motiverad hund

Måste bara tipsa om en av mina favorithundbloggare, Susan Garrett. Det är massor med matnyttig läsning i den bloggen för oss hundbitna, även om man inte håller på med agility. Agilitymänniskor kan mycket om hundträning! Susan har skrivit några böcker också, jag är sugen på att läsa "Ruff Love", finns att beställa på Canis.Wilmas nyaste belöning, ett gosedjur i snöre. Fin va :).För att kunna träna sin hund måste man ha något som hunden VILL HA, något som kan konkurrera med andra belöningar ute på promenaden (goa doftfläckar, andra hundar, glada barn... you name it!).
Läs Susans artiklar på hemsidan. Den om inkallning gillar jag skarpt. Hon skriver så detaljerat att det är lätt att följa.. tänk på att den här tjejen vet vad hon pratar om. Hennes hundar är dunderduktiga!

Så här ungefär har hon skrivit om hur man kan göra för att få en leksak som verkligen motiverar hunden . (Väldigt fritt översatt av mig, kursiv text är mina egna kommentarer). Orginalartikeln finns här. Jag har översatt utan att fråga henne men med så mycket reklam som hon får här kan jag inte tänka mig att hon har något att invända :)

HUR MAN LADDAR EN LEKSAK

* Välj en leksak som går att kasta. En som du kan kasta men som inte rullar. T ex en boll i en strumpa eller ett gosedjur.
*Sätt på en lina, 3 meter (jag tycker 3 meter är lite väl långt, min är kanske 1,5)
*Lägg leksaken i en låda. En låda som alltid är nära och lätt åtkomlig.
*Innan varje måltid, börja betee dig lite knasigt, medan du säger verkligt roliga saker (typ; "å nej", "vad är det", "vill du ha den", "var är din leksak" osv) Gå, dansa, hoppa... helt enkelt betee dig knäppt medan du förflyttar dig till den speciella lådan.
*Öppna lådan låååångsamt medan du fortsäger att säga knasiga saker till din hund.
*Sluta plötsligt prata (en effektfull paus) och dra sedan ut leksaken ur lådan som om du just hittat en tusenlapp och spring med den in i nästa rum.
*Släng runt leksaken över golvet och agera stolligt för att visa hunden hur kul du har med en så rolig leksak.
*Dansa runt några sekunder till och släng sedan ut leksaken som om den vore ett drag på ett fiskespö.
*Dra runt leksaken men se till att HUNDEN INTE FÅR TAG I DEN.
*Hela den här processen borde ta 1 till 2 minuter den första gången du gör den.
*Sluta din roliga lek, som inte har innefattat din stackars hund genom att springa tillbaka till lådan och utan att hunden hinner sno den, lägg tillbaka leksaken och säga nåt i stil med "å nej, den är borta".
*Du fortsätter sedan med dina vanliga rutiner som om inget särskilt just hände.
*Utför denna bisarra föreställning 2-3 gåner om dagen. Efter den andra dagen tillåt din hund att greppa leksaken om han är väldigt ivrig - men bara i några sekunder. Dra i linan för att försöka sno den från hunden. Så fort du får loss leksaken (se till att göra det utan att verka sträng, utan på ett roligt sätt), lek med den lite till själv och stoppa snabbt undan den i lådan.
*Gå vidare gradvis, låt hunden leka med dig och leksaken (dragkampsaktig lek) mer för varje gång tills du har en hund som älskar att se leksaken komma fram.
*Låt inte hunden leka med den här leksaken någon annan gång förutom under dessa rutiner, och när han är redo använd den på agilitykursen (Susan Garrett är agilitychamp, men belöningen fungerar förstås lika bra vid annan träning) 
*
Allra helst ska du plocka undan alla andra leksaker i hemmet under den här tiden. Lämna bara framme sånt som hunden kan ligga och tugga på själv, som tuggben.
*Se till att du under den här tränings/lek perioden inte ger din hund någon verbal feedback på vad han än gör.  
*Innan du vet ordet av så har du en hund som är lika galen i den här leksaken som du uppenbarligen har varit!
*Denna metod fungerar speciellt bra på små valpar.
(slarva inte! Börja inte använda leksaken innan den är "färdigladdad", den kommer då inte att ha samma värde för hunden och träningen går sämre )Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0