doftar sockerkaka i hela huset



Väntar på att Gullegubben ska masa sig hem. Han ska mötas av doften av nybakt sockerkaka så han känner sig extra välkommen hem. Jag hade lite frukt som behövde ätas upp så den har jag hackat ner i kakan. Blir gott hoppas jag... åtminstone luktar det gott.
För mig räcker det med doften, är ingen sötis alls men bjud mig nåt chilistarkt så tackar jag inte nej.

Jag har en stickpaus. Ska färdigställa påbörjade projekt istället. Här i byn ska det vara loppis om ett par veckor.. är lite sugen på att hyra ett bord och lägga upp lite av alla mina tavlor, strumpor, amisar och annat och se om något intresse finns.

mot ljusare tider



Växthusdörren går inte att få upp. En massa snö ivägen fortfarande men snart så :) Växthuset är inte inrett. Vi byggde det i somras och kroknade på slutet så det sista blev inte färdigt. Men jag får välan ställa lite krukor på golvet till att börja med för jag tror inte jag kan hålla mig. Några tomater måste jag ha och chili, iofs de börjar jag med senare, i maj typ men innan dess måste jag sätta några blomfrön. Blomfrön.. mmmm vad mysigt det var att skriva det ordet. Undrar om man hinner få fram penseér om man sätter dem i mars eller så.. det vore guld. Att kunna frossa i penseér, krusiga rokokopenseér med doft. Måste kanske prova. En påse frö kostar inte så mycket.



Fåglarna sjunger om vår och sidensvansarna har kommit. Det är låg sol och jag oroar mig alltid för att de ska kraschlanda i någon fönsterruta. De är lyckliga över all frukt på det gamla äppelträdet på baksidan. Jag plockar aldrig de äpplena för det är vinterfrukt och jag har ingenstans att förvara. Därför hänger det en massa äpplen kvar fortfarande. Man har ju hört att bär kan jäsa så sidensvansarna blir berusade av att äta dem.. men hur är det med äpplen, blir det cider där i träden eller, nä .. fast ibland undrar jag för sidensvansarna verkar mer än lovligt fnattiga.

vårsjal



jaha ja... nä nu lägger jag ner stickorna ett tag ;)

mönster

i stickartagen





Handledsvärmarna är klara. Jag hade önskat lite vidare mudd så om jag gör de här någon fler gång så ska jag lägga till en udd på spetsmönstret. Knappar skulle det vara och jag hade förstås bara omaka... men jag hittade sex st som åtminstone liknar varann och det blev bra nog. Jag stickade vantarna i Drops alpaca med stickor 2,5. Det garnet är mysigt. Luddigt och mjukt och så luktar det gott :)
Mönstret är gjort av Viffla.  
Nu får det gärna bli lite varmare ute så jag kan använda dem. Än så länge måste jag ha ett par fingervantar under om jag ska ha dem för att inte frysa tassarna av mig.





Till vantarna .. och främst till min Elloskappa behövdes en halsduk. Det fick bli en vid "polo" också den stickad i Drops alpaca. Rundsticka 3,5. Mönstret hittade jag via Ravelry. Superlätt, men ibland är det enkla det fina tycker jag.
Mönster: Lägg upp 100 m, sticka *ett varv avigt, ett rät* 3 ggr. Sticka rätstickning ca 53 cm, sticka *ett varv avigt, ett rät*3ggr, avmaska.





Och av bara farten blev det en mössa till Gullegubben. Det har han önskat sig. Mönster här. Den har jag stickat i Karisma och strumpstickor 3,5. Mönster på engelska men superlätt att följa och snabbstickat.

Det var det det... ska jag göra färdigt några gamla projekt kanske.. eller börja på nåt nytt...

handarbetar och behöver din hjälp

Inte bloggat på veckor och nu kommer ett jobbigt långt inlägg.. så kan det bli.



Jag håller fortfarande på med mina vinterfigurer. Först var det inuitflickan och så en fiskpolare och nu är det isbjörnen som jag jobbar på. Alla bitar är gjorda - och mönstret nerskrivet! - nu ska den sys ihop och få ansikte och trampdynor. Skulle ha stoppat in piprensare i armarna så den kan kramas... om jag ids så tar jag upp och gör om. Mycket göraom blir det när man ska göra mönster för övrigt. Fötterna har jag virkat flera gånger och jag är lur om att jag måste provvirka om dem en sista gång för att se att mönstret stämmer. Men skam den som ger sig! Det är mitt mantra - alltid. Envis som synden är ett annat.



Livsfarligt att tillbringa tid på Ravelry, vilket jag gör.. alldeles för mycket. Har jag dåligt samvete för det..? Icke, håller fast vid mitt nyårslöfte. Inte ha dåligt samvete mer för något alls. Är det lätt...nä inte alls men jag jobbar på det :)
På Ravelry finns en uppsjö av fina saker man kan göra. Det här bokmärket är virkat i filigrand teknik (tror jag det heter) och så färgade jag det med te för att få en mer vintage känsla. Och stärkte med potatismjöl. Potatismjöl utrört i vatten och lite salt, doppa det virkade, stryk till torrt. Fast man får inte ta för mycket potatismjöl då blir det hårt som kartong. Lagom blir bäst.
Jag föredrar att göra så framför att använda spraystärkelse som luktar parfym så man storknar.




Efter det hittade jag mönster på ett par supersöta halvvantar. Jag hade lite kvar av ett vackert vinrött garn från Drops, ett mjukt alpacka. Optimist som jag är trodde jag det skulle räcka.. och det gjorde det... nästan. Skit också!



En massa mörkgrå alpacka har jag så det får det bli istället. Blir säkert fint det med och mer lättburet. Fast jag ville ha rött...:(



Det här har jag också hållt på med sedan sist. På bilden är ett kök som vi håller på och ska renovera. Här har vi just rivit ner skåp och bänk. Det var ett hemskt slitet trinettkök där innan... ett sånt med två kokplattor isatta i en diskbänk och ett litet kylskåp undertill, en smal lådhurts och två skåp upptill. Allt var trasigt, kylen varm och ingen ugn fanns. Nu ska det bli annat av!

Kruxet är att köket är mini. Det gäller att tänka rätt och planera så man får in funktion och att det ändå ser bra ut. Golvet blir kvar som det är. Layouten har vi hyfsat klart för oss hur den ska bli. Det blir från höger; diskbänk, kyl, lådhurts, spis, skåp. Totalt 240 tror jag vi fick det till. Tack och lov att det finns 30 mått på skåp och lådhurts på IKEA. Så något får plats. Över spisen blir en fläkt. Kakel ska det bli, högt upp på väggen. Och överskåp, ett 80 och ett 60 troligen... till höger om fläkten.. och kanske ett pyttelitet skåp till vänster om fläkten.. fast det har vi inte bestämt än.
 
Och så blir köksbänken i vinkel för till vänster i rummet finns ett fönster och längs hela väggen där fönstret finns tänker vi fortsätta bänken så den kan fungera som bord. Ett par barstolar under bara.. och ett litet underskåp får det plats där också. Tror det blir fint. För annars är det svårt att få plats med sittplats.

Men sedan till det svåra... vilken stil ska köket vara?



Köket finns i en liten lägenhet som vi har. Den är yttepytteliten men det är jättehögt i tak så där under taket finns en säng och så finns en kakelugn. Charming. Fönstren är också jättehöga, typ halva höjden syns på bilden... kolla mig, jag måste stå överst på trappstegen bara för att hänga upp gardiner. Och ja jag spretar med lillfingret när jag fotar... gör likadant när jag håller kaffekoppen. Snobbgener kanske ;)



Jo IKEA har vi tillbringat en massa tid på. De här luckorna, Abstract vit gillar jag. Blanka och fina. Jag gillar handtaget också.. och hyllan under belyst med spotlights... och kaklet är rätt fint det med.
Fast blir det fel stil för en gammal lägenhet.. eller gör det inget. Blanda nytt och gammalt kan bli bra.. kanske.
Så där håller jag på. Gu vad det är svårt! Man vill ju inte behöva ångra sig.
Jag hade med kameran till IKEA, bra stöd för minnet. Sedan kan man sitta hemma vid datorn och bläddra bland bilderna och klia sig i huvudet och fundera.



Vad ska vi ha för köksbänk? Den här svarta, också IKEA som ser ut som sten är snygg.. men passar det med svart? Blir det för mycket eftersom rummet är litet och bänken ska gå i vinkel. Svart kan bli lite väl påträngande... kanske... eller så blir det elegant... och snyggt.  Ihopa med det svartrutiga golvet kanske det är för mycket ändå... borde vi välja en vit skiva.. Måste till IKEA igen och titta mer och fundera mer helt klart.



eller ska köket ha en mer gammaldags look. Handtag typ dem på bilden. Höga vita luckor, med fas. Vore det kanske snyggare, passa mer i stil med den gamla lägenheten. Jag kan inte bestämma mig. Hjälp! Känner mig lika splittrad som han isbjörnen på första bilden. Hur ska jag göra. Någon som har synpunkter? Mottages med tacksamhet!

masterchef och ont i huvudet

Någon mer än jag som är såld på matlagningsprogram på teve?

Jag ser allt! Nakna kockar, Morberg... allt, ser om repriserna av gamla Masterchef program från BBC hur många gånger som helst. Sitter och dreglar och myser av allt smaskigt som lagas och lägger ett och annat matlagningstips på minnet.
I går började ÄNTLIGEN svenska versionen av Masterchef. Jättejättkul! Det ska jag följa.

Den här bloggen kan vara bra att ha när man är sugen på nåt gott!


Apropå mat.. den lite tristare sidan av mat. Någon som såg Malouprogrammet när det handlade om tillsatser i maten och speciellt glutamat? Där sa de bland annat att glutamat kan ge migrän hos den som är överkänslig för det. Glutamat är en smakförstärkare som finns naturligt i bl a soja, svamp, ost. Men det är också tillsatt i chips, buljongtärningar, skinka och en massa annat.

Min Gullegubbe drabbas hemskt av migrän ibland... och jag har funderat vad det kan bero på. Sedan jag såg programmet har vi försökt att undvika mat med en massa glutamat i. Tänkte att det kan vara värt att prova om det är det. Och han har inte haft migrän på jättelänge... tills häromdagen då han fick migrän på morgonen på väg till jobbet.
Så då började jag fundera på vad han ätit och faktiskt kvällen innan smällde han i sig två tallrikar av min superdupergoda champinjonsoppa... som jag hällt lite soja i dessutom för att få finare färg på soppan...

Så ett tips dig dig som har migrän. Kolla sajten Äkta vara där finns allt om var du hittar glutamat och vilka E-nummer som är glutamat.



Över till något trevligare. Lunchmacka eller nattamacka eller gör en pyttevariant som förrätt  .. och är det helg kan man få en snaps till kanske :)
Bre ett grovt bröd med lite smör, snurra ihop några ostskivor, grovt hackad ruccola, ett par lättkokta ägg, ett par skivor sill och lite ansjovis och tomater eller lyxvarianten med körsbärstomater. Strö hackad dill över.


på G




Nu tar den jättelänge att knåpa ihop en figur för jag skriver ner mönstret samtidigt.
Tack och lov att det finns datorer! lätt att ändra i texten när det blir fel för det blir det titt som tätt.

Just nu funderar jag på hur jag ska virka fötter till Tuktus isbjörnskompis. Det ska vara fötter som ser ut som fötter inte runda som amigurumisar oftast har.. kanske kan man virka dem typ som när man gör skor.. fast med tår..hur virkar man skor bäst...  kanske kan man virka halvstolpar för att förlänga... hm... och tassavtryck måste den ha.. ja så går mina funderingar.
Efter funderingar måste det provvirkas .. och rivas upp och göras om och skrivas om.

Tar lååång tid men väldigt kul samtidigt.

första kompisen





Tuktus första kompis, herr Fisk. Han gillar att pussas.
Idag ska jag börja med nästa polare.. en kramgo isbjörn. Kan bli farligt om jag inte passar mig.

Tuktu inuitamigurumi

..säg det fort några gånger... tuktuinuitamigurumi..tuktuinuitamigurumi..vilket namn ;)



-Ta ut mig i snön!



-Tjoooohooo!





-tittut!



Hon blev alldeles vild och busig där ute i snön :)

Försökte mig på att skriva ner mönstret... inte helt lätt. Huvud, kropp och armar gick hyfsat att skriva ner hur jag gjorde, fast det måste virkas om och kollas.. men stövlarnas mönster blev för komplicerat.. måste fundera ut en annan variant att göra dem på. Mönster som är obegripligt är inte mycket att ha.. får jag bara fnula ett tag så ordnar jag nog det.
Nu tror jag det blir en fiskpolare till Tuktu.

Tuktu och vänner



Blev så sugen på pitepalt. Men så kom jag på att jag skulle göra kroppkakor istället för det hade jag aldrig gjort. Det blev rätt så gott det med. Inte världens nyttigaste mat men vasjutton om man äter det en gång om året så må det väl vara hänt.

Förutom att vara inne på palt så har vår vinter gjort att jag är inne i en Alaskaperiod just nu med isbjörnsvantar och nu den allra senaste idén...
 Låt mig presentera Tuktu!
Tuktu är en inuitamigurumi.. till största delen finns hon kvar i mitt huvud än. Bara huvudet med isbjörnsmössa har kommit ut hittills. Hon ska få en kropp förstås och vänner också. Det blir .. tror jag... en säl, en val, en fisk... kanske en hund med snurrsvans och en isbjörn .. kanske. Få se hur många jag ids knåpa ihop.

Borde försöka skriva ner mönstren.. fast det är svårt att skriva mönster, kanske att jag försöker.
Har också planer på att börja sälja mina alster vartefter om någon är intresserad, ska bara få tummen ur och skaffa mig en mejl till det.
Många borden och kansken här men endera dagen tar jag mig i kragen och får nåt gjort som jag tänkt :)





Tuktu betyder rådjur. Här hittade jag hennes namn. Perfekta sajten om man söker namn till figurer, barn.. ja why not, husdjur. Där finns namn från alla möjliga folk och länder inte bara inuitnamn. Fast de är nästan vackrast.. och vad många namn för snö och is. Massalerauvok, snö fylld med vatten... nutaaq, solitt istäcke... qannik, snöflinga.. sikuaq, tunn is.. osv

hur mycket snö finns det?








Nä nu räcker det!
Bilderna är från igår då det snöade i ett hela dagen men idag skulle det vara uppehåll och fint. Jo kyss mig! det vräker ner nu också. Snöflingor stora som lapphandskar. Gullegubben skottade växthustaket men nu är det lika mycket snö där igen. Till och med Wilma tycker det räcker och vill in i stugvärmen.

isbjörnsvantar





Vilka knasvantar va :). Fast kul att göra.

nyårslöften i grädde



Hela landet som en tårta spritsad med ett tjockt lager grädde men det märks att det har vänt. Ljuset är på väg tillbaka och under all grädde ligger blommorna och väntar.

Nyårslöften har jag inga.. borde lova att börja träna.. hålla bättre ordning i hemmet.. blogga mer.. har dåligt samvete över att jag är så blogglat faktiskt.  
Men nä jag ska lova mig själv att inte ha dåligt samvete.. för något.. alls. Det är ingen bra känsla. Och så ska jag lova att tycka bättre om mig själv och inte ta någon skit. Så .. där, det blev några löften ändå :)

Har du lovat nåt?

Och så lovar jag att sticka en massa förstås :)
Nu ska det blir isbjörnsvantar. De måste vara blå förstås, hade velat ha en mer isblå färg men hade ingen så det blir tager vad man haver.


God fortsättning!















RSS 2.0