mer BambiDet märks att vi snart är inne i April. Jag ska snart kasta mig ut mellan regn och hagelskurarna och hoppas att solen tittar fram. Himlen utanför syrummet lovar mer oväder så det gäller att vara tillräckligt snabb bara och ha regnkläder på och tjock tröja inunder.Vi fick en present i den här påsen.Visst är det en vacker illustration! Jag får lust att brodera. Brodera snirkler och fåglar och fantasidjur och färg, en massa färg.Jag är som sagt inne på Bambi just nu. Än har jag inte sytt kläder till nya Bambidockan, det gör jag nog till kvällen tänker jag. Istället har jag i väntan på att det ska bli paus i busvädret fotat min lilla porslinsbambi. Den är en femtitalare (tror jag) som jag fyndat på loppis. Jag samlar på Bambi. Det här är min första och enda men hittar jag fler fina, de måste vara jättefina och helst gamla, då ska de få flytta hem till mig.

Hur kan man bara motstå den blicken :)


Vita Bambi på G

Bambifiguren är på G.Så här går det till när jag hittar på en figur. Först tar jag en av alla miljarder ideér som snurrar runt i mitt huvud och skissar ner den. Den här gången vill jag göra nåt Bambiliknande.Sedan försöker jag rita ett mönster. Mönster på kropp till "Bambi" har jag redan, jag tänker använda samma som till Vita Hund (en sådan figur som jag sydde häromdagen). 

Nu behöver jag bara få till ett hyfsat Bambihuvud. En profil och en kil upptill så huvudet blir Bambibrett borde funka...
Jag mätte från nos till nacke på den ritade profilen (med hjälp av ett snöre) för att få mått på hur lång kilen behövde vara.När jag tror jag fått till det klipper jag ut mönsterdelarna.
och så syr jag ett provhuvud i lakansväv efter mönstret, stoppar det och kollar om det blir som jag tänkt.Riktiga Bambi har öron som sitter väldigt långt ner på kinden.. såna blir det inte. Figuren kommer inte att bli porträttlik alls, tecknade Bambi är bara inspiration och känsla.Jag nålar tyglappar på huvudet och provar ut hur jag vill att öronen ska sitta på min figur och hur stora de ska vara. När jag fått en hum om det gör jag mönsterdel till öron också.Dags att välja tyg. Min "Bambi" ska vara vit för hon ska heta Vita Bambi, kanske är hon släkt med Vita Hund.. jag tror nästan det. Det beiga tyget ska vara till huvudkilen.Jag klipper ut och syr huvudet i det riktiga tyget.När jag är nöjd med huvudet syr jag kroppen till. Så här blev det.

Nu funderar jag på vad hon ska få för slags ögon.. blundögon, lika som Vita Hund, tror jag ...eller mangaögon kanske. Jag funderar också på vad det ska bli för kläder till dockan. En klänning av någon sort, måste vara prickig för en Bambi borde ha prickar. Jag har ett rosa tyg med vita prickar på .. det blir nog bra... puffärmar.. liten jacka till.. , så går funderingarna, få se vart det slutar.
Det är det roliga med eget hittepå - man vet aldrig var det slutar, det är riktigt spännande :)!

lycka och sista paret vantar.... kanskeLycka är tre nya block att rita i! Det behövs inte mer för att jag ska bli lycklig :) . Jag vet inte om det är tragiskt eller bra ;) . Jag behöver inga fantastiska utlandsresor.... inga dyra grejer, bara nåt att rita på. Så är det.
Alla mina gamla ritblock hade jag klottrat fulla, på baksidor och pärm och överallt och nu har jag en massa vitt papper som bara väntar på mina ideér, hurra :DSista tiden har jag bara haft rutat papper att rita på. Inte det bästa, passar mest till när man ska göra mönster, typ till korsstygn.
Det här är min senaste fundering, nåt bambiliknande ska det bli om jag får till det. Den ska sys.. tror jag.

Apropå rutat papper. Här kan man ladda ner smårutigt. Ännu bättre när man ska rita upp typ korsstygnsmönster, då får det plats bättre än i ett vanligt kollegieblock. Suveränt med såna gratisgrejer, tycker jag. Picnik är också en bra sån sajt men den ska dessvärre läggas ner... sorgligt. Där kan man redigera sina foton superenkelt, men nu i april stängs sidan ner. Tills dess är alla funktioner, även premiumfunktioner gratis där så om du ska fixa till några av dina bilder, passa på!
Det här (tror jag) blir mina sista vantar på ett tag. Känns knasigt att sticka yllevantar när våren har kommit.
Istället har jag börjat på en kofta, från ett vintagemönster. Det enda är att jag bara har tillräckligt av rött garn så den blir röd mest och mönstrad på framsidan.. men nu när jag har börjat sticka den så vet jag inte.... det hade varit snyggare med grått som basfärg.. Äsch den får ligga till sig ett tag så får jag se hur jag gör, om jag gör färdigt eller repar upp och gör något annat av det röda garnet. Garnet är något mörkare än på bilden.


borde städa i trädgårdenSolen skiner men det hindrar inte att jag sitter i syrummet och jobbar, kan bara inte låta bli ;)
Fast egentligen borde jag vara ute i trädgården och klippa bort vissna perenner och räfsa.. äh får bli en annan dag. Det senaste jag sytt är en Vita Hund. Jag  har gjort sådana tidigare.Den här fick ett hårband med blomma och blommig vårklänning med knytband i nacken. Armar och ben är fastsydda med garn, tunt mölnlyckes bomullsgarn. Det är starkt och bra. För att dölja stygnen sydde jag fast knappar vid lederna.
Gullegubben har snickrat en låda till mig. Jag har målat den vit.Det blev en bostad till det här gänget. Pytteliten, ligger i sängen med sin nalle. På golvet står Yttepytte, Pyttelitens hund. När jag gjorde figurerna förut var det meningen att de skulle bo i en tavla men de fick inte plats, Pyttlitens huvud var för stort, så därför behövdes en låda.Alla kläder på sträcket är av och påtagbara, hatten också. Sängen och lilla provdockan köpte jag på miniatyrmässan. Sängkläderna har jag sytt och mormorsfilten har jag virkat av broderigarn. Mattan är också virkad.Pytteliten är .... pytteliten.

kvällsnöje

i kväll har jag tittat på Project Runway. Mera sån teve vill jag ha! Hur mycket som helst.
Den här serien är den bästa av avsnitten hittills. Vad duktiga de är alla designers! Serie 8 tror jag det är ... och jag tänker inte googla på vem som vann, vill inte veta i förväg men Mondo skulle jag sätta mina pengar på, han är helt suverän!Maaaattteeeee!, ge dig nu. Lek med mig! Kolla, jag har hämtat husses bästa strumpa. Den är urbusig
!

Mondo, du är bäst.

Men hallå!

Åhhhh!

Jag ger upp!

Mondo, Andy, Michael och Gretchen gick vidare. Det visste jag väl.

liten tygpåse- Tjatmatte, gå inte upp i syrummet nu igen. Lek med mig istället!
- Bara en liten stund.. ska bara sy liiiiite, liiitegrann. Sedan ska jag leka med dig. Jag lovar.Påsen har jag sytt i lin och bomull. Mönstret hittade jag hos timotei-timotei.blogspot.com/linpose. Det är ett bra mönster, lätt att fatta fast det är på norska. Jag sydde precis som mönstret.
Påsen har en ficka på magen.Påsen sys så den får en platt botten. Bra för då kan den stå om man inte har lust att hänga upp den.Den är fodrad i blommigt. (praktiskt med fodrat för man slipper zickzacka)En kanal sys i lintyget för de två knytbanden.Knytbanden knyts ihop i sidorna så de håller sig på plats.

En söt liten påse att förvara sina braatthasaker i.

Blommiga bomullstyget har jag köpt på min närmsta tygaffär. Det heter Tea Time Large Floral och kommer från The Henley Studio makeover uk. Det var dyrt, 180 per meter. Nästa gång jag behöver blommigt ska jag beställa på nätet eller åka till Stoff&Stil butiken som lär ha öppnat i Skärholmen (om jag kommer ihåg rätt). De har bättre priser och bra sortiment.
Lintyget köpte jag på IKEA. Gör inte det! Priset var bra men kvaliteten var dessvärre därefter. När jag tvättade tyget nopprade det sig och drog sig jättesnett. Trist.

det är som julaftonDet såg ut att bli en fin dag i morse när jag var ute med kameran men nu snöar det.... äsch..Jag vaknade tidigt. Det är som julafton att ha ett riktigt syrum.. som ett paket som ligger och väntar på att öppnas, vem kan sova då :)    (ooops, kanske mitt fel att det börjar snöa som vore det december )

-Matte, vi går och lägger oss igen!
- Nej nu ska vi fota syrummetSista finishen, en radio har kommit på plats i syrummet. Jag måste ha musik och prat för att det inte ska bli som det brukar, att jag drar ner allt till vardagsrummet och sitter vid teven och jobbar istället.I det här rummet som är ett gammalt kök egentligen brukar jag ha övervintring för blommor och plantera och sånt. Det är därför jag har vaxduk på allt. Vaxduken får ligga kvar för det är rätt praktiskt nu också när rummet har blivit syrum. Stora bordet fick jag en gång av vänner som tänkte kasta det. Det är ett superbra bord att lägga ut tyger på. Under bordet står pallen som behövs för att nå upp i köksskåpen.

Vårat hus är från 40-talet, det är gjort som två lägenheter. Det är därför vi har ett kök över som jag kan ha som lekrum.Här vid lilla bordet tänker jag sitta och sy. Nu fattas bara en lång skarvsladd så jag kan koppla in maskin och lampa för det finns bara ett eluttag och det är i andra änden av rummet. Kontorsstolen (IKEAs billigaste) är bra för den är höj och sänkbar och bordet är aningens högt.Min symaskin är en Brother. Enkel och lätt att använda, mekanisk och inte ett dugg finesser. Tjorvar i undertråden så man kan bli galen. Någon gång ska jag investera i en bättre maskin men den får duga så länge.
Kanske jag måste lämna in den för att se över det där med undertråden.. få se hur jag gör.Det bästa med ett syrum är att allt kan stå framme hela tiden. Strykbrädan borde jag sy ett nytt överdrag till, fy så den ser ut ! Jag kanske ska ta mig i kragen och sy ett... i vitt, fräscht och fint.Minime har fått flytta upp dit hon också. Köket har diskbänken kvar men ingen spis. Spis behöver jag inte och diskbänk är väl mest när jag städar som det är bra att ha nära till vatten och ta vatten till strykjärnet förstås.
I taket och över bänken är det lysrör så det är ett ljust rum även på kvällen, så himla bra :)Modeplanch vill man ju gärna ha .. inte modernaste varianten direkt ;)Klänningsgardin måste det vara i syrummet. Tänk att det fanns ett användningområde för små klänningar, hade jag ingen aning om när jag gjorde dem ;)I gröna väskan står min allra första symaskin. En husqvarna som jag köpte begagnad. Den har raksöm och zickzack (stavas det så .. eller zigzag?) och en spak som man fäller ner och så gasar man med knät, den har gjort sitt men jag har inte hjärta att göra mig av med den.
Allt som behövs får plats i syrummet. Pärmarna som jag fick av svärmor med ´hur man gör´ när man syr står på bänken.Allt är inte iordninggjort. Det här är en cigarrask med band och spetsar. Ett enda hullerombuller. Jag ska flytta alla band till en låda med högre kanter och så ska jag vira upp dem var och en på hårdpappsbitar så det är lätt att se vad som finns och så de inte snor ihop sig med varann.Högskåpen har blivit tygskåp. Det finns en hel del fler skåp men de har jag inte tömt än, det får bli senare för nu ska jag lära mig sy :)virkad sjal med fransEn till sjal, den här gången räckte garnet till för en franskant. Garnet är för vitt tycker jag så jag tänker köpa textilfärg och göra den grå eller nåt.
Så här lite slarvigt mysig ser den ut då man knyter den runt halsen.Jag ska virka en till sjal av garn jag har kvar men först ska här sys. Det här tyget tycker jag om, fast det är blått som inte är min färg. Det ska bli foder till små sydda påsar.

min Wilma
Knäpphund! Jag älskar dig.

minimeHon har måtten (ca) 92-67-90, det har INTE jag. Det är därför jag kallar henne Minime.
Provdockan är från Åhléns, jag tror hon är gjord i glasfiber och så är hon täckt med ett benvitt syntettyg. Hon kostade överkomliga 600 kr. Inte så bra som en riktig provdocka men hon är fin om så bara till prydnad. Men jag tänker använda provdockan när jag leker Project Runway ;)
fint :)
Perfekt att ha en Minime när man ska prova och fota sjalar och annat. Den här sjalen... mer som en scarf egentligen har jag precis virkat färdigt. Jag tycker den blev fin, synd bara att garnet inte räckte till att göra en franskant längst ner som jag hade tänkt.
En variant vore att virka på en kant med knyppelgarn.. det har nästan samma färg som scarfgarnet. Ja få se hur jag gör.. om jag ids. I vilket fall som helst så tänker jag virka fler såna här scarfs, mysig i bomull och användbar nu på våren och kyliga sommarkvällar.Så här ser mitt Project Runway - rum ut nu. Jag har börjat tömma skåp där alla tyger ska in och vid lilla bordet ska jag sitta och sy och stora bordet är för tillklippning. Det blir perfekt :) Mitt nya lekrum!

vårstökDet är isigt som sjutton, man får gå försiktigt så man inte ramlar omkull. Snart har nog isen tinat bort om det fortsätter att vara så varmt som det är, solen gassar. Det känns riktigt som att våren har kommit. Härligt!
Snart har växthuset tinat fram ordentligt också så jag kan öppna dörren ditin. I år ska jag odla gurka och sallad och chili och basilika. Tomater struntar jag i i år tror jag. Vad mysigt det ska bli att plantera frön, nu börjar jag längta efter jord och krukor.

Idag ska jag städa mitt arbetsrum som är ett av husets gamla kök, tömma överskåpen och göra plats för tyger och sygrejer. Det ska bli så skönt att få ordning, i dagsläget har jag alla tyger och sysaker inknökade i ett litet skåp i matrummet och allt är huller om buller och man kan inte se vad som finns utan att dra fram allt. Nu ska det bli slut med den röran! Ska bara ladda med en kopp java först.

för de som fattas oss

för de som fattas oss

 

tjugonåntingårsklubbenMare Kandre

Mare

Kandre

Kanske

             behövdes du någon annanstans

Mare mare porta me lontano

Norrländskt tyngda granar ovan bilen i vinterväglaget. Nymånsbländande strålkastarljus.

Kunde du beskriva som ingen annan

Amy

Amy, sjung mig gungig. Sjung för mig en vaggvisa in i livet

Ted

En egen måne behöver jag

 

Kiah-Frida, du är ett mycket vackert barn

var

Ditt liv hade bara börjat

Leva livet, kom så ska vi leva, leva livet, kom så ska

 

 

 

 


allra bästa är MinimeÄntligen, finalmente! Sista tråden fäst i babyfilten. Jag gillar inte färgerna särskilt, blev för grällt för min smak men annars är jag nöjd.  Speciellt nöjd är jag med att jag gjorde den färdig överhuvudtaget. Många små rutor var det, väldigt många, pust och suck ;)Det här är inte särskilt roligt. Jag har gjort rent min Brother och oljat och kollat att allt är okej men undertråden är knäpp. Det går finfint att sy långa stunder men mittidet så slår undertråden några extra varv så när jag ska ta bort tyget så är det en tre-fyra trådar som kommer ut från undertråden istället för en. Aaaargh!
Så här ser det ut när jag tagit ut undertråd med spole. Trassel (tråd som hänger till höger i bilden).
Jag har felsökt halva dagen men inte fått kläm på vad det beror på, googlat och laddat ner och lusläst manual och .. ja gjort det mesta som jag kan hitta på för att få ordning på undertråden. Kollat trådspänning, trådträdning.. kollat att nålen är rak, ja allt jag kan komma på. Vet inte hur jag ska få rätsida på det, i värsta fall får jag gilla läget och stå ut med att det blir trassel då och då men skulle helst slippa.Den här lyckades bättre :)! Sockerkakan (tack Ingegerd!) blev jättegod och den pös inte ihop i mitten som de tidigare gjorde. Hurra!
Nu körde jag lägre temperatur i ugnen, kanske att det var det som var problemet ( min ugn är från Dackefejden typ och jag kan tänka mig att den inte kan hålla tempen som den säger) .
Med längre och långsammare gräddning blev det mycket bättre, enda är att den jäste något sämre men det kan jag leva med.  Det allra bästa med dagen är fröken Minime. En "provdocka" som jag köpt på Åhléns. Egentligen är det mer som en skyltdocka ... bara nästan som en riktig. Jag drömmer om en alldeles riktig provdocka men har inte hittat en som är tillräckligt bra att jag vill satsa en massa tusen på den så tills vidare...
Med Minime kan jag prova ut axelsömmar och halslinningar och hänga upp mina alster (som jag planerar att göra) och gå en bit ifrån och fundera :) Det är bra nog så länge och jag är väldigt lycklig :)

tjatfiltVilken tid det tar att göra filten, suck! Jag tänkte att det skulle vara meditativt att virka de små rutorna men det är mest tråkigt. Men jag ska kämpa med den tills den blir klar annars finns en risk att den blir liggande halvfärdig. Jag hatar att ha saker som ligger som ett dåligt samvete och tjatar på mig.
Jag har ett 20-30tal till rutor att virka och till sist ska det virkas runt.
Synd att den var så trist att virka annars skulle jag gjort en i beige och vitt att ha i soffan, det vore snyggt,  New England aktigt. Den blåröda ska bli till en barnvagn.

pyskakaHörrni ni, ni som bakar.. varför blir det så här varje gång jag ska försöka mig på att baka sockerkaka. Den faller ihop i mitten, allt annat är bra, smak och så men luften går ur. Konstigt.Det här ska bli en barnfilt. Jag virkar myriader med små fyrkanter och syr ihop. Tjatigt.. ångrar nästan att jag började med den men den blir fin när den väl blir färdig tror jag.

hej!

Pust, jag vågade! Fy vad läskigt det är att ändra omkring i stilmallen, klippa och klistra och deleta.. jag är livrädd för att jag ska tjorva till något som blir tokfel som jag inte lyckas ändra tillbaka.. men det verkar ha gått bra :) ser i alla fall okej ut när jag tittar.
Kände att det var dags för en ny header och byta till ett namn som jag kallas irl. Kanarin kallas jag, hur konstigt det än låter.
Borde egentligen fixa till bakgrundsfärgen också för nu matchar den inte och sånt stör mig, äsch jag lever med det tills vidare för nu har jag varit modig nog för ett tag ;)

vackert

You don´t have to be good.
You don´t have to walk on your knees
For a hundred miles through the desert, repenting.
You only have to let the soft animal of your body
love what it loves.

Tell me about your despair, yours, and I will tell you mine.
Meanwhile the world goes on.
Meanwhile the sun and the clear pebbles of rain
are moving across the landscapes,
over the prairies and the deep trees,
the mountains and the rivers.

Meanwhile the wild geese, high in the clean blue air,
are heading home again.

Whoever you are, no matter how lonely,
the world offers itself to your imagination,
calls to you like the wild geese, harsh and exciting -
over and over announcing your place
in the family of things


-Mary Oliver-


armvärmare
Jag hann med att sticka ett till par muddar på årets extradag, eller de kanske ska kallas armvärmare för de är rätt långa. Mönster från Ravelry, bra ställe det där när man söker fina gratismönster om man inte vill eller kan knåpa ihop eget. Armvärmarna har jag stickat i 2trådigt ylle för det är mest sånt garn jag har kvar, jag gillar färgen.. grå som dimma.
I eftermiddag ska jag ge mig ut på jakt efter mer garn, behöver till fler öronlappsmössor och babyfilt och till en vintagekofta som jag planerar att göra.

RSS 2.0