ohoy!

Matte: Gästbloggande Svåger Sjöman får göra rätt för sig den tid han är till sjöss, en sisådär 10 veckor i taget.
Det där med en flicka i varje hamn verkar svårare att få tid till för sjömän nuförtiden ;)



Ohoy!


Sjöfarten förändras hela tiden, liksom resten av världen. En del är till det bättre, annat till det sämre. Förr kunde man ligga i hamn några veckor eller någon månad för att lasta eller lossa. Sjöfolket kunde gå iland och lära känna sina hamnar. Idag kanske man ligger inne några timmar eller något dygn i bästa fall, och då har man oftast fullt upp med arbete. Det varierar förståss beroende på fartygstyp och hamn. Stora tankfartyg kanske t.ex. inte ens kommer i närheten av land, utan bara lastar och lossar (läktrar) till havs.



läktring
(läktra: att lossa från ett fartyg till ett annat till havs.)

                     


Mindre torrlastfartyg kommer ofta långt in i hamnarna, närmare sta´n och tar det ofta lite lugnare med lasten. I några undantagsfall kan det bli lite ledigt då man får möjlighet att se något mer än kajen, och kanske kunna roa sig en smula.

Idag har vi å andra sidan bättre kommunikation med dem där hemma via satellittelefon och internet. Utan det hade de här inläggen varit svåra att ordna.

Allt är kanske inte bättre eller sämre, bara annorlunda. 

vardag



undantag


Kommentarer
Postat av: Anna-Karin

Ohoj där ute på sjön! Roligt med lite gästbloggning. Jag som bor i hamnen fotar fartyg så ofta jag får möjlighet och så följer jag ju http://www.sjofartsbloggen.se/

2008-10-23 @ 01:06:55
URL: http://nancyandi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0