midsommarbilderLycka är att åka ut till skärgården skrattar Wilma.Vi hade verkligen tur med vädret. Solen gassade hela tiden. Kanske för killarna spikade upp en presenning över matbordet :) . Det kom inte en endaste droppe regn.


Den lille pricken där är min sötaste Wilma som hämtar sin leksak i vattnet. Simma hur mycket man vill, det är lycka det hälsar Wilma och skakar av sig vattnet över skrikande midsommarmänniskor.Med fara för borelia och TBE plockade vi blommor till midsommarbordet. Trist med fästingar och mygg, fy sjutton vad med mygg det var! Men maten var god och sällskapet gott så det var bra ändå.. fast kliigt."taxibåten" rodde ut oss alla till kvällsolsklippan tvärs över viken för jordgubbar och grädde.
Den lokala fyllevisan i bluestakt kan vi inte vara utan :D!Här har vi en av kompositörerna. Han somnade så gott där en stund med gitarren :)Lycka är att tigga jordgubbar med vispgrädde, dreglar Wilma.Och ännu mera lycka är att få smaka!


Från jordgubbsklippan ser man över till stugan och sjöboden. Stugan skymtar där till vänster.Hur lycklig man än är så blir man trött till slut, suckar Wilma.Wilma kan inte förstå att människorna inte vill vara med och rulla sig i måslort. Det är lycka ropar hon... LYCKA!!

Även den ljusaste av kvällar tar slut... och hunden tog slut. Wilma snurrar ihop sig i alla stolar hon kan hitta och försöker sova trots att myggen svärmar runt henne och kalasar.Långt in i natten ligger hon och snusar, där på plaststolen har hon funnit sig tillrätta, mer än nöjd och belåten... och väldigt väldigt lycklig.

Glad midsommar!!!!vardagslyxDet känns lyxigt att kunna gå ut i växthuset eller trädgårdslandet och nypa med sig gosaker och ta med in i köket. Till lunch gjorde jag en fiskgryta med kokosmjölk och grön curry och i den hade jag egenodlad koriander, citrongräs, mangold och thaibasilika. Garanterat giftfritt odlat och färskare går det inte att få! Jag inbillar mig att det är mer smak i grönsakerna som jag odlat själv oxå.
Än måste jag köpa chili och tomater men snart har jag egna och zucchinisarna är pyttesmå än men snart så kan jag sätta tänderna i dem också :)

grilldaxGamla grillen har rostat hål i botten. Idag har Gullegubben köpt en ny och så fick han den lysande idén att vi ska inviga den i dag. Det skulle han inte sagt högt... nu mullrar det i fjärran och himlen drar ihop sig.

få se om vi lyckas klara oss från regn... jag slipper förstås vattna min djungel men det vore väldigt gott med grillat.

ren och finNyduschad och shamponerad, fin och fluffig och efter fönande så är hon bara lite blöt bakom öronen.. men hemmet är fullt av våta handdukar och hundhår. Först sanera jycken och sedan blir det till att sanera hemmet men först ska jag titta på It´s me or the dog med Victoria Stillwell. Jag gillar inte henne särskilt mycket men allt med hund kollar jag på, alltid lär man sig nåt.
Jag badar inte Wilma särskilt ofta, tycker hon luktar godare som hon är och inte full med shampodoft. Hon luktar inte hund utan mer som syntet... som ett gosedjur jag hade när jag var liten :) ... fast inte just nu, nu doftar hon blöt hund blandat med parfymdoft... yjick!
Idag har Wilma gått ner till under 28 kg..  27,9. Det tar sig. Hon har inte de bästa lederna så jag vill hålla henne hyfsat slank, fast inte så smal att hon inte har nåt att ta av om hon skulle bli sjuk och äta dåligt.

hunden bantarWilma bantar. Då blir man så här trött :)
Dietfoder och motion. Får hon det minsta extra då minskar jag på maten trots att den är minimal. En kaffekopp torrfoder på morgonen och en på kvällen. Det är inte mycket det. Jag ska försöka få ner henne till 25 kg, nu väger hon 28.. drygt. Antibiotikan som fick när hon var sjuk slank ner fint med leverpastej men nu måste leverpastejen jobbas bort. Vi snackar midja Wilma!
Hon ligger utslagen under matbordet efter cykeltur och efterföljande promenad.
Matte kanske blir slank på kuppen ;)

Det är himla skönt att Wilma är frisk och tillbaka till sitt gamla jag. Efter olyckshändelsen då hon fastnade i staketet och rev upp benet var hon ängslig och rädd men det har helt gått över nu. Hon är alldeles som vanligt.
Måste också berömma veterinärer och sköterskor på Albano veterinärklinik. Jag har aldrig varit med om maken!
Jag fick komma på en extra koll fast såret läkte bra bara för jag skulle slippa oroa mig. Och en vecka efter det ringde de bara för att höra att allt fortfarande är bra! Utan att jag bett om det eller nåt. Fast att de har hur mycket som helst att göra tog de sig tid att ringa. Guld! Jag vet då vilken veterinärpraktik jag ska anlita nästa gång det behövs :)

den botaniska explosionenGullegubben kallar växthuset för "den botaniska explosionen".... undrar varför ;)
Det finns en aning plats kvar på golvet, jag får göra gångar för att kunna röra mig därinne. När det är varmt kan en hel del av växterna vara utomhus men senaste dagarna har det varit alldeles för ruggigt.. nä de får stå inne i värmen tills det blir bättre väder. Jag har inte hjärta att sätta ut dem hellre trängs jag.
I dag har jag brudslöja, blå bolltistel och några till att kruka.Det här åt vi i går kväll. Gott!
... okej, kanske det ligger aprikoskärnor, bigarråkärnor och melonkärnor på tork för senare plantering ;)

maskrosängDet här var en spännande film. En sådan där man inte alls kan gissa hur det ska gå. Me like!Perennarabatten är full. Perfekt, inte en öppen jordplätt någonstans där som behöver rensas. Så vill jag ha överallt.Mrs Bateman, klematis är en jättebra sort. Hon blommar på gammal ved och man behöver inte klippa ner alls utan hon sköter sig själv. Sådana växter gillar jag. Närbilder är bra att fota i vissa delar av trädgården för då slipper man se det här.....Gräsmatta... nej, maskrosmatta. Fin va ;)Döda rosor mitt i allt. Stackers!Utsikt från trädgården. Snyggt... njaSpirea och brännässlor. Aaaj!Sånt som ska på tippen... vilken dag som helst.Fågelbadet borde någon byta vatten i.

Nu ska jag klippa gräset  maskrosorna innan regnet kommer :) 

nyduschad hund- Jag har TRÅKIGT!
- men Wilma det ösregnar där ute, du kommer att bli jätteblöt.
- Nädå, nu skiner solen igen. Snälla matte!En halvtimme senare... dränkt matte och hund.
- Wilma, vad var det jag sa!

Fast nu slipper jag duscha hunden som jag planerat :)
Hon är frisk nu och trattfri och behövde en dusch efter allt gående omkring med tratt. Skulle haft med shampo bara ;)

5-dygnsprognosen visar grå moln över mig och Wilma, gråtrista moln med mer regn i varje dag. Varje dag i nästan en vecka :( 
Så skulle det inte bli!

zucchini och andra raringar
Det stod squash på fröpåsen men kanske det är vanligare att vi säger zucchini på svenska? Jag tror jag byter namn till zucchini från och med nu, låter mer bekant liksom. Blommorna är ätbara, tydligen goda att fritera. Jag har aldrig provat.Det ser ut att bli en massa frukt. Vi lär bli less på att äta zucchini ;) . Tur det finns många olika recept online för att variera dieten.
Jag har klippt bort en del av bladen, dels för att de tog för stor plats och vällde över på tomaterna och skuggade och dels för det var några med ljusa fläckar och det kan vara mjöldagg, visst vanligt att det blir det på zucchini, speciellt om den får vatten på bladen. Och det har min fått. Hädanefter vattnar jag försiktigare, få se om nya bladen som kommer blir utan fläckar. Det växer fram fullt med nya blad som tur är. Zucchini är en växtvillig typ!Apelsinens blommor doftar ljuvligt. Tänk om det blir apelsiner, skicka mer sol vädergudarna...please, please. Pressad juice från egna apelsiner, nä knappast, men det vore kul att se åtminstone en liten apelsin bli till :)Tomaterna har också börjat få blom. Det ljusa på bilden är bast som jag bundit upp tomaterna med. Inte för de är jättehöga men för att de ska bli tunga av tomater... hoppas jag :)
Är tomaten en frukt eller ett bär egentligen? Måste googla på det.Om man tittar riktigt noga där inne bland bladen på oliven så finns det små pytteoliver. Hinner de mogna innan hösten tro?Passionsblomman (Passiflora caerulea tror jag den heter) inne i huset vill inte vara sämre än kompisarna ute i växthuset. Titta vilken söt liten passionsfrukt. Jag har läst att det oftast är skenfrukter som blir på de passionsblommor som är vanliga som krukväxter, bara ett skal utan nåt ätbart inuti. Men det är kul ändå att den försöker sätta frukt som sina vildare släktingar.

sätta en ananas i piontiderI går kväll grillade vi. Ananas är gott att grilla och det bästa av allt, man kan plantera det som blir över ;)
Man bara spar det gröna och en liten liten del av själva frukten. Sedan låter man den ligga och torka några dagar eller så lång tid det behövs tills den torkat upp. Efter det sätter man ner den i en kruka med jord. Alla blad ska vara ovan jord. Efter det är det bara att vänta på att ananasen ska börja växa! 
Jodå det var lila petunior i lådorna också. De ser ut som can-can kjolar. Helgalna!För övrigt är det piontider. Jag önskar mig vita pioner också, ska byta till mig av en kompis. Hon har en underbar dubbel vit. Jag ska få av den och hon ska få malva och läkemalva av mig.
Låter man pionerna växa mitt bland andra växter så behöver de inte stöttas något extra.
Myrorna gillar sockret på pionerna. De får gärna springa omkring där och mumsa i sig det söta för de gör ingen skada på pionerna.
inget magahovLillstrumpan har fortfarande tratt, inne när jag inte har uppsikt. Men snart så är såret läkt, det är bara lite kvar av det stora hålet i benet. Idag ska vi gå långprommis utan tratt. Det var jättelänge sedan, sista tiden har vi bara vandrat kvarteret runt i sakta mak. Ska bli skönt för henne att få nosa på nått nytt.Köpes-passionsblomman blommar snällt i rumsfönstret.
Jag har en annan också, en frösådd i växthuset, en Passiflora edulis. Den har jag haft i en massa herrans år, tänk om det går att få den i blom nu när jag fått en hus den kan bo i. Det vore fantastiskt. Den vägrar blomma i vardagsrummet.Äntligen, till slut, finally.. nu har mina penseér slagit ut. Vilken tid det tog. Nästa år ska jag så dem på julafton!
Nu när jag har växthuset är det så.. att jag får inte köpa färdiga sommarblommor från affären (mina egna knasiga regler). Utom i allra värsta nödfall ;) Nä, utan allt som bara går ska sås eller sticklingsförökas.Petuniorna som jag sådde har börjat veckla ut rosa fluff. Det ska vara rosa och lila blommor.. det är alltid en chansning med frön, inte alltid det stämmer det som visas på fröpåsarna. Så hoppas det kommer lila fluff också.En fördel med att göra egna plantor är att man kan pyssla om dem ordentligt och få riktigt kraftiga och fina exemplar. Och ja, jag vet. Jag har planterat toktätt med petunior i lådorna, kanske jag lär mig en vacker dag att sätta plantorna glesare.. eller not ;)Jag och närmsta grannen delar med oss av våra växter. I går fick jag den här vita irisen. Den doftar! den doftar så gott att man kan bli tokig. Det ska bli en stor fin planta och så ska jag dela den och sätta överallt.Grannen har förresten åkt till Spanien med familjen. En hel månad blir de borta så ett par av hennes växter får bo hos mig i växthuset under tiden och ha det bra. Bl a den här bananplantan.Och så var det sådan tur att det fanns en liten bananbebis nere vid stammen. Den fick jag :)
Jag har googlat på bananskötsel och hittat att de ska ha hög luftfuktighet och gärna hönsgödsel. Och att de inte gillar att det blåser för mycket. Ett tips för den som inte tänkt på det är att googla på engelskspråkiga sidorna när det gäller lite udda växter. Där finns ofta mer info än på de svenska.Cossalladen i landet har fått vara ifred från sniglar faktiskt.. konstigt nog. Tydligen ska det vara samma som romansallad men jag tycker den verkar lite rundare i formen. Kanske den ser annorlunda ut när den växt på sig.Det här är samma sallad fast inne i växthuset. Snacka om att det är skillnad. Där inne växer det otroligt fort.... och det börjar bli fullt.
Jag kan inte ha bara några växter, måste ha allt, på en gång. - Du har inget magahov, skulle min mamma ha sagt (nåt tornedalskt (tror jag) för när man inte vet när det är nog ;)) , jag kan riktigt höra henne :)Det blir rätt stökigt i växthuset emellanåt men varje kväll plockar jag undan allt. Sköljer rent använda krukor, sopar och spolar golvet. Tänker mig att det minskar risken för att få in ohyra, för det har jag hört är rätt vanligt i växthus. Vita flygare t ex, det vill jag INTE ha. Men de två små grodorna som bor inne under diskbänken får gärna bo kvar!Eftersom jag inte har något magahov, och inte heller kan göra förmå mig med att kasta sådant som blir över så ställer jag ut det i "shoppen". Ute på gatan kan förbipasserande förse sig med en planta eller två för en femma styck. Dessutom får jag plats i växthuset för mer (vart ska detta sluta ;))Här runt växthuset vill jag plantera på nåt vis. Jag har funderat fram och tillbaks och som vanligt har jag ursvårt att bestämma mig. Den senaste idén, som det lutar åt att det blir, är att göra ett litet stenparti till höger och så får vänstersidan vänta ett tag tills jag vet hur det ska bli där. Jag tänker några stora stenar med planteringar emellan och så mindre sten och grus i botten. Då slipper jag gräsmatta och maskrosor. Blir bra det, tror jag.

ge aldrig upp

här fina rosor hade jag 2009... idag är det minnen blott. De har tagit jättemycket stryk av gångna vintern och vintern innan dess. Skit! Honungsrosen finns bara en kvist kvar av. Den kommer igen men i år blir det inte så mycket av med den. Det mesta av rosen ligger på skottkärran :( 
Men jag ger inte upp! Ger aldrig upp. Nu har jag planterat ett blåregn till höger där vid spaljen. Tänk vad tjusigt det blir.. ett regn av blå blommor över hela spaljen ;) Jodå, vänta ska ni få se.


perenner och hund på bättringsvägen

Wilma är bättre. Såret krymper för varje dag. På tisdag ska hon vara fri från tratten enligt planerna. Hon är less på lugna promenader runt kvarteret men med tratt så är det svårt att gå några längre rundor. Ska bli såååå skönt när eländet är över. Wilma kan tvättabenetrutinerna och jag behöver bara gå in och sätta mig i badrummet där tvättgrejerna finns så kommer hon in och sätter sig hon också och finner sig i att bli rengjord och renspolad. Duktig hon är min lillstrumpa :)Jag bara väntar på att bli mött i växthusdörren av squashen. Himmel vad den har blivit stor! Lådan är alldeles för liten. Kan tänka att jag får knipsa av några av bladen när den väller över till tomaterna. Salladen till höger kan man snart börja äta av och där ska det bo en gurka sedan. Många av växterna är sådana jag aldrig provat odla förr. Det är roligt att lära sig nåt nytt. En massa misstag gör jag säkert men det gör inget.
Nu när det är varmt måste jag vattna tre gånger om dagen i växthuset och så spolar jag golvet så det blir fuktigt, det gillar växterna.Växthusguden Linné har fått en fru. Visst är hon snygg :)! Hot som chili ser hon ut att vara så jag har öppnat colaburken med konservöppnare och planterat chili i den.I går bytte vi vatten i dammen. Ett vattenrör har frusit sönder i vintras så vi kan inte köra pumpen men det verkar inte bekomma djurlivet i dammen. Vi har fullt med grodor i alla de storlekar och en extra fet padda och i går såg jag - för första gången- en salamander. Jättekul! Man kan bara undra hur den hittat hit. Hur sjutton hittar en pytteliten salamander in till en pytteliten damm i en villaträdgård långt från natur och andra vatten? Luktar den sig fram? Eller ligger det små salamanderfrön i jorden och väntar på att kläckas ;)?
Grannpojken leker med sin båt i dammen. Där ligger också en flytbrygga i lego som inte syns på bilden. Han är ofta hos oss och leker och hjälper till att plantera och vattna. Gulligt :)De lila rhododendron blommar för fullt nu.Och min Poppius har äntligen börjat blomma. Jag har haft den i flera år och inte en knopp förrän nu. Från början är det ett skott från en kompis trädgård och tydligen vill den inte blomma förrän den har växt till sig. Den är meterhög nu med hängande grenar. Söt.
Jag brukar ha så fina rosor men i vintras hade de det tufft för många har frusit. Synd men jag ska flytta och klippa och fixa så kommer de säkert igen nåt annat år. Och så ska jag satsa mer på rosor som inte är så känsliga.Framsidesrabatten är perennarabatt i blått, rosa och vitt. Nu blommar akleja och iris.och ängssalvia.och en stjärnflocka, en mörk. Den köpte jag på Växplats Nybyn. Där var vi häromdagen för en feng shui konsulent var där och man kunde fråga om feng shui i trädgården. Intressant det där tycker jag.Flocknävan blommar där också. Jag väntar fortfarande på lin, riddarsporre, salvia, oregano, solhatt och allt  annat som jag planterat i perennarabatten. Det är näst intill fullt där nu. Jag måste gräva mig fler rabatter :)

samiska vantar

Det gäller att kasta sig över kameran när det visas mönster på teven ;)
Jag hann!

orolig matteIdag var det meningen att Wilma skulle vara fit for fight igen, att vi skulle ta de sista stygnen och allt skulle vara läkt och fint, men icke. För några dagar sedan gick såret upp och vi fick åka in till veterinären akut. Det finns inte tillräckligt med hud för att skära rent och sy om så nu går den stackars jycken omkring med ett öppet sår som förhoppningsvis ska läka från botten och så äter hon antibiotika. Det ser ont ut.

I eftermiddag ska vi på koll och ta bort stygnen som sitter kvar. Hoppas att det läker som det ska. Jag är jättenoga med att göra rent och Wilma är tålmodigheten själv när jag tvättar såret trots att det gör ont. Hon har iaf inte feber och jag tycker hon är gladare. Hon har kommit på att tratten är användbar...man kan bära strumpor i den ;). Bära strumpor är bland det bästa Wilma vet.
Det ska bli så skönt när allt är som vanligt och vi kan sticka ut på en cykelrunda. Det längtar vi efter, både jag och hon. Och så ska det bli skönt att slippa oroa sig..Medan jag väntar på att det ska bli dags att åka till veterinären har jag skördat oregano. De är sköljda och sedan hänger jag upp dem på tork någonstans där det är torrt och mörkt. Tänker fylla burkar med torkad oregano så jag har till matlagningen. Oregano är tacksam att odla, det blir stora tuvor. Grannen har oregano ända ut i gräsmattan. Det doftar pizza när hon klipper gräset!

RSS 2.0