inte mycket att klaga på

 
Jag har följt händelseutvecklingen i stormens Amerika på CNN. Vilken katastrof!. Jag lovar, jag ska aldrig mer klaga på vädret vi har här! 
 
Idag har vi dessutom extrafint vinternkommerväder. Solen håller som bäst på att tina bort frosten. 
 
Jag kan klaga på Wilma istället... först tre veckor med släppa pälsen över hela huset... och efter det har hon börjat löpa. Tjoho vad kul det är att ha hund ;) 
 
 

till Dorothea

Cyberkompis Dorothea önskade sig ett mönster. 
Jag tänkte att... det kan jag välan göra. Så varsågod!
Hoppas det är begripligt :)
 
 
Here goes!
Garn: 8/3, tror jag det heter. Det är ganska tunt bomullsgarn på härva.
Virknål: 1.75
(Man kan förstås använda vilket garn man vill och bara anpassa virknålsstorlek som passar till. Jag tog det jag hade hemma)
 
Jag börjar med att göra ekollonen. 
 
"Kropp"

Gör 6 fm i en magic loop.
v1: 2 fm i varje m  (12)
v2: *2 fm i första m, 1 fm i nästa m (18)
v3-10: 1 fm i varje m (18)
v11: *ta ihop 2 fm, 1fm* (12)
Stoppa "kroppen" med ludd innan du fortsätter minskningarna
v12: *ta ihop 2&2* (6)
v13: *ta ihop 2&2* (3)
Klipp av och dra igenom tråden. Fäst inte tråden. (detta är ovansidan där mössan sedan ska sättas på)
 
 
"Mössa"
 
Virka lika som "kroppen" till v 9 (eller så långt som du tycker blir snyggt)
sluta med en smygmaska. 
Klippa av och fäst tråden. 
Vänd mössan så avigsidan är utåt. 
 
 
Fäst mössan på kroppen med tråden som du lämnade förut. 
 
 
Så här stor blev den i det garnet jag använde. Vill man ha riktigt pyttesmå då kan man virka i spetsgarn. 
 
 
Virka bandet.
 
Band
Virka lm till önskad längd. 
Vänd med 5 lm.
Virka 1 st i sjätte lm från nålen. 
*2 lm, hoppa över 2 lm, 1 st*
 
 
 
Virka en snodd av 5-8 lm att fästa ekollonet i (jag gjorde 5 lm). Snodden virkas fast direkt i hålet av 2 lm. Låt trådänden följa med så du slipper få en tråd som måste fästas i bandet! 
 
 
Klipp av tråden. Fäst de båda trådändarna genom "mössa och kropp". 
 
Voilà! nu är det bara att virka miljarder fler av de små ekollonen, ha så kul!
 
 
 

inte bara latat mig

 
Nä jag har inte bara legat och latat mig ;) 
 
 
Jag och hantverkskompisarna var till Symässan i Älvsjö. De här krusiga är volangmuddar som jag stickat av garn jag köpte där... skulle köpt ännu mer garn men det är svårt att veta hur kvalitén är innan man provat så jag vågade inte. Garnet till muddarna är Lima, det var mjukt och gosigt och riktigt bra att sticka i visade det sig. Nu vet jag det. 
 
 
En spetskrage... tänker att den blir fin på en svart kofta. Jag har stickat den i Fabel, som egentligen är ett strumpgarn men jag tycker det inte är särskilt bra att sticka strumpor med men till krage funkade det.
Jag ska pressa kragen så spetsen kommer fram bättre. Blocka ids jag inte, jag kör över den med strykjärnet istället... kanske stärker en aning också. 
 
 
Vantarna är klara. De blev hyfsat bra. Fast jag ångrar att jag inte gjorde vit bottenfärg på mudden, det hade blivit finare. Hursomhelst de får duga som de är. 
 
 
Nu håller jag på med ett par spetsstickade strumpor. Garnet är Opal och jag stickar med 2mm. Nästan ångrar att jag gav mig på dem för de tar en evig tid att göra. 
 
 
Jag brukar göra picotmudd, vika in och sy fast den det allra sista jag gör. Men på det här mönstret lärde jag mig att sticka fast invikningen på en gång. Så här: 7 varv slätstickning, ett vikvarv: *omslag, sticka 2 tills*, 7 varv slätstickning. Vik in kanten och sticka ihop genom att ta genom uppläggningsmaska och maska på nålen samtidigt. Himlade fiffigt! 

snart dax att öppna restaurangen

 
Trädgårdsmöblerna har fått flytta in till värmen i växthuset. Det blir fortfarande upp till en tjugo-tjugofem grader där inne när solen skiner. Där får möblerna bo tills det våras. 
Gullegubben har satt upp fågelbordethuset där möblerna stod. Det ska bli riktigt roligt att fylla det med fågelfrön och vänta på matgästerna. Kvarterets katter tycker också att det är en utmärkt idé. 

stickar blå vantar

 
Kolla vilka krokiga stickor jag har !
Värre än Uri Geller :)
 

blått blått och grått och vitt

 
Sådärja, nu har jag köpt blått garn. Det ska bli till fler blå vantar. Först börjar jag med att leta efter ett bra mönster att sticka på vanten, stjärnor eller nåt. Snöflingor... kanske skulle vara fint. 
 
 

en blommig Linnea

 
Hej jag är Linnea! 
Kanarin har broderat blommor på mig så jag matchar tapeten.

jag vet inte vad...

Vilken idioti!
Alltså jag vet inte vad, vad ska man säga. Är det hysterin runt "kamphundar" som får poliser att gå så drastiskt tillväga. A fy, jag blir riktigt jätteledsen och förtvivlad. 

Rovaniemi-inspirerade vantarna

 
Jag hade några funderingar på att efterbrodera med blått, grönt och gult i det röda mönstret på själva handen men jag skippar det. De får duga så här. Äntligen är de klara!
 

nu är den här

 
Bildbevis! 
Första frosten för i år knaprade under mina foppatofflor när jag var ute med Wilma på tidiga morgonrastningen. 
 
Frost! Fatta!! snart dags för motorvärmare och lovvikka. Japp. Bara att gilla läget. Det kan vara mysigt det med. En spik i foten - jajamensan.
Nä så farligt är det inte ;) Var årstid har sin charm faktiskt. En charm är att man slipper klippa gräset! Myggfritt och alla äckelbruna mördarsniglar har gömt sig någonstans. Det blir dessutom gnistrigt och krispigt vackert och det gör absolut ingenting. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ny kul kurslitteratur

 
Vi har fått låna en ny bok av våran franskafröken. Den förra har vi läst ut :)
Nu är det Rödluvan som vi ska läsa, eller le Petit Chaperon rouge som vi säger numera *host*. 
Den där sagan kan man ju sedan förut, det gör det lätt att begripa vad orden betyder. 
Hur ungen kan tro att det är mormor som ligger där i sängen...det är svårare att förstå ;)
 
 
Vi har fått den mer seriösa kurslitteraturen också. Nästan obläddrad .... men inte länge till! Idag tänker jag plugga. Det är otroligt kul att lära sig! Jag och Wilma ska bara kvista bort till centrum och köpa nytt kollegieblock. 

inget märkt

Det lär vara kanelbullens dag idag... det har jag inte märkt något av . Hade smakat gott. Kall mjölk och nygräddade kanelbullar... mmmmm
 
 
Jag har premiärpromenerat nya stövlarna i regnet. Det gick bra det :)
Fast fy måste det regna varevigaste dag! Vi är less på det jag och Wilma. Smetiga höstlöv och grå himmel. 
 
... fast man skulle förstås kunna sitta inne och mumsa kanelbullar... om man hade bakat några.

om utifall man är ledsen..

 
... då kan man bli glad igen av den här ungen!

trösthunden

 
Ja ni som känner mig vet vad jag gör på onsdagkvällar. Japp, Bonde söker. Tårarna trillar. Det är så fint.
Wilma blir lätt orolig när jag är sentimental, hon vill gärna krypa upp i knä då. Gullig hund, säger jag bara...mycket gullig hund. Det är bra att jag har dig Wilma för husse är bortrest i jobbet i kväll och det skulle vara väldigt ensamt annars.

växthuset preppas inför vintern

Det var några grönsaker som gömde sig i allt bladskrufs och visset i växthuset. Skrufset ligger på komposten nu. Kvar att göra är att skrubba huset med såpa och plocka undan krukor och täcka bäddarna med duk men det får vänta för nu började en fransk film på teve, den heter dessutom lämpligt "samtal med min trädgårdsmästare" . Den måste jag ju bara titta på! 
 
Chilisarna växer och frodas faktiskt fortfarande trots den sena årstiden men de har inte börjat visa det minsta färg. Det är för att jag satte dem så sent och jag visste det att det var en chansning. Kanske de hinner rodna innan snön faller.... till helgen varnar de för frost. Jag ska lägga en matta under växthusdörren för att stoppa iskylan ditin. 
 
Det vackra bladet är från vindruvsplantan. Tjusigt värre! Tänk vad maffigt det blir när den har klättrat upp under växthustaket och blir så färggrann! Än så länge är den pytteliten... har inte ens nått upp till glasrutorna  så den kunde titta ut... men nästa år blir det säkert full fart upp längs väggarna. 

moi et mon jardin

 
Saxen ska snart komma i bruk för jag ska röja ur växthuset, klippa bort det sista av gurkplantorna och göra iordning inför den oundvikliga vintern. Morgonen har varit immig och dimmig men nu glimtar solen fram faktiskt. Den kan få hålla sig framme så blir det mysigare med utefixande.
 
Dagens outfit. Tjusigt va ;) Varm jättekofta, gammal "gör inget om den blir skitig klänning", mjukisbrallor och gummistövlar. Vid parkbänken blommar den sista ringblomman... vemodigt. Hösten är vemodigt vacker, det är nog därför jag tycker om den så mycket. 

fransk toast

 
Bonjour mes amis!
 
Idag gör jag en variant på fransk toast. Allt nuförtiden måste vara franskt så jag kommer in i "tugget" ;) . Inte för jag vet hur franskt fransk toast egentligen är..men wtf
 
Två skivor franska,
bre med bregott ut i kanterna så du kan klistra ihop skivorna så småningom. 
Lägg på mozzarella, skivade små plommontomater, krydda med s&p, släng på några blad basilika... det här börjar låta mer italienskt... hm..
 
Lägg ihop och pressa ihop det hela. Vänd snabbt i ett uppvispat ägg. Man kan dubbelpanera också om man har lust, mjölk - mjöl- ägg. Då blir det säkert ännu frasigare och godare. 
 
 
Stek i olivolja och lite smör för färgens skull. Vänd och stek andra sidan.
 
 
Servera med några salladsblad, lite god tomat. Gör en vinegrette om du ids och drissla över salladsbladen. Skär toasten på sniskan och lägg på ett par blad basilika så där lite chef- igt och tjusigt. 
 
 
Ta med till datorn och svulla! :)

RSS 2.0