liten uggla stickar

Min absoluta favorit alla stick-kategorier. Magiskt.


vitaminerBlodapelsiner och Blutsaft hör till min diet nuförtiden.  
Borde bli vansinnigt pigg... eller så börjar hörntänderna växa till sig framåt kvällen..

tips
Hur man kan använda Picnic när man handarbetar. Picnic är helt gratis om man inte använder premiumfunktionerna. Jag gillar gratis.

Tips 1: skriva ut bokstäver i korsstygn för att föra över till broderi eller stickmönster. (på översta bilden skrev jag över korsstygnsbokstäver på en teckning)

Tips 2: ta en bild man vill brodera som korsstygn (eller sticka för den delen) och pixelate den. Vips har man ett mönster.

nostalgisk matte
Är visst inne på dockor nu som det verkar ;)
Fick paket häromdagen inhandlat på Tradera. Under bubbelplasten låg den här finaste hästsvansbarbien:)Precis en sådan hade jag när jag var liten. Vilken nostalgitripp. Kommer ihåg hur baddräktstyget kändes mellan fingrarna, den lilla boken med tecknade barbiedocksvarianter... och de pyttesmå plastskorna, ljuvliga och väldigt lätt att tappa bort.
Frisyren fick man inte ta bort för hon var flintis under, håret var bara sytt i kanterna som jag kommer ihåg. Jag sparade min, med fina frisyren och allt... men hon har försvunnit med åren. När jag såg henne igen kunde jag inte låta bli att klicka hem henne. Hon ska få stå hos mig i sin låda och göra det hon är bäst på.. vara sötast.
Det är inte den riktiga, vintage. Det här är en kopia. Det gör inget. Hellre en perfekt kopia än en trasig och smutsig äkta vara faktiskt för min del. Jag är ingen samlare av värdefulla saker.. bara en samlare av vissa minnen och sånt som är fin känsla i.Isbjörnskompis till Tuktu och herr FiskNågra som gillar kylan. Själv har jag fått nog, mer än nog.
De här kompisarna roar sig kungligt i snön. Gör snöänglar, leker tåg, solbadar och myser.
Jag fryser och eldar för fullt i kaminen.Amelie blir klädd 2
Ta... daaa!Först gjorde jag en rosa klänning med plisserad kjol. Tanken var att hon skulle kunna ha den under kappan men så gick jag bärsärk med krusidullerna på livet så klänningen fick inte plats. Därför fick jag lov att virka en till rosa klänning.. för jag ville att det ska sticka fram en rosa kjol under den vita kappan. Gu vad jag håller på ;)Den första klänningen stängs med virkade "hyskor" bak.
Den andra klänningen stängs med rosetter i ryggen och har en liten uddkant längst ner. Kanske ska den få en liten vit blomma vid livet om jag ids.Kappan blev bra fast skulle ha gjort den vidare i ärmarna så hade hon kunnat ha kläder med ärm under. Nu får det inte plats.

Så här gjorde jag skorna: Jag klippte ut skosulor ur ett glasspaketslock.Virkade två rundlar. En vit och en röd och så virkade jag ihop dem med vitt garn med plastbiten mellan.Till sist virkade jag runt, gjorde stolpar vid tårna och där minskade jag för att få rätt passform på skon och allra sist virkade jag en slejf över.
Klart. Sånär som på ett par underbyxor. Det behövs och så en liten blomma till den ena klänningen. Ja visst ja, måste få tag i nåt som kan hålla rosetten på plats.. en broschhållare typ för rosetten ska gå att ta av och på den med. Någon hobbyaffär kanske har nåt fiffigt.Apropå dockor... det ringde på dörren. Det var brevbäraren med ett paket till mig.
Ska visa sedan vad jag köpt. Måndagspresent till mig :)

Amelie blir klädd

Tack för alla namnförslag! Så många bra...Alicia... Giselle..Sophie..Anita.. och en massa andra underbara namn (Anita är inte så franskt men ganska passande ;))
Jag läste alla högt och när jag kom till Amelie började dockan hoppa jämnfota och ett stort leende spred sig i hennes virkade ansikte. - Ja, ja! som hon i filmen, hon från Montmartre! Så det får det bli.


Kappan är klar.
Jag virkade två framstycken med inminskning för ärm och inminskning för hals och ett bakstycke med inminskning för ärm. Sedan virkade jag ihop dem, fäste trådar.
Efter det plockade jag upp maskor längs nederkant på framstyckena och bakstycket och på nästa varv virkade jag 3 fm i varje m för att få vidd i kappan. Och så fortsatte jag virka till lagom längd.
Efter det virkade jag ärmar och sydde fast och så virkade jag lite extra på framstyckena för att få plats med knappar och knapphål och till sist virkade jag en krage runt halsringningen.

Jag ska visa bättre bild när hela hennes outfit är klar. Alla hennes kläder ska bli avochpåtagbara.Nu håller jag på med klänningen. Klänningens nederdel är plisserad. Plissering får man genom att ta ner i bakre maskbågen på varje varv, vare sig man gör fm, hst eller st. Jag virkar fm för att få en så smal plissering som möjligt.


dagens läsningNyaste numret av Hemslöjd har kommit. Det är en bra tidning tycker jag. Seriöst om handarbete och slöjd. En massa inspiration och ideér får man när man läser den.
Nu var temat ull. Jag visste inte att det fanns så många sorters ull!Bilderna gillar jag mest. De räcker för att bli inspirerad. Broderat på ull... vad vackert, måste jag prova på någon gång. Stjärnmönstrat mmmm va fint.
Apropå vackra bilder. Det här är en garn och mönsterbutik på nätet som bl a har mönster från Fassett. Jag gillar tröjan på bilden. Ett sätt att använda alla restgarner vore att sticka en sådan tröja. Fint.Älskar att hon använder sig av äldre modeller. Vad vackra och de är och så..
Vackert stickat!
Snjosuckör. Hade jag aldrig hört talas om. Det är snösockor, knälånga ylledamasker att bära utanpå strumpor och skor för att inte få in snö. Skulle behövts denna vinter! Mora Hemslöjd har tagit fram mönster och sytt upp snjosuckör i vadmal fodrade med linne. Kanske nästa vinters fluga.. vem vet. Kan tänka mig stickade såna.. vore inte det fint?, i mönstrat eller enfärgade med en lång radda vackra knappar på sidorna.

titta titta!
Allt som behövs för att jag ska bli lycklig. Vet inte om det är tragiskt eller bara bra ;)
Ser du lilla gröna där i vänstra hörnet? En liten penségrodd har fötts :D.

Frizzle Sizzle heter sorten för de ska bli alldeles krusiga när de blir stora.
De bor i ett svalt rum på övervåningen där en del av mina pelargoner övervintrar. Svalt och ljust vill små gröningar ha för att inte bli långa och rangliga.. räcker inte ljuset till då lyser jag på dem med lysrören som hänger i taket.

vad ska hon heta?


Det går inte fort. Ansiktet är det enda jag lyckats göra klart idag. Tycker hon ser ut som Televinken :).. det var inte meningen. Men med kläder och en gigantisk rosett kan jag nog avtelevinkisera henne.
Vad ska hon heta? nåt franskt ska det vara. (inte Televinkan ;))

rostatuerade halvvantar och en fransk dockaFröken Frost är på besök och världen är tjusigare än vanligt. Kallt om fingrarna att fota men som tur är har jag en uppsjö med halvvantar :) De är perfekta till fotografen.
Mina rostatuerade halvvantar är klara. Mönstret har jag skrivit ner men det måste justeras sedan ska jag dela med mig om någon vill ha.
Det här är mitt senaste projekt. Hon kommer från Frankrike och är en tjej med mycket bestämda åsikter.
Jag vet inte vad hon ska heta än.. något förslag?

Det började med att jag ville göra en docka med stora fötter så jag har någon att virka skor till. En hel dag höll jag på och klurade på hur jag skulle virka fötterna, gjorde om och om .. till slut kom jag på ett jättefiffigt sätt :) Hurra!
Håret är en busigt virkad page.
Ögonen håller jag på att klura på nu.. vet inte hur de ska va. Det vita nystanet ska bli en stickad vårkappa, avskuren under bysten med veckad kjol och en liten krage med knapp. Det rosa nystanet ska bli en klänning att ha under kappan. Jag får nog börja med klänningen så jag vet hur stor kappan måste vara för att klänningen ska få plats under kappan. Till sist ska bomullsbandet knytas till en jätterosett att fästas på sniskan på huvudet och fina skor i vitt ska virkas.snökaos
Nix, det går inte att komma in i växthuset idag heller och Wilma får pulsa ut till pinkstället.  Vilket oväder! Här har stormat sedan i går och kommit flera dec som blåser omkring. Bussarna går inte och folk uppmanas att ställa bilen hemma. Skavsta flygplats är stängd. Brunbrända grannarna som kom från Spanien i går skulle ha landat där men blev omdirigerade till Arlanda. I Spanien är det shortsväder. Hur är sånt väder .. jag har glömt.

så ett fröKänns avigt att så frön när vintern håller grepp om världen utanför men penseér måste sås tidigt om de ska hinna växa till sig. Nikkaluokta (hur det nu stavas) har 37 minus idag. Vi har 3-4, det får räcka och snö ska visst komma till kvällen. Tjoho! Mitt recept mot vintern är att så ett frö. Det blir väl ingen sommar om inte någon sätter fart!

Den här sortens penseér har jag provat tidigare och de blev helt ljuvliga. Doftar gör de också. Två påsar har jag sått... tycker jag ser en liten liten millimetergrodd som tittar fram ur pyttefröna men jag kan se fel. Penséfrön är ljusgroende de ska ligga på jorden. Jag vattnar med sprejflaska så de inte dränks.
Här i blågula huset tillbringar vi mycket tid. Det är utmattande att gå omkring i butiken, speciellt som jag inte kan bestämma mig. Hur ska köket vara.. vita luckor är det enda som är bestämt och klart. Men höga som på bilden eller låga .. vet inte. Jag skyller på att jag är Våg ;) väger allt .. å ena sidan ... men å andra sidan. Nu får jag snart sluta börjar bli trött på mig själv. Såg Mauro och Pluras kök på teve igår.. det är fint. Kanske jag ska sno det rakt av, blanka luckor, vitt kakel och träbänk. Ja det får nog bli så...fast å andra sidan..Det är lättare med handarbetandet. Med det har jag inte svårt att bestämma mig konstigt nog. Jag är bara petnoga och gör om och om tills jag blir någorlunda nöjd.
Mitt senaste projekt ska bli halvvantar med rosor. Jag har gjort eget korsstygnsmönster och eget vantmönster. Första gången jag ger mig på att rita eget rutmönster, det blir säkert bättre nästa gång men det ser iaf ut någorlunda som rosor. Vantarna blir i svart och vitt. När jag har stickat klart tänker jag dela med mig av mönstret.. om det blir begripligt ;)
Gullegubben hjälper mig att skriva över rutmönstret på Exel. Gullig var ordet :)- Maaaaatte! jag då!

Wilma vill att jag berättar att hon är väldigt duktig.. och va mer sa du? ... och att hon är den allra bästa och vackraste hunden i byn.  Så då vet ni det :)


zzzzzzgamla och klokaWilma har killbesök. Visst är de fina ihop. Som ett gammalt par, grå om nosen och kloka. Oskar ska stanna några dagar sedan ska han till sin "mormor" för hans matte har rest iväg till Australien på ett halvår. Stackars Oskar, han yyyylade en timma när hans matte hade åkt. Sedan låg han vid ytterdörren hela kvällen och var ledsen. Riktigt ledsen. Idag är han gladare och så har han ju sin kompis :)
Nu ska vi ut i solskenet alla tre. Känns i solen att våren är på väg. Och jag har börjat virka blommor, ett vårtecken så gott som något ;)
Håller på och klurar och funderar på hur man kan virka lavendel. Provar med franska knutar och det funkar bra ska bara göra längre stjälk. Ett gäng lavendelstjälkar, ihopknutna med ett snöre fint att dekorera paket med t ex.
Vita rosor till. Rosor och lavendel kan inte bli fel. Eller sydda på ett par vantar till trädgårdsmästaren kanske...så här blev de. Ska modifieras lite men för nu får det duga.

RSS 2.0