vad ska blobben heta?



När jag hittar på figurer så ritar jag först en bild på papper, sedan förstorar jag den och ritar ett mönster som jag tror ska bli bra. Nålar fast på tyg och klipper ut.



Här har jag nålat fast ben, armar och öron och så lägger jag bakstycket på och syr och lämnar en liten öppning så det går att fylla den med ludd. De små kroppsdelarna har jag fyllt lite också.



Efter det vänder jag hela alltet och stoppar kroppen.



Till sist syr jag ihop öppningen.



Det allra roligaste är att göra ansiktet. Först då får figuren liv. Jag funderar på att sy en liten fågel som ska bo uppe på huvudet på figuren men har inte bestämt mig om det ska bli så.



Vet inte vad det blev riktigt.... hade tänkt en kanin men den ser mer ut som en blob.. nu behöver jag hjälp. Vad ska den heta?

rosettväska



Jag veckade ihop tyget som jag sytt dubbelt med fleece, sydde på kanter och handtag. Sydde på rosett. Sydde ihop det hela och till sist nästade jag i ett foder.



Blusens ärmar fick bli rosett.




Ta... daa



Amelie hoppade i direkt. -Min!
Nähädu, sa Matte, den är inte din.

Nu blir det inga fler väskor.... men har funderingar på att sy en kanin, en tjock och go.



Wilma har killbesök. Oskar heter han, vi brukar passa honom då och då. Ibland blir Wilma sur när han kommer och tycker det är onödigt men den här gången blev hon jätteglad. De är så söta tillsammans.

blinka lilla stjärna



Tyget från IKEA tycker jag ser ut som stjärnor. En vinterhimmel med gnistrande stjärnor. 
Jag hade tänkt göra ett sticknålsetui av tyget men det blev en necessär istället.
Knappen klädde jag med tyg från en prickig blus som blivit för liten (konstigt fenomen det där med att kläderna krymper ;)
Knappen är bara för syns skull. Necessären knäpps med tryckknapp.



Så här ser baksidan ut. Väskan består av två rektangulära bitar som jag veckat ihop och en trekantig bit. Tyget är dubbelsytt med fleece inuti så att väskan ska vara stadigare. Fleece från en gammal filt jag hade... man tager vad man haver! Hi hi snart har jag sytt upp alla filtar och påslakan i hemmet till små figurer och väskor och vet inte allt.
Jag ångrar att jag inte sydde på ett litet handtag så väskan kan hängas upp.




Fodret är från en tunika jag fyndat på loppis. Tvättad och tillklippt. Fodret sydde jag i för hand allra sist.



Jag kan sällan tillverka något utan att det föds fler ideér. Så här tänker jag mig nästa lilla necessär. Den ska få handtag och rosett. Ska det vara gulligt så ska det ;)

himla bra sagt



Don´t think about making art,
just get it done.
Let everyone else decide
if it´s good or bad,
whether they love it or hate it.
While they are deciding,
make even more art.

-Andy Warhol-


bra sagt



Judging a person does not define
who they are
It defines who you are


Wilma har målat en tavla



På tygrean på Åhlens hittade jag de här ljuvliga tygerna.



Hittills har de blivit till ett nåletui. Ett tyg på insidan och ett annat på utsidan, ett knytband som går runt hela och en volang i ett annat tyg som jag redan hade. Jag gillar det rödrosa mot det grönprickiga.



Inne i har jag sytt fast filtbitar. Där kan man sticka fast alla sina synålar så man vet var man har dem.



Förutom att sy och sticka har vi fortsatt med köksrenoveringen i lägenheten. Titta, lyse! Elen är inkopplad, fläkten uppsatt. Nu fattas handtag på dörrarna och en hylla under överskåpen till höger på bilden. Jag är nöjd, tycker det blir jättefint :). Det var då för väl att jag valde en ekbänk.. tänk om jag tagit en svart stenimitation som jag var inne på ett tag, hade blivit alldeles för 90-talsaktigt. Ekskivan ger lite värme i allt det svarta och vita.



Wilma är alltid med och renoverar. Hon älskar att få följa förstås, åka bilen är nog det bästa hon vet.
Dessutom  gillar hon att få komma till stan och gå till parken för där vimlar det av hundar. Hon vallar alla, skäller allt hon kan och har jättekul.



Nä det är inte hunddregel på rutorna i bilen. Det är hundkonst! Hon är begåvad min lilla jycke ;)

allt blir hemmagjort



Senaste alstret är två par torgvantar. Långa och varma utifallatt det  blir en vargavinter till. De ska med till marknaden. Jag vill inte bara lägga upp allt hullerombuller där på marknadsbordet för jag tycker att presentation är halva grejen så jag har lagt ner en hel del tid på att göra etiketter och i alla fall gjort mitt bästa för att mina saker ska vara frestande.



Måste hålla ner kostnaden så etiketter har jag gjort själv. Jag har klippt ut dem i dubbelt tapetpapper som jag limmat ihop för det ska bli styvt och så har jag gjort hål och satt i snöre. Tidsödande men det går inte att köpa allt färdigt då blir det för dyrt.



Missarna får varsin påse (egenhändigt ihopvikt i tapetpapper), etikett och varsin liten stärkt virkad snöflinga. Missarna bäddar jag in i servetter. Skulle velat haft silkespapper.. men fem ark kostade 20 kronor så det fick vara.

busungen är tillbaka




Wilma är inte skendräktig längre. Det varade bara någon vecka, nu är hon tillbaka till sitt vanliga fnattiga jag. Mjukisdjuret som hon så fint gick omkring och bar på i flera dagar som om det vore en valp slet hon i stycken i går. Ludd överallt!






Busunge! Här leker hon med en morot. Morötter är bättre än mjukisdjur, de luddar inte lika mycket ;)


lyckat :)





Känner du doften?

Sådärja nu har tjocka släkten åkt hem till Lule.. nä de är inte tjocka alls, de är vältränade och fina allihop. Trots bullbak :) .. jo det lyckades med kanelbullehinten! Det blev många skratt åt förklädestexten som jag hoppats.  

Syrran bakade så det stod härliga till och nu finns extra goda bullar i frysen så kom över på en fika vet ja!
Bullarna är med mandel och riktigt smör och kardemumma och vaniljsocker och kanel och pärlsocker. Yummi! Min lillasyster är den sorten som prenumererar på Allt om Mat. Hon är jätteduktig på att laga och baka.
 
Båtmässan sprang vi på hela lördagen. Inte min grej riktigt men syster och hennes man klev omkring på alla segelbåtar och kollade. De har ett nyvaknat segelintresse och i somras köpte de en egen segelbåt, ett stort chabrak som ska seglas upp till Lule till våren. Nu ligger båten i norra Roslagen och väntar. Gullegubben ska med och segla den norröver. Vilket äventyr va! Det är lååångt.

snowflake&Misse



Snöflingorna är stärkta i potatismjöl och vatten. De ska hänga på presentpaket som prydnad. Lättast att hitta mönster till snöflingor är att gå in på Pinterest och söka på crochet snowflake. Där är de finaste mönstren redan uppletade så man slipper göra jobbet och leta själv. Så bra så :) Jag gjorde en och samma sort bara för det gick snabbast.




Äntligen finalmente! Till slut blev de klara hela gänget. Alla heter Misse.

en fin hint

Efter helgens båtmässa ska vi laga gomat till kvällen, jag och syrran. Vi lagar alltid gomat när vi träffas. Syster Yster har t o m ett eget förkläde som hänger i mitt kök. Hon är alltid finklädd och ordentlig, torkar inte av händerna på byxorna som jag gör ;). En slarvig och en ordentlig är vi.
Ofta bakar hon bullar också när hon är och hälsar på.. men nu är det väldigt länge sedan hon bakade till mig så jag ska ge henne en hint *fniss*



Textilfärg har jag... och schabloner gjorde jag förut... så varför inte pryda systers förkläde med ett viktigt meddelande!
Hihi, ska bli så kul att se vad hon säger när hon slänger på sig förklädet och ser att det står nåt skrivet på det.


kristyrer och snöflingor efter bomben

Det ser ut som om en bomb briserat hemma hos mig!

Tur jag får besök till helgen för då bara måste jag städa och röja och plocka bort allt så vi får plats. Lillasyster med man och barn och hela fadderullan kommer över för de ska gå på Båtmässan. De är båttokiga hela bunten, min man också. Det är bara jag som hellre håller mig på det torra. Kul att de kommer! Det blir till att bädda soffan och kanske någon madrass på golvet men finns det hjärterum så.
Jag ska också med på Båtmässan (är liksom skyldig Gullegubben en, sedan jag släpade med honom på Miniatyrmässan ;)) , som tur är så är det Matmässa samtidigt. Den ska jag kolla in under tiden de andra går och dreglar över stora segelbåtar tror jag.



När ska jag lära mig att inte rita himla små mönster! för det blir så svårt att vända delarna och inte går tyget in under maskin på nåt bra sätt, med påföljd att allt måste handsys i dagarna tre.
Jag måste leta reda på ett stort ritblock, vet att jag har ett någonstans i röran och rita STORA mönster.
Det fattas ansikte på dockorna men annars är de stoppade och färdigsydda. Ben randiga som polkagrisar, det tycker jag är fint.



Kristyr med bokmärken. Går fort att göra men torkar långsamt. Hela köket är fullt av dem.. nä nu överdriver jag men några har jag gjort.



Virkade snöflingor. Ska göra fler och stärka dem så de blir hårda som papp i väntan på de riktiga snöflingorna.

bara måste




Så här blev byns minsta mormorsrutefilt.

Förutom virkning håller vi fortfarande på att renovera köket i lägenheten. Vattnet är inkopplat, spisen funkar, kaklet är fogat och silikonat och nu är bara resten kvar. Vilken tid det tar! Hela köket gick på 30 papp allt som allt..men då var det tomt från början. Allt är nytt. Förutom skåp och bänkskiva är det ny kyl, spis och fläkt. Tycker det var rätt ok pris (tack IKEA :)).
Kvar att göra är att montera upp fläkten, sätta hylla under skåpen med belysning och handtagen på skåpen ska sättas. Just nu ser det väldigt minimalistiskt ut, lite kalt. Har ingen bild (glömde kameran när vi var där sist)men jag ska visa senare. Vitt kakel, vita blanka skåp.. blir mysigare sedan när piffet tillkommer. Gardiner och handdukar och blommor och burkar och pinaler.



Jag måste alltid tillverka nåt :) , bara måste. För tillfället går symaskinen varm.
Jag har sytt ett till stickfodral, den här gången med två olika fack, ett för långa stickor och ett för korta och rundstickor. En hel hoper med romantiska hjärtan och högen med tyglappar där på strykbrädan ska bli små dockor med randiga ben.
Dessutom gör jag julgransprydnader med kristyr och efter det ska det bli... kanske... grytlappar, nåletui, större dockor...kanske några fina vimplar och säkert något mer som jag inte hittat på än...

Jag ska vara med på julmarknaden och därför tillverkar jag extra mycket grejer nu. Ska bli spännande att se om något går att sälja. Det svåra blir att prissätta. Skitsvårt rent ut sagt.

sängkläderna är nästan färdiga



Sängkläderna till lilla sängen är nästan klara. Det var ett väldigt pilligt syjobb.
Nu skulle jag bara behövt den underbara lilla dockan som jag såg på Miniatyrmässan men inte köpte för den var så dyr. Nästa år ska jag banne mig gå på mässan igen och köpa mig en! Har ett helt år på mig att spara pengar ;)



Ett täcke. Quiltat med en filtbit inuti.



Överlakan med infälld spets.




Örngott med knytband.



Innerkudde i samma rosa tyg som täcket.



Underlakan. Ja jag vet borde strukit det innan jag tog bilden ;)



Madrass. Inuti är ludd och tyget kommer från ett riktigt madrassöverdrag.



Det ryms mycket i en liten säng. Nu fattas bara ett överkast.



De här platsar nog bland världens minsta mormorsrutor!



Jag virkar dem i spetsgarn och broderigarn med en 0.75 virknål.



Pust! Det tar sin tid att virka så smått så jag gör några i taget. Klart på torsdag typ.

RSS 2.0