värmlandsresans andra dag del 1

Det gick inte att knöka ihop hela resan till ett inlägg inte..oops, har visst råkat fota en del ;)

Andra resedagen åkte vi först till Rottneros, en skulpturpark uppbyggd kring Rottneros Herrgård. Mycket att se! Förvånansvärt mycket blommade dessutom fast det var sent på växtsäsongen.Vilka otroliga pestskråp! Ett vackert ogräs onekligen, man kände sig som en lilleputt i jättarnas land.
Och för övrigt så växte det nåt fantastiskt i den där parken, alla växter var högre än de brukar. Hade jag fått syn på någon trädgårdsmästare där så hade jag frågat.. Vad gödslar de med? Eller är det nåt i jorden i sig som gör att växterna blir så ståtliga? Det skulle jag vilja veta.
Rottneros Herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Snyggt med dammen framför. Dammen är helt klädd med sten så vattnet var klart och spegelblankt, inte en alg i sikte.En av de många vackra statyerna i parken.Välskött.Det här var en smart idé. Den ska jag komma ihåg. Det var därför jag tog kortet. En låda att plantera i och fäst i den ett armeringsnät för bönor eller luktärt. Armeringsnätet var stagat i var sida med kraftiga träpinnar.Skulpturer behöver inte bara föreställa människor. Vattenblänket är metall .. växterna är av rostigt järn. Jag blev nästan lurad.som sagt, förvånansvärt mycket fanns det i blom trots sen sommar. Ett fält med minilupiner och nåt rött som jag inte vet namnet på. Fint med massverkan.
Det fanns förstås hur mycket som helst att visa men det här är ett litet axplock.Efter skulpturparken åkte vi till Sillegården. Ida Sahlströms "Frykmorans" ställe vid Fryken. Ida föddes i slutet av 1800talet och levde till 60talet och var textilkonstnär. Sillegården är upprustad och bevarad så som det såg ut då hon levde där. Pittoreskt är bara förnamnet! Visst är det rätt läckert med de röda stolarna bland allt det svala. Ida var fena på att använda färger i textil och inredning.  Japp! Pittoreskt.
På en blå stol har Gullegubben slagit sig ner med en kopp kaffe och sökt upp lugnet medan övriga i resesällskapet irrar omkring och shoppar och pratar och skriver vykort hem och shoppar lite till. Han behövde en paus då och då (och vila öronen ;))Frykdalsmora vävde mattor och gardiner och annat. En av de saker hon är mest känd för är sina hålgardiner. Hålgardinerna fanns att köpa på meter i Sillegårdens butik för den som ville. Tidlöst väveri, fint både då och nu faktiskt.värmlandsresans första dagVår bussresa var ordnad av min svärmor och hennes vapendragerska. Jag visar inga bilder på dem eller de andra som var med på resan för jag har inte frågat om de vill vara med i bloggen och det tycker jag man ska göra innan man lägger ut bilder. Så på bilden är bara snygge chauffören (min Gullegubbe) och jag som satt strax bakom och skymtar där i backspegeln.
I månader hade de planerat resan, svärmor och vapendragerskan. Mycket bra planerat dessutom! En eloge till er. Vi hade det härligt! Vi var totalt 22 tanter  damer och en Gullegubbe.
Eftersom alla damerna är handarbetsintresserade så låg fokus på det men vi var även och såg på annat där i Värmland.

Första anhalt var Karlstad för lunch. Och jajamensan, solen gassade!
Efter det åkte vi till linneväveriet i Klässbol, nära Arvika.Där finns manuella vävstolar där de lyxigaste tygerna vävs.Victoria och Daniels kuddar är vävda där och deras lakan och annat också. Allt med monogram och hur tjusigt som helst och har tagit hur lång tid som helst att väva. Så nu vet ni vad de sover på ifall att det var någon som undrade.De svenska ambassaderna runt om i världen har dukar som är vävda där i Klässbols linneväveri.
Dessutom vävs Nobeldukar och Nobelservetter med en bild av Alfred Nobels ansikte invävt. Gigantiska servetter! Måste väl till för att skydda de vackra nobelfestklänningarna kan jag tänka.
Servetterna och dukarna tvättas efter varje Nobelfest och de med fläckar på som inte går bort riktigt i tvätten säljs rabatterat i Klässbols butik. En servett med Silvialäppstift på kanske vore nåt ;) Nä.. man vet inte vems fläck som är vems.. hihi annars kanske jag skulle investerat i en servett och sålt den på Tradera ;)I den maskinella delen, vävfabriken är det så bullrigt att personalen går omkring med hörselskydd men några andningsskydd såg jag inte till. Borde man inte ha det med allt ludd som yr omkring i luften?Allt möjligt vävs där. Det här ser ut att bli en löpare. Jag väver inte själv så jag fattade inte så mycket men det var kul att se ändå. På alla ställen vi varit har vi haft visningar, en guide som berättat. Det har varit bra för det ger så mycket mer än att man bara tittar själv.Duk? De snabbaste vävmaskinerna är de datoriserade.. men jag fattade aldrig vilka som var vilka. För väverskorna i tant damgruppen var besöket i linneväveriet superintressant.Vilka monstervävstolar!Linet importeras från Italien som i sin tur kommer från Belgien berättades det.Efter linneväveri och shopping i deras butik för den som ville landade vi i Sunne och hembygdsgårdens vandrarhem där vi bodde under hela resan.Najs. Jag och Gullegubben sov i varsin våningssäng. Mycket trevligt vandrarhem, rekommenderas om någon ska till Sunne eller trakterna därikring.

souvenirer

Bussresan gick till Värmland. Vi var ett gäng stick och väv och knyppeltanter damer som åkte runt i vackra Värmland och tittade på olika saker, Gullegubben körde bussen. Jag ska berätta mer i nästa inlägg. Men till att börja med måste jag visa allt jag köpte med mig hem. Mina personligt valda Värmlandssouvenirer :)
En stilren flaska med patentkork att ha vatten i på middagsbordet, inköpt på Måltidens Hus.
Änglabokmärken till att pryda presenter och annat med. Bra att ha :) Samlarkort med hundar (förstås :)) och hästar. Kunde inte låta bli att ta med dem hem. Två med schäferpluttar på fanns det, mina favvisar.Mjukt och luddigt i olika grå nyanser, bara 25 kronor nystanet. Taget! Ska bli muddar eller halvvantar tror jag.Just ja, hundar kan jag inte motstå. Det här vykortet ska jag rama in och hänga på väggen i gästrummet bredvid en annan tavla med hund och barn från samma tidsepok som redan hänger där.Sticktidningar från fyrtiotalet, helt uuuuunderbara! En hel del knasigt men mycket fint också. Jag ska prova att sticka nåt därifrån, en mönstrad kofta kommer det att bli eller en tröja. Hur är det med copyright på mönster som är så pass gamla? Någon som vet? Får man publicera? För i så fall tänker jag att jag kan dela med mig av mönstren här på bloggen om någon fler är intresserad av vintage-stickmönster.Knasigt ja... kolla här! herrbadbyxor som går till strax under armhålorna. Sexy papa :o! Kanske Gullegubben ska få sig ett par, haha vad snygg han skulle bli i dem!... undrar hur de går att bada i.. tungt kan jag tänka, torktid en vecka typ. My Goood!En riktigt rejäl renskniv för att rensa trädgårdsgångar och mellan stenplattor och en paper pot maker som man lätt gör papperskrukor med hittade jag på Sillagården.


Wilma Hund hade överlevt pensionatsvistelsen men det stället använder jag mig inte av igen! Jag fick dålig magkänsla för stället när vi lämnade henne kvällen innan vi åkte.. trots att vi kollat innan och det då verkade ok .. och har oroat mig en hel del för hur hon haft det. Men då var det för sent att ändra sig för vi skulle åka tidigt nästa morgon.
När vi hämtade henne luktade hon pyton! och så hade de för att försöka dölja odören pudrat henne med nåt talk eller nåt tror jag för ovanpå odören låg en doft av parfym.. bluäää :/ Och vid ena örat hade hon en fullmogen proppmätt fästing som bara var att peta på så lossnade den. Helt uttröttad var hon också... tror hon sovit dåligt på det där panget.
De kan inte städa hundburar och rastgårdar särskilt ofta så som hon stank! Fy det kan spridas sjukdomar och allt möjligt av sånt.
Nu är Wilma nybadad och fin igen och fluffig som en Bernen Sennen och så har vi tagit en cykeltur och nu ligger hon och tar igen sig.  Sorry Wilma, ska aldrig lämna dig till nåt sånt lortställe mer. Jag lovar!

kycklingmatteI morrn kväll ska vi lämna Wilma på pensionat för vi åker bort några dagar. En bussresa ska vi på, Gullegubben ska vara chaufför. Men hu vad jag ska sakna Wilma, önskar hon kunde följt med. Hundar borde få följa med alltid på allting!
Hon ska vara på ett nytt pensionat som vi inte använt oss av förut. Vi har varit där och tittat och det verkar bra men det känns ändå lite oroligt att lämna henne. Ja jag vet, jag är en kycklingmatte. Jag kommer att ringa dem där på pensionatet och höra hur det går.

Nu ska jag starta upp en ny strumpstickning så händerna har något att göra på bussen :)

kvällsfundering

Tänkte mig att titta på en film i kväll men som vanligt fanns bara våld och krim och spioner och maffia och ja du vet.. samma samma tjatfilmsutbud. Istället fick det bli ettan och ett reprisprogram av Sommarpratarna. Ett gäng mysiga kändismänniskor som sitter vid ett bord och pratar , till synes bekvämt, som de alltid känt varann. Intressant att höra vad de har att säga - och i kväll ser jag att det mest intressanta är INTE vad de säger - utan vad deras kroppar säger! Vi människor måste vara de enda som kan lura varandra med prat och leenden och finter fast kroppsspråket säger nåt helt annat!
Ett djur skulle man inte kunna lura. De ser igenom direkt- och alltid. Försök lura jycken genom att säga nåt med din röst samtidigt som din kropp visar nåt helt annat .. kommer inte att fungera.

Ja det var bara det jag skulle säga.. en kvällsfundering.


tass i handDet varnas för värsta ovädret just här prick över oss. Det regnar .. eller skvittrar mest just nu, undrar om det blir nåt oväder. Jag hoppas det skippar oss och drar vidare, speciellt som jag och Wilma är ensamma hemma. Gullegubben är i Luleå och seglar över helgen. Där regnar det visst också. Typiskt, skulle önskat de fick sol och fint där på sjön.
Tur jag har Pälsansiktet som sällskap här hemma, hon får hålla mig i handen när åskan går.

rosor och present till migDen här spegeln stod i fönstret i presentbutiken och i går kunde jag inte hålla mig längre. Nu har spegeln fått flytta hem till mig :)Jag provar olika färgkombinationer på strumporna som jag håller på med. Den ena galnare än den andra. Nästa par ska gå i nästan bara blått och nästa efter det ska bli orientmattefärgade.Mina rosor har inte blommat på hela sommaren. Flera fick knopparna uppätna och bladen uppätna och såg alldeles eländiga ut men de har tagit sig - alla! Helt otroligt, nu blommar hela gängetHöstanemonen brer ut sig. Det får den gärna göra. Hellre höstanemon än gräsmatta ;)För gräsmattan har jag inte klippt (i vanlig ordning) så det blir bara närbilder ;) Jag vill inte zooma ut och visa eländet.

Det var några av rosorna. Jag var så ordentlig förut och gjorde en karta över rosorna och skrev upp namnet på alla men kartan har försvunnit så nu vet jag inte längre vilka som är vilka. Men den röda på bilden är iaf Lavaglutten, Lavaglut heter den egentligen, Lavaglöd. Den blir bara liten men blommar massor och färgen är fantastisk.I går var jag och Wilma för första gången med på hundpromenaden som byns hunddagis ordnar varje torsdagkväll. Vi var ute och gick i en och en halv timme runt sjön. Hundarna badade och sprang och rullade sig i död skata och badade lite till och skällde och sprang ännu mer. Förutom Wilma var det två frallor, en mops, en flat, en riesen och en spaniel av nån sort. Jag lovar att Wilma somnade ovaggad när vi kom hem :)!

äntligen!Äntligen har vi köpt oss ett soffbord som passar! 90x90 och vitt, alldeles perfekt. Först hade vi ett alldeles för litet rumsbord med ful skiva och när vi inte stod ut med det längre lånade vi ett annat "så länge". Det var fint men avlångt och därför passade det inte riktigt in. Det stod på trekvart och såg malplacerat ut. Nu äntligen har vi fått tummen ur och skaffat ett eget och fint :) 
Gullegubben monterade och så hittade han på att det skulle vara hjul under. Fiffigt. Dels för att det är lätt att skjuta undan närhelst det behövs, som när man städar eller har tappat nåt under. Dels kom bordet upp en tre centimeter sådär så det är bekvämare att äta vid det och ha datorn på.  Bordet hittade vi på IKEA.Så här blev det och så här rörigt ser det alltid ut hos oss. Bordet fyllt med pryttlar och pinaler. Stickningar och dator och frukost och you name it. Jag har gett upp alla försök att vara organiserad och plocka undan efter mig, det går ändå bara ett tag och snart är det grejer överallt igen. Lika bra att ha ett bord där sakerna får plats. Nu håller jag på med strumpstickning, där på bordshörnet ligger de tre par jag stickat hittills och nu håller jag på med ett fjärde. Jag ska visa senare hur de blev.I åratal hängde en naken glödlampa där i taket men till slut klickade hem en taklampa från Ellos. Äntligen, till slut, finally!!
Jag beundrar människor som köper hus, renoverar och möblerar och vips på bara några veckor är allt klart. Vi får aldrig klart, vi har saker som vi inte gillar "så länge" vilket ofta drar ut på flera år. Dels en kostnadsfråga förstås att få saker gjort men för oss handlar det mycket om att vi polemasar, inte kan bestämma oss, skjuter upp ... jag kan bli vääääldigt TRÖTT. Skulle vara skönt om allt blev klart någon gång..
Fördelen är att man blir väldigt glad när något äntligen blir gjort ;)


moussaka med zucchini
Jag lagade en moussaka av grönsaksskörden. Supergott! men chilisarna som jag smakade av förut och som knappt hade något sting alls blev riktigt hotta när de lagats ett tag så jag fick ta bort en del av dem, ja då vet jag det nästa gång. En sådan chili-paprika räcker till en rätt, jag tog tre först och det var alldeles på tok för mycket.

Moussakan gjorde jag så här: en tomatsalsa med sojabönor (istället för köttfärs), vitlök, gul lök, paprika, chili, grönsaksbuljong (bongs på flaska, den är bäst ), tomatpure, salt o peppar, timjan och lite rosmarin och salvia, tomater förstås, basilika. Allt fick puttra ihopa med olivolja och en gnutta socker till tomaterna.
En bechamel, salt och peppar och med lite muskot i och när den var klar slängde jag i en näve riven pecorino.
Zucchinin stekte jag efter att jag panerat den i lite mjöl.
Till sist varvade jag zucchini, tomatsalsa och bechamel i en ugnsform. På toppen strödde jag nyriven pecorino och så gräddade jag hela alltet i ugn på 200 grader en 40 minuter sisådär. Blev som sagt supergott!

De gula tomaterna skar jag i centimetertjocka skivor, kryddade och panerade med vetemjöl och friterade i olivolja. Det kommer jag att göra fler gånger! Gott! Nästa gång ska jag prova med omogna gröna tomater. Tror det blir super! Det blir tomater på längden och tvären här ett tag allteftersom de mognar i växthuset, gör inte ett skvatt :)

dagens skördSkördat från växthus och lite från landet.
Nu är bara frågan ... vad ska det bli? Mynta i choklad och ingefärsvariant. Gula tomater som ramlade av innan de mognat. Röd basilika och vanlig basilika, salvia och körsbärstomater som verkligen smakar körsbär! Visste inte att det var därför de heter så utan trodde det bara var för att de är små. Rosmarin och citrontimjan och chili som inte är jättestark utan nästan som paprika, bara ett litet sting. Bifftomater och gul zucchini.
Grönsakslåda.. eller grönsakslasagne på nåt sätt.. stekta gula tomater.. tomatsalsa? Det blir nåt hittepå garanterat :)

garn och gurkaMer skörd från växthuset. Första gurkan är färdig att äta. Krokig och skrovlig, hihi inte EU standard direkt. Smakar gott gör den i alla fall. Tomaterna mognar en i taget. De har mycket mer smak än de man köper i affären.Hösttecken kanske.. jag har köpt hem mer garn, i alla tänkbara färger. Nu ska här stickas strumpor!Men först ska det göras nystan.

trånande Wilma, blommor och chokladkräm
Wilma löper än. Inte världens lyckligaste vovve just nu som du ser.. Ska bli skönt när eländet är över. Hon längtar efter att träffa andra hundar men det går ju inte nu.
Jag såg anslag om att hunddagiset i byn ordnar gemensamma hundpromenader en kväll i veckan där alla som vill kan vara med och det ska vi vara så fort Wilma är sig själv igen. Ska bli kul! Det är viktigt att hundar får umgås med sina likar och bara vara hund tror jag.
Vi har än att gå promenad tillsammans med Wilmas fiende, grand danoisen som hon gruffade med över staketet (det var då hon fastnade i staketet och gjorde sig illa)men det får också vänta tills hon slutat löpa och är sig själv igen. I går råkade vi gå promenad samtidigt som två andra grand danoiser så jag såg till att vi gick bakom dem jättelänge men Wilma reagerade inte alls på dem.. så det är inte rasen hon reagerar på bara den individen som var på andra sidan staketet. Kanske nåt territoriellt? Vet inte, hur som helst får det inte hända igen. Gruff är inte tillåtet.Mina pelargoner fick aldrig vila i vintras. Jag lät dem stå kvar i fönstren i rumsvärme och vattnade dem när det behövdes och gjorde inget speciellt mer än att plocka bort vissna blad. De blev jättefina iaf. Det verkar inte ha någon betydelse om pelargoner får vila eller inte. De ska inte få vila i vinter heller. Skönt att slippa bära runt dem så mycket, förr brukar jag ha dem i svalt rum och vattna sparsamt men nu struntar jag i det.Ute blommar en vit klematis som jag glömt namnet på.Och ett vitt Läkesilverax.Nära inpå ser den mjuk ut och dessutom doftar den och lyser upp fint i mörka hörnet i trädgården. Plantan blir hög, en meter ungefär är min nu. Det tog ganska många år innnan den blev så här fin men det var väl värt väntan!Vid dammen växer svart nysrot. Stora blad som sniglarna dessvärre gillar och svarta blommor som flugorna surrar kring. Vet inte om det är så fint... :/ men udda och bryter av mot allt det gröna. Dessutom är bladen jättemaffiga och fina (tidigt på vår och försommar innan sniglarna ätit sig mätta ;))Jag var ute så tidigt och fotade att inte ens näckrosorna hade vaknat :) Tänker att näckrosorna ska täcka hela ytan på den lilla dammen så att alla alger som bubblar upp inte syns, för alger blir det hur man än gör.Ricin sådde jag. Den blir så stor och läcker. Fin att samplantera med andra ettåringar. I år gjorde jag inte det men jag ska nog göra det nästa sommar. (jag borde skriva upp allt om hur jag tänker göra nästa år för jag lär glömma hälften!)Tomaterna i växthuset börjar rodna. Undrar om de blir goda?
Just det här är körsbärstomater "Romantica". Frön kommer från tomater jag köpt i affärn. De är först att börja mogna av de tomater jag sått.Det blir alltid en massa växter över. Jag sår alldeles för många.. för säkerhets skull.. och så gror hela gänget och så nämns jag inte kasta. Aldrig lär jag mig heller ;) I år satte jag ut en "butik" på gatan, ett bord med överblivna växter för en femma styck. Nu har jag stängt butiken för i år och räknat ihop. Trodde jag hade fått in ett par tre hundra sådär. Niohundratjugo kronor blev det! Trodde aldrig det skulle bli så mycket. Det är många växter det- för en femma styck. Bäst gick tomatplantorna, vet inte hur många jag sålt men det känns som jag försett hela byn med tomater :)
Den här blå.. någon som vet vad det är? Jag sådde en del frömixar och den här är från en av dem. Det är en ettåring och jättesöt! Men vad är det för en?Malört är bra att "måla med" i trädgården. Silver ihop med rosa eller blått är jättesnyggt. Malört sprider sig visserligen men den är lätt att dra upp där man inte vill ha den och ångrar man sig så är den lätt att ta bort helt och hållet.Apropå rosa. Det här är en engelsk pelargon som jag köpte som stickling på trädgårdsmässan i våras. I växthuset var det lätt att få den i blom. Riktigt söt med sina vitrosa kronblad.. synd bara att den skräpar så.Så här blev mina rosa cosmos/rosenskära. De var dubbla. Gulliga :)!Solrosor sådde jag. De har klarat torkan bra.Jag sådde kryddtagetes... trodde jag men det var fel sort i påsen. Så här blev det.Egensådd vallmo. Fröar de sig sedan eller? Det är första gången jag sår vallmo. Orientvallmo har jag också sått men de tror jag är fleråriga. Vita med svart botten, blir till att se nästa år om de tänker blomma, i år fick jag bara bladrosett på dem.De här väntar än på att få komma ner i jorden. Det är riddarsporrar i alla möjliga färger. Ett trettiotal plantor som jag gjort av frön jag köpte på Chelsea Flower Show. Jag har ingen plats för riddarsporrarna än men de behöver planteras så jag ska göra en tillfällig rabatt som de får bo i tills jag bestämt var de ska bo permanent. De som blir vita får bo på tomtens baksida där jag mest vill ha vitt, det är lite skuggigare där så vitt lyser upp.
Rätt praktiskt med en tillfällig rabatt för då kan jag se vilka färger de får innan jag placerar ut dem. De som blir blå kanske ska få bo tillsammans med silvriga malörten...
Till kvällen blir det grillning och som efterrätt ska jag servera pot du cremé au chocolat.. eller hur det heter. Recept från Leila bakar i Frankrike. Jag har varit sugen på att göra sådana sedan jag såg henne baka dem i teve. Chokladkrämen bakas i expressokoppar en och en halv timme i ugnen på låg värme och det fiffiga är att man kan göra dem i förväg. Till sist vispar man lite grädde och toppar med och kanske några bär.

RSS 2.0