skaffa en hund till

Det finns många aspekter med att ha flera hundar. Både för- och nackdelar.
De roar varandra.. kan leka tillsammans, använda sig av sitt hundspråk. De blir vana med att dela matte och husse utan avundsjuka. De kan springa i skogen tillsammans och leta bra pinnar, jaga ekorrar tillsammans... och annat skoj och som matte/husse lär man sig mycket om hund och det är alltid kul!
Och inte minst man får lära känna och leva med ännu en älskad varelse.

Det är förstås mycket som spelar in i hur lyckat det blir med en hund till. Hur gamla hundarna är/hur stor åldersskillnaden är ... vilken energinivå de har, som avgör hur bra de passar ihop,  hur man bor; kan man släppa ut dem lösa så de får springa och busa... eller måste de alltid vara kopplade. Hur lydiga de är..

Om man redan har en vuxen hund och skaffar en valp så kan jag tala om att:
Valpen kommer att ta mycket tid, den första hunden kommer inte att hinnas med som den är van. Den kan bli ledsen.. och tjock! Är den första hunden gammal.. kanske lite krasslig så orkar den inte med valpen och då måste man se till att den får lugn och ro ibland.

När man tillrättavisar valpen så är det viktigt att inte den första hunden tar åt sig och blir låg.

Har man hundar med väldigt olika energinivå och den ena inte kan freda sig så måste man blanda sig i så inte någon blir mobbad.
Man måste lära hundarna att vara lugna tillsammans ... att kunna bryta leken när matte/husse vill.

Man måste gå separata promenader och leka ute med hundarna en och en för att kunna träna valpen och bilda ett samarbete med den. Och den första hunden måste ha sin dagliga motion och lek.

I mitt fall så kan jag inte gå med båda hundarna alls för valpen hoppar och biter på Wilma hela tiden och de är båda stora så det blir alldeles för svårt att gå med båda (men vi jobbar på det).
Att gå separata promenader flera ggr om dagen tar tid - mycket tid! Men är bra för konditionen...(även om en valp inte ska gå så långa sträckor så tar det lång tid att gå med en valp.. de har så mycket fnatt i huvudet)

En valp kan inte lämnas hemma långa stunder... den måste ut ofta. Den kan inte lämnas fritt i huset då den kan skada sig.. äta olämpliga saker... förstöra saker. Så promenaderna med hund nr1 kan inte bli så långa som den är van och behöver.

Roliga aktiviteter som du gör inne med valpen (valpar måste sysselsättas för att inte hitta på hyss och lekas med så den lär sig inte bita i händer och uppföra sig hyfsat mot människa) kommer den första hunden också att vilja vara med på. Det blir kanske kiv om sakerna de ska leta.. istället för som du tänkte.. att det skulle bli en lugn aktivitet.

Det är svårare att få någon att passa två hundar när man reser bort och inte kan ta med dem .De måste kanske lämnas på pensionat då och det kostar . Även mat.. leksaker...veterinär ... försäkring... blir förstås dyrare. Kloklipp, pälsvård.. tar längre tid.

Jag försöker att ge Wilma så mycket tid jag bara hinner och egentid med bara mig.. göra roliga saker. Men jag hinner inte med henne riktigt som tidigare så hon är lite deppig... och har börjat lägga på sig väl mkt runt midjan. Så pass att vi har gått över till dietfoder till henne. Förhoppningsvis blir det mer och mer tid till Wilma ju äldre och mer sansad/lydigare valpen blir. Och den dag jag kan gå med båda samtidigt kommer allt att bli mkt smidigare.


Det är roligt med en kompis - ibland.
Wilma 4 år BC/golden och Diva 5 månader, schäfer.Kommentarer
Postat av: Anita o Uno

Ja det är mycket att tänka på.Läst att lagom ålder på hund nr1 är 3 år vid valpköp.Men sen spelar rasen oxå in.Om dom skall få "mest" ut av varandra.

2009-01-16 @ 14:30:51
URL: http://unoett.blogg.se/
Postat av: Ninna

Viktiga tankar. Jag har växt upp med en hund i taget samt katt. Katt och hund var alltid vänner, men det var alltid den som funnits längst i familjen som hade "övertaget" - speciellt när det var en självsäker katt.

2009-01-16 @ 17:36:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0