GOTT NYTT ÅR!Vykortsvackert idag men om sanningen ska fram så har jag knappt satt foten utanför dörrn... är i stickartagen.Det ska bli en kjol. Hittade ett fint mönster på Ravelry. Först började jag med den i blått.. men jag är ingen blå människa så den blå biten får bli nåt annat, tänker att den kanske kan bli nederdelen på en kofta... sedan någon gång. Just nu har jag en lång lista på saker som ska tillverkas. Efter kjolen blir det isbjörnsvantar och efter det en kofta med ok och sedan en mössa till Gullegubben... och sedan en hel hoper fler saker.Nä den får bli grön. Jag är mer grön än blå. Stickat sönder pekfingret har jag också.. tur det finns hello kittyplåster :) Köpte två paket igår.Rowan felted tweed stickar jag i. Det är det som sliter på fingrarna.Till stickningen tittar jag på likadant klädda välartade barn i Sound of Music. Mysigt!
Kommer ihåg dem som klippdockor från när jag var liten, utklippta från Hemmets Journal.. inte utan att man blir nostalgisk.Gullegubben är i källaren med Fräsen, hans nyaste kärlek (se inlägget under). Jag ska locka upp honom med god mat till kvällen. Hade inte tid att planera nyårsmiddag så jag tog recepten rakt av från konsumtidningen som kom i lådan i går. Det blir nyårsmiddag planerad av Paolo Roberto. Ja.. varför inte. Parmesan, bruschetta, prosciutto, kalv, fänkålssallad och en massa annat gott. Vägen till mannens hjärta går visst via magen har jag hört. Ska prova iaf ;) Och så blir det glitter och glamour förstås. Fin klänning med bling och höga klackar. Fräsen har inte en chans :)!

GOTT NYTT ÅR!

julklappar

Gullegubben fick en fräs. Fin va...eller, jag tror inte jag begriper mig på det hela..
Hur man kan blir så lycklig över en gammal maskin har jag svårt att förstå men jag har inte sett till Gullegubben på ett par dagar för han har gullat med Arbogafräsen i pannrummet .. så nåt slags kärlek är det absolut.Själv fick jag biljetter till Cesar Millan i maj så han kommer till Sverige. Hur kul som helst! Synd bara att jag missade VIP biljetterna.. första parkett och en halvtimme seriöst snack med Cesar himself. ..de biljetterna var slut på ett kick. Shit! men kul ska det bli ändå!


stickat i jul

Har bara hunnit sticka lite i jul. Jag gjorde färdigt vantarna som jag började med för jättelänge sedan och som jag gjort om och om. De ville inte bli bra. Men nu till slut är de klara. Äntligen. Jag är rätt trött på dem vid det här laget. De fick stjärnor och pompoms och extra mudd och flätor. Gillar mudden mest, den varianten ska jag använda mig av på fler vantprojekt vad det lider.


Och så har jag knittrat klart ett par benvärmare, till höger på bilden. De går från foten ända upp över knät och är stickade i spets. Varma och goa om man till äventyrs skulle våga sig ut i kjol i vinterkylan.

jul i stuganjulen är doft.det mesta hos oss är hemmagjort.. finns någon här som inte kan låta bli att handarbeta ;)..Bara en fuskgran, men i mörkret när lamporna glimmar .. i mörkret är alla katter grå och alla granar granna.
Hemmafixade änglar och hundar måste hänga i granen och virkade stjärnor.Amaryllisar hade jag inga men hibiskusen var snäll nog att slå ut i allra vackraste röda.
 


.. mer doft.
Stickade julstrumpor och en hungrig hund. - Matte, de där revbensspjällen.. de ska väl inte ni ha alla va?Hemmasydda hjärtan i gardinerna.

Ljus hör julen till och gnistrande snö.- Nå Matte, hur blir det nu med de där revbensspjällen? Jag har väntat jättelänge!Jodå, klart hon fick smaka hon med. Hon ser rätt nöjd ut tycker jag :)

julmusik

allt som behövs är en dos av Andrea Bocelli..all julstress.. borta som ett trollslag :)
Den här skivan blir det hos oss i morgon.. inte till sillen men till chokladen och kaffet eller nåt.
Vad gott det ska bli!julhjärta how to
Sticka en lagom lång bit på strumpstickor. Det är lättare att sticka mönsterstickning från rätan, men man kan förstås också sticka på två stickor och sedan lägga dubbelt. Sticka en större bit till stor stjärna eller till flera stjärnor.
Mönsterrapporter med stjärnor eller annat juligt vintrigt finns att hitta på Drops, hos Jessica Tromp eller här och var på nätet. Nyaste stället jag hittat är korsstygnsarkivet. Där finns också en massa användbart. Thank you Internet!Sy med sickzack i form av ett hjärta men lämna öppet en bit av stadkanten längst ner.Vänd och stoppa med vadd eller nåt. Sy ihop hålet för hand.Tips, hänga flera hjärtan på snöre som "flaggspel" eller göra många små och hänga i julgranen eller göra många små och lägga i en fin skål på julbordet.

God Jul!

Minus 25 i morse och jag tror minsann det blir en vit jul :)

Från oss båda till er alla en Riktigt God Jul!
Hundar = Kärlek = Sant , hundmässan Älvsjö dec 2010
Press Play.

och av tomten kan man önska sig en hundvalp... (om man vågar)

som julaftonDet är som att det redan är julafton :) Fick mitt paket från Syochsticka, fyllt till brädden med garner. Och som grädde på moset kom Hundsport.
Nu kan jag göra färdigt påbörjade projekt. Jag hatar att ha saker liggande halvfärdiga.Apropå halvfärdigt. Den här vanten håller jag på att designa men det vill sig inte. Det hela började med att jag ville göra flätor och på youtube hittade jag ett clip som beskrev hur man gör. Stjärnmönstret är från Jessica Tromp, ni som letar korsstygnsmönster och inte tittat in till henne har missat nåt! Där finns allt man kan tänkas behöva.
Men som sagt det vill sig inte ändå, mönstret hamnar på sniskan.. vanten blir för lång.. för tråkig.. nä den måste nog ligga till sig ett tag vet inte hur många gånger jag repat upp och börjat om. Men jag gillar färgerna.. och flätorna så nåt blir det alldeles säkert till slut.Istället gjorde jag färdigt ett par halvvantar som jag började på för några dagar sedan och som det fattades lite garn till. De är stickade i två entrådiga garner, ett drops Alpacka och ett som jag hade i lager. Perfekt att ha till vinterläsning. Mjuka och gosiga. Romantiska vantar vill ha en romantisk bok .. Angelique.. mmm inte fel. De läste jag när jag var i tidiga tonåren, kommer ihåg att det fanns en hel radda av Angeliqueböcker på bibblan i byn där jag bodde. Jag slukade alla.
Romantik ja... i kväll är det onsdagkväll och Bonde söker. Jag är patetiskt lättrörd och grinar alltid när jag ser det.. utom möjligen när det är hon blygaste som sjunger om taggtråd.. herregud! fast klart om hon skulle få till det med en annan blyger kommer jag alldeles säkert fälla en tår.

Blomman har jag hittat hos Drops. Också en oumbärlig sida för oss stick och virkbitna.Jag började på de här grytlapparna häromdagen och garnet tog slut men i paketet kom det som fattades så de är färdigknåpade nu. Jag sydde fast gröna band att hänga upp dem i, det ser nästan ut som löv i allt det blommiga.
Nu ska jag sticka nåt annat :)


samisk inspiration


Vantarna är klara. Inspirationen kommer från östsamiska vantmönster men jag har gjort egen design och eget mönster. De blev goa och mysiga. Jag stickade i tvåtrådigt ylle från härva, mitt favoritgarn, och gjorde en bred kant som jag vek in.
Nu ska jag sticka en vit halsduk att matcha vantarna med. Den gör jag i Superwash för att få mjukare kring halsen. Mönster från Drops.


stickad hundmössa och hundkonferens
Så var mössan klar. Gullig va :)! Jag ska snart göra fint paket och posta iväg den!I lördags var jag på Adventure Dog Conference. Ämnet för i år var Hundar i TV. Ett gäng intressanta föredragshållare var inbjudna att tala i ämnet. En mycket bra blandning av folk.

Producent Ingvar Ernblad, numera pensionerad från teve, inledde med att berätta om program som Hundkoll och Djursjukhuset bl a från idé till program. I hundprogrammens vagga.. att tittarsiffror och reaktioner blev fler än de någonsin trott.

Klara
från Mia&Klara var en annan av de som höll föredrag, hon som gör figuren Görel, hundinstruktören från helvetet. Själv äger hon en airdaleterrier. Hon är bara för rolig, många skratt blev det bland publiken. Vi fick se några filmklipp med Görel... hur kommer man bara på en sån figur, skitkul.

Fredrik Steen
 fick också många spontana skratt när han berättade episoder ur sin uppväxt med hundar, hur det är att komma hem till folk och spela in teve och lite om hur det funkar vid inspelningar.

Barbro Börjesson
, känd från Gokväll var där tillsammans med en producent från samma program. Hon berättade också om sig själv men väldigt lite om hur det är att spela in teve, den biten pratade hennes producent mest om. Gokvällproducenten meddelade att Barbro är bokad även för nästa säsong och att de mesta klagomål som folk har på henne är att hon rycker i kopplet och... att hon kramas för mycket!

Anna Lindgren
från Jordbruksverket berättade vilka lagar och regler som gäller när djur medverkar i teve. Bland annat ska alla djur vara veterinärbesiktigade innan inspelning... det undrar jag det om det verkligen görs.

Några hundtränare fanns där; Bengt Rödseth från Gyllerboda Hundcenter, Cilla Danielsson från Hundens Hus, Reino Oskarsson från Försvaret och Memea Molin. De pratade mest om sina träningsmetoder... jag hade gärna hört mer om vad de tycker om hundar på teve och vad de skulle vilja se när det gäller hund i teve. Fast vad vet man de kanske blev ombedda att prata om hur de tränar.

Anders Hallgren var där, han är alltid det på konferenserna. Han pratade om hundars problembeteenden och han anser att de för det mesta beror på hormoner, stress och sjukdomar. När man lyssnar till honom får man uppfattningen att alla hundar borde vara inlagda med dropp så sjuka som de är. Lite väl överdrivet.

Sedan var där folk från universitetsvärlden, Linda Atmer biolog, Per Jensen etolog, Hanno Essén teoretisk fysiker som höll varsitt föredrag.
Linda pratade om hundproblem och ägarens roll när det gäller det. Sorry Linda jag har nästan glömt vad du sa, gjorde inget jätteintryck eller så var det saker jag hört förr.

Jensen pratade  om dominans och flockbeteenden. Han fick största applåderna. Han är duktig men borde kolla upp resultat av forskningen något bättre. Bland annat sa han att ungersk forskning visat att det bara är hunden som när människan pekar på något förstår att samarbeta och hitta det människan pekar på. Schimpansen fattar ingenting när människan pekar, inte vargen heller. Men det stämmer inte! I en annan studie har visats att vargar som tränats längre tid också lär sig vad det betyder när människan pekar bl a. Min tro är att det naturligtvis finns en massa naturlig variation bland vargar - en del individer har säkert lättare för att samarbeta med människan än anra individer. Här finns den artikeln om någon är intresserad. Och när jag ändå är inne på människa, hund, varg. Superintressant ämne. Den här texten, From wolf and dog to human, är läsvärd och i slutet på artikeln finns en förteckning över en massa andra intressanta studier att kolla in.
Apropå Jensen så kommer han 2011 ut med sin nya bok, "Hundens språk och tankar". Spännande läsning alldeles säkert.

Den teoretiske fysikerns budskap var att man ska vara skeptisk mot all flum som florerar i hundvärlden och i samhället i övrigt. Han är med i en förening mot flum Vof, vetande och folkbildning. Hihi jag är förtjust i flum :)

Anna Edin, forskare i media talade om makeover programmen som är så populära i teve som den nya religionen. Människorna ska förnedras, göra bot och bättring, ändra sina liv och så småningom upptas i en ny gemenskap och vara frälsta .. typ. Och det kan nog stämma.. se bara på Lyxfällan och Biggest Loser.  


Konferensen avslutades med en timme paneldebatt. Det blev som jag befarade en hel del hätska toner och smutskastning. Trist att det alltid ska behöva vara så på de här konferenserna. Hundmänniskor, skärp er!!!!
Denna gång var det trots allt något mindre skitsnack än tidigare år ( då jag ibland haft lust att lämna lokalen pga låg nivå på samtalet i lokalen ). I år sa David Selin, en av de som anordnar det hela åt publiken att hålla en trevlig ton och det gjorde iaf ett visst intryck men han kunde gott ha påpekat det ett par gånger till.
Fredrik Steen var den enda som till slut fick nog och inte kunde hålla tyst utan protesterade mot all smutskastning. Bra gjort Fredrik! Förbannat trist att någon som ställer upp på en konferens ska behöva utsättas för det!

I slutdebatten där ytterligare hundfolk från Kennelklubben, jordbruksverket,hundträningsvärlden och andra var med kom det i alla fall att handla en hel del mer om teve, och hundar i teve. Det som konferensen skulle ha handlat om hela tiden. Bland annat pratades och protesterades mot det nyaste hundprogrammet som är på g. Där vuxna, hemlösa hundar ska placeras i familjer. Ojoj det kommer att bli tittarstorm och härliga tittarsiffror för tv4! Ska jag titta... jo det lär jag göra. Det kom fram önskemål om hundprogram med en mer etologisk inriktning.. en dröm men jag tror det är svårare att åstadkomma än quick fix programmen. Men man kan alltid hoppas. Jag skulle helst vilja att alla sidor fanns och visades. Jag anser att man inte ska censurera för mycket av det som ska visas. Jag vill se och skapa en egen bild, inte att någon pådyvlar mig en åsikt, ett synsätt.

Vad fick jag med mig av den här dagen... tankar på att vi måste jobba på att kunna kommunicera trots att vi har delade meningar. Tankar om energi i hundvärlden... tips om att läsa "Dansa med hästar"... sa ju det, jag gillar flum...fast jag tycker inte det är flum. Tankar om att vad synd det är att teve snuttifierats till att snart bara vara makeoverprogram och andra såpor..men så ser nog framtiden teve ut. Och ska jag titta... jo.
Swedens next top modelEn av mina tidigare extrahundar (numera med ett alldeles underbart eget hem, yiehaaaa!) fryser om öronen i vinterkylan! Så kan vi inte ha det. Hon vill ha en mössa som den här gulliga att värma sina nakna staffeöron med. Hela gårkvällen satt jag och försökte klura ut hur mössan var gjord (du ser vad du ställer till med Erica ;)).. nu tror jag att jag har kommit på det... eller iaf en variant på den mössan.  

Wilma får agera modell. Mycket motvilligt men gudars så söt hon är, Swedens next top model without a doubt!
Hoppas bara att storleken passar.. fast den är rätt töjbar och är den lite stor funkar det också tror/hoppas jag.
Jag stickar mössan i akryl så den inte ska vara stickig,  för hon som ska ha den har inte så tjock päls. Tyvärr har jag inte så fina färger hemma.. det blir man tager vad man haver.
Började med en med blå resår först men den blev för stor och passar den till henne... nä det känns inte riktigt rätt. Hon har brun päls hon som ska ha den.
Nästa variant som jag håller på med nu blir med beige mudd och svart och en beige tofs tror jag. Om det nu fungerar.. har inte klurat ut hur hela ska göras än. Wilma, du är bara bäst, vad du står ut med! I love you / Matte


tråkmatte

- Vad stickar du nu... suck! Vi kan väl leka istället?.

RSS 2.0