Bakslag

 
Jaha där kom det berömda bakslaget. Det kommer alltid ett bakslag... jo det stämde i år också. 
10-15 cm blötsnö har kommit hittills, hurra...
 
 
Hemma hos mig är det mer än ett bakslag. Det här är roligare!

läsning

 
En fascinerande historia... ja det stämmer men sorry, väldigt torrt och tråkigt berättad. 
 
 
Men den här! Jag känner redan nu efter mindre än halva boken att det kommer att bli en favorit. 
Fantasi och vackert om mat och trädgård och kärlek. En riktigt feelgood bok. 

lathund

 
 

husmorstipset

 
Om man inte äger en alldeles perfekt ostkupa att förvara osten i kan man istället använda sig av en lagom stor plastburk. Vänd bara burken upp och ner och lägg osten på locket. 

promenad i Norrtälje hamn

 
 
 
 
 
 

jäsning och recept på gröna doftande snurror

 
Vi har ganska svalt inne vilket gör att det är trixigt att baka, få varmt nog för att det ska jäsa bra. 
Jag har lärt mig att om man först sätter plast över degen och sedan en kökshandduk jäser det jättebra. Jäsningsprocessen tillverkar värme själv och det gäller bara att stänga in den. 
 
 
Baguetterna går bra att värma i ugn dagen efter om det blir över. 
 
Gröna doftande snurror

Häll det fingervarma vattnet i en bunke och blanda med oljan. Smula ner jästen och blanda i vätskan. Tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 40 minuter. 
 
Ta upp degen och knåda den blank och smidig på bakbordet. Dela degen i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en avlång platta, ca 30 cm lång. 
 
Rör samman alla ingredienser till fyllningen. Bred lika mycket av fyllningen på varje degplatta. Rulla ihop och lägg rullarna på 2 plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. 
Låt jäsa i 30 minuter.
 
Grädda varje plåt i ca 15 minuter 250 grader tills baguetterna fått fin färg. 
 
6 st

6 dl vatten, fingervarmt
2 msk olivolja
50 g jäst
2 msk vit sirap
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl + så mycket som behövs till utbakningen
 
Fyllning

50 margarin, mjukt
1 dl persilja, hackad
1 dl gräslök, hackad
2 tsk torkad dragon eller
3 kvistar färsk, hackad

RSS 2.0