resten av födelsedagen

Gustav Vasa kyrka ligger alldeles vid Odenplan. Idag gick jag dit på högmässa. Det var stämningsfullt och vackert.
Under tiden jag fick andlig spis så hade Gullegubben, den gamle hedningen ;) börjat laga hålet på gårdsplan, (som vi lovat laga för det rann ner vatten), med betong och sedan fortsatte vi att fixa annat uppe i lägenheten. En hylla i badrummet sågades till och kom på plats, köksklockan kom upp på väggen och en tavla och en del annat fix och trix. 
 
 
Nu har vi kommit tillbaka hem till huset i Roslagen och avslutat med en take away från Kinan. Räkor satay och Kycklingwok. Gott!
Sisådär... nu är det ett år kvar till nästa firande ;)

födelsedagsfirandet fortsätter!

 
... för nu är det jag som fyller år :) 
Vi sov över i stan efter en mysig utemiddag i går kväll. I morse uppvaktades jag med rosor, levande ljus,  croissant, marmelad och kaffe. Fransk frukost är det enda som duger nuförtiden ;) 
Wilmis Hund (gårdagens födelsdagsbarn) var med förstås, hon måste alltid vara med! Hon älskar att följa med till stan för då får hon rastas i Obsan (Observatorielunden) och nosa och träffa så många hundar som helst. 
Obsan har en underbar utsikt och ett av stans raraste fik!

Grattis världens vackraste hund!

 I dag fyller hon 8 år!
 
 

online lektion

 
Idag har vi pluggat franska med hjälp av Youtube, jag och Wilma. Basic stuff. Kanske det fastnar nåt så småningom.. men ibland tvivlar jag, tycker orden försvinner ut svisch genom andra örat på en gång. Jag lyssnar vidare så får vi se.
 
 
Wilma har besök av Oskar Hund (till vänster). De pratar hundska med varann. Det här betyder - vi är kompisar!  
 
 

hemläxa

 
Det här är kurslitteraturen på franskakursen ;). Gulligt va! 
Vi fick varsin bok med oss hem att läsa i. Jag tycker det var ett smart drag av vår fröken, att låna ut böcker som hennes barn läste när de var små. 
 
 
Även om man inte kan ett ord franska så fattar man med hjälp av bilderna, väldigt pedagogiskt. 
 
Det sägs att bästa sättet att lära sig ett språk det är att lära som ett barn, inte fundera på grammatik, böjningsformer, verb, korrekt stavning och sånt utan bara prata, läsa, lyssna. 

nybörjarfranska

Buon Soir! Eller Buon Nuit (hur sjutton det nu stavas) kanske det heter den här tiden på kvällen slasch natten, vad vet jag.
 
Men hörrni ni, snart så vet jag! För jag och Gullegubben vi har börjat en kvällskurs i franska. Ja, varför inte. Man lär så länge man lever sägs det och man lever så länge man lär tror jag faktiskt man kan plita dit som en lika sann sanning.
 
Nybörjarfranska heter kursen.
Nuförtiden pratar vi därför "låtsasfranska" med varann i vardagen, jag och Gullegubben så fort vi får en chans. Bästa sättet att öva, haha det är jätteroligt. 
 
Vi har kommit överens om att vi skiter i grammatiken för den gör bara allt krångligt. Det viktiga är att våga prata och kunna förstå någotsånär. 
 
Nu är det bara baskrar som fattas! Kanske man skulle ha det istället för toppeluva i vinter ;) ... jag har sett att det finns stickmönster för såna.. nä Kanarin ge dig, hitta inte på fler ideér ;)

lycka är att få nya skor!

 
Det bästa man har ställer man på bordet... de är så fiiiiiiiiiiiiiina!
Mina nya stövlar, Kaya boots från Bianco footwear. Jag blev kär i såna när jag såg dem på bild och nu har jag ett par alldeles egna. Jag kommer att bo i dom hela vintern :)))

stolar och skoskåp

 
Jag tror den heter Ingolf, stolen som vi köpte. Rejäl variant, stadig och gedigen i trä. Rundade hörn på stolssitsen. Ja det blir bra. Två stycken köpte vi för vi har två andra gamla stolar som vi ska använda. Det blir 4 stolar kring köksbordet. Två udda och två Ingolf. (bilden: Gullegubben i färd att montera ihop en Ingolf)
 
Idag ska jag sandpappra köksbordet. Jag köpte det på loppmarknad en gång i tiden, då var det brunt... och då målade jag det svart och nu ska jag måla om det i vitt.
 
 
Skoskåpet tog lång tid att skruva ihop. Det var miljarder delar! Men titta så fint det blev! :)
Det får bo uppe i sovrummet vårt så länge tills hallen har fått panel på väggarna för skåpet har bara två ben och måste fästas i väggen. 
 
Jag har inte valt skoskåpet alls för att få undan skorna från golvet... utan jag har valt det för att det passar i storlek i våran lilla hall och för att det är fint! Jag tycker det är viktigare med fint än med praktiskt. Mycket viktigare! Fast kan man få nåt praktiskt med på köpet så gör det ju inget förstås.  
 
Man kan ha fina saker på skåpet... och hänga en oval krusidullig tavla ovanför och sätta upp rara tavlor runt. Det är det bästa :)
 
Idag ska vi försöka få tag i en snickare som kan sätta upp panel. Håll tummarna!
 
 
 

receptsajttips

Jag bara måste tipsa om en sida med recept. Kolla in The pioneer woman!
 
Hon har en massa recept som verkar hur goda och enkla som helst och hon skriver helt underbart. Jag tror aldrig jag myst och fnittrat så mycket när jag läst recept :)
 
I kväll har jag provat ett av hennes potatisrecept (receptet kommer upp först i länken om du också vill prova). Potatisarna ska först kokas med skal och sedan bakas i ugn med olivolja, salt och nåt kryddgrönt (jag hade timjan hemma, bara torkad men det funkade). Visst i sjutton, det skulle vart svartpeppar också men det glömde jag. Det behövdes då inte. 
 
Det blev jättegott! Jag kommer att göra så fler gånger... smakade som en blandning mellan bakad potatis och chips. Till grillat skulle det passa suveränt och till annat med för den delen.
 
(kan dessvärre inte visa någon bild för potatisen är uppäten! )

mungott

 
Om man är väldigt sugen på sushi ... men för lat för att laga till det. Då har jag ett tips på mungott. 
 
Bara lägg upp några skivor gravad lax och till det ska det vara en klutt wasabi. Wasabi är bra nu i förkylningstider dessutom. Näsan blir som ny!
Är man bara halvlat så kan man koka lite klibbigt ris till och skiva vitkål så tunt man kan med osthyveln (kanske lite gurka också det skulle passa ) och till sist drissla över en aning japansk soja över det hela. 
 
Är det så att man råkar ha middagsbjudning så kan man göra ett sånt litet fat till varje gäst som apetizer med ett glas skumpa eller nåt annat frizzligt. 

Rovaniemi-inspirerade vantarna segar på

 
Det har gått segt med handarbetandet sista tiden. Mest har jag handarbetat när jag suttit i butiken men hemma har  knappt något blivit gjort. Senaste paret vantar har jag hållt på med länge nu. Sista snutten på andra vanten plus en tumme så är jag klar.
 
Jag har funderingar på om jag ska brodera med några av muddens färger på själva handloven (heter det så.. ja det gör det va). Det är för att de mer ska likna Rovaniemivantar, för det är därifrån inspirationen kommer. Ja jag vet inte hur jag ska göra. Kanske de får va som de är och så börjar jag på nåt annat.
 
Det ska bli fler blå vantar också så småningom. De jag gjorde sist låg inte länge på butikshyllan innan de blev adopterade. En till människa slipper nu frysa om fingrarna i vinter :) 

flicka med duva

 
Inte har vi packat upp några av IKEA kartongerna än inte... varför göra idag det som man kan spara tills i morrn.. :(  Det kom annat emellan som det ofta gör. 
Till kvällen ska vi packa upp dem. Jag vill inte göra det själv för är det nåt jag är värdelös på så är det att montera ihop möbler. Jag har gjort det några gånger och satt bakochfram och skruvat igenom och förstört så det gör jag inte om mer om jag inte tvunget måste. Jag väntar nog snällt till Gullegubben kommer hem, han är den händige av oss två!
 
Möblerna är kvar i kartongerna men tavelramen har fått sin bild och kommit upp på väggen. Jag har glömt vad fotografen heter (måste kolla upp det) , hon tar så otroligt fina bilder. Det här trycket köpte jag på Fotografiska i Stockholm. Flicka som håller duvbebis i handen. Bättre en fågel i handen kan bilden heta. Nä jag vet inte vad den heter heller, ska ta reda på det med.
 
Jag älskar bilden. Håret i en ordningssam fläta, bomullsklänningstyget ljuvt blekblått sommarflickigt och det rufsiga "gatubarnet" som sitter tryggt i handen. 
 
 
Här på numera alltså inte så tomma väggen får hon bo (bakom mina galna hibiskusar). På samma vägg ska det bli fler fotografier vad det lider. Mina egna och andras. En hel fotovägg. Bara vita ramar på alla tror jag det ska bli. 
 
nu har jag kollat upp. Vee Speers heter fotografen.

mycket på G

Gårdagen började lugnt med kaffe och hundbus, efter det var det full fart. Vi åkte till byggmax och IKEA bland annat. Det blev en lååång dag av fixande. Kämpigt men välbehövligt. Vi har miljarder projekt på gång (Arga snickaren skulle gråta ... jag gör det själv ibland) . Nu ska vi beta av några av projekten banne mig! 
 
 
Vi ska äntligen ta tag i att renovera vår pyttehall. Det har varit på gång i åravis (liksom allt för mycket hemma hos oss :/) men nu kommer det att bli av. Inte i morrn, inte nästa vecka heller säkert .. men så fort vi får tag i en snickare. I kväll ska vi börja efterforska en bra en som har tid. 
 
Jag vill ha panel på väggarna i hallen. Den här v-sponten i MDF spanade vi in på Byggmax, 79 kr kvadraten och 6 mm tunn. Det blir bra det, då bygger den inte så mycket som om vi valt bräder. Den ska målas vit. Det blir så snyggt!
 
 
Sedan åkte vi till IKEA. Nuförtiden fotar jag alltid när vi är på IKEA, fotar saker vi funderar på att köpa. Då slipper man skriva ner och komma ihåg för allt finns i kameran och så kan man fundera vidare hemma och bestämma sig. Den vänstraste barstolen ska vi köpa .. fast jag vill egentligen ha en vit men den passar så bra i storlek och modell och så kan man använda den till stege och det är super! så den får det bli. Den ska bo i en lägenhet som vi håller på att renovera (den blir aldrig klar den heller... jodå nu är det på G ;))
 
 
Jag fotar lapparna också så har jag längder och andra mått i kameran tillsammans med bilden på saken. 
Hyllan ska bli hatthylla i lägenheten.
 
 
Det är mycket planerande för att det ska bli rätt. Man vill inte gärna behöva åka och byta och tjorva. Så vi köper inte förrän vi är säkra på att det blir rätt. Men den här är jag säker på så den fick följa med hem. Det är ett skoskåp. Inte det snyggaste de har men rätt okej och framför allt så får det plats i vår lilla hall, tjohej vad bra! Nu har vi valt panel och ska söka snickare... och köpt skåp. Nu fattas en oval spegel som ska sitta på väggen ovanför skåpet och så själva stajlandet förstås, det roligaste!
 
 
Så här lämnade vi det i går kväll för vi kom hem så sent. Ett par köksstolar köpte vi också, hem hit till oss och en ram till en vacker bild som jag köpte på Fotografiska förut och som äntligen ska få komma upp på väggen. När Gullegubben kommer hem ska vi öppna paketen, hurra! som julafton.. fast jag vet vad som finns i . Skoskåp och två vita köksstolar.. men det är spännande ändå :)

ha en bra dag!

 
Så här mysigt har vi det.
Ha en bra dag du också!

vaggvisa till dig som inte kan sova


hade ju hoppats

 
Det var det det. Grillning var bara att glömma. Det har regnat hela kvällen. Inte för att jag inte tänkte att det kunde bli så men lite trist är de allt och jag hade ju hoppats...
Maten smakade gott hur det än var. Kolla, rent på faten! Wilma Hund hjälpte med det sista förstås. Hon är våran bästa fördiskare (hon har övat ;)). 
 
Nu är det alltså höst på allvar. Slut på grillande och sitta ute och mysa... ja ha ja. 
Jag gillar faktiskt hösten jättemycket men lite vemodigt är det allt. 

äppelpäppel

 
Om man inte ids göra kakor och annat gott av trädgårdsskörden så kan man alltid använda frukterna som fotomodeller, väldigt bra :)
 
Apropå kakor så uppskattades kakan jag gjorde igår!
- Den godaste du någonsin gjort, log Gullegubben saligt och mumsade i sig halva kakan. Inget dåligt omdöme det inte! Eller så var han bara vansinnigt hungrig när han väl kom hem sent om kvällen efter att ha jobbat över...och vad jag än hade bjudit på skulle smakat ljuvligt.
 
Stackarn jobbar idag med, lördag och allt. Till kvällen har vi tänkt göra ett försök att grilla en sista gång det här året... det har regnat hela dagen hittills men till kvällen då... då kommer solen fram... eller not. Bara det inte regnar så elden slocknar så går det säkert fint. Gott det ska bli!
 
 

äppelkaka del 2 med recept

 
efter!
Äppelkakan blev jättegod på riktigt. Det gick dessutom på ett kick att laga till. Bra grej om man får oväntat besök och inte har nåt att bjuda på!
 
Jag kunde inte hålla mig utan var tvungen att provsmaka för det luktade så gott när den gräddats (man skulle haft doftblogg!). Kolla på bilden hur det ångar från kakan. Jag hade inte ens tid att fixa vaniljgrädde till utan högg in direkt :)
 
Receptet (vet inte om det hette recept.org... kommer inte ihåg, var jag hittade det) är så här om du vill testa:
 
5 äpplen
125 g smör (jag vet inte hur mycket jag tog för jag hade bara en snutt smör kvar så jag smälte bregott också och blandade i och det fick bli på en höft)
11/2 dl socker (jag tog 1 dl)
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
 
200 grader, ca 30 minuter
*smörj formen
*Skär äpplen i klyftor ( jag skar mina i småbitar), lägg dem i en smord ugnsfast form (jag hade på lite kanel och vaniljsocker (busigt ;)).
*smält smöret
*blanda alla torra ingredienser, häll i smöret
*Klicka blandningen över äpplena.
*Grädda.
 
 
 

yummi hoppas jag

 
Det här är före-bilden. Det ska bli en äppelkaka, typ. Receptet har jag googlat mig till. Äpplen i botten i en smord form och så kluttar man på mjöl-socker-smör-bakpulverblandningen och skjuts in i ugnen. Hoppas det blir gott! I skrivande stund står formen i ugnen och svettas.
 
Det är mest för Gullegubbens skull som jag bakar. Han har en "sweet-tooth" och jag tänker jag ska göra honom glad när han kommer hem från jobbet.
 
Jag jobbar hemma idag, bakar och städar och tvättar och tänker att jag ska börja städa upp i växthuset (och tittar på reprisprogram på teven och sitter alldeles för mycket framför datorn om jag ska vara ärlig..) och ska försöka hinna sticka några varv också och så måste jag sy en underklänning till Vita Katt-dockan... fy vad hon var seg att få färdig. Jag har lagt av mig sista dagarna med tillverkandet. Nä vet du Kanarin, skärpning!
 
Jag kanske måste ta mig en slajsa äppelkaka så jag får sockerenergi! 
 

matte blir gråtmild

Känns ju bra att det inte bara är jag som är toksentimental och sitter och tittar på Bonde Söker.
För jag lär ju inte vara ensam, då skulle inte programmet gå i säsong efter säsong... eller.
 
By the way.. hur många bönder finns det som inte hittat sin rätta, tänker att vårt land inte är jättestort.. jag vill faktiskt gärna att det är många fler som söker sin maka/make/kaka för jag vill se ännu fler säsonger.
Sitta onsdagkvällar och grina över "vanligt" folk med glittrigt förälskade ögon. Det är fint det  :)
 
För grinar gör jag, det kan liksom inte hjälpas. Wilma hund blir lätt orolig när matte sitter och är sentimental. Hon hämtar kongen (leksaksgrej) och husses strumpor (från tvätten) och till sist sitt halsband för att .. kanske blidka mig.. jag vet inte. Vem vet hur en jycke tänker? Det skulle vara intressant att vara i en jyckes huvud, bara  en liten stund för att fatta. 
 
Ja men hursomhelst, det är fint med program om vanligt folk. Som är tjocka och smala och blyga och modiga och whatever och som är ... helt enkelt verkliga. 
 
 

be who you are

 
“Be who you are and say what you feel,
because those who mind don't matter,
and those who matter don't mind.”
  -   Dr Seuss -
 
 

extrajycke

Idag passar vi Oskar. Två byrackor som tjatar på mig istället för en...det gör inget. De är så gulliga så.
Dessutom har Gullegubben åkt iväg på jobb så det är bara fint med extra sällskap.
 

det regnar

Det regnar... och regnar... och regnar
 
Jag leker i Picmonkey fast jag borde göra annat...

om man har lust att göra stiliga champinjoner

Sisilicerade champinjoner? det tyckte jag han Mannerström sa i senaste kock-tävlingsprogrammet
 
Vad är det?
Kanarin nyfiken kan inte lämna nåt sånt outforskat så jag googlade... och  googlade ännu mer och till slut efter många om och men hittade jag vad han menade.
 
Det heter ciselera förstås, att utmejsla.
 
Så här gör man med champinjoner om man är en fancy chef (eller om man bara har lust att mejsla nåt)

ännu en till samlingen

Jag har burkar så det räcker och blir över men ändå kan jag inte låta bli att ta hem fler. Det här är mitt senaste fynd. Jag älskar den! Den är himla jättefin helt enkelt :)))
Den är alldeles lagom nött, lagom stor och så blommorna.. rosor, violer, gladiolus mmmm :)
 
Kollaget är gjort i PicMonkey
 

spets färgad med avokado

Det här är resultatet av infärgningen med avokado som jag gjorde.
 
Det blev inte riktigt som jag ville... inte precis den gammelrosa som jag ville ha.. men nästan, färgen stöter lite för mycket i lila, jag vill ha varmare ton.
 
Man skulle kunna köra ett tebad "ovanpå". Jag tror det skulle bli en bättre "lite smutsigare" färg ,den här är aningen för gullig. Lustigt nog så är färgen på den lilla spetsen bättre, det är exakt samma garn, mölnlyckes vit spetstunna garn.
Det var i vilket fall bara ett kul test, inget jag behöver idag för jag ska använda det till nåt projekt eller så. Tills jag vet vad jag ska ha spetsarna till får de ligga i solen för jag ska kolla hur färgen bleks.

rovaniemi "look alike" vantar

En annan idé jag fick häromdan är att sticka Rovaniemivantar. Fast riktiga rovaniemivantar kan jag inte göra för jag vet inte hur och det verkar galet komplicerat med en massa mininystan. Nä orkar inte lära mig det.
Men man borde kunna göra "in style of"...
 
Och så hittade jag en perfekt mönsterrapport (som egentligen är tänkt till en tröja) men det kanske fungerar.
Det är det jag håller på med nu.
Så här långt har jag kommit.
 
Jag har modifierat mönsterrapporten och ritat upp min variant på ett rutat papper.
Först hade jag tänkt göra vitt på rött men så ändrade jag mig och gjorde rött på vitt men nu ångrar jag mig. Skulle gjort vitt på rött!
 
Arbetet får ligga till sig en stund... jag gillar inte heller riktigt kantmaskorna som jag gjorde i rött. De gjorde jag bara för att få med det röda garnet runt utan att det ska sträcka och strama, men det ser "klumpigt" ut.
Jag vet inte om jag ids göra om eller om jag ska fortsätta på inslagen väg.. nä jag gör nåt annat ett tag tills jag bestämt mig.
 

färga spets med avokado

Äntligen kan man gå med i Pinterest utan att varken facebooka eller twittra. Tack för det!
Nackdelen att vara med där är att man får en massa fler ideér (och det behöver jag inte!)
 
Folk färgar spets och annat med avokado fick jag syn på där. Det ska bli den mest underbara gammelrosa färgen. Klart jag var tvungen att prova :)
 

 
Jag kokade avokadokärnor och skal. Två kärnor och skal från en avokado närmare bestämt och så slängde jag med lite salt bara för att. Det fick sedan småputtra i en halvtimme.
 
I häxbrygden slängde jag ner två av mina virkade spetsar. De fick puttra med för det gör inget att de krymper lite blir bara tätare och finare så.
 
Efter att det puttrat klart silade jag bort kärnor, skal och skrufs.
 
 
Spetsen verkade knappt ta färg alls under kokningen, det hela såg mest ut som te, blekt och blaskigt.
 
Jag lät dekokden svalna och så hällde jag upp den i en burk med lock. Burken har stått sedan i går och färgen har verkligen mörknat!
Nu har jag tagit upp spetsarna ur färgbadet och de ska få ligga ett tag i fönsterdraget och torka. Sedan ska jag stryka dem och kanske stärka lite. Jag ska visa sedan hur de blev, om de blev sådär romantiskt gammelrosa som jag tänkte mig.
 
 
 
 
 
 
 

the most beautiful dog

Hey, did you happen to see the most beautiful dog in the world
 
...and if you did, was she crying
 
Hon ser faktiskt ledsen ut, lillstrumpan. Nu ska vi ta en cykeltur så hon blir glad igen.

en vacker dag

En vacker dag ska jag... klippa gräset. Idag är det väldigt vackert.. nästan synd att förstöra friden med motorljud och bensinångor. Få se hur jag gör. Gräset behövs klippas men det är inte det roligaste som finns om jag säger så....
 
Det här är den prydligaste delen av min trädgård. En rund gräsmatta där trädgårdsmöblerna står (inköpta i år på Jysk och jag är jättenöjd med dem!)
 
Jag har faktiskt en plan att så småningom avveckla den gräsmattan. Allt för att minska på gräsklippandet! Jag tänker försöka göra en timjanmatta istället. Borde gå tycker jag. Man planterar in kryptimjan lite i taget och vips (tar säkert bara en tio år eller så) har man en doftande matta som inte behöver klippas någonsin. Jag ska definitivt prova!
 
I övrigt är det inte särskilt prydligt. Inte prydligt alls om sanningen ska fram. Du har så lurvigt skulle min pappa säga om han såg ogräset och min ibehovattklippas gräsmatta. Men jag tycker faktiskt inte att det gör så mycket, huvudsaken att det växer och frodas och doftar gott.
 

... och att det finns röda äpplen på träden och rosenbuskar som sticks.
 
 
 

feeling blue


Så här blev mina senaste vantar.
Mönstren som jag stickat längst ner på vantarna hittade jag här.
Jag har stickat i tvåtrådigt ylle från härva, sånt garn som luktar riktigt ulligt och gott.
Jag är rätt nöjd med hur de blev, det enda jag ångrar är att jag inte gjorde fler flätor. Den enda flätan ser lite ensam ut.

let´s all be friends

 
 
 

butiksjobb

Idag har vi jobbat, jag och Wilma Wilmis Filmis Fnittefnatt Gullesnutta Lillstrumpa. Jo, så är det. Kärt barn har många namn, väldigt många namn.
 
I den här lilla röda stugan ligger jobbet. Visst är det gulligt!
Stugan ligger vid Lilla Torget i Norrtälje. En av stans äldsta delar. När man sitter på jobbet hör man kyrklockan plingeplonga. Pittoreskt är bara förnamnet. Du lägger väl märke till kullerstenarna :)
 
Höjer man blicken ser det ut så här. I fjärran syns silosarna vid Norrtälje hamn och där finns havet och doft av tång. Så fint som bara den. Norrtälje är en jättefin stad. Så..  nu har jag gjort reklam för den också ;)
 
- Wilma, vad gillar du att vara med och jobba?
- ZZZZZZ
Wilma ligger inknökad mellan kassan och elementet i timmavis. Jag slänger av mig skorna och sitter och stickar eller nåt om det är lugnt i butiken.
 
I butiksfönstren sitter bl a mina figurer och väntar på att bli adopterade. Vita Kanin sitter där överst och längtar efter en egen familj. Lejonhjärteparet väntar också... och längtar.
(jag har knutit ihop lejonparet med ett snöre runt midjorna så de inte av misstag ska säljas var för sig för det vill de inte)
Lovisa Lejonhjärta ser lite deppig ut tycker jag. Var inte orolig Lovisa, snart nog kommer någon som tycker om er båda!
 
Wilma Gullesnutta tycker att det allra bästa med att vara och jobba... det är... När man Får Åka Hem!
 

snart dax att trampa vin

Så fort solen skiner åker fönstren upp på vid gavel på växthustaket. Jag måste vattna för därinne torkar det upp fort. Jag har inte så mycket växter i år, mitt andra år med växthus, för handarbetandet har tagit så mycket av min tid. Men några bor därinne.
 
I ett hörn gjorde vi hål i golvplattorna och satte en vindruvsplanta i fjol. Den är pytteliten än, så liten att man måste böja sig för att se den. Tanken är att den ska klättra i växthustaket och ge skugga vad det lider. Den som lever får se hur det blir med det. Vänta på nåt gott behöver man däremot inte göra för det har redan blivit vindruvor! Två klasar!
 
Jag har inte provat hur de smakar än. Det ska jag göra. De ser i alla fall väldigt söta ut :)
 

brodera dockögon

Det här är dockan Vita Katt. Hon ska få kläder också men först ska hon få ögon att se med.
 
Jag har ritat ett par ögonmallar. De är välanvända vid det här laget.
 
Jag provar ut var ögat ska sitta.
Sedan trycker jag en nål genom ögats konturer för att få ett hålmönster att sy efter.
 
Man skulle förstås kunna rita med något slags märkpenna men jag har ingen bra sådan, så jag kör "prickmetoden".
 
Jag använder broderigarn, två trådar. Grått, svart, grönt, gult, vitt och rosa behövs till katten.
 
Det känns som jag gör voodoo när jag syr. Hua! Jag tror det heter efterstygn.. Först syr jag ögats konturer.
 
Konturerna klara.
 
Irisen fick bli grön med gula fläckar. Passar en katt tycker jag.
 
Pupillen syr jag sedan i svart.
 
Till sist får ögat ett blänk i vitt och så broderar jag rosa nos och en liten mun.
 
 
 Hej!
 
 
 
 
 
 

att blunda eller inte

Jag gillar blundisar. Det började med den här. Jag var på en utställning och såg figurer av Yoshitomo Nara och blev helt kär. Han har skrivit en bok om den ensamma valpen bl a. Bilden sitter på min anslagstavla i syrummet som inspiration. Den boken önskar jag mig. Jag ska klicka hem den endera dan och bara njuta av bilderna i den.
 
Jag har väldigt lätt för att förälska mig ;)
Jo man får köpa sig en barnväska hur gammal man än är. Speciellt om den är så söt som den här :)  Mini labo heter företaget som tillverkar dem. Blundande bambi.. ja gulligare blir det inte. Väskan köpte jag i leksaksbutiken i Norrtälje. Jag tror jag ska ha sysaker i den men tills vidare står den i fönstret och är fin bara.
 
Och de här... ååååh.
Någon som såg det programmet. Work of Art heter det. Peregrine heter hon som gjorde konstverket med två bambifoster. Hemskt och vackert.
 
Det är därför mina figurer ofta blundar. Jag gillar dem så. Det är något alldeles bedårande med blundisar tycker jag.
Det enda kruxet är att figurer med ögon säljer bättre. Kunderna i hantverksbutiken i Norrtälje där jag säljer mina dockor ratar oftast blundisarna. Så jag syr väl ögon då.... ibland.
I nästa inlägg ska jag visa hur jag syr ögon.
 
 

bloggen bråkar och jag virkar

Vad trött jag blir! Blogg.se som jag bloggar via har ändrat om en massa, inget som du ser men när jag ska skriva och lägga in bilder så är det alldeles fyrkantigt och knöligt och bloggen gör inte alls som jag vill. Jag hoppas att det bara är barnsjukdomar, för jag har ingen lust att byta bloggplats men om det inte blir mer lättanvänt så kanske jag får lov att göra det. Skit.
 
Fjärilar i popcorn. Nä, fjärilar i fjärilsbuske, fast det ser ut lite som popcorn tycker jag. Idag har solen lyst med sin närvaro. Lovely!
 
Jag har virkat en del. Ovanligt va! ;)
 
Wilmis har haft kompis på besök (den lille killen på golvet) men nu har han åkt hem. Lika glad är hon för det för hon bryr sig mest om matte. Matte, lek med mig! Man kunde ju tycka att de två hundarna skulle leka med varann men icke. De vill ha med människorna i leken annars får det va.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0