vi vill gå utVi har haft äkta Aprilväder senaste tiden. Kallt och sol och slask och hagel om vartannat. I morse började det med frostvita träd nu steker solen och det porlar längs gatan.
Handduk på hallgolvet och gummistövlar på promenaden. Till helgen kommer riktiga värmen har jag hört :)

Det här är jyckarna när vi ska gå ut. Jag gillar inte när hundarna springer omkring i cirklar och river omkull allt och rusar mot dörren när jag håller på att klä mig för promenaden. Därför har jag lärt dem att sitta fint och vänta tills jag är klar. Wilma har tränats mer på det än Oskar men han börjar bli rätt duktig han med.

Så här lär jag in det; hund som sitter still får Frolic. Hund som far omkring får inget förrän den sitter still. Hund som sitter still får kopplet på, hund som far omkring får inget koppel på. Till slut sitter båda snällt och väntar och då går vi.
Om någon hund försöker smita före genom dörren då stängs dörren igen framför näsan på den. Inte förrän hundarna väntar tills jag går ut genom dörren först går vi. Jag säger inget alls, inget Sitt! inget Vänta! bara belönar rätt beteende. Blir det fel beteende väntar jag bara tills hundarna gör rätt så jag kan belöna. Belöning är Frolic, koppel på, få gå ut genom dörren.

skogsgläntesjalenShallowtail Lace Shawl by Evelyn Clark. Mönstret finns på Ravelry.

Jag stickar i Fame trend, ett garn från Marks&Katten.

Har upptäckt att det är beroendeframkallande att sticka spetssjalar. Det här blir min tredje. Det är som att lösa Sudoko eller göra korsord eller nåt sånt.
Man måste vara superkoncentrerad hela tiden för att det inte ska bli fel.. det är jag inte. Det blir fel hela tiden! Jag plockar tillbaka maskor och börjar om och plockar tillbaks och börjar om, jag vet inte hur många gånger. Det är inte bara att riva upp för då vet man inte var man är och tappa maskor är bara att glömma. Då måste man börja om från början. Konstigt nog så är det kul ändå. Jag måste vara knäpp! 
Det är dessutom roligt att sticka med ett garn som byter färg hela tiden. Färgerna är beige, grön, grå.. får mig att tänka på en skogsglänta där ljuset silar mellan trädstammar.  

en blomma till sjalenJag virkade en blomma och sydde på ett broschspänne bak på den.Blomman ska hålla ihop sjalen så den kan bäras mer som en scarf.Så här ungefär.
Wilma = Sveriges next top model!

det snöarUte snöar det.Jag har äntligen kommit igång med att måla de tre takfönstren till växthuset som jag tog in i höstas. Nu måste jag lägga på ett kol så växthuset kan komma igång så fort som möjligt. Gullegubben ska montera diskbänk och göra avlopp och bänkar i växthuset. En hel del kvar att ordna med andra ord.Tills vidare ser det ut så här hemma hos oss. Fullt med odlingar på fönsterbrädorna. Fast de skulle stå inne ett tag till oavsett växthus för än är det för kallt ute... men snart. Det går fort nu. Jorden snurrar dessutom snabbare, har ni hört det? Genom att kontinenterna närmade sig varann efter jordbävningen i Japan så snurrar jorden fortare. Som en piruettdansös som drar in armarna mot kroppen ökar rotationen sa de på Teknikens värld eller vad programmet heter. Tydligen är det så yttepytteliten tidsskillnad att vi inte märker av den.Det är snart dags för penseérna att flytta. De ska få bo i en stor kruka allihop tillsammans.  Under tiden jag väntar på att frösådder ska gro och växthuset ska bli färdigt och .. att det ska sluta snöa och bli varmt och soligt omger jag mig med blommor inne. Det här är en brudorkidé som jag fick av svärmor förut. Lite annorlunda med fläckiga blad.Och en blomma till.en till.och några till. Den vänstra är en apelsin. Den enda som får specialnäring, har hört att apelsiner kan få järnbrist om de inte får speciell apelsinnäring. Vet inte om det stämmer men jag vågar inte testa. Den rosa är en hibiskus. På mässan fanns en massa fina citronträd, men dyra som stryk var de. 1600 för en planta. Jag tror jag ska så en citronkärna.
Köket är barnkammare för en del av Mårbackorna.

vovvisarnaExtrajycken Oskar är kvar ett tag till. Han har lagt beslag på Kongen. Wilma är typen som alltid ger sig, hon gillar inte att bråka om saker.- Wilma! Har du hämtat husses strumpa nu igen?

Jag slänger ner smutsiga strumpor i tvättstugan - och Wilma hämtar upp dem - hela tiden.
Kolla minen! hon vet att hon gör nåt busigt, tokfian :)

senaste tidens stickatKoftan är klar. Den blev ganska bra. Ska bara sy i knappar.Sjalen gillar jag jättemycket. Har kvar att virka en blomma att "fästa ihop" den med. Älskar vampyrfärgen :)Sist började jag på ett par sockar med mönster från Drops, jag hade ett blekgrönt och ett blågrönt melerat garn och tänkte det skulle bli fint. Det blir det inte. Ser ut som gubbsockar. Jag tror jag struntar i dem och gör nåt annat.

sorgligt

Jag har tänkt på hur de har det, hundarna i Japan efter katastrofen..
Hundar är fantastiskt lojala. Titta på den här filmen.

vårens trädgårdsmässa

Trädgårdsmässan var inte alls så stor och maffig som den brukar vara. Det var mycket mindre av allt än det brukar, nästan så jag började fundera på om jag gick på fel mässa.. att den stora är nästa helg eller nåt.. men så är det säkert inte.
Jag hittade trots krympt mässa en hel del att inspireras av och handlade med mig en del smått och gott.Tjusigt!Petflaskor som miniväxthus. Inte så snyggt kanske men kul idé.Fröer, fröer fröer och mer fröer. Fröer fanns det gott om.Plantera blommor tillsammans med nyttoväxter. Här vårblommor med sallad.Trädgårdslängtan.Härliga färger!Romantiska färger.Till den som har liten plats. Odlingsvitrin. Finns små för balkongen eller den lilla trädgården att köpa hos Hasselfors Garden.Konstverk gjort av äpplen.Växthuset som hönsgård. Hönorna blir grillade när solen ligger på. Jag tror jag ska ha växter i mitt växthus ;)Fullt med småplantor att shoppa loss bland. Men varför sålde ingen fuchsior? Det brukar finnas massor med fuchsiasticklingar att köpa på mässan nu hittade jag inte en enda. Inga hibiskusar heller som jag planerat att köpa med hem :( 
Växthusinredning tänkte jag kolla in extra noga.. det fanns det nästan inget av heller. Besviken. Men en del fina växthus fanns.. fast de flesta var inte inredda med odlingsbäddar och hyllor utan med kuddar och möbler. Jag trodde man skulle odla i växthus, inte bo i eller föda upp höns i. Tänk så fel man kan ha ;)I en monter stod en tjej och sålde såna här. Krukor med decoupage av blommor. Söta! Decoupagen var gjord av tyg på konservburk. Klistra och lacka bara. Jag köpte inga.. men någon gång ska jag göra egna.Det mesta går att odla i. Får det vara en kopp kaffe?Mer skoj. Holkhotell för småfåglar.Den stora blomman på golvet i den här montern är en pelargon! En småblommig sort. Visst är den maffig.  Jag var tvungen att köpa en sådan fast liten som jag ska prova odla upp så den blir lika stor. Wish me luck!Så här ser den ut som jag köpte.Och det här är resten. De vita trågen är till bredsådd. Stadiga och billiga. Bättre än de i tunn plast som knappt håller för att diskas. Jag gillar inte slit och släng, odlingstråg och krukor som spricker och måste kastas efter en sommar. Varför finns inte mer sånt i bra kvalitét! För att företagen ska sälja mer antagligen..
Jag köpte några hinkar till att ha blommor i. Och så köpte jag en trädpion, en korg, fröer, pelargonen, några småkrukor. Korgen ska jag ha småspadar, sekatör, sax och sånt i. Då vet jag var jag har sakerna och kan jag bära med mig ut i trädgården och slippa springa omkring och leta. Blir bra.
Nu har jag hur mycket fröer som helst. Här ska sås! Chili flera sorter, tomater i alla dess former. Pumpa, squash, kryddor, blommor. You name it. Hur jag ska hinna så allt och få plats med allt är en annan femma. Men det ger sig :)Såg inte förrän jag kom hem vad det stod på två av hinkarna: Maison de la Belle Jardiniére, Den vackra trädgårdsmästarens hem.. tja varför inte ;) Ska jag titta på när jag känner mig ful. Nya småblommiga pelargonen har fått flytta in i den ena hinken.Jag köpte några pelargonbebbar också. De har jag planterat ner i lerkrukor och nu står de i köksfönstret och lapar sol. Bra att vi fick komma hem till dig säger de i kör. Jo det är sant, de pratar med mig de också.
Sorterna är Mors blomma, Vit Rosen, Madam Nonin och en engelsk Tyabb Princess.
(tänker det är bäst jag skriver upp vad de heter ifall deras stickers kommer på villovägar)Det är alltid kul att veta sortnamnet tycker jag.Får jag presentera Prinsessan av Tibet, Long Yuan Zhuang Shi. Hon är trädpionen som ska bo i min trädgård. Blommor i dubbelt blekrosa. Kommer att bli hur fint som helst. Hon får stå kvar inne i sin kruka tills vädret tillåter att jag planterar ut henne i backen.De här krukorna blev jag helt förälskad i. De är vintage. Jajamensan till och med lerkrukor kan vara vintage. De kommer från Wallins krukmakeri i Södertälje och designade av trädgårdsmästare Magnus Johnson speciellt för att odla upp klematisbarn i. Krukorna är små, ungefär femton cm höga. Jag kunde inte motstå att köpa med mig några hem. De ska bo i mitt växthus där tror jag de kommer att trivas.Min stora hibiskus har fått flytta in i den stora hinken som jag köpte. Hon har stått och trängts i samma kruka i en herrans massa år, måste haft nageltrång stackarn. Bara hon inte får en chock nu med så mycket ny näringsrik jord och tuppar av. Nä det blir säkert bra nu när hon kan vifta på tårna.

Nu ska jag så några frön :)!


jordtimme och mässa

Hundarna trodde det var natt och dags att sova när vi släckte för jordtimmen. De sover än sötisarna. De lär vakna tidigt i morrn, fast det gör inget för det ska vi med för vi ska iväg till trädgårdsmässan. Det gäller att vara där tidigt så man slipper trängas och kan hitta parkering. Och det ändras till sommartid också väl i natt.. måste komma ihåg att ställa om klockan. Det betyder att gå upp ännu tidigare, pust.

Konstigt det blir när man släcker ner all elektricitet.. tyst.. ovanligt tyst, det enda som hörs är suset i öronen och en och annan bil som kör förbi.
Här i kvarteret var det bara hos oss och i ett par av de andra husen som stearinljusen fladdrade. Hos resten blinkade det blått av teveapparater som vanligt. Visste de inte, eller brydde de sig inte?
Jag tycker det är en fin gest och deltar gärna. 
 
I morgon ska jag njuta av växter och handla fröer och sticklingar och leta efter en stor golvkruka till min största hibiskus och spana på växthusinredning. Kamerabatteriet ligger på laddning. Outfit för i morgon; sköna skor och  plånbok.

jordtimme

Har preppat med nytända doftljus (IKEA gillar det här med jordtimme ;)). Sorry Körslaget. Visst är Gry alltid snyggt klädd! Jag tittar mest på kläderna.. lyssnar inte så mycket. Körerna är också fint klädda för det mesta. Undrar vem som syr... bra jobbat ni som gör det!
Nu släcker jag ner.


vampyrsjalenMin blodröda sjal är färdigstickad. Nu blockar jag den.. en bit i taget för nålarna räckte inte. Jag är supernöjd med den. Ska visa bättre bild sedan när hela är blockad och har torkat. Till sist ska jag virka en blomma och antingen sy fast den på sjalen eller sy den på ett broschspänne så den går att flytta.


blomlängtanJag längtar efter blommor nåt alldeles hemskt. Nästa helg är det trädgårdsmässa. Yes nu börjar det! I år har jag växthus. Jag är världens lyckligaste :D. Har väntat på att få ett växthus i 20 år eller nåt men nu till slut har jag ett.
Jag har inte målat takfönstren som jag tog in i höstas än. Det måste göras så jag kan ta bort presenningen som ligger på taket men även fast fönstren saknas så är det varmt därinne. Så fort fönstren är i så kan jag börja ställa in frösådder där, åtminstone på dagarna. Växthuset ska inredas också förstås men jag tänker tjuvstarta och ställa sådder på golvet så länge.. trodde jag skulle kunna hålla mig tills växthuset är helt färdigt men det kan jag inte. På trädgårdsmässan finns det säkert inspiration och tips på växthusinredning. Jag har förälsklingsfjärilar i magen av förväntan inför alla växter jag kan tillverka :)Så här långt har mina penséer kommit. De har fått sina första blad och fått en egen liten kruka var. Visst är de näpna.De här ska jag också starta inne. Krusiga rosa och lila petunier. Tänker det blir fint i balkonglådorna. Rosa fluff. Det ska det vara i år :)Rosenskära är ett måste. Blommar ute ända till frosten kommer. Vackrast i motljus. Ramslök har jag provat förut men av någon anledning fick jag inte upp några. Nu ska jag testa igen. De ska växa på baksidan där dammen är om jag nu lyckas. Fler fröer ska jag köpa på mässan. Chili och tomater och perenner som lavendel och en massa annat gott och fint.Jag är ingen blå människa men den här raringen kunde jag inte motstå.
Den bor i norrfönstret i mitt badrum. Hoppas den ska blomma länge.Jag fick en krysantemum förut i present. En sådan där från mataffären. Jag trodde de var slit och släng. Alltså att de är hårt drivna, blommar fint ett tag och sedan får löss och tappar bladen eller nåt annat tragiskt. Men titta på den här, den kommer med knopp igen och växer och ser ut att må som en prins.Så jag köpte en till. I gult och rosa. Japp rosa ska det va. Gult är inte en favorit men lite blekgult kan gå an.Jag ville ha en hibiskus men butikerna härikring har inte tagit hem några. De blir bara lusiga och vi får kasta sa en blomaffär. Synd, får bli hibiskus från mässan om de har. Jag vill ha en vitblommande hibiskus. Nu fick det bli en passionsblomma istället. Vilka blommor den har, helt fantastiska, som konstverk.

kofta och sjalJag hade så mycket av det här bruna garnet så det fick bli en kofta. Den är klar så när som. Det ska bara stickas en resår mitt fram och längs halsen. Och så ska alla delar blockas. På bilden är ena ärmen. Jag har inget att blocka på utan jag nålar fast delarna i bordsduken, funkar det med. Mönster är från Drops. En enkel och snabbstickad modell, det ska bli spännande att se hur den är på.
Apropå på så har jag inte beställt någon provdocka än fast jag tror jag hittat en som passar och som inte är ful :D. Här, vet inte vad de kostar, alldeles säkert svindyra, ska mejla dem och fråga när jag har bestämt mig.  Jag har sett att folk i desperation för att få till rätt storlek på provdocka gör sina egna med silvertejp... fast nä.. snacka om fult och vad svårt att få en sådan stadig.Medan koftan spänns ut så har jag satt i gång med nästa stickprojekt. Det ska bli en sjal. Jag ääääälskar färgen! Vampyr... blod... mörktröd.. nånting. Jättesnygg färg. Garnet är ylle och entrådigt och jag stickar med stickor 4, när den blir bredare ska jag gå över till rundstickor. Idén till sjalen kommer från en jag såg på Etsy. Den var så himla snygg, djupröd med en stor blomma på. Det ska min sjal också få :)
Mönstret har jag hittat på Ravelry (Holden Shawlette by Mindy Wilkes).Jag hade besök nyligen. Bästa vännen från Blekinge. Vi har som tradition när hon kommer och hälsar på att åka in till närmsta stad och botanisera i garnbutikerna :) . Och så fikar vi. Man blir hungrig av att handla garn ;)
Det här är bytet jag kom hem med den här gången, plus vampyrgarnet. Några nystan drops Alpacka, också i rött. Jag är inne i en röd period som det verkar.
Bomullhärvor i vitt och beige till Amigurumisar och lite vantgarner och ett melerat i grått, vitt och grönt som kanske också blir en sjal .. eller not..eller jag vet inte. Det ger sig. Det var fint. Och luddigt vitt köpte jag också som ska bli halvvantar och blommor.

hundraringar

Hurra! Antikärnkraftdemonstrationer i Japan. Jag önskar att det blir mycket sånt nu och ett omtänkt vad gäller kärnkraftsanvändning, hoppas hoppas.

Usch vad jag är dålig på att blogga...det är så mycket annat nu. Hundar och handarbetande och blommor och tusen  idéer.

Vi har hundbesök. Oskar, våran vanliga extrahund är och bor hos oss. Han stannar till mitten av nästa månad. Vi passar honom så ofta att han nästan är som hemma här.
Måste berätta också, apropå extrahundar att härom veckan fick jag mejl av Divas matte (Diva är schäferplutten som vi hade hand om förut). Hon skickade bilder på raringen... jag fällde några tårar när jag såg dem. Jag saknar Diva jättemycket fortfarande. Usch det går inte att ha hand om hundar som man sedan lämnar bort när man är så blödig som jag. Men det verkar iaf som att Diva har det riktigt bra. Hon är älskad och det är det viktigaste.Oskar (till vänster) och Wilma tycker att Husse är bäst. Speciellt när han steker kött ;)
Jag har tränat Oskar att skvallra varje gång som vi passat honom. Tidigare var han hopplös vid hundmöten men nu tigger han Frolic istället för att morra och göra utfall. Skvallerträning fungerar verkligen! Har du problem vid hundmöten prova att lära din hund skvallra istället. En bonus är att skvallerträning dessutom ökar kontakten mellan dig och din hund. Hur bra som helst.

NEJ tack!

55 kärnkraftverk i ett jordbävningsdrabbat land. Smart!
Det finns verkligen inga dummare varelser på denna jord än vi människor.

Jag är en av de som röstade NEJ, med stora bokstäver, den gång det var folkomröstning om vi skulle ha kärnkraft eller inte. Min ståndpunkt har inte ändrats genom åren snarare har den stärkts. Men då trodde jag på en bättring numera känner jag mig mest uppgiven och ledsen faktiskt.

Det enda jag hoppas nu är att det kommer något bra ut av katastrofen i Japan. Vi kan inte fortsätta satsa så mycket på och göra oss beroende av en energikälla som medför såna risker som kärnkraften.
Det är fullkomligt vansinne.
blomlängtan

Trädgårdsbloggsdax .. snart :D! Jag tjuvstartar med några skönheter.Jo, jag pratar med dem. Det måste man göra.. prata snällt.. fråga hur de har det. Det är sant, det räcker inte med vatten och näring. Min golvhibiskus har blommat hela vintern och nu när ljuset kommit sträcker hon på sig och ser väldigt stolt ut över sin bedrift.  Knopp på väg att slå ut. Titta villka foderblad, söta som en prinsesskrona.Stammen blir alldeles knotig.Jag har stammat upp henne, tagit bort alla sidokvistar vartefter och nu klipper jag bara lite i topparna för att hon inte ska dra iväg och bli för yvig. Vattnar varje dag nu när solen skiner.. annars vattnar jag bara när bladen börjar hänga lite och hon "talar om" att hon är törstig. Näring ger jag pyttelite, kanske en gång i månaden eller så. Det är lätt att övergödsla hibiskusar. Då dör de.

Hibiskusarna, jag har några stycken, trivs hos mig. Jag ska köpa fler i andra färger, för nu vet jag att de förkrympta som finns i butikerna börjar växa de också så småningom.

De är jättelätta att ta skott av också. Jag låter mina skott stå i vatten tills de fått rotanlag, det kan ta flera veckor. Efter det planterar jag dem i krukor.Pelargonerna är fantastiskt frodiga. Det kanske inte blir så mycket blom i år.. får se.. för jag har gödslat mina pelargoner hela vintern. Gödslat och vattnat och låtit dem stå kvar i sina fönster hela tiden som om vintern inte fanns. Inte tagit in dem i svalare rum och minskat gödning och vattning som man "ska göra". Jag klipper bara de längsta rankorna annars ska de få vara ifred, tänker inte plantera om och störa rötterna i år alls.Några knoppar finns. Utsökta som karameller. Nä mina fingrar är inte gröna... än ;)Mårbackapellisarna i köket. De som jag planterat i gamla kaffeburkar är allra finast. Syns inte så bra på bilden men de är större och mycket gladare än de andra. Pelargoner gillar att bo i gamla burkar, tänk det visste jag inte innan :) Inget hål i botten.. det bryr de sig inte om. Jag som trodde pelargoner ville bo i lerkrukor men nix.Mina penseér gror och växer. Snart dags för dem att få egna små krukor. Det tar lång tid för dem att utvecklas. Jag sådde fröna i mitten av februari om jag kommer ihåg rätt och ingen har fått annat än hjärtblad. Jag tror ändå de hinner till våren. Så snart de rotat sig i egna krukor, måste bara köpa planteringsjord,  kan jag börja gödsla och sedan står det inte på innan de kan få flytta ut på dagarna och lapa sol :)

marsmode och gullig hund
Sista tiden har jag tillverkat fula saker. Den översta bilden är en kjol.. som skulle blivit en klänning men som blev ful så det fick bli en kjol.. som också blev ful. Efter det stickade jag en ful mössa. Tur som är så blev det varmt så mössa behövs inte :). Vi har plusgrader nu, en fem sådär och soligt.

Jag skulle vilja ha en provdocka för sömnad.. har letat på nätet men de är antingen fel storlek de jag hittar eller så är de ställbara och ... ja just det.. fula. Blir till att fortsätta leta, någon som har något tips på bra provdocka?

Allra helst skulle jag vilja ha en fin som det inte gör nåt att den står framme alltid, att den pryder sin plats liksom. 
Det skulle underlätta otroligt tror jag med en docka.. att prova ut både bredd och längd på det jag syr. Kunna nåla baktill på plaggen. Jag får väl köpa en ful om jag inte hittar någon annan, en ful och praktiskt som jag stänger in i gästrummet när den inte används.Och Sverige är fantastiskt! ... eller...Det är gött att promenera nu när det är varmare. Wilma går för det mesta utan koppel. Jag kopplar upp henne om vi möter intressanta hundar, typ stora svarta med hög svansföring... de kan hon fortfarande reagera på .. så för säkerhets skull tar jag snöret på. Men jag beter mig som om hon vore lös. De flesta hundar kan vi faktiskt passera utan snöre. Wilma har blivit väldigt bra på att skvallra; - Matte, där kommer en hund! , hon tittar stint på mig och tigger Frolic ur min ficka tills hunden passerat. Jag tror hon tycker det är skönt att slippa konfronteras med andra hundar, hon har en uppgift istället - att skvallra!

Så här går hon på kommando: Här! , Här och ett handtecken, jag pekar med vänsterhanden var hon ska gå. Då och då kan det trilla ut en Frolic också om hon går riktigt fint. Wilma kan bli lite radar.. ser ut som om hon är hjärntvättad där hon går och ler och hoppas på belöningar.

Jag kallar alltid in henne till sidan när vi möter hundar .. och folk med för den delen. För en del människor är hundrädda och jag vill inte skrämma slag på dem.På kommando Varsågod! eller Spring! och en hand- och armrörelse framåt får hon springa som hon vill. På bilden är hon ungefär på det maxavstånd hon håller till mig, fast oftast går hon ännu närmre.  Jag hade problem förut med att hon hade för långt avstånd och drog iväg på egna äventyr men i och med skvallerträning och annan träning så har det avståndet minskat "på köpet" utan att jag tränat just det. Superbra!
- Kasta snöboll Matte! det är vad den här minen betyder.Fina skor va :) Marsmodet är gummistövlar med broddar och vårkappa.

RSS 2.0