fler timmar önskas

Fy usch vad blogglat jag är. Vet inte vad jag ska skylla på.. sommarn kanske eller bara lathet ;)
Jag har svårt att stanna inne några längre stunder. Säkert är det inte bara jag som har fullt upp med sommarn. Skulle behövas fler timmar på dygnet!Man skulle ha en doftblogg så ni kunde känna doften av luktärter, de tar priset som allra goaste doft! Jag sådde luktärterna i toarullar för att slippa plantera om och så planterade jag ner plantorna i trädgårdslandet med toarulle och allt. Det fungerade riktigt bra :)
Nästa år blir det mer luktärter. De finns ju i så många härliga pasteller. Nästa år ska jag viga en stor del av trädgårdslandet till luktärter, inte bara en liten rugge som nu. Då kan jag ta in och göra buketter, kan jag nu med men de räcker inte så långt.Pumporna växer så det knakar! De tål torkan bra. Det är riktigt snustorrt nu, jag har varit dålig på att vattna. I går hade vi stekhett men idag ser det ut att kunna komma regn. Jag ska vattna i alla fall. Det behövs en rotblöta.Jag tror aldrig jag fått så mycket vinbär på buskarna som i år. Har redan kokat en laddning gelé och nu blir det en laddning till ... eller två. Det går alltid åt och gör det inte det så är det är en bra present också. Egengjord vinbärsgelé, supergott! Goast att göra på röda vinbär tycker jag.
Jag kör på receptet från Kajsas Kokbok. Kokar bären ungefär 10 min, krossar bären något under tiden det kokar. Man behöver inte ens rensa bären innan, bara skölja bort värsta skräpet och småkryp om några såna följt med in.  Häller sedan upp i evighetskaffefilter (för jag äger ingen silduk) och låter självrinna (tar en evighet genom kaffefiltret ;)). Mäter upp saften och låter den koka några minuter och sedan rör jag ner sockret lite i taget. Fast jag använder mindre socker än Kajsa tycker, 1 liter socker till en liter saft det tycker jag blir alldeles för toksött. 
 Efter det får gelén koka sakta utan lock utan att jag rör om tills den sista droppen på en sked stelnar då skeden doppats ner och sedan hålls över grytan. Skummar och häller upp på varma burkar. Jag brukar inte paraffinera, gelén håller sig nog länge ändå.

vilken värme!

Pust vad varmt! 28 grader och luft som är så tjock och fuktig att man kunde skära den med kniv. Mitt vanligtvis spikraka hår lockar sig i fukten. Det vore skönt med en åskskur faktiskt.
Jag var ute med Wilma på en riktigt kort promenad, bara några kvarter runt, men det var nästan för mycket för henne. Gå med päls på i sån värme, och dessutom vara svart och uppepå det - inte kunna svettas ordentligt. Stackars jycke! hennes matte borde begripit bättre. Nä det blir inget mer röra på sig ute förrän sent till kvällen.
Nu ska jag ut och vattna tomaterna, tror de är törstiga där i växthuset.

sagoland..

Sent i kväll har jag tittat på Jan Troells Sverigedokumentär: " I Sagolandet" från 88. Tack Troell! Din film är en av anledningarna till att jag förstod hur det gick till när vi får (en del av )vår mat. Jag har inte ätít kyckling sedan jag såg filmen ...då på åttitalet. Inte annat kött heller för den delen.
(skulle jag tycka älg och annat vilt vore gott så skulle jag kunna äta det med bättre samvete, men jag gillar inte viltsmaken så mycket. De djuren har haft ett bra liv till dess de blir mat, och haft en chans!).

Hur kan vi människor. Vi som ska ha "samvete" ( jo kyss mig!) tillåta att andra varelser far så illa som många av våra lantdjur gör... Nä, jag vill inte vara med om det om jag kan kan slippa.
Ska man äta någon annan, ska de som man ska äta ha en rimlig chans att komma undan, eller åtminstone levt ett riktigt bra naturligt liv och fått en skonsam död och blivit behandlade med respekt!

hundfilmtipsMåste bara tipsa om videoklipp från K9-1 dogtraining. Speciellt filmerna om behaviour, dog culture, breed och operant conditioning är sevärda (av de klipp jag sett hittills) . Jag ska titta på alla :) .. ja, jag vet, jag är störd ;)

Här är ett annat filmtips.  Kolla in den vita vargen! Så är en ledare, lugn och cool och oberörd.  Tänk på den vita vargen nästa gång du blir irriterad på din hund och har lust att skrika åt den! Istället för att bli arg på din hund var den vita vargen!

ätbartJapp, den botaniska explosionen, som Gullegubben kallar mitt växthus är ett passande namn :D
Tomaterna är på väg ut genom dörren och upp i taket! Ljuskronan har blivit inväxt med tomat. Och ändå har jag klippt bort en massa av grenarna och bladen, var tvungen för att komma fram och komma åt att vattna.Gröna än... måtte solen fortsätta skina så de hinner mogna. Annars får jag leta reda på nåt recept på stekta gröna tomater eller inlagda gröna kanske. Kan det vara gott det? Jag är skeptiskt.
Det här är busktomat. Den är den tomat med mest frukt (bär?) på.En bifftomat, tomaterna växer till sig långsamt på den.  
Jag tror jag satte fyra olika sorters tomater.. eller var det fem, kommer inte ihåg.Thaibasilikan blommar. Sött :) Jag använder bladen trots att den blommar, gott i thaicurry!Chili, ajio blanco crystal tror jag just den här heter. Jag har chili både i planteringslådorna och i lerkrukor. De i lerkrukorna trivs mycket bättre! Lärdom till nästa år - chili vill odlas i krukor. Det här med att odla ätbara saker är rätt nytt för mig, tidigare har jag mest fött upp blommor så jag håller på att lär mig hur man gör för att det ska bli som bäst.Zucchini (squash). En del ruttnar så jag har minskat vattningen och så får bladen mjöldagg. Jag tror jag planterat för tätt! Lärdom - plantera inte så tätt!Paprika!De här gula plupparna växer i landet och ska bli jättepumpor har jag tänkt... fast kan de hinna växa till sig innan det blir för kallt? Den som lever får se. En sak jag slarvade med i våras var att grundgödsla med naturgödsel, det gjorde jag aldrig utan jag slängde på algomin bara. Det duger inte! Nästa vår blir det till att gräva ner stall - eller kogödsel tidigt på våren.Bondbönor är en favorit. Marinerade med vitlök och chili, yummi!Sockerärtorna är godast att äta som de är. Nästa år ska jag plantera fler så jag kan äta sockerärtor varje dag :)!

ettåringarJag sådde några påsar med mixade sommarblommor. Nu växer de lite här och var i trädgården men jag vet inte alla sorter, tror det här är en sommarmalva.Det här är väl någon slags eternell. Skir och söt. Det var roligt att vänta på vad det skulle bli av sommarmixen. Där fanns också blå och lila sorter, knappt några jag kan namnet på men det gör inget. Huvudsaken de blommar :)

Ringblommor har jag slösat med. Jag har förodlat dem i växthuset fast de är lätta att direktså men jag ville inte vänta och när de är förodlade blommar de tidigare. Varma färgerna och kalla färgerna växer inte på samma ställe för jag vill inte att färgerna ska krocka och det ska bli plåttrigt. Ringblommorna  växer i trädgårdslandet, tillsammans med grönsaker och gul tagetes.Cosmos, eller rosenskära som den också kallas har jag satt massor vid dammen. Det bästa med växthuset är att det är så lätt att odla upp många av varje sort. Då kan man slösa och "måla" med växterna, göra långa stråk av färg i rabatterna eller där man vill ha dem.

Wilma trånarKolla den drömmande blicken! Wilma Lillstrumpa har börjat löpa. Här ligger hon och trånar och längtar efter grabbarna.. var är de? Hon skvätter i ett och lägger spår när vi är ute och nosar och snusar och slickar på vartenda grässtrå, varenda buske. Men inte en enda kille har hittat hit.

Typiskt hon ska börja löpa för vi ska troligen bort i helgen, får bli tikskydd på. Fårskinnet kan hon få ligga utan brallor på för det är så lätt att tvätta. Ylletvätt i maskin, torka i solen och borsta upp med hundkardan så blir det som nytt.

Bra ändå att hon löper nu och inte i augusti för då ska hon bo på pensionat några dagar och där gillar de säkert inte att man lämnar en löptik, kan bli väldigt stökigt.

silkeshundenFår jag presentera Silkeshunden! Kolla in pälsen. Blank och mjuk som finaste kinesiskt silke. Wilma är otroligt fin i pälsen just nu. Kan det vara maten? redan? För två veckor sedan bytte jag foder från torrfoder till färskfoder av sorten Wom og hundemat. Hon får den variant som heter Sprint, den innehåller; kyckling, nötvom, nötlever, lax och ägg och vitaminer.
Jag inbillar mig att hon är piggare också men vet inte om jag bara vill tro det eller om det är så.Det är svårt att fota så blänket syns men här syns det rätt så bra.Och här också. Så fin och blank att hon nästan ser våt ut. Ska bli intressant att se om resultatet varar och om hon kommer att fälla mindre när det är dags för fällperiod. Hon brukar fälla rejält ett par gånger om året och bli mjällig och dan.Maten ser ut som en koblaja - och luktar ännu värre. Blä! Wilma äter den med god aptit. Hundar gillar äcklig mat, helt klart!
Hon får mat bara en gång om dagen nu. Typ mitt på dagen när hon fått sin motion. Det svåra är att låta bli att ge henne nåt annat till kvällen för då är hon hungrig. Kan jag inte motstå hennes fuktiga tiggblick får hon en morot att knapra på till kvällen.

Förut gav jag torrfoder morgon och kväll men den här maten är svårare att dela upp eftersom den är frusen först och då den stinker vill jag inte slabba med den i onödan och förvara i kylen mer än nödvändigt. Därför får hon allt, ett halvkilo, på en gång. En annan fördel med att ge maten vid ett tillfälle är att hon får äta sig riktigt mätt. Efter hon ätit sover hon en timme eller två som en minigris, mätt och belåten.
Sedan vi började med nya maten har hon gått ner ett hekto. Går inte fort med viktminskningen men det går åtminstone åt rätt håll :) 27,7 vägde hon sist. Ett par kilo till har jag tänkt, vi får se hur det går.

kvällsmys

Wilma hund ligger utslagen nedanför soffan vid mina fötter. Gullegubben är någonstans som jag inte vet i vanlig ordning... i källaren vid stationära datorn och kollar på båtar på Blocket, eller ute och fixar med någon grävmaskin eller båtmotor eller nåt. Nåt fixar han med mest hela tiden.

Jag och Wilma är lite mer laid back... iaf för tillfället. Kvällspromenaden är gjord. Vi träffade på några andra människor med jyckar och Wilma skötte sig jättebra. Vad lydig hund du har, sa en tjej... önskar mina var lika lydiga. Nu är det så att Wilma är inte "lydig" egentligen, det är hennes matte som till slut, efter lång tid av att träna och jag vet inte allt lärt sig att bli lugn och cool och använda energi och kroppsspråk så att hunden dels känner sig trygg och dels förstår vad det är hennes matte vill! Så enkelt är det ... och ändå så svårt. Men nu börjar jag banne mig få till det!

Nu tittar jag på kronprinsessans födelsedagsfirande, på en idrottsplats..? iförd mjölkerske/bondmorakläder..? undrar varför? Kan det vara så att hon börjar bli rund om magen och behöver en kjol som döljer... hm, säkert inte bara jag som undrar. Blir det nåt smått snart!
Han "mittinaturen-nissen" är oväntat bra som programledare och Carola sjöng alldeles nyss. Henne gillar jag:)
(visade sig att Gullegubben fastnat hos grannarna som bjöd på pilsner.. och jag som trodde han jobbade ;))

dagens fyndVerkar inte som Wilma är särskilt "mjuk i munnen" som en retreiver ska vara ;)(hennes mamma är golden).
Det här är dagens fynd, alldeles ihopknycklad efter att Wilma stolt burit hem den efter att ha hittat den i ett dike i skogen. Hon jobbar på att bli baglady tror jag ;)  , samla burkar, synd bara att det inte var pant på den här . 

Wilma gillar att bära - vill gärna ha med något hem från "jakten" (promenaden eller cykelturen). Och så älskar hon att jaga, som väl de flesta jyckar gör. Numera kan jag styra henne och låta henne jaga eller säga att hon inte ska jaga. Tänker att det gör inget om hon ibland får ta upp spår efter ekorrar och spana efter dem i träden för ekorrarna har hon inte en chans att få tag på. Jag använder det som belöning. Okej - ta dem! Eller så om jag inte vill att hon ska jaga - nej, kom här! (ofta använder jag inte ord utan visar med kroppsspråk och energi vad jag vill, lättare för henne att begripa då)

Först excercise, sedan discipline och till sist belöning (=affection) kör vi alltid numera. Ja jag sa ju det, jag är Cesar-indoktrinerad ;) En halvtimme till en timmes aktivitet på förmiddagen, det mesta med struktur ( Wilma vid sidan, inte nosa inte springa och göra vad hon vill). Belöning är att få nosa, jaga och till sist att få komma hem och få mat och vatten. Till kvällen blir det promenad och något extra kul (för det mesta, om jag har tid). Typ bollkastning, sökaövning eller nåt sånt).Vi har just kommit tillbaka från cykeltur i skogen. Hon ska hon få flåsa färdigt och sedan ska hon få sin mat. Hon får en "korv" Wom og hundemat per dag och jag ger hela vid ett tillfälle (för den luktar så illa och jag vill inte förvara den öppnad i kylen). Efter maten får hon en tuggpinne, en sådan som är bra för tänderna, för att hon ska rensa tänderna, eller så får hon en morot. Det är bra för att magen ska hållas igång också. Färskmaten blir hon hård i magen av. Jag ger henne den variant av Wom-maten som heter Sprint, för det är minst kalorier i den. Ska prova den ett tag, om hon verkar må bra av den ska jag fortsätta annars byter jag till någon av de fetare sorterna och ökar motionen.
Efter maten sover Wilma - mycket avslappnad, nöjd och belåten.Jag får också lunch :) Sesamnuggets blev det idag för jag iddes inte laga nåt avancerat. Läsning till lunchen; Härliga Hund.
One track mind? Me ;)?

nästan blott blåttAlldeles snart ska jag klippa av lavendeln och göra små knippen med godoft... om jag näms..Blåklint är den intensivast blå. Linet förstås också men det har jag satt så sent att det inte är i blom än.På tomtens baksida finns alldeles för mycket gräsmatta att klippa... men inte längre :) . Det mesta har fått bli äng. Visst blev det rart! Ljuvt blå blåklockor samsas med gul måra och rölleka och jag har planterat in en massa vita fingerborgsblommor och vita kungsljus. Jag ska nog så in blått lin här också. Vildblommorna trivs för gräsmattan är aldrig gödslad och omskött. Till hösten ska jag slå den och låta växterna ligga och fröa av sig ett tag och sedan räfsa bort allt så det fortsätter vara näringsfattigt.

För övrigt har jag just vunnit 25 kronor på triss. Hurra :(  Hörde du om han som vann 1, 8 miljarder eller nåt sånt på spel i England. Vilken lycko! Skulle sitta fint! Tänk man kunde göra precis vad man ville och vara hur generös som helst. Vilken känsla! Jag och Wilma ska strax ta cykeln upp till centrumkiosken och byta ut min lott till en miljonvinst ;) 
Wilmas bantning går sådär. Hon står och stampar på 27.8. Men hon börjar få lite midja och mer muskler av allt motionerande, det är bra. Muskler väger väl mer också så kanske därför hon står still i vikt ett tag.
Jag har gett henne torrfoder med låg kalorihalt under en tid men jag gillar egentligen inte torrfoder så mycket så nu har jag gått över till färskfoder. Wom og hundemat, heter det. Ett norskt foder med bara naturliga grejer i, inga konserveringsmedel och läskiga tillsatser eller värmebehandling. Jag tror det är nyttigare. Enda är att det luktar pytonorm!

mitt i sommarn
Riddarsporrar och petunior. Gulligt är bara förnamnet. För övrigt är det inte särskilt gulligt i min trädgård just nu. Gräset har vuxit sig för långt efter senaste dagarnas regn och allt som ska klippas, häckar och en del träd och buskar ser helt vildvuxna ut. Finns en del att pyssla med! Jag får se vad jag hinner med idag, vi ska klyva det sista av veden och få undan den först. Tur jag inte är pedant då skulle jag bli stressad av allt som finns att göra.De första tomaterna :)! Det är ... eller ska bli bifftomater är det tänkt. Än är den största stor som en femkrona ungefär. Det är första gången jag odlar tomater i växthus, spännande att se om det blir någon skörd att tala om. De röda vinbären börjar mogna. De ska bli vinbärsgelé. Det är gott det. Hinner jag ska jag plocka de första idag, till gelén är det bra att allt inte mognat så är det extra mycket pektin eller vad det heter i bären.Jag har klickat hem lite att läsa. Member of the family har jag läst, den var bra, och nu håller jag på med Cesar´s rules. Har dessutom just tittat på Cesar-reprisen kl 12. Jag kommer att bli helt indoktrinerad...eller rättare sagt - det är jag redan ;) Apropå hundar. Kolla vilken sötis! 9 veckor gammal goldenkille som en av grannarna tvärs över gatan skaffat. Nädå .. jag blir inte alls sugen på att skaffa valp... Jo det blir jag! Någon gång ska jag ha en liten fnattvalp jag med om jag bara kan få Gullegubben att gå med på det.

RSS 2.0