vårstädning



Oskar har åkt hem nu. Visst är han fin :) Alla hundar är fina tycker jag, var och en på sitt sätt. Jag gillar dem allihop om de så är ilskna eller osäkra eller kaxiga eller snälla, spelar ingen roll. Bodde jag annorlunda så jag kunde ha hundgård skulle jag ha ett gäng.



Sjökortet ligger framme och planer görs här hos oss. Gullegubben ska hjälpa till att segla upp min syrras och hennes mans båt från Roslagen hem till Luleå där de bor. Idag är de och preppar båten inför färden. Spännande värre. Jag följer inte med. Jag ska stanna hemma och sticka, det är lugnast så ;) I maj ger de sig av och de räknar med att seglingen ska ta en vecka. Vilket äventyr!



Idag har jag räfsat och städat bort fjolårsperennaskrufs.
Det går fort nu. Allt har börjat titta fram och alldeles snart är det löv på träden och forsythian slår ut. Takfönstren i växthuset står på vid gavel. Där inne är det varmt, säkert 40 grader. Jag har inga växter där än, tänker börja sent i år... ingen stress, inga måsten. Så får det bli.



Wilma sällskapar när matte räfsar. Hon gillar mest att ligga i grindshålet, för där kan hon ha koll på vad som händer ute på gatan.



Jag har virkat några fler småhundar... eller vad det nu ska föreställa. Nåt mellanting mellan rådjur och hund blev det.



Och så blir det ett par vantar, bara för jag hade lust.

virkar figurer



Jag håller på att virka figurer. Nallen med jättenosen gjorde jag för länge sedan men pandan och jycken är nya.




Hunden är min favorit, ser nästan ut som en Bambi och med några små ändringar skulle man ju kunna virka ett litet kid faktiskt, tror jag ska prova det någon gång. Nu ska jag virka fler jyckar, i andra färger. De ska till butiken det är därför de fått etikett. Man skulle kunna tro att det går på ett kick att virka en sån liten en men det tar flera timmar, få se hur många jag hinner idag... vi ska få besök till helgen och jag lär väl ta en runda med dammsugaren och plocka bort alla garnnystan som belamrar gästrummet. Vilken röra det är här!



I trädgården är det vår. De här fula gula sprider sig som en löpeld. Jag glömmer alltid vad de heter... spelar ingen roll. De är fula. När de blommat färdigt står det skrufsiga blad kvar och allt ser bara skräpigt ut.



Blåsipporna är vackra.




Inne blommar gardenian. Jag har sagt det förr.. vilken doft! Den goaste doft jag vet! Gardenian får en skvätt vatten varje dag och hon bor i ett norrfönster, där trivs hon bäst.



Wilma är gullig som alltid :) Hon ska också få besök till helgen. Blandisen Oskar kommer på fredag och ska sova över. Wilma längtar!


Jag längtar efter att åka in till Fotografiska, ska jag göra så fort jag kan, och se Helena Blomqvists historier från en annan värld. Ska bli helt fantastiskt att få se hennes bilder på riktigt. De är skrämmande och vackra och alldeles alldeles underbara!

jycken är slut



Det ligger något svart utspillt i soffan ... det är min Wilma. Hon har börjat jobba med mig som butiksbiträde och är heeelt slut efter en dag på jobbet.



Blicken någonstans i fjärran och sekunden efter jag tog den här bilden slöts ögonen och tassarna började springa tomt i luften... nu snusar och snarkar det högt från soffan.

För övrigt tycker jag att norska terroristen får alldeles för mycket utrymme för sina sjuka tankar i medierna. Jag vill inte ens skriva ner hans namn, det är han inte värd. Låt offren få utrymmet istället! Det var allt. Over and out.

hallonbakelse





Det röda garnet inspirerade mig till att göra en hallonbakelse. Jag tyckte det var riktigt hallonrött.
I botten har jag virkat in en fyrkantig plastbit (klippt ur en glasslådas lock) för att bakelsen ska stå stadigt och inte bli "rund under fötterna". Grädden är en lång bit virkad i stolpar som jag veckat och sytt fast runt kanten med sytråd. Hallonen är stoppade med lite ludd för att hålla formen.

För att få till de typiska hallon"hålen" (som blir när man tar bort det gröna på den riktiga varan) började jag med att lägga upp 5 lm, tog ihop med en smygmaska och virkade runt slingan en 7 maskor ungefär och sedan ökade jag något och virkade runt, fyllde med ludd och minskade något och drog tråden igenom till sist.
Någon som blev klokare av den där förklaringen ;)?

Bilderna har jag frostat i PicMonkey. Mitt nya favoritsnabbfotoredigeringsprogram nu när PicNik har lagt ner.
PicMonkey är minst lika bra och snabbt som sjutton, och gratis. Jag gillar gratis.


mamelucker och saint paulia



Jag har pimpat mina dockor färdigt. Vita Hund har fått väska med nalle i och nu har hon fått ett par mamelucker också.



De är gjorda i lakansväv och längst ner på benen sydde jag fast spets. Byxorna dras ihop i midja och ben med bomullsband. Hon blev så nöjd då hon fick byxor :)




Nu håller jag på med stickade pyttesmå hundtröjor. De har huva, jättegulligt :)
  Mönstret kommer från Drops men jag har gjort om det en hel del. Jag stickar tröjorna i enfärgat Fabel och mönstrar med dödskallar. Tröjorna ska vara till tuffa Chihuahuor.



Mönstret på skallarna har jag googlat fram. Sökte på skull chart cross stitch och valde det mönster som var tillräckligt litet.



Vårens klädinköp! Ett par nya jobb-brallor. De gamla var helt slut och har åkt i soporna. Många fickor och knäskydd, perfekt.




Vilken himla tacksam blomma det här är! Hon bor i ett frostat badrumsfönster som vetter mot norr. Hela förra sommaren blommade hon och i vinter har hon vilat och knappt fått något vatten alls. Jag tror jag kan räkna hur många gånger jag vattnat henne i vinter på ena handens fingrar faktiskt! Så fort våren började närma sig satte hon knopp och titta så fin :)!

vill ha

Så himla fina kläder! Jag vill ha allihop!!!


småsaker



Fick en idé att virka små figurer, små bästa kompisar.



Så här blev de. Tja varför inte :)



Sista tiden har jag mest virkat små figurer. Vita Hund fick en nalle att ha i sin väska.



Den blev lite sned och vind... äsch den får duga.



Vita Bambi har fått nos och mun. Sånt småfix har jag gjort sista dagarna. Nästa på göralistan är att sy mamelucker till Vita Hund och klippa ut fler delar till dockor och kanske virka några bakelser.

helgfixande




Varje årstid har sin charm. Mig gör det inget att det blev kyligare igen och att våren tar lång tid på sig. Det är behagligt och så hinner jag med att njuta av våren.



I helgen har jag stickat docksockar. Vita Bambi fick rosa sockar.
Sockorna är stickade över 28 maskor på strumpstickor. Hälen viks: sticka 3 m, ta ihop 2, vänd, sticka 3, ta ihop 2 vänd. Ifall att någon undrar.



Gröna och vita till andra dockor som inte fötts än... men när jag ändå var i stickartagen så passade jag på att göra sockar till dem också.



Min ständige följeslagare ligger och väntar i sin fåtölj på att jag ska blogga färdigt för efter det ska vi åka buss in till stan och shoppa, hon och jag.



Vita Hund har fått en väska. Jag ska virka en nalle som ska bo i väskan men för tillfället har jag slut på vadd så jag kan varken stoppa nallar eller sy och stoppa dockor. Det är bland annat det jag ska shoppa. Fyllnadsvadd och tyg, mer vitt docktyg för det är också slut.



Väskan är fodrad med samma tyg som Vita Hunds klänning. När jag sytt väskan fick jag en idé. Nästa år ska jag (om jag kommer ihåg det då) sy små påskväskor, pytteväskor i påskfärger och mönster som man kan hänga upp i påskriset och ha godis i... eller små kaniner i kanske. Vore inte det gulligt?



Inne är det också vår. Min stora hibiskus har börjat blomma. Fast den har inte riktigt koll för ibland blommar den på julafton med.



Det här läser jag. Ibland kan jag inte låta bli att köpa såna handarbetstidningar, risken är bara att det genererar fler ideér ;)



I helgen har jag börjat med en duk, jag gjorde en sådan förut men den här virkar jag i tunnare tyg, det blir finare.



Och så har jag sytt en tavla. Den ska till butiken. Jag broderade välkommen och så sydde jag på spets. Tygerna och spetsen köpte jag på symässan förut och har inte vetat vad jag skulle använda dem till men så kom jag på att göra en tavla. Tänker mig att tavlan passar att hänga i en hall hos någon.

Jo jag hann äta påskmat också ;) Eller påskmat... vi grillade, premiärgrillade. Vad gott det var! Jo sill har vi ätit förstås  och en massa ägg. Fast jag målade dem inte, det får väl vara nån måtta ;)

ta da!

I går blev snorkfröken klar. Hon tog sin tid för allt blev fel och det finns knappt en detalj som jag inte gjort om minst två gånger. My good, vilken jobbig. Resultatet var ändå värt det för hon blev som jag tänkte.



Stövlarna är sydda av en gammal vaxduk. Jag spar allt i tygväg, man vet aldrig när det kan komma till användning.



Längst uppe i skaftet sydde jag fast en remsa (av vaxduk det också) för att skaften skulle hålla formen. Det går ju inte att stryka ut sömmarna när materialet är plast.



Klänningen blev så här. Jag ville ha sextitalsstuk för det passar till stövlarna.




Först sydde jag ihop två olika tyger och därefter la jag klänningsmönstret på och klippte ut.



Klänningen knäpps med tryckknapp och en röd knapp sydde jag på för fint.  



Klart hon måste få en kappa också (Vita Bambi fick ju en). Jag hade tänkt göra en rutig kappa men det blev inget bra för det rödrutiga tyget är inte samma nyans som stövlarna så det såg fult ut. Istället blev kappan röd, samma röd som rosetten. Det röda tyget är från en gammal skjorta.

Jag hade inget så kort delbart blixtlås och jag ville prompt att kappan skulle ha blixtlås så jag gjorde om ett blixtlås, klippte av nertill och fixade till det så det blev delbart. Det funkar någorlunda men är lite svårt att sätta i när man ska dra upp. Finns så korta delbara blixtlås att köpa? På Panduro kanske? (lite senare; nu har jag kolla, det finns att få tag i)



En hög vit krage ville jag att kappan skulle ha för det har Snövit. Vit Som En Snö heter min figur, hon är inspirerad av den rutiga vaxduken och snövits svarta hår och rosett.
Håret är gjort av fleece.





Bak på kappan sydde jag en slejf, mest för att knapparna var fina och de ville jag ha med.



Det rutiga tyget skulle med! Det fick bli foder i kappan.



Jag gillar att lägga ut figurerna så här. Det ser ut som en klippdocka :)



Två gjorda.... det ska bli fler. Fler välarbetade figurer med olika kläder. Jag tycker mest om att sy kläderna!
Hur de på Project Runway kan snickra ihop de mest fantastiska kreationer på bara en dag övergår mitt förstånd! Jag håller på hur länge som helst bara för att få ihop några små dockkläder. Men med mer träning kanske jag blir snabbare ;)

javisst ja! GLAD PÅSK!

mallig docka



Hon trilskas än! Kolla sulorna, mönstret är inte lika på båda. Shit! bara att göra om. Det gick i alla fall jättebra att sy vaxduksstövlarna på maskin, förutom sulorna som jag syr på för hand. Jag måste sy nåt slags kant längst upp inne i skaften på stövlarna också så de får rätt form, nu "faller" de ihop lite i skaftet och det ser inte snyggt ut.




Huvudet blev klart till slut. Hon ser högfärdig ut... det gör ofta mina dockor... vet inte varför. Den här är lite som hon i Saltkråkan, "hemma på vår gata i staaan"- Stina.
Hon fick kattöron med rosa insida och rosa matchande nos. Jag hade inget rött tyg hemma till rosett så jag offrade en gammal skjorta som jag aldrig använder och sydde rosett av. Rosetten är fastsydd så den går inte att ta av.

Nu ska jag gå ut med Wilma Vovvas i varma vårsolen och när vi kommer hem ska jag sy en ny stövel. Jag tänker sy en klänning till henne också, sextitalsstuk i svart och vitt ( om högfärdiga fröken går med på det ;)) och kanske en A-line kappa till det. Wish me luck.

bråkig figur



Hon bråkar med mig. Det tog en evig tid bara att få till håret någorlunda... och nosen har jag broderat om tre gånger, suck. Vilken besvärlig figur. Nä nu gör jag något annat ett tag. Dammsuger eller något annat skojsigt.

en ny idé har väckts

Det går inte an att vara sysslolös..
I går fick jag en ny idé.
Så här gick det till.



I syrummet ligger den här gamla vaxduken som jag hade på bordet förut. Den skulle man kanske kunna sy gummistövlar av... ja det borde gå.
En docka med rutiga stövlar och till det skulle svart hår vara fint.. ja det kanske jag ska sy..
En snövit... en Vit Som En Snö. Ja! så ska hon heta. Svart hår och page och en röd rosett på sniskan uppe på håret. Så funderar jag.
Det var rutiga tyget som startade idén sedan rullar det bara på.



Och jag har ju ett par rutiga tyger till. Det här är smårutigt. Jag gillar rött och vitt ihop. Det är läckert.
Det kanske kan bli en klänning.. eller nåt. Kanske hon får ett paraply om hon får gummistövlar..



Sista rödrutiga är något större rutor. Kanske man kan blanda tygerna...
Längre än så har jag inte kommit i klädfunderingarna. Av kläderna ska jag först börja med stövlar och se om det överhuvudtaget går att sy i vaxduken, kanske min maskin inte klarar så tjockt tyg... man kan sy för hand förstås..



Men allra först ska jag börja med huvudet.
Typ så här tänker jag mig henne. Som en katt ungefär, med öron som sticker upp ur en flickfrisyr och rosett och rutigt, en massa rutigt. Hennes namn är det enda som är helt bestämt. Vit Som En Snö.

Vita Bambi



Vintern kom tillbaka. Nä jag luras inte ;) 



Det gör inget för då kan jag sitta inne och sy med gott samvete ;)
Vita Bambi är klar. Kanske ska hon få nos och mun ditbroderat men det får vara så här så länge för jag har inte bestämt om och hur det ska bli.



Alla Bambis har prickar. Vita Bambi har en rosa klänning med vita prickar.




Den är öppen i bak så den går att ta av och på. Knäpps med en tryckknapp. Rosa knappen är bara för syns skull.


Lite tyll under kjolen fick hon. Jag borde sy henne ett par underbyxor också...



Det räckte inte med prickar så jag sydde en prickig kappa också.



Den har infodringar fram och bak och vidd i kjolen.



Den är helfodrad med ett annat grönt tyg bara för det ska se prydligt ut.



Gröna knappar och knäpps med tryckknappar. Bättre än att göra knapphål för det är svårt att få till det snyggt när det är så småttigt tycker jag.



Ta da!

RSS 2.0