fler timmar önskas

Fy usch vad blogglat jag är. Vet inte vad jag ska skylla på.. sommarn kanske eller bara lathet ;)
Jag har svårt att stanna inne några längre stunder. Säkert är det inte bara jag som har fullt upp med sommarn. Skulle behövas fler timmar på dygnet!Man skulle ha en doftblogg så ni kunde känna doften av luktärter, de tar priset som allra goaste doft! Jag sådde luktärterna i toarullar för att slippa plantera om och så planterade jag ner plantorna i trädgårdslandet med toarulle och allt. Det fungerade riktigt bra :)
Nästa år blir det mer luktärter. De finns ju i så många härliga pasteller. Nästa år ska jag viga en stor del av trädgårdslandet till luktärter, inte bara en liten rugge som nu. Då kan jag ta in och göra buketter, kan jag nu med men de räcker inte så långt.Pumporna växer så det knakar! De tål torkan bra. Det är riktigt snustorrt nu, jag har varit dålig på att vattna. I går hade vi stekhett men idag ser det ut att kunna komma regn. Jag ska vattna i alla fall. Det behövs en rotblöta.Jag tror aldrig jag fått så mycket vinbär på buskarna som i år. Har redan kokat en laddning gelé och nu blir det en laddning till ... eller två. Det går alltid åt och gör det inte det så är det är en bra present också. Egengjord vinbärsgelé, supergott! Goast att göra på röda vinbär tycker jag.
Jag kör på receptet från Kajsas Kokbok. Kokar bären ungefär 10 min, krossar bären något under tiden det kokar. Man behöver inte ens rensa bären innan, bara skölja bort värsta skräpet och småkryp om några såna följt med in.  Häller sedan upp i evighetskaffefilter (för jag äger ingen silduk) och låter självrinna (tar en evighet genom kaffefiltret ;)). Mäter upp saften och låter den koka några minuter och sedan rör jag ner sockret lite i taget. Fast jag använder mindre socker än Kajsa tycker, 1 liter socker till en liter saft det tycker jag blir alldeles för toksött. 
 Efter det får gelén koka sakta utan lock utan att jag rör om tills den sista droppen på en sked stelnar då skeden doppats ner och sedan hålls över grytan. Skummar och häller upp på varma burkar. Jag brukar inte paraffinera, gelén håller sig nog länge ändå.

Kommentarer
Postat av: maja

Härliga bilder! Har försökt mig på luktärter en gång med fick några suspekta maskar som åt stora hål i bladen så jag liksom tappade sugen. På´t igen nästa år kanske=) Duktig du är som kokar gele, det är ju så gott! Vi brukar få en burk eller två av vår snälla granntant, men har väl tänkt att prova själv. Nån gång=)kram

2011-07-29 @ 18:34:12
URL: http://keeponwalking72.blogspot.com
Postat av: Carinas Trädgård

Härligt att ha en trädgård med plats för bärbuskar, gele på röda vinbär är ju så gott.

2011-07-29 @ 21:34:40
URL: http://carinas.tradgardsblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0