - har jag kommit fram till för då behöver man varken laga mat eller handla lång tid efter jul. Sköna, lata dagar har det varit och jag har väl stickat ett och annat kan tänkas ;). Nästa jul ska här lagas mer mat så blir det ännu mer tid till annat!

Jag har inhandlat garn billigt av en som har lagt ner sin garnbutik och hade lite lager kvar och så har jag fått en hel kasse med bomullsgarn av en annan snäll en. Perfekt! nu har jag en hel del att jobba av. Hittills har det blivit halvvantar, halvvantar med spetskant så söta så och så tror jag det ska bli något till baby, för många av garnerna var pastelliga och gulliga. Funderar på tossor också ... eller tjocka innemyssockor för en del av garnerna är ganska grova motför vad jag brukar sticka i. Tjocka sockor med flätor på.. kanske... inte för att det behövs några nu i sommarvärmen ;)

Det bästa med garnerna från den nedlagda butiken var mölnlyckes sytrådstunna bomullsgarn. 8 spolar hade hon kvar. Jag köpte alla! För det garnet tillverkas inte längre och det är perfekt att virka romantiska spetsar av. Nu har jag spetsgarn så jag klarar mig livet ut :) Av svärmor fick jag knyppelgarn, det ska jag prova virka spets av det också, borde gå.



Det kom paket från pappa. Titta så fiiiin! Det är ett nyckelskåp tillverkat i gråvirke från den Lappländska skogen. Med mossan kvar på. Skåpet har pappa designat och snickrat. Han är otrolig. 



Inne i skåpet fanns fler av pappas alster och en blomsterboll av torkad kattfot.
Fick en tår i ögat när jag öppnade skåpet. Gulligaste gulligaste pappa.

God Fortsättning vill jag önska alla! bloggpirater, hundtokiga, pysselmajor, studenter, fröknar, glada, ledsna, glädjespridare, mammor, vallonprinsessor och alla andra prinsessor!

Från oss båda till er alla..

En riktigt God Jul!

Jag har datorkrångel på bärbara så jag har fått lov att sitta vid stationära som inte alls är mysigt placerad så därför blir det inget bloggpromenerande i dag som jag planerat, om inte krånglet går att fixa förstås. Därför önskar jag alla en God Jul så här istället.

För att minska julstressen som lätt kommer krypande nu när julen står för dörren, kommer här ett hett tips som jag fick av min lillasyster på mejlen;

Om du har stökigt hemma, gör så här;

1. Skapa en ny mapp på datorn.
2. Ge mappen namnet "Stöket i lägenheten/huset".
3. Gå och häll upp ett glas vin.
4. Högerklicka för att ta bort mappen.
5. Datorn kommer då att fråga:
    Vill du ta bort "Stöket i lägenheten/huset" permanent?
6. Klicka på JA-knappen.
7. Lägg fötterna på bordet, drick ditt vin. Och bara NJUT!

strumpor



Wilma kallas inte Lillstrumpan för att hon har vita tassar, fast det har hon. Inte heller för att hon är liten och gullig, fast det är hon. Utan det är för att hon är fullkomligt besatt av strumpor, smutsiga strumpor. Det är nåt som går bland hundar tror jag, strumpbesattheten. Då och då hör man hur Wilma travar ner till källarvåningen, där hon på något sätt får upp dörren till tvättstugan för att botanisera bland och välja ut de mysigaste bland strumporna i smutstvätthögen.
En stund senare ser det ut så här. Husses svarta strumpor utspridda fint över golvet, tillsammans med leksakskongen. Undrar hur hon tänker?



De här strumporna rör hon inte. Strumpor som matte stickar är tabu, det vet Wilma.
Ett par stjärnstrumpor är klara. Så här ser de ut från sidan.



Så här ser de ut ovanifrån. Jag gillar dem, det ska bli fler. Spetskant och stjärnor. Vad mer behöver man i vintermörkret.

kasta då!

Det har snöat sedan i går. Fortsätter det så här har vi snart en lika vit jul som i fjol. Gullegubben for tidigt i morse för att slippa köer och kaos, det var nog klokt det. Första snön brukar alltid orsaka problem i trafiken, samma visa varje år.
Jag jobbar hemma idag. Wilma tjatar om snöbollskastning. Wow wow! wow wow wow!!! Det betyder Kasta DÅ!



hundra ord

Hundra ord för snö lär det finnas.
Finns det knaksnö? Kvällens snö, halvcentimeter tjock och mättad av vatten knakar som ett gammalt gistet trägolv värdigt för Det Okända. När Wilma springer ut över knaksnön hörs det knappt, smygdjur som hon är. Efter henne kommer hennes människa, klampar och  väsnas för varje steg. Tror hela kvarteret ska vakna när vi följs åt ut över knaksnön för en sista kvällsrastning.



mätt

Jag är fortfarande mätt!

Igår var vi på julbord och fullkomligt vräkte i oss. Det känns som jag inte behöver äta något mer på en vecka faktiskt och julmat det vill jag inte ha nåt mer i år. En del går på 3 - 4 julbord under december plus det egna på julafton, jag begriper inte hur de orkar.
Det var i alla fall väldigt gott och trevligt. Det var jag och Gullegubben och hans familj som smörjde kråset på ett närbeläget slott. Fantastiskt vacker omgivning, det var bara snön som fattades annars var det komplett juligt med tomtar, ljus och glögg och allt.

Det fortsätter regna i dag. Någon plusgrad och ett konstant skvitter. Grått och blött. Grannarna tar sitt pick och pack och åker till Spanien över jul, skulle inte vara fel faktiskt. Paella och sol, ja tack!



Så här såg det ut i fjol vid den här tiden...vilken skillnad!

det blir en fin dag



Solen glittrar in genom fönstret. Det ser ut att bli en härlig dag. Ja jag vet jag borde städa, röja bland alla pryttlar men jag har inte tid. Jag har fullt upp med alla projekt som jag håller på och tillverkar.



Det här ska bli sockar. Stjärnsockar med spetskant. Feminint och fint. Stickar strumporna i tvåtrådigt ylle i ljusgrått och vitt med stickor 2.5 så att så mycket mönster som möjligt ska få plats. De blir riktigt frostigt vackra. Ska sticka fler av samma så fort jag skaffat mer garn. Det är så roligt att sticka mönsterstickat, att se mönstret växa fram. Svårt att lägga ner arbetet för kvällen faktiskt .. nä bara ett varv till och ett till. Den första strumpan stickade jag igår, det tar ungefär en dag att hitta på mönstret och färdigställa en strumpa (det är en hel del räknande till att börja med för att få allt att stämma) men då stickar jag förstås inte hela tiden men kvällen brukar bli sen..

Senare idag ska jag och Wilma hoppa på bussen till närmsta stad för att göra just det, skaffa mer garn och så ska jag ta en sväng till butiken och fylla på mina hyllor. Mina butikshyllor ska alltid vara välfyllda med allehanda vackra saker tänker jag mig. Dessutom ska det vara olika saker och alltid nåt nytt att frestas av. Få se hur länge jag håller de föresatserna, hur mycket jag hinner med.. i alla fall är det så jag vill att det ska vara.

På hittepålistan, saker som jag tänker göra har jag pingviner... funderar på stickade, ev filtade pingviner med stor mössa och halsduk.. fast jag har inte provat göra någon än så det kanske är jättesvårt. Det visar sig. Ska i alla fall göra ett försök.
Sedan har jag ideér om att sticka mobilfodral. I mönsterstickat ungefär som strumporna på bilden och det ska vara fodrat och ha blixtlås, visst ja blixtlås måste jag också köpa.

Så städa... nä det får vara, har mycket viktigare saker att göra ;)

regn och vantar



Det kom ett tunt lager snö, hunden blev fnattglad och lille grannkillen försökte skrapa ihop till snöboll och började direkt planera att göra snögupp i parken. Blev inget av med det för det blev varmt igen och regn.



Jag stickar mest, de röda stjärnvantarna fick grå kompisar. De ska till butiken när trådarna är fästa. Spar trådfästandet till sist för det är trist.



Det här ska bli torgvantar, ska bara sy på blommorna, sticka dit tummar och fästa tråd.
Mina saker säljer hyfsat bra i butiken. Kul! snart kanske jag får skriva plus i kassaboken ;)



Det värsta är att sälja figurerna.. får de det bra i sina nya hem... Blobben Berit har blivit adopterad, snyft. Hoppas hon hamnade hos ett litet barn som kramas mycket.

fritids och stickverkstad



Visst är de gulliga "mina" hundar där de ligger och myser! Grannkillen fick vara 1:e klappare :)
Oskar (till höger på golvet) har åkt hem till sin egen matte nu men på fredag kommer han tillbaka och hälsar på. Han är som hemma här hos oss, det är bra det, att han har ett tryggt ställe att vara på när hans matte är bortrest. Grannkillen är också som hemma här ;) , om jag är inne så kommer han över en sväng nästan varje dag efter skolan.. börjar känna mig som ett fritids. Fritids och hunddagis kombinerat.. och stickverkstad. Tja varför inte ;)




Mitt senaste alster, vintervantar i rött och vitt. Jag gillar rött och vitt, inte för att det är juligt utan för att det är fint bara. Rött och vitt ger den där vintagekänslan som jag tycker om.



Grytlapparna i våffelvirkat blev så här. Ett enda par bara för nu är bomullsgarnet dessvärre slut. Jag ska skaffa mer garn och göra ett gäng med grytlappar i olika dämpade färger.. gråblått, natur, blekrosa, blekgrå, gråbeige.. alla med vit "spetskant". Måste iväg och titta på garner någonstans, jag brukar beställa över nätet ibland men vill känna på garnerna nu så jag verkligen får rätt sort. Måste tänka lite på att köpa material smart nu när jag ska sälja mer av mina grejer så jag inte går back mer än nödvändigt ;)



Vantarna till den flätade kragen är klara. De blev bra i modellen. Båda är eget hittepå. Kragen ska få några knappar, tre bruna knappar vill jag sy dit om jag hittar några fina. Egentligen behövs inte knappar för man trär kragen över huvudet men den ska få några för det blir fint.
Enda nackdelen med setet är att jag stickat i Rowan tweed och det är aningens stickigt. Synd. Behöver köpa mjukt yllegarn också. "Attköpa-listan" börjar bli lååång.

Jag ska renskriva mönstret till kragen och lägga ut på bloggen tror jag, kanske någon blir glad :) Vantmönstret har jag bara nerskrivet i "klotterform" som bara jag begriper annars skulle jag dela med mig av det med.



Jag lägger nästan alltid ut bilder på det jag tillverkat här på bloggen. Dels för att då kan jag själv kolla vad och när jag gjorde sakerna och dels tänker jag mig att jag kan inspirera någon annan :) Sedan är det förstås alltid kul att få feedback på det man gjort.
De här strumporna har jag inte visat förut.. tror jag. Jag gjorde variationer på ett drops mönster och använde en massa galna färger. De med gult i bården har jag gett bort till en vän när hon fyllde år.

Jag ska sticka fler mönsterstickade strumpor. Det är kul att sticka mönster! Ska bara rita ett eget mönster.. så fort jag får tid.

jul jul grönskande jul



Den riktiga julkänslan vill inte riktigt infinna sig här hos oss. Gräset är grönt och pelargonerna blommar, ingen ordning alls ;) Adventsstjärnorna gör sitt bästa för att skapa stämning men det räcker liksom inte. Nä nu får det gärna komma lite snö. Inte lika mycket som i fjol utan bara alldeles lagom med snö önskar jag mig.



Jag fastnade i skapandet ett tag, det ville sig inte alls. Vet inte hur många grejer jag började på och inget ville bli bra... men nu har det lossnat :) Det är bara att fortsätta försöka så funkar det till slut. Hemmet är fullt av funderingar och teckningar och jag skulle behöva klona mig för att hinna göra allt. Det känns bra :)

På bilden är en idé om en typ krage. Tänkte mig flätor och mosstickning och en radda knappar. Helst skulle jag vilja göra den i benvitt men jag hade inget sånt garn hemma så den fick bli i grönt.



Så här blev den. Stickad i dubbelt garn så den skulle bli så ´chunky´som möjligt. Den är riktigt fin på.. funderar  på om det ska vara knappar alls, tycker nog den är fin som den är men jag har inte bestämt mig. Jag ska hitta på ett par matchande vantar till, de ska få en bred fläta mitt på tror jag.



Figurer som jag har i huvudet... att brodera på någongstans kanske..
Jag har skaffat mig en pärm för alla idéer och mönster som jag gör. Måste försöka göra något slags ordning bland allt mitt hittepå.



Vi har hundbesök över helgen. Oskars matte är bortrest och då får han bo hos oss.
Oskar ligger på golvet och Wilma har sin plats i fåtöljen. Så här ligger de för det mesta när de är tillsammans, ligger och väntar på att Matte ska gå ut i hallen och skramla med kopplen för det betyder Gå ut! det bästa som finns när man är hund. Jag ska strax förbarma mig över dem, ska bara fundera ut ett vantmönster först ;)

har nått spännande att berätta

Oooops, där kom jag av mig alldeles i bloggandet. Blir så ibland.
Tack för namnförslag till Blobben! Kul förslag! och jag funderade och funderade men hon bara skakade på huvudet så till slut fick hon heta Berit, Berit Blob kanske :) 

Marknaden jag var med på gick sådär.. inte min publik riktigt, mest 80plussare som har allt och som mest tittade, men några grejer sålde jag i alla fall och så var det kul att vara med.

Nu ska jag berätta nåt annat kul... från och med i går finns mina saker att köpa i butik! Hos Hantverkarna i Norrtälje sitter alla mina mina nallar och dockor och väskor och vantar, ja det mesta jag gjort och väntar på att hitta hem. Jag blir knappast rik på kuppen, det vet jag men det ska bli roligt att se om mina saker tilltalar någon.  
Det är riktigt spännande!



För tillfället våffelvirkar jag. Det ska bli grytlappar. Nu kommer jag mest att tillverka saker som ska till butiken. Få se vad det blir för nåt... jag har en lång lista på saker att göra i vanlig ordning, bland annat funderar jag på ett telefonfodral ... ett blommigt, virkat.. tror det blir gulligt. Måste hitta något ställe som säljer garn till billigare pris för just nu ligger jag på minus ;) nä man blir inte rik av att hålla på med hantverk men roligt är det :)

RSS 2.0