färgstollerier och bröllopHöstkoftan växer fram. Jag väljer färgerna vartefter utan någon plan.. vet inte om det blir bra eller knasigt. Det visar sig. Sticka blir det bara lite framför teven annars är det mest växthuset som tar upp min tid. Höstkofta är överhuvudtaget knasigt att sticka på i april going on maj men nu blev det så.

Idag kom jag en bit på koftan för det var brittiska bröllopet och det kunde jag inte låta bli att titta på. Snyfta vid bröllop kan jag inte motstå!
I fjol var vi där i London, jag och Gullegubben på Chelsea trädgårdsmässa ungefär vid den här tiden och det var alldeles för mycket folk där på mässan. Men det var INGENTING mot vad mycket folk det var i den staden i dag! Stämningen var förstås på topp men själv skulle jag inte trivas att stå mitt i den folkmassan. Huamej. Nä jag är för mycket lantis, så där mycket folk ger mig klaustrofobi.
Ceremonien var vacker.. om än lite stel. Prins William, lika blyg som sin mamma tog modet till sig och kysste sin Kate på balkongen som sig bör.
Jag önskar dem all lycka och vid Gud låt dem få ha lite privatliv och inte bli jagade av Paparazzi hela tiden!Camilla gjorde nästan en Michael Jackson där på balkongen! My good.

trädgårdsmästaren leker SpanienVi har fått upp hyllorna inne i växthuset. Gott om plats (än så länge) för sådderna. Jag har sått det mesta av fröerna som jag köpte på trädgårdsmässan. Till och med ringblommor sår jag inne först. Det är mycket lättare att ha små plantor att placera i landet än att direktså ute.Första laddningen ringblommor har jag satt ut. I natt var det frost, då fick de sova under fiberduk. Jag ska ha massor med ringblommor för de ska jag göra hudkräm av. Ringblommekräm är läkande och jättebra.
Den flätade grejen som står nerstucken bland ringblommorna ska det växa bondbönor på. De sår jag direkt i landet. Bondbönor är en av de bönor man kan så så här tidigt, andra bönor vill ha varmare i jorden när de sås.Inne i växthuset leker jag Spanien :) Olivträd och fikonträd (i miniformat) köpte jag från Granngården. Ska bli kul att se om de trivs därinne.Och så har jag planterat en "skog". Det är Häggmisplar, 10 pack häckplanta. De ska stammas upp. Jag knipsar av alla sidogrenar så att stammarna blir nakna och bara längst upp får de breda ut sig. Kommer att bli så fint!Här fotar trädgårdsmästaren sig själv i snygga hatten..... och resten av den urtjusiga utstyrseln, hubbabubbafoppatofflor och väl använda snickarbrallor. Så här kommer jag att gå omkring mest hela sommaren.Det här är Jätteverbena. De kan ha lite svårt att gro men efter 2 veckor i kylskåp så gror de så här bra! Jag sår, vattnar och sätter en påse runt krukan och knyter till och glömmer bort sådden ett par veckor. Sedan är det bara att ta in i värmen och vänta på grönskan.
Lavendel är också lite grinig med att gro. I dag har jag slängt in två krukor med lavendel i kylen.. nu är det bara att vänta.Ute har det börjat grönska också. Vad fort det går nu när det varit varmt några dagar. Allt växer så det knakar. Snart måste man börja klippa gräset.. fy det tråkigaste jag vet! Jag ska göra rabatter överallt istället för gräs!

växthuset är nästan klart. Hurra :D!Hela helgen har vi jobbat som små troll med växthuset. Det är bråttom att få färdigt så jag hinner odla. Lådorna som Gullegubben byggt har jag målat och klätt med täckväv. Nu fattas lecakulor och jord och plantor förstås. Lådorna är jättefiffiga. De är fristående så jag kan möblera om och står på ben så det går att städa under och så de inte ruttnar.
Jag har sått tomat, gurka, squash, paprika och chili som ska bo i lådorna. I den lilla svarta plastkrukan står en vindruva som ska planteras ner i ett hål i växthusgolvet.Så här ser hålet ut. Gullegubben har gjutit runt en plastkruka som ska tas bort när det brunnit klart. Sedan ska jag plantera ner vindruvan där. Hoppas det fungerar! Enda jag oroar mig för är att cementen avger en massa kalk och att vindruvan inte tål det. Jag kommer inte ihåg om den är kalkskyende... det visar sig.Glamour måste jag ha också ;) . En ljuskrona har vi hängt upp i taket. Till invigningen blir det tända ljus, snittar och champagne, banne mig! Jag har väntat på och önskat mig ett växthus ända sedan mitt trädgårdsintresse vaknade för en tjugo år sedan sisådär, nu när det äntligen blivit verklighet ska det firas :DVägghyllor saknas än så sådderna får bo på diskbänken. Det är avlopp ut genom väggen så jag kan diska krukor inne i växthuset. Mitt växthus är praktiskt som bara den. Jag ska flytta ut dit!Vatten är indraget. Gullegubben kallar huset för "det kompromisslösa växthuset". För allt är genomtänkt och planerat och utfört i detalj som jag vill ha det. Men med så mycket jobb som det är att bygga ett växthus så tycker jag att man lika bra kan göra det ordentligt så funktionen blir bra.
Dörrstoppar fick jag :)Ett handtag inifrån så man lätt kan dra igen dörren.Hängrännor hängde vi upp häromdan.
Taket är tätat med silikon. Det ska visst bli regn senare i dag.. blir spännande att se om huset håller tätt. Innan tätningen läckte det som ett såll.Vi har köpt en trådhylla på prov från K-rauta. Såna ska det bli längs hela väggarna inne i huset. Det blir perfekt. Jag kommer att få plats med en massa växtodlingar.
Jag har målat sockeln med silikatfärg. Bländande vitt och fint blev det. När det blir riktig sommarvärme måste jag troligen hänga upp en fiberduk i taket för att skydda växterna.Jag älskar mitt växthus, älskar älskar! Lite orolig bara när ungarna som bor i gröna huset bakom kickar boll. Nåde den som pangar en ruta!
Kvar att göra är att sätta en stenkant runt sidor och baksida på huset. Så småningom ska det bli rabatter runt också.

ge bort strumpor

Så här blev strumporna. Det var härligt att sticka i färg! Nu har jag börjat med en kofta i höstfärger. Knasigt så här till våren men den är helmönstrad så det lär ta ända till i höst innan den är klar.
Koftan är till mig men strumporna ska jag överraska Oskars matte med nästa gång jag träffar henne. Det är precis hennes färger. Jag tror hon blir glad.

vårvärme

Knappt tid att blogga nu när våren har kommit men då och då ska jag försöka ta mig tid.Det är som magi när takfönstren öppnar sig automatiskt. Vi har ställt in så de öppnas när det är tjugo grader inne i huset. Det blir runt trettio grader i växthuset när det är 15 ute. Det är bra det för då torkar träet i lådor och annat så jag kan måla dem och ääääntligen börja ställa in mina planteringar och göra fler. Jag har tjuvstartat med att ställa dit ett par krukor bara. Ska jag måla sockeln vit eller låta den vara betongfärgad ? Jag har funderat fram och tillbaks och tror jag ska måla. Det blir en hel del måla innan allt är klart.Det här är inte växthuset, det är ett litet uterum som utgår från vardagsrummet. Det och fönsterbrädorna inne får tjänstgöra som växthus tills vidare för frösådderna. Pelargonerna mår bra i uterummet fast det blir bra kyligt om nätterna. Det verkar fungera så länge det inte blir frost. Och det ska det väl inte bli .. hoppas. Men hibiskusarna stod där ute i natt och såg trötta och hängiga ut i morse så de fick komma in i stugvärmen igen. De repar sig så sakteliga. Stackars dem.

När plastlådorna inte räcker till ;)Hårighunden vill ut. Hon får gå och komma som hon vill för det mesta, bara hon håller sig på tomten.Här sitter mannen i huset. I fula amerikafåtöljen. Den skulle ha åkt på tippen för länge sedan om jag fått bestämma. Men okej då, ett litet hörn kan han få bestämma över i allt rosa och blommigt ;)

stickpaus not so muchnä just det .. jag skulle ju ha stickpaus. Oooops! Jag är svårt förälskad i strumpmönstren som finns hos Drops och nu ska jag göra ett par riktigt färgstarka strumpor. Grönt, lila, rosa och rött. Garnerna är en salig blandning, två från Kauni, ett tvåtrådigt ylle, ett entrådigt rött ylle ihopa med ett rött entrådigt alpaca och Rowan felted tweed.

våraktiviteterDet här är skörden efter stormen. Just nu är Gullegubben och tar ner ett till träd som står på trekvart på Svåger Sjömans tomt. Himmel vad det har blåst! Idag har vi haft härligt vårväder fast inte så varmt som ni som bor i södra delen av landet. 20 grader i Kristianstad har det visst varit idag. Här har varit 10 ungefär och friska nordanvindar. Allt blåsande har i alla fall smält bort nästan all snö och torkat upp i backen. Och så fick vi ved förstås :)Jag har räfsat och vårstädat tomten mest hela dagen. Det är inte färdigt men jag har fått undan en hel del. Måste städa så blommorna får ljus. Det känns i kroppen, jag är alldeles ledbruten. Bra träning! kan jag behöva efter allt sitta i soffan och sticka ;)Riddarsporrarna har bråttom. Jag har sått ännu fler. Ska ha massor med riddarsporrar. De är härliga!Måste plantera fler krokusar i höst. De är sötast.Gullegubben har gjort en kämparinsats med växthusinredningen idag. Här sågar han till bräder som han byggde planteringslådor av. Grannkillen assisterar (barnarbetare är bra, de tar inget betalt ;)).Så här blev planteringslådorna. De är flyttbara så jag kan möblera om när jag har lust :) 
Lådorna ska jag måla vita när virket har torkat och så ska det läggas i fiberduk innan de fylls med jord. Inne i högra hörnet är en lucka för där ska jag ta upp ett par golvtegelplattor och plantera en vindruva. Vindruvan ska klättra upp under taket och ge skugga har jag tänkt. Undras hur många år det tar :)Och vad är det här då? Jo Grannkillen snickrade ihop en skolklass till växthuset. Och en hund (den med blåa svansen) Bra va :)Skolbarnen har matteböcker på borden och skägg! De är jättefina och ska absolut få bo kvar i växthuset.Diskbänken har kommit på plats. Benen är putsade och en bräda i framkant på bänken ger stadga. Brädan och benen ska jag också måla så småningom.


café de ParisTill kvällen blir det extra god mat. Rostbiff med café de Paris sås och en paprika fylld med en röra med linser och mozzarella och nåt mer som jag inte hittat på än. Till ickebiffätaren (jag) blir det räkor.
Förrätt blir gravad lax på en bädd av ruccola med wasabi och inlagd ingefära.

Det var första gången jag provade på att göra Café de Paris sås. Jag önskar mig en bättre kokbok för de jag har hade inget recept alls. Det blev till att googla. Jag har ingen aning om vilken variant som är den äkta av alla recept jag hittade så jag hittade på en egen variant jag med. Såsen blev jättegod! Jag tror det är bra att göra den långt innan man äter så smakerna har tid på sig att ingå äktenskap.

Så här gjorde jag:
*1 msk vatten och 1 msk vitvinsvinäger kokas ihop tills hälften återstår.

*Häll över vattenvinägerblandningen i en skål och sätt över vattenbad. Tillsätt 2 äggulor. Vispa tills det tjocknar.
*Tillsätt 200 gram rumsvarmt smör, en klick i taget, fortsätt vispa hela tiden. Jag vispade sista stunden med elvisp för att det skulle bli riktigt fluffigt.

*Ta av skålen från vattenbadet och rör i:
1 pressad vitlöksklyfta
dragon
lite curry
lite worchestersauce
finhackad slätbladig persilja
2 hackade sardeller
kapris, en msk sisådär
lite paprikapulver
en klick dijonsenap
och lite cayenne

storm

Här har det stormat hela dagen. Soptunnorna blåste omkull. Grenar ramlade ner. Riktigt läskigt att promenera hundarna. Man vill inte gärna få en stor gren i huvudet. Grannens stora gran knäcktes och föll på ett annat träd som också gick av och allt hamnade tvärs över vägen. Men vips kom gubbar ut från flera hus (min gubbe också :))med sina motorsågar och fixade undan. Nu har vinden mojnat något och grannen ska låna vår släpkärra imorrn och städa undan trädskräp. Som tack för lånet får vi veden. Inget ont som inte har nått gott med sig. Ved behövde vi.
Nu ska jag titta på BB. Gonatt!

sidtips

Hos Stickamera finns en massa fina gratismönster.

Flickr finns inspiration till den som gillar att virka amigurumisar.

Här i Picasa webbalbum finns ännu mer inspiration, här också.det här är några av mina figurer. Jag hoppas någon inspireras av dem också :)

växttillverkningNu är det fullt på alla mina fönsterbrädor. Behöver mitt växthus!Zinnia har grott. De ska bli hallon-limefärgade stod det på påsen. Det blir så fint :)Petuniorna gror jättefint. Det är första gången jag sått såna och fröna var så mini att jag inte visste var de hamnade. Så där små att jag borde ha blandat dem med sand innan jag slängde ut dem på jorden men det gick bra ändå.En enda liten kärna fanns i citronen som låg i kylskåpet. Den har jag torkat och petat ner i en kruka.Här är resten av alla fröerna. En del köpte jag på Chelsea Flower Show i fjol somras men det mesta hittade jag på trädgårdsmässan i Älvsjö här om veckan.
Hittills har jag sått; penseér, petunior, zinnia, digitalis, riddarsporre, ramslök, akleja Blue Barlow, citrontimjan och nåt mer som jag glömt.

Här är en lista på allt annat som ska sås så småningom (tänker jag skriver upp allt så jag har koll :))

Digitalis ´ Pam´s Choice´ och ´Snow Thimle´
Rosenskära Vit och ´Rose Bonbon´
Vallmo ´Rev Wilks Shirley´och Orientvallmo ´Royal Wedding´
Luktärt ´Old Times´
Solros ´Chianti´och Låg solros ´Garden Statement´
Daggfunkia ´Elegans´
Busktomat ´Taxi´och Bifftomat ´Marmande´och Körsbärstomat ´Shining Cherry´
Sockerärt ´Engelsk Sabel´och Bondböna ´Witkiem´
Växthusgurka ´Max´och Squash ´Atena Polka´
Basilika ´Purple Ruffles´och Thaibasilika ´Siam Queen´och vanlig basilika
Paprika
´Aji Blanco Cristal´ och ´Ferenc Tender´
Chili ´Hot Lemom´och ´Mini Bonnet´
Italiensk Rucola och Mangold ´Bright Light´och Cossallat ´Little Gem´och Vinterportulak och Pac Choi
Bladpersilja
´Gigante di Napoli´och Gräslök och Bladkoriander
Mosskrusig Körvel
och Anis och Grön Fänkål
Blomkål
´Yukon´
Pumpa ´Dill´s Atlantic Giant
Ringblomma

Som sagt - Jag behöver mitt växthus!

i min lilla lilla värld av blommor

Fick tag på en hibiskus till slut. Den här gula färgen går an, lite mer åt aprikoshållet. Fast helst hade jag velat ha en vit.
Plus åtta och nästan blå himmel idag :) Fortsätter det så här har det snart torkat upp så jag kan börja vårstäda trädgården. Det behövs! Allt är huller om buller och en massa gammalt gräs och vissnade perenner att klippa bort och räfsa undan.


stickpaus

"Blocka" betyder att spänna ut färdigstickade grejer. Vet inte om det egentligen heter så på svenska, kanske det är svengelska... kanske jag tillbringar för mycket tid på de engelskspråkiga websidorna :) 
Vilken skillnad det blir när man spänner ut det stickade! Till höger är den inte utspänd än och där ser det mer ut som en disktrasa. Stackars min vaxduk.. enda jag har att "blocka" på.

Nu ska jag ta stickpaus ett tag. Det har jag sagt förr.. ;) få se hur länge det varar.

FöreEfter

den som väntar på nåt gott...Penseésådden får bo i uterummet i väntan på att växthuset ska bli beboeligt. Jag börjar bli otålig. Vill ha klart :(Det är för MYCKET kvar att göra. Inne till höger ska arbetsplatsen vara. Vi har provat ut att diskbänken passar där.Här ska jag plantera och pyssla om sådderna.
Mitt växthus ska användas till odling. Det ska vara så praktiskt som det bara går att få till. Jag ska inte flytta in en massa möbler där och sitta och mysa, utan jag ska ha så knökfullt med växter att knappt en enda liten stol får plats.

Lecablocken som diskbänken ligger på ska muras ihop och rappas och målas, fast först ska de sågas till så de får rätt höjd. Sedan ska det fästas en bräda på framsidan under diskbänken så den blir stadig och vatten ska kopplas in och så ska det bli ett hål i väggen längst ner vid golvet så jag kan sopa ut skräp och spola ut vatten ...och sockeln ska målas.

Måla kan jag göra men själva snickrandet och sågandet och rörmokeriet överlåter jag till Gullegubben. Jag är inte händig när det gäller sånt, tyvärr! Kan inte slå i en spik utan att det blir fel, jo det är så. Jag vill inte gärna göra och så blir det fel och så blir det en massa merjobb för att rätta till alla fel som jag gjort.
Så det är bara att gilla läget och vänta tills Gullegubben har tid så vi kan jobba tillsammans på att få det klart.
Sånt här är jag händigare på att göra :)
Min senaste sjal är klar. Nu ska den bara blockas så spetsmönstret kommer fram.

mycket bra sagt

Lyssna till den här killen. Jo gör det!

RSS 2.0