värmlandsresans fjärde och sista dag

Det blev visst kilometervis med inlägg från resan, hoppsan :)Sista dagen var vi till Måltidens Hus i Grythyttan. Wow!
Det bästa stoppet på hela Värmlandsresan tror jag.Det här är i festsalen i Måltidens Hus. Där finns bl a en Camembertform i gigantiskt format fylld med olika representativa måltidssaker från vår nutid som när den fyllts klart ska placeras ner under golvet och bevaras för eftervärlden. Guiden var inte säker på om Carl Jan skulle ner där i hålet han med ;). Måltidens Hus är hans hjärtebarn. Vilken visionär han är Carl Jan, det hade jag inte begripit innan.Vinkällare finns förstås, tegelväggar, ett välvt tak, en bordsskiva som är lika över all världens vinprovningsställen så man kan se vinets nyans speglas i skivan. Där i källaren är det vinprovningar och tävlingar emellanåt. Vinerna är väl inlåsta bakom en tjock dörr ( i helt korrekt temperatur alldeles säkert).Vi åt lunch i skolmatsalen. De eleverna är bortskämda kan jag säga! Kolla faten, det blev tomt, så gott!. Vi åt soprent :)En underbar guide hade vi här också. På bilden berättar hon om föreläsningssalen, eller Gourmet-teatern som de kallar den. Hela byggnaden är designad och genomtänkt och alldeles fantastisk. Lycko de elever som får plugga där! På scenen i Gourmetteatern kan kök hissas upp ur golvet och kameror filmar när det trancheras och grytor som puttrar.Fortfarande i föreläsningssalen. Varje plats har en vattenkran och spottkopp för vinprovning.Blankputsade kök på kök på rad där eleverna lär sig allt om matlagning. Den dagen vi var där var skolstart. Guiden berättade att många elever inte ens kan koka ägg när de kommer och att det mest fantastiska med jobbet är att följa dessa ungdomar och se hur de lär sig och utvecklas.   

Utbildningen handlar om mer än att kunna laga mat, lika viktigt är presentation, gestaltning, bemötande, kunna ha hand om stora event, bokföring och en massa mer.Eleverna har ett bibliotek med kokböcker och konstböcker och andra böcker som de har användning av i sin utbildning.  Ett kokboksmuseum finns i huset. Det är Tore Wretmans samling av kokböcker, eller åtminstone den del av hans samling som Carl Jan lyckades buda hem på Sotheby´s när den var till salu. Utan Carl Jan var det risk för att samlingen skulle spritts för vinden. Nu finns det mesta kvar i Grythyttan.
Tore Wretman står förstås staty i kokboksmuseét och där framför statyn ligger den äldsta kokboken i samlingen, skriven 1480. Det mesta som skrivits av Cajsa Warg finns där i hyllorna.  I museets tak har Ernst Billgren formgivit plafonden. Gissa vad den föreställer..?Mat! Fat och kastruller och kött och fisk och bestick. Kul! Billgren är en av mina favoriter.
Det här kan man läsa i en av de äldre kokböckerna. Inget nytt under solen, sa vår guide. Samma gäller i dag i köket. För att jobba som kock bör man kunna laga god mat, vara trevlig mot gästerna, smaka av maten. Ha god hygien och inte sno från köket.

Teve hade varit i Måltidens Hus tillsammans med Per Morberg och spelat in ett avsnitt som troligen kommer att visas i höst. Det måste jag kolla på.

Kommentarer
Postat av: Pysselfarmor

Vilken trevlig resa du var på och vilken svärmor som anordnar sådana trevligheter. Måltidens hus är fantastiskt...spottat i de där kopparna vid två olika tillfällen.... ;-)

2011-09-02 @ 23:06:35
URL: http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/
Postat av: Anonym

Vad kul ni måste ha haft, där har jag aldrig varit! Kände riktigt suget efter den goda maten nu hihi. Men när kommer ni häråt då????

2011-09-03 @ 08:48:34
Postat av: maja

Hm det var jag ovan...men det kanske du räknade ut;)

2011-09-03 @ 08:49:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0