ute och cyklar

Idag har vi cyklat ordentligt för första gången jag och Diva. I början var det lite trassligt förstås innan hon begripit att man inte kan springa framför cykeln, inte zick zacka hur som helst, inte springa i galopp. Men hon fattade rätt snabbt hur matte vill att hon skulle bete sig.
Divans trav är väldigt snabb .. jag förstår att hon måste tycka att det är tradigt att gå fint med sin långsamma människa.
Ett par tre cykelturer i veckan kan nog vara lagom. Diva är snart 8 månader men jag vill inte fresta på hennes leder alltför mycket.

Nu har sötnosen gått in i sin bur och lagt sig... alldeles frivilligt. För henne är det stället där man sover... hon tänker tydligen ta en tupplur efter cykelturen. Bra! En trött och nöjd hund, finns inget bättre.

Enda nackdelen med cyklingen är att det inte blir så många steg.. 7133 hittills. Jag tror min promenadkompis leder stegtävlingen.


tävling

Solen gassar in genom fönstret. Det är fyra grader varmt ute.
Min promenadkompis ska också börja ha stegräknare på sig.
Snart ska vi ut och gå.
Nu är det tävling!


hämtakuddarochskor-leken

Häromdagen när jag höll på att städa i köket... länge putsade och fejade jag, radion på hög volym. Diva hade tråkigt utan sin matte... tydligen.. för när jag kom ut till vardagsrummet så hade hon möblerat om och fixat. Dragit den riktigt tunga hallmattan in till vardagsrummet, vänt fåtöljen så den stod med ryggen mot rummet, vikt ihop en annan matta och satt igång DVD:n och sånär satt på en film för luckan hade hon lyckats få upp. (skivan som låg i var Dog Listener Jan Fennels... så den hade hon gärna fått titta på iofs)

Annars är Diva är hyfsat lugn inne nuförtiden (eller så har jag vant mig :)). Men då och då hittar hon på hyss. Speciellt om jag sätter mig vid datorn eller gör något annat och hon inte "kan vara med". Då hämtas det skor och kuddar och kökshanddukar och annat som hon inte får ha.

Numera vet hon vad hon får ha och inte. Men hon är inte dummare än att hon har fattat att det är ett effektivt sätt att få fart på matte att göra sånt hon inte får. Så nu har jag infört "hämtakuddarochskor -leken". Precis samma som "hoppauppisoffan-leken".  (vilken för övrigt gav mycket bra resultat - efter några "lekar" gav hon upp tanken på att överhuvudtaget någonsin försöka hoppa upp i nya soffan)

Hon kommer paraderande förbi mig med en förbjuden kudde i munnen. Då säger matte - Aha, du vill i buren! med glad röst. Och så blir hon instängd en liten stund.

Men jag har svårt att hålla mig för skratt .. för nu vet hon precis, hon släpper kudden direkt jag reser mig och går och ställer sig framför sin bur och väntar på att bli insläppt .

vansinne

Usch vad hemskt det var det programmet. Det allra värsta är att uppfödare och Kennelklubben blundar för vad som sker och till och med försvarar det. Jag blev gråtfärdig när jag såg eländet.

Missade du Dokument Utifrån i går kväll kan du se det på SVT Play  t o m 5 april.


på teve i kväll

22.00 Dokument Utifrån SVT2

Ett renrasigt helvete. Hundar som inte kan gå, som skriker av smärta eller som knappt kan äta för att nosen är för kort. Många renrasiga hundar avlas fram för sitt utseendes skull, med katastrofala konsekvenser. I förra årets mest uppmärksammade brittiska dokumentär avslöjas hur ett stort antal hundar plågas helt i onödan. Allt för att ägaren vill ha en champion.

vattenskada

Nu har Diva också börjat ligga trafikolycka med benen uppåt väggarna... kanske har hon lärt sig av Wilma.
Mina stackars tapeter...

Och mitt stackars köksgolv. Det sliter på inredningen att ha hund.

Hundarnas vattenskål står på golvet i köket. Diva slabbar något otroligt när hon dricker... hälften hamnar på golvet. Sista klunken sväljer hon inte ens..Hon fyller munnen med vatten och så går hon därifrån men när hon börjar gå så glömmer hon svälja ... och lämnar ett spår av vatten genom hela köket. (problem med simultankapaciteten kanske ;))

Jag går med tofflor i köket.
Golvet börjar svälla i fogarna.

Vi har funderat på att lägga en bit plastmatta under vattenskålen men då kommer det att hamna vatten under den och det är inte så bra. Vi har också funderat på att sätta en stor bricka under skålen men då kommer hunden garanterat att kliva på kanten och tippa ut vattnet istället.
Nu står en mopp vid vattenskålen så man kan torka varje gång (3000 ggr/dag) som hon är där och dricker och slabbar.


..mmmm
sexigt värre


ohoy!

Matte:   -  Jag hoppas Svåger Sjöman har med sig kameran när han sitter  på bryggan och spanar ifall att sjöodjuret skulle visa sig. Men var försiktig ... Olaus Magnus skrev visst " den anfaller skeppen och äter upp människorna ombord"!

Ohoy!


Vi har ju bilar i lasten. Ja, vi har en del annat också, som grävmaskiner, dumpers, och faktiskt båtar ibland. Nu har vi t.o.m. ett tåg ombord.
Allt det här surras ordentligt i lastrummet så att det inte kan flytta på sig om det skulle bli dåligt väder. Med jämna mellanrum kollas alla dessa surrningar. Det är oftast vi styrmän som gör det. Då tar vi 4-5 däck var och får hoppa runt bland bilar och klättra över maskiner för att kolla kättingar och spännband i ett par timmar. 400-500 bilar per däck tar sin tid.
Det här är inte en av de roligaste sysslorna ombord. Jag sitter hellre på bryggan och spanar efter sjöodjur som Olaus Magnus' "stora sprutare" ur hans "Historia om de nordiska folken" från 1555.för klimatet

Earth hour startades för två år sedan av WWF i Australien.
I år är över 3000 städer världen över med i den största globala manifestationen någonsin.

Men vår huvudstad är inte med!
Det är inte nödvändigt. Stockholmarna är redan väldigt engagerade i klimatfrågan säger Stockholms stads miljöborgarråd Ulla Hamilton.

Är hon dum eller?

alla sover

Alla har somnat ... utom jag.
I vanlig ordning.
Tittar på en gammal Mel Gibsonfilm.
Alla Mel Gibsonfilmer är gamla numera.
Var är Mel Gibson nuförtiden.
Diva har öppnat buren och krullat ihop sig där inne på kalla plastgolvet.
Har man päls så kanske det är skönt att sova på kall plast... vad vet jag.
Wilma har bäddat på "sin" soffa i matrummet. Snurrat ihop fårskinnet till en boll och lagt sig själv upp och ner på det mjuka.
Gullegubben ligger och snusar i människosoffan under ett randigt täcke.
Alla har somnat.
Utom jag.

chiabatta på jäsning

Till Let´s Dance finalen blir det gorgonzola på hembakt chiabatta.
Till det rött vin, melon och päron.


hutter

Solen gav sig av och hutter vad kallt det blev. Blåsigt och ruggigt.
Inte alls många steg på stegräknaren... hittills 7435. Solen - kom tillbaka!
Nu blir det sen lunch. Gratinerad tortilla med en massa chili och ost. Hott och Gott.stora råttor

Urtidsmänniskorna fångade in vargvalpar och tämjde dem, parade de snällaste och mest lätthanterliga med varandra och fick på så sätt fram "tamvargar" ur vilka hunden sedan utvecklades.
Det är den romantiska föreställningen om hundens ursprung, "hur vargen blev hund".

Denna populära saga smular Raymond och Lorna Coppinger totalt sönder i sin bok Dogs från 2001.
Dogs a New Understanding of Canine Origin, Behavior, and Evolution".
Ska man bara läsa en bok om hundar... läs den! En riktigt riktigt bra bok.
Tyvärr tror jag inte den finns i svensk översättning. Ofta är det så... de riktiga pärlorna i hundlitteraturen är inte översatta, undrar varför. Skulle sälja som smör tror jag.Författarna har en helt annorlunda idé om hur hundar utvecklats från vargen.
De målar upp ett mycket mer sannolikt scenario. Inte ett smack romantiskt dessvärre ;)
Tänk dig hundar som... inte den vilda vackra vargen som jagar med istidens människor.. utan mer som en "stor råtta" som lever av vårt avfall! (kan kanske förklara varför våra hundar älskar att äta allt som är "äckligt"!)

För ungefär 15000 år sedan i slutet av sista istiden började människor leva i byar. Vargarna fann ett nytt sätt att hitta föda. De kunde livnära sig på sophögarna som fanns i byns närhet. De vargar som var något mindre rädda och inte flydde lika fort när människor fanns i närheten fick en fördel (mer mat i magen) framför de andra vargarna som inte vågade stanna kvar och äta sig mätta.
Mer mat i magen = fler ungar som överlever och som kan sprida "inte så rädd-anlaget" vidare till kommande generationer.
Över många generationer så skapades det beteende som mest skiljer hunden från vargen;
Viljan att vara nära oss människor.
Med andra ord - det naturliga urvalet ledde fram till att hunden skapades - inte artificiellt urval.

sol

Solen skiner.
Härligt, härligt!
Måste skynda mig ut innan den går i moln.

Dagens planer:
promenera hundar
fotografera
sortera bilder
laga nåt gott att äta
fortsätta vårstädningen, solen är härlig men obarmhärtig!


ooops!

Mysko kaka. Som ett mellanting mellan bröd och sockerkaka... och smulig så in i norden.
Rekommenderas inte! Det enda som var bra var doften. Hela huset luktar gott.ooops!


gott

Om tio minuter är den här kakan klar. Det doftar ljuvligt.
Jag har sprungit omkring så mycket idag så nu måste jag äta upp mig :)

väldans spring

15132 steg... nä nu ska jag sitta still resten av kvällen :)

duktig Wilma

Wilma är som alltid duktigast, hon kan gå ut med sig själv :)
Kopplet i mun och så bär det iväg.

Idag har jag lånat Gullegubbens stekräknare... kul att se hur många steg jag vandrar på en dag... hittills 14387.


vårkänning

Tidigare idag.
Blå himmel.


Kärlek i luften :)Vårspring i benen.vintern är snart besegrad.Vilopaus i solskenet
vårtrött

Nej jag har inte ramlat av cykeln och slagit i skallen... bara varit för lat för att blogga. Vårtrötthet kanske..
Fast våren har kommit av sig alldeles, eller så är det det den inte har. Aprilväder brukar det ju faktiskt kallas när det snöar och blåser och solen skiner om vartannat. Som det har gjort de senaste dagarna.

Cykeln står oanvänd än. Jag har bara testat lite på gatan framför huset med Diva vid cykelns vänstra sida. Det kommer säkert att gå bra men jag väntar tills det är bättre väder innan vi börjar cykeltränandet på allvar.

snön nästan borta

Imorrn har Gullegubben lovat att serva min skruttiga cykel, byta däck och fixa. 
Han är verkligen gullig! 
Nu ska det cyklas. Jag planerar att börja cykla med Diva. Borde skaffa hjälm...

ett steg framåt

För en vecka sedan var jag förtvivlad och tänkte att det kommer att dröja länge innan jag ensam kan ta båda hundarna ut på promenad. Diva drar så in i bomben i kopplet och stressar upp sig när Wilma är med.

Men idag har jag gått två kvarter runt alldeles själv med en hund på var sida. Först gick jag en lång vända med Diva ensam för att få henne någorlunda lugn och sedan hämtade jag Wilma.
Det gick hyfsat faktiskt att gå med båda. Envishet lönar sig :)

Fast det finns ingen garanti för att det ska fungera lika bra imorgon men kanske ...kanske...

ohoy!


Ohoy!


Under en dryg timmes tid träffade vi på 2 olika grupper med delfiner utanför Aden i Yemen. De är lite svårräknade de små gynnarna, men vi uppskattade dem till ca 50-80 djur i varje grupp. En av de bättre bilderna jag lyckades ta såg ni i mitt förra inlägg.


Stjärtfenan i den andra bilden är en val som dök upp, och ner, strax framför oss en bit sydost om Sri Lanka. Jag vet inte vad det kan vara för sort, men den såg stor ut. Det är ett ganska mäktigt och imponerande skådespel, tycker jag, att se dessa giganter.


Här är en hel bildsekvens av den händelsen.


chokladorgie

Systrarna Eisenmanns recept provade jag den här gången. Jag har ingen aning om vilka de är men jag hittade deras recept på Recept.nu. Jag var sugen på choklad och chokladtryffel lät hur gott som helst :)
Det var det också och superenkelt. Bara blanda ihop, en stund i kylen, rulla i kakao .... och njuuuuta!

(ja just ja... muskovadosocker...inget jag har i mina skåp.. vet inte ens vad det är. Jag använde farinsocker och det fungerade alldeles utmärkt.)
olika på raser

Jag är lite dålig på att använda mig av hundarnas medfödda intressen för att de ska ha kul och för att träningen ska gå bra.
Det ska jag bli bättre på!

Det är skillnad på raser och individer. Och det lönar sig att fundera ut vad den hund man har gillar mest.  Wilma ääääälskar att bära (BC/Golden). Det var väldigt uppenbart igår när hon bar hem mitt bokpaket :) .
Hon tar alltid med något hem när vi är ute och promenerar... vad hon hittar, pinnar mest... men även nappar... skräp...burkar (ett tag hade jag en hel burksamling som hon burit hem, tjänade några kronor :))... (fast hon har dålig koll på vilka det är pant på ;)).

Idag gick jag ensam promenad med Wilma och då fick hon ta med sig sin leksaksdummy, en hårig sak som piper. Stolt nacke, svansen rakt upp med tippen viftande som en kobra, bar hon dummyn hela promenaden. Lyckligare hund fick man leta efter!

Valpen (schäfer) har väldigt mycket vall i sig (mycket mer än Wilma, trots att Wilma är 50% border collie. Valpen är suverän på att gå okopplad, lämnar inte sin människa mer än några meter utan cirklar runt och har full koll (jag känner mig lite fåraktig ;) .
Värre är det när hon ska gå i koppel. Då kan hon inte utföra sina vallbeteenden och blir väldigt frustrerad. Men hon måste lära sig det också, att gå fint alltså...jag jobbar på det!
Henne belönar jag med boll och lekar (söka, jaga), godis gillar hon inte särskilt mycket att jobba för...
medan Wilma älskar köttbullar. Leta och jaga gillar Wilma också  fast att få bära något är ändå det allra bästa!

paket

Ibland är det extra praktiskt att ha hund. Speciellt när hunden har retreiveranlag :)
Ser du bitmärket? Det är efter Wilmas hörntänder. Hon bar stolt hem paketet från kiosken. Det var så tungt att hon nätt  och jämt kunde hålla upp det från marken, men hon bar det hela vägen hem. Duktiga Wilma :)!- ja du ÄR duktig! säger matte


Tips på den här boken hittade jag här.
Det lönar sig att blogga... man får en massa ideér och tips.


Den andra boken som låg i paketet är denna.
Man kan aldrig äga för många hundböcker!

ohoy!

Ohoy!

Havet är stort, men ändå stöter man på kompisar ibland. Jag lyckades fånga några på bild, som vi mötte idag.

Delfiner


mitt bara mitt

Hundarna ligger och knaprar på varsitt tuggben. 
Så fort Valpen får en chans stjäl hon Wilmas ben. Wilma vänder bort blicken och låter det ske. Så där är det hela tiden. Jag skulle önska att Wilma stod på sig lite mer men hon är inte den typen. Det är väldigt tydligt att hon är den undergivna av de två.
Wilma skulle varken få tuggben, mat, vatten, ligga, gå vart hon vill om Valpen fick bestämma. Men det får hon inte... för matte bestämmer. Matte bestämmer att hundarna ska ha varsitt ben och inte bråka om saker överhuvudtaget.
Nuförtiden räcker det ofta med en blick från mig så lämnar Valpen Wilma ifred.

En sak att tänka på om man ska ha fler än en hund. Det är bra om de passar ihop energimässigt och att den ena inte är väldigt mycket mer dominant än den andra. De kan leka bättre då och trivs bättre med varandra.

Wilmadarling


trappan i lustiga huset

Nu är det varmt ute. Snön smälter i snabb takt och fåglarna kvittrar bättre tider. 
Jag har precis kommit in efter morgonpromenad.

Som någon sa apropå hundträning; - det är som att gå i trappan upp till lustiga huset på Gröna Lund. Det tar ett tag innan man kommer fram, tre steg framåt - två steg tillbaks.
Valpen var hopplös igen på promenaden. Stressad. Igår på kursen var hon sååå duktig men idag fungerade det inte alls. Vad trött jag blir!

En rolig sak är att jag nu har fått sällskap på morgonpromenaderna. Sjömans flickvän vill ut och röra på sig så hon följer med ut och går. Kul :) !


kurs

Jag och Diva har varit på kurs. Näst sista gången. Idag tränade vi bland annat in visselpipa. Bra att ha som en S.O.S signal när jag snabbt måste kalla in henne.
I början av kursen var Diva riktigt tokstressad.. men det gick snabbare än tidigare gånger att få henne lugn och den sista halvtimmen kunde hon gå okopplad utan att lämna min sida. Det tar sig :D!


smarta jyckar

Det här med att hundar blir avundsjuka kan man utnyttja till sin fördel om man har flera hundar.

Jag har provat med att säga " sitt" till hundarna och den som sätter sig omedelbums får en massa korvbitar medan den som inte sätter sig lika snabbt inte får nått!
Efter bara ett par gånger så sätter sig båda hundarna lika snabbt på ordet "sitt".
Dummare än så är de inte :)!

hur ska det gå.

Ja där ser man :)     
Men hur ska det gå i Moskva?

.. vem vinner

Okej nu ska vi se... E.M.D vinner. Alternativt Sarah Dawn. Få se om min gissning slår in..
Vi sitter och mumsar chips och dipp och grönsaker och nötter och myser.  Sjömans flickvän hade med sig en massa gott till Melodifestivalstittandet. Sämre kan man ha det :)

besviken

Nu har jag provsmakat.  Inte alls så god som jag hade hoppats... alldeles för söt. Och marängen stelnade inte, inte än iaf.  Nä nu är jag besviken.

vinbär & marängpaj

Den här barbierosa skapelsen är snart klar. Ett till av Per Morbergs recept som jag testar. Röda vinbär och maräng i ett pajskal. Doftar gott :)

Tror inte min blir lika tjusig som orginalet men säkert lika god.


en massa kvar

Jag hör Gullegubben banka och slipa i badrummet på övervåningen. Mattläggaren var här i förrgår och gjorde klart golvet. Nu ska väggarna prepareras för kakling... spacklas och slipas och och så ska tätskikt på.. och fönsterfoder och dörrfoder.. och.... En massa kvar att göra med andra ord.
Själv ska jag ta itu med tvätthögen, den eviga.


simon sez

Simon says....!

tips

Tips på hur man kan göra när hunden skäller och lever rövare då dörrklockan ringer.


mätta och belåtna

Mätta och belåtna. Det godaste i vår "halv åtta hos mig middagsmeny" var blomkålssoppan som fick 10 poäng. Sedan kom chevren på god  :) andraplats.


Blomkålssoppa:
I gul lök (eller en bit purjolök), hackad.
2 vitlöksklyftor, hackade.
fräs i olivolja en stund
tillsätt:
blomkål i bitar,
ett par potatisar,
häll på mjök och en buljongtärning, småputtra en kvart.
Mixa med stavmixer.
Salta och peppra (grovmalen svartpeppar), häll i lite grädde och vitvinsvinäger.
Späd med mer vatten om det behövs, Koka upp, smaka av.


Till soppan gjorde jag parmesansnittar. Tunnbröd bredda med ett tunt lager smör och riven parmesan gratinerade i 175 grader, 5 minuter. Godast ljumma.Inbakad Chevre
Lägg en bit fårost på smördeg (färdigköpt). Bred på en "pesto" på osten ( t ex.spenat, basilika, vitlök och pinjenötter, salt och peppar). Ringla sedan över rikligt med honung. Vik ihop smördegen över osten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i 15 minuter till osten har smält .  Servera gärna med en god marmelad. Osten blir godare med sött till!


till slut... pust.

Efter 50 minuters promenerande med hela "flocken" började Diva lugna ner sig (se inlägget under)... man kan bli svettig för mindre! Huvudsaken var i alla fall att hon till slut lugnade sig... då vet jag att det går :) .
Mitt mål är att jag ensam ska kunna gå ut och promenera med båda hundarna. Undrar hur länge det tar innan jag lyckas med det...

dagens planer

Planer för idag ... fredag den trettonde..
tur att jag inte är så skrockfull :)

Till att börja med ska jag och Gullegubben ta en lång promenad med båda hundarna. Minst en timme... bara promenad inte lek och stoj. Det blir en utmaning för Diva. Hon har väldigt svårt att gå bredvid Wilma och vara sansad.
Det blir en utmaning för mig också.. men det ska gå. Hittills har vi bara gått korta sträckor med båda hundarna eftersom Diva blir så stollig, hoppar och drar nåt vanvettigt i kopplet men jag tänker mig att om vi går tillräckligt länge så kanske hon ger sig till slut.
Nu när Diva är duktig för det mesta på att gå fint när det bara är jag och hon så är det dags för nästa "etapp" :gå med annan hund närvarande.
Broddar på!


Till kvällen ska vi laga god mat och dricka gott vin.
Jag blev inspirerad av att titta på "Halv åtta hos mig" så igår satte vi ihop en egen halv åtta-meny :)

Förrätt: krämig blomkålssoppa, serveras med parmesansnittar.
Varmrätt: smördegsinbakad fläskfilé till Gullegubben och inbakad chevre till mig som inte är köttätare. Till det matig sallad och rödvinssky och en klick god marmelad.
Efterrätt: hemmagjord vaniljglass med färsk frukt.
Yummi!

drömmer om sommar


Ska det verkligen bli så här i år också?
Kan knappt tro det när jag tittar ut genom fönstret på spretiga pinnar som visst ska föreställa träd och buskar och snö... en massa snö.


gulligt
skrock


Enligt statistik från Räddningsverket är det inte någon större skillnad på vår otur under fredag den 13:e jämfört med andra fredagar. I statistik som är framtagen under åren 1996-2007 visar det sig att det i genomsnitt sker drygt två olyckor extra under fredag den 13:e i jämförelse med vanliga fredagar. 251,3 olyckor inträffar en vanlig fredag och 253,4 är genomsnittet för fredag den 13:e. (läst i Västerbottenskuriren)

Men i alla fall.... var försiktiga i morgon!

mörbultad

Kort koppel.
Broddar på.
Nu tar jag inga risker.
Det känns som jag varit i slagsmål efter jag for omkull på en isfläck här om dagen.
Mörbultad.
Nästa hund blir en liten sort... typ Tinkerbell... nä skoja bara :)


Stort djur... liten människa

ohoy!

Matte: - Svåger Sjöman, vi saknar dig här hemma.. :/ 
Ohoy!


Jaha, nu sitter man här igen...

Mina 10 veckors ledighet har rusat förbi som vore de 10 dagar. Nu har jag i alla fall bytt ut den blöta råkalla vinterkylan mot tropisk värme. Påmönstringen blev i Singapore. Jag hade tänkt ta en tur till Raffels Hotel för att se hur en Singapore sling egentligen ska smaka, men en släng av jetlag och att vårat hotell låg i andra änden av stan satte stopp för dom funderingarna.


Här ombord är allt sig likt. Ganska snart är man tillbaks i rutinerna och det känns som man knappt varit härifrån. Man slänger av sig sin civila personlighet och tar på sig jobbmasken. Hr. Jekyll har bytts till Styrman Hyde. Man har två liv, är två personer, lever i två vitt skilda verkligheter. Båda saknar den andre, båda trivs bäst med sitt liv, båda längtar någon annanstans...


drömmen lever vidare

Vi skulle bara åka förbi och titta hur stället låg. Men vi fick en privat visning av husägarna och de bjöd t o m på fika. Supertrevligt folk.
Gården var jättefin men dessvärre tror jag att den kommer att säljas för dyrt för vår plånbok. Hundra bilar hade varit på officiella visningen som var i söndags! 

En och en halv kilometer från närmsta samhälle rakt in i bushen.Tre bostadshus... ladugård... uthus...stall.. hönshus... ängar... skog... lekstuga..mm
Där fanns allt man kunde önska sig och lite till.
Jag önskar jag vore miljonär.


en favorit

Vackra dockor och landskap i en tekopp.
Dolls. 


snart

En decimeter nysnö har landat.
Kramsnö.
Ovanpå isen.
Jag har skickat efter shorts från Ellos.
Om tio veckor rensar jag blomrabatter.


rösten

     Hur långt går hon tro.
Låten, hur knasig den än är har fastnat i mitt huvud.
Opera i en melodifestival, brukar sällan fungera men någon gång ska väl vara den första.      

   

handskar av

Nu är silkeshandskarna av!
Snorhal is under snön... Diva i bästa form... matte försökte stoppa hunden som ville fram fort .. . Tjong! i isen med bakhuvudet före. Hur det kändes... hur mycket svordomar finns det ? Aj aj aj.. gjorde för dj... vla ... ont. Har fortfarande ont i huvudet och ryggen. Jag bröt inget som tur var och tror inte jag fått hjärnskakning. Den som lever får se. Men så här kan man inte ha det. Nu är det bara hon går lugnt och sansat i koppel - hela tiden!

tack för det

I natt stänger blogg.se av sig för att införa bättre prestandan. Tack raringar !

badrumsrenoveringen

Mattläggaren har kommit.
Det blir plastmatta i övre badrummet som vi håller på att renovera. Hade varit snyggare med klinker men det får duga. Huvudsaken är att det blir tätt. Badrummet är pyttelitet.. mer som en skrubb egentligen. Det ska bli stora vita kakelplattor på väggarna med en effekt i smått, grått kakel. Mattan blir grå den också.

Jag drömmer om ett badkar men när vi hade mätt efter att alla väggskivor var på plats så insåg vi att det inte kommer att få plats. Det är nackdelen med att bo i ett hus från 40-talet. Badrummen är pyttiga.
Badkar ska det bli ändå, fast det hamnar i det nedre badrummet där det precis går att få in.

Efter mattan är lagd, det lär ta flera dagar, först ska det spacklas fall och sedan ska det torka och sist ska mattan in, ska det kaklas och göras tak och så ska porslinet in. Det kommer att ta några veckor till innan allt är färdigt.
Så skönt det ska bli med ett badrum till, slippa köa :)

Mattläggaren är hundrädd, stackarn. Han går genom källaren upp till övervåningen för att slippa möta Diva och Wilma. Vilket handikapp det måste vara att vara så där riktigt hundrädd!

haha

Dagens skratt !


osannolikt

Lika osannolikt som att Maud Olofsson blivit vald till årets kvinna... lika osannolikt är det att det ska ske allvarliga kärnkraftsolyckor... ändå har det hänt.

Ingen kan säga det bättre än Tage Danielsson.va !?

Maud Olofsson utsedd till årets kvinna!!!!!!????? Nä nu går skam på torra land!

grattis

Diva i full fart genom livet. 
Hon fyller sju månader idag på Internationella kvinnodagen.

Grattis min lilla galning : ) !


leka

En boll är bästa belöningen för Diva.
Slår godis med hästlängder!

Jag har en boll.. en sådan med ett snöre fastsatt i liggande i vänster bröstficka.
När Diva gått fint vid sidan ett tag kommer bollen fram som genom ett trollslag. Tiiiiitta viskar matte med spännande röst och vips är den roliga där... hoppar och far i luften. Vi leker lite med bollen och så vips tillbaka ner i fickan.

Svansen viftar glatt och ögonen lyser av förväntan. Först hade jag bollen i höger ficka men då höll jag på att snubbla på hunden som sträckte fram överkroppen för att vara så nära belöningen som möjligt.

Att leka är inte ett lika snabbt sätt förstås som att belöna med gobit. Men det ger en bättre kontakt med hunden. Jag varierar belöningen också ... ibland lek ibland gobit. Men mest lek nu under ett tag för att öva upp kontakten. Det fungerar jättebra. Hon går nästan inte alls och nosar i backen...har full koll på när jag byter riktning. (ibland säger jag Varsågod!, dvs gör vad du vill .. gå och nosa.. eller nåt, också det som belöning. Men hon vill hellre hålla kontakten. Jag är roligare än dofterna på marken. Det är bra :)

Nu behöver jag mer störningar. Andra hundar helst. För då är det svårt. Det ideala vore att ha hundar på långt avstånd till att börja med för att sedan närma oss och Diva ska kunna bibehålla kontakten med  mig. Jäkla synd att det är så långt till Brukshundsklubben.

noll koll

Det var visst flera som gick vidare... där ser man. Noll koll :)

okvalificerad gissning

Svårt att gissa faktiskt... Sarah säkert...eller Lili och Sussi eller BWO...Nu har jag bestämt mig, gissar på Sarah.


lika bra

BWO just nu... you´re not alone. Varje låt så tänker jag ... jo den här. Sedan hör jag nästa... tja varför inte... alla hittills har det rätta schlagerstuket. Återkommer med en gissning om vem som går vidare till Globen när alla har sjungit :)


avel

Militären föder upp sina egna schäfrar. Bland annat för att det är svårt att hitta bra hundar med raka ryggar i den vanliga aveln.

De räkryggade klarar inte att springa och hoppa normalt. Visst är det fruktansvärt! Hur kan man med gott samvete avla fram missbildade hundar som inte fungerar normalt? Sjukt är vad det är!

Diva. Rakryggad schäfer.I jämförelse med en Räkryggad schäfer. Stackars hund!


tomt

En sväng till Brukshundsklubben för att träna Diva med störning av andra hundar. Tänkte att en lördag måste det vara fullt drag på Klubben med en massa hundar i alla former och storlekar. Men där fanns inte så mycket som en enda liten mops. Helt tomt. Tyyyypiskt!

jag visste det

Jag visste det. Att Niklas skulle åka ut alltså. Ofta vet jag... hur filmen ska sluta, vem som har gjort det... eller som nu vem som åker ut. Ingen spänning alls, eller jo lite spänning att kolla om det stämmer det jag tror. Nästa vecka åker Elisabet ut eller möjligen Morgan... beror lite på vilka danser det blir. Morgan ligger löst till nästa vecka om jag ska våga mig på en gissning redan nu. Blir spännande att se...;)

grön av avund

Ibland roar jag mig med att läsa vad som forskas om i hundvärlden. Tyvärr kostar det pengar att läsa hela artiklarna på nätet. Men abstrakten (sammanfattningarna) är tillgängliga.
I en österrikisk studie har man visat att hundar kan bli avundsjuka. Det har vi väl alla som har hundar anat men nu finns det svart på vitt.

Den hund som inte får gotta medan kompisen får för samma utförda beteende (lägga en tass i forskarens hand) blir sur. Tror jag det!


snart

Det är inomhusmästerskap i friidrott. Det hoppas och springs. En sådan matte skulle Valpen behöva. En spänstig atlet och inte som nu en lite halvknakig människa som inte ens joggar. Vi går långa promenader men det räcker inte riktigt. Hon skulle behöva mer fysisk aktivitet. Jag vill inte hålla på så mycket med bollkastning och sånt för hon är nog stressad som det är.
Så snart det blir barmark och torra vägar så åker cykeln fram. Det blir perfekt. Då kan Valpen springa bredvid i trav och matte kan trampa på i lugn takt. Än är tjock is på alla gator och stigar men snart... snart.

gör bort sig

Det roligaste är killen till vänster om den pinsamme premiärministern.
Väl tränad i pinsamheter... eller...? Han gör inte en min!


bar å åk

Om du måste vinna - då kan du inte fokusera på ögonblicket. Och då kommer du inte att vinna.
För att vinna måste du leva i nuet. Så ungefär sa Eckart i intervjun för två inlägg sedan.

Får mig att tänka på Ingemar Stenmark - De ä bar å åk. Han levde nog i nuet när han kom rusande nerför slalombacken... ingen skiva i huvudet som snurrade och snackade och störde hans skidåkning. Bara skidor mot snön, svängar, fart. Bar å åk helt enkelt.
Säkert är det sånt som idrottsmän får öva när de har mental träning - att vara i ögonblicket. Inte störas av sina egna tankar om vad som ska ske eller vad som skett.
Stenmark vann alltid.

middagsfix

En Jansson står i ugnen och gör sig färdig. Jag lånade Wilmas snusnäsduk när jag skar löken. Har hört att om man har en halsduk över näsa och mun när man skär lök så gråter man inte. Det måste förstås testas. Det fungerade hyfsat .. jag grät inte... men nog stack det lite i ögonen i alla fall. Andra tips är att köra köksfläkten samtidigt som man skär lök... och ha vattenkranen rinnande. Kanske alla tre samtidigt för bästa effekt..

Hur som helst såg jag ut som en bankrånare när jag lagade min Jansson. Hoppas inte grannarna såg mig och blev oroliga. Jag har inte hört några sirener än så det verkar ok.  

leva i nuet

Ibland är det mer njutbart att leva i nuet.
Mars är inte en sådan månad.
tyyypiskt

Två promenader senare... vilket scheisseväder... byxorna är svartprickiga och blöta upp till knäna av snöslasket.
Apropå scheisse .. fick ett utmärkt tillfälle av lära Diva att Nej betyder Nej... och inget annat. En stor hög hästskit mitt på stigen var vansinnigt frestande. Jag tror vi passerade den där högen femton gånger innan hon respekterade mitt Nej!. Maken till envis hund!

Efter en promenad och lek i skogen gick vi upp till centrum och  tränade med störningar. Som tur var fanns det några andra hundar där ... det behöver Diva träna på.. att inte bry sig om dem. Svårt... men ibland funkar det. Jag tror att hon börjar bli könsmogen också ... så det är säkert en massa ...lukter och annat som börjar uppta hennes värld och andra hundar är ännu mer intressanta än tidigare.

Jag hade mer tur än vanligt för i centrum var en tjej med två terveurensen som också höll på att träna sina hundar. Det gick riktigt bra för Diva att hålla kontakten med mig trots att en annan människa var i närheten med sina hundar ... tills människan sa till mig - Vad duktig hon är! och menade Diva då hon gick fint vid min sida. Då kunde Diva inte hålla sig utan började skälla ut dem. Tyyypiskt!

Synd att det är så långt till brukshundsklubben... annars skulle jag hänga där varje dag med Diva och träna med hundstörning. Ska se om jag kan ta en sväng dit till helgen.


Valpen har blivit större än Wilma

morgonstund

Diva ligger upp och ner på golvet och massakrerar en leksak.
Wilma har snurrat ihop sig i sin älsklingsfåtölj och försöker somna om.

Anders Borg är på nyheterna. Ljudet är så tyst att jag inte hör vad han säger men det har alldeles säkert med finanskrisen att göra. Jag orkar inte lyssna på eländet ... noterar bara att han fortfarande inte klippt bort den fåniga tofsen han har hängande i nacken.

Gullegubben har sovmorgon. Vi väntar på att han ska vakna så ska vi äta frukost.
Det kurrar i magen.
Fil och ägg och jos och macka och kaffe.

Efter frukost ska vi ut jag och vovvarna.
De äter när vi kommer tillbaka in.

Ute snöar det. Lapphandskar.


mår bättre

Hundägare mår bättre ... blir mindre stressade. Tror jag det ! man har liksom inget val. Har man hund så måste man ut i alla väder ... gå och gå och gå och gå.. och så gå lite till. Dessutom måste man börja meditera för att kunna hålla sina nerver i styr när hunden är omöjlig :)


duktig hund

Mitt allra lugnaste jag och valpen har varit ute och promenerat.
Valpen och valpen ... hon är unghund... sju månader om bara några dagar. Hej och hå vad tiden går. Två och en halv månad ungefär är den tid hon bott hos oss.

Lugn och sansad promenad en timma ungefär. Tränat "gå fint vid sidan" som vanligt och nu har jag börjat med mer passivitetsträning också.. bara står still i olika miljöer med störningar tills Valpen lugnar ner sig. Passivitet glömmer man lätt bort att träna.. iaf gör jag det fast det är jätteviktigt! Speciellt om man har en hund som lätt stressar upp sig.
Det blir skönt när det blir vår då kan jag ta med en bok och sätta mig på en bänk och träna passivitet...ta med en kaffetermos kanske .. Ser fram emot det!
Nu får jag stå i någon snödriva och se fånig ut ;)

Mina träningsmetoder är ett hopkok av alla möjliga metoder som jag satt mig in i genom åren. Alla hundar är olika, fungerar det inte så försöker jag göra på annat sätt. Alla sätt är bra utom de dåliga är mitt motto :)

När det gäller Diva som är väldigt lättstressad och har en hög energinivå så är det extra viktigt att jag är lugn och bestämd, trygg i alla situationer. Inte det lättaste alltid - men jag jobbar på det. Att bli irriterad, spänd, arg, stressad  när hunden är "jobbig" gör bara saken värre. En bra ledare - som ger hunden trygghet är en ledare som behåller sitt lugn i alla situationer. En sådan vill jag vara.

Dagens promenad var riktigt lyckad. Efter ett tag hade jag en uppmärksam hund som inget hellre ville än att ha kontakt med mig. Härligt! Fickan full av euroshopperköttbullar (det enda de duger till är som hundgodis.. fy vad de luktar illa), en rolig boll i andra fickan och många Braaa! Duktig tjej! gjorde susen :)

Än kan jag inte gå med Valpen och Wilma tillsammans. Det är nästa sak vi ska börja träna. Att vara sansad med annan hund i närheten klarar inte Valpen alls. Hon blir alldeles galen, hoppar och far och lever rövare. Vi får ta det lite pö om pö tills hon kan vara lugn i den situationen också.

När vi kom in var det dags att gå ut med nästa hund. Valpen får vara i sin bur för säkerhets skull när hon lämnas ensam hemma. I dag ställde jag mig vid buren, öppnade burdörren och sa : Gå in! ... Valpen tvekade 4 sekunder (inte populärt att bli lämnad i buren och det visste hon att hon skulle bli) men så kom hon och gick in och lade sig! Gissa jag blev glad. Hon gjorde det alldeles på egen hand. Annars brukar hon vända och gå åt andra hållet för det mesta och jag får hämta henne och sätta in henne mot hennes vilja. Nu fick hon jättemycket beröm med den allra varmaste rösten.
Vilken duktig tjej!

luuugn

Valpen går väldigt lätt upp i stress. Jag måste vara mitt allra lugnaste och tydligaste för att överhuvudtaget kunna få kontakt med henne i vissa situationer där hon trissar upp sig. Jag får absolut aldrig smittas av hennes stress för då fungerar ingenting. Bra träning för mig! Andas luuuungt...
Jag borde börja meditera :)

Jag satt och surfade på olika artiklar om hund och hittade den här funderingen om energi.nattsudd

Det är bara glöd kvar av brasan. Varmt och skönt. Jag ska ta en nattamacka och sitta uppe ett tag till.
Wilma har i vanlig ordning fått krypa upp i soffan. Hon vet vid det här laget att när tystnaden sänkts över huset och valpen gått upp och lagt sig - då är det fritt fram att komma och inhysta sina privilegier. Hon ställer sig vid soffan, lutar hakan mot soffkuddarna och tittar på mig så snällt hon kan och frågar med blicken - får jag hoppa upp nu? -klart du får svarar jag då.

namninsamling

Vi människor har snart utrotat alla andra stora däggdjur. Nu får det vara nog.
Låt vargarna leva!


inte insane

En procent av befolkningen behöver bara sova 4 timmar per natt. En procent av befolkningen behöver sova 11 (elva!) timmar för att vara utsövda. Det säger sovexperten på Malouprogrammet. Valpen väckte mig innan jag fått mina åtta timmar fast jag får väl skylla mig själv som är uppe sent om nätterna.
Apropå extremer så invigs den högsta och längsta bergochdalbanan på Grönan i år. Insane heter den.
Jag ska inte åka!

hua

Vad ska man tro..?

kramsnö

Dagisungarna i lekparken som jag ser från mitt köksfönster bygger snögubbar. 
Flickor i rosa overaller och pojkar i blå.

Eskimåerna har hundratals namn på snö... samerna säkert också.
Idag är det kramsnö.

Snögubbarna ser ut som huvudfotingar.

Valpen är rädd för snögubbarna.

Hon skäller och reser ragg och vågar inte gå nära.
Inte förrän matte går fram till den otäcka snövarelsen och klappar den på huvudet.
Då vågar valpen fram för att nosa ...
först försiktigt sedan drar hon loss kvistarna som stickar ut ur sidorna på varelsen
och till slut tar hon mod till sig och hoppar hon upp på den och puttar av huvudet.

det snöar

Det snöar. Tung, blöt snö tynger träd och buskar. Huset sover. Hela byn sover. Det är släckt i alla fönster. Bara hos oss flimrar ett blått sken. Jag och Wilma ska titta på "Medium". Eller rättare sagt ... jag ska titta.  Wilma hon sover hon också. Ligger på rygg, spretar med alla fyra i luften och snarkar och drömmer i nya soffan. Den för hundar förbjudna soffan. Matte brer ut en rödrutig filt och klappar på den - det betyder Varsågod det är tillåtet nu. Valpen ser inte vad som pågår ... att vissa hundar visst ligger i soffan ibland...för hon nannar sedan länge i sin nattbur i sovrummet.

kompisar på besök


Det har blivit lite si och så med bloggandet sista tiden. Vi har haft mer besök. Fd jourvovven Eden och hennes familj har varit och hälsat på. Jätteroligt! Synd att de bor så långt borta :(  och att de måste åka hem.
Wilma saknar dem oxå... det första hon gjorde i morse var att springa ner till gästrummet, glatt viftande på svansen... men så var kompisen  inte kvar. Wilma såg väldigt besviken ut!


Gammal bild från när Eden bodde hos oss.
Wilma har varit underbar med alla hundar som vi haft till låns.
Hon är som Cesar Millans "Daddy". Cooool!

RSS 2.0