Chelsea Flower Show

Nu åker vi :D
Hit bär det av. En nyladdad kamera ska följa med så jag kan dokumentera alla galna trädgårdsdesignideér som jag alldeles säkert kommer att få där på Chelsea Flower Show. Det ska bli sååå kul! Hjälp mig hålla tummarna för att det inte blir regn!

Så här ser det ut i min egen trädgård just nu. Mest hullerombuller men äppelträden är i blom :)broderad nalle

Nästa projekt, som får ligga på is ett tag för i dag ska jag packa och sedan bär det av till London!, ska bli en broderad nalle. Jag såg jättefina broderade nallar på trädgårdsmässan i våras och nyss såg jag såna på Ravelry. Nu kan jag inte hålla mig längre utan måste göra en jag också :)
Så här långt har jag kommit. Ögonen är bara knappnålar. Jag sätter knappnålar när jag håller på att tillverka nåt bara för att se hur ögon och nos och annat ska sitta. Men ögonen ska blunda, tror jag, på den färdiga nallen.


amigurumi Bernard humla

Får jag presentera Bernard humla.
Han äääälskar rosa. Och han äääälskar att flaxa omkring bland pelargonerna ( inte helt lätt att få med honom på bild ;))

Fuzzy girl

rosa fluff

Mitt japanska körsbär har börjat blomma för allra första gången :)
Jag planterade det i höstas och har väntat med spänning på rosa fluff. Trädet har hängande grenar och när det fått några år på nacken och växt till sig kommer det att bli alldeles fantastiskt!
fuzzy girl amigurumi

Fuzzy girl ska hon heta.
Ögon av pärlor som är platta på baksidan och nos är en stor svart pärla. Nu ska hon få öron och kropp och kanske rosetter... och kanske en handväska. Vet inte riktigt än. Figurerna brukar tala om för mig vad de vill ha :)


virkad sommarkofta

Första gången jag virkat ett klädesplagg. Koftan blev super!  Jag är jättenöjd. Det är lite Odd Molly känsla över koftan, fast den blev bra mycket billigare än äkta vara :). 600 gram bomull på härva köpte jag och så använde jag mig av virknål 3 istället för 4 som mönstret sa.
Ska bara fästa trådar och köpa två pärlemorknappar som fattas och sedan är den klar. Koftan ska definitivt få följa med till Chelsea Flower Show :)!

Nu ska jag rensa maskrosor och sedan ska jag virka en hårig amigurumi. Man har inte roligare än man gör sig ;)

Lite senare... nä inte kunde jag vänta tills jag fick tillfälle att köpa fler knappar så koftan fick två rosa istället. Det var inte så dumt faktiskt :)

 


stickat och virkat

Västen jag stickade är helt klar nu med knappar och allt. Men efter att jag la den under fuktig handduk för att sträcka ut den så har garnet fått en jättekonstig lukt! Luktar kemiskt och läskigt. Den är stickad i Baby Ull och blev mjuk och riktigt fin men ska den lukta så här då kan jag inte använda den :(((
Vad sjutton hände. Nu hänger den i uterummet på vädring men jag tror inte det går bort. Nästa steg är att tvätta den och se vad som händer. Skit! Köp inte Baby Ull!

uppdatering: Efter några dagars vädring och antagligen för att ullen torkat ordentligt så gick lukten bort! Himla tur. Men nog var det konstigt... vad är det för kemikalier de har i när de tillverkar garn kan man undra.. säkert inte nyttigt :/Mitt senaste projekt är en virkad kofta. Mönster också från Drops.
Den ska sys ihop nu och så ska jag virka framkanter och krage. Kanske blir den klar till Londonresan. Bara en vecka kvar och så bär det av till Flower Show :D!


trädgårdsdax

Inte kan jag sitta så länge vid datorn dagar som dessa. Tjugo grader, sol och ljuvligt! Och en massa trädgårdsjobb som ropar på mig.

Primulan blommar.Auriklar i nästan samma färg.
Knallgult vill jag inte ha i trädgården. Finns någon fulare färg! Knappt ens fint till påsk.
Varje morgon går jag en runda och gräver upp alla maskrosor som börjat blomma. Tänker att jag minskar antalet något. Utrota dem det har jag inte en tanke på för det går inte men jag slipper de gula blommorna iaf.
Jag fotar det mesta i närbild för titta hur gräsmattan där bakom skottkärran ser ut efter vintern och tikpinkandet! Vissen och trist :/
Men träden har små nya ljusgröna blad och det doftar jättegott av all ny grönska :)Den här däremot, den gillar jag. Men jag vet inte vad det är. Har sökt på nätet men inte lyckats hitta den. Någon som vet? Perenn med gräddvita blommor och en tjugo cm hög sisådär.Körsbärsträdet ´Kiku-shidare-zakura` har kommit så här långt. Jättespännande att få se hur hon ser ut!
Hon har rosa tulpaner vid fötterna. Det gillar hon :)Det är tulpantider. I höst ska de få gödsling för jag tycker de blommar lite sämre än tidigare år.

Fransiga som riven lakansväv.Och liljeblommande. Mina favoriter :)


fotbadsdags

Nu blir det fotbad. Svartare fötter har jag aldrig sett! Går inte att lägga sig i vita lakan med de fötterna.. nä ingen bra idé. Hubbabubbafoppatofflorna som jag använder som trädgårdsskor är bra men det alldeles för många hål i dem! All jord letar sig in.
Potatisen är satt. Potatis sätter man av någon anledning, inte planterar.. inte sår. Utan sätter. Så den är satt.
Kullerstensgången som går genom potatis- och kryddlandet är rensad - nästan. Bara resten kvar. Tänk vad det vill växa överallt. Fantastiskt egentligen. En minsta lilla öppen jordplätt och jajamensan nåt litet frö finns där för att slå rot. Och i kullerstensgången är det bara sand men växer gör det där också. Mossan lämnar jag för det gillar jag men gräs och maskrosor bye bye!Mina första och enda sommarblommor så långt är Spanska margueriter, eller Stjärnöga eller vad de nu kallas. Kärt barn har många namn. De är tacksamma så här tidigt. Klarar kalla nätter utan att förgås.
Förgätna är däremot flera av mina rosor. Speciellt klätterrosorna har haft det svårt i vinter och flera har jag fått klippa ner till "smitterins" för de förfrusit sig. Det är sorgligt, riktigt sorgligt. Till och med Flammentanz, zon 6! har jag satt sekatören i och klippt ner till marken för hon hade bara torra grenar, knappt nåt blev kvar. Sorgligt men föryngring kanske hon mår bra av. Om inte annat så har jag foton av henne i hennes glans dagar..
Således... inte så mycket rosor i år.... men å andra sidan... det finns folk som inte gör annat än tillverkar nya rosor.
Olivträdet hade det oxå tufft i vinter. Vilken vinter att lämna ett olivträd ute i trädgården... stackars den! För tufft var det. När jag avtäckte olivträdet så fanns det tecken på liv, ett par grenar längst ner var på G, men det tog sig aldrig. Stackars, stackars... men jag har inte riktig gett upp. För jag tror att det kan gå. Istället för att göra som jag gjorde, täckte bara med löv och det blev för blött så om man lägger lite granris runt och sedan löv. Då tror jag att det kan fungera. Kanske att jag måste prova en gång till till hösten :) ... det borde gå!Växthusgolvet är snart färdigt. Behövs bara mer sättsand så kan vi (läs Gullegubben) lägga resten av golvet. Det blir fint. Det blir jättefint. Väggen invändigt är rappad och utsidan ska rappas endera dan när tid finns. Det är just det... tid. Kan man få lite mer tid nu på vår.. sommar.. vår, vad är det egentligen, försommar kanske. .. mer tid behövs i vilket fall.
Jag vet inte hur mycket jag hinner plantera i växthuset i år.. för jag tänker mig att allt ska vara färdigbyggt innan jag sätter igång med sådderna ... och så ska det vara färdigmålat. Virket måste torka innan det målas. Vitt ska det bli, täckfärg.  Tryckimpregnerat trä som vi har i växthuset ska ner till 12 - 15 % fuktighet innan man kan måla sa experten på färgbutiken och sedan kan det målas med samma grund och färdigfärg som när man målar fönster. Så så får det bli.. när det nu blir. I värsta fall så blir det frösådder först nästa år. Den som väntar på nåt gott... får vänta alldeles för länge!

 


lika rik som Pippi

Det tog dryga två år men till slut blev flaskan fylld med guldpengar. Räknat och klart. En stor petflaska rymmer tiotusen kronor i tior :D! Pengar som det inte märkts att de stoppats undan, tänk så bra :)
Pengarna ska bli en matta. En röd och mjuk till under fötterna och till Wilma att busa på.

Nu måste jag börja fylla en ny Colaflaska.. för jag har glömt hur man gör när man betalar med guldpengar :)
vår i trädgården


Bloggandet blir väldigt sporadiskt nu. Har inte tid. Jag kan tänka mig att jag inte är den enda. Det är mycket nu..:)

Gullvivor och vitsippor och kirskål.
H-vetes kirskål. Jag har skottat bort en massa jord där kirskålen har spridit sig.. ända in bland mina rhododendron. Jag förespråkar live and let live.. men när det gäller kirskål är jag inte nådig. Den är för invasiv, tar över så inget annat får lov att växa och så vill jag inte ha det, så kirskålen åker på tippen!
Wilma äter gräs. Gräset har kommit upp jättefort när det väl satte fart. Snart börjar klippsäsongen. Det gillar jag inte. Helst vill jag inte ha gräsmatta alls eller i varje fall så lite som möjligt för hur trist är inte det att vandra hela sommaren fram och tillbaka med en bullrande, illaluktande gräsklippare. Nej tack!Stora rabatten börjar ta sig. Jag har rensat mellan perennerna och nu behöver de gödning så de orkar blomma i sommar.Och så har jag börjat klippa rosorna. De har tagit stryk i vinter. Flera tror jag inte alls kommer att repa sig men så är det. Mest ledsen är jag över att min Ghislane de Feligonde har frusit.. jag tror inte att hon alls överlevt.. stackars hon, den blygaste av rosor. Jag ska skaffa en ny om hon inte visar några livstecken. Och så ska jag handla en kraftigare knips till min Honungsros. Herregud vad den växer. Kraftiga stammar som inte min sekatör rår på och upp över taket är den på väg. Vilken galen ros!Körsbärsträdet som jag planterade i fjol är i knopp. Det är hur spännande som helst !
Den ska inte alls vara härdig i den zon jag bor men det har jag inte talat om för den ;)
Den ska bli rosa och dubbel och alldeles alldeles underbar. Jag återkommer med bilder när den börjar blomma.Narcisserna har börjat blomma. Till hösten ska jag sätta vita narcisser. Såg det på trädgårdsmässan, helvita. Jättesnyggt.


stickar och drömmer

Bloggstackarn har hamnat på undantag hela helgen. Jag kom på att man kan lyssna på böcker från biblioteket på laptopen och fastnade i det.  Ena hemska deckaren efter den andra har jag lyssnat på. Samtidigt som jag stickat. Inte bara undersängenmonster här hos mig ... nu har jag fått mardrömmar också ;)

Stickningen ska bli en väst. Mönster från Drops. Mönstret är superlätt att sticka och västen kommer att bli jättefin :) Jag använder inte garnet som mönstret sa utan jag stickar i mjukaste Baby Ull med två och en halvor. Det blir små fina maskor, ser nästan maskinstickat ut.


några till undersängenmonster

Som sagt de är flockdjur de där monstren... men nu ids jag inte virka fler. 
En av monstren ska flytta till Värmland och skrämmas! Han får åka ensam men jag är alldeles säker på att han hittar andra kompisar i sitt nya hem :)virkad kudde

Äntligen blev den klar. Jag sydde en innerkudde och stoppade den och så virkade jag ihop den blommiga kudden. Jag hade planer på en annan variant på baksidan med knappar men jag ändrade mig och gjorde enklast möjligt. Kudden får bo på gästsängen, där har den det bra bland allt annat blommigt.odla perenner

I växthuset ska jag mest odla perenner. För det är så dyrt att köpa färdigt. Häromdan köpte jag fyra lavendelplantor. 25 kr styck om man köpte fyra. Men det förslår ju inget.  Jag som vill ha hav av lavendel!  Så fort växthuset är klart ska här odlas. En påse lavendelfrö för en tjuga blir många härliga plantor!
Jag räknar med att hädanefter mest behöva köpa buskar och träd och kunna driva upp alla perennerna själv.

Och så ska jag ha några tomatplantor och chili och kanske kanske en vinranka i ett hörn som kan klättra upp under taket. Och så kanske några av innekrukväxterna ska få komma ut i växthuset på sommarferie och vila upp sig :) oops där blev det nog fullt i växthuset. Det är inte jättestort, en 15 kvadrat ungefär.

Tomater och chili blir nog nästa år för jag tror inte växthuset hinner bli klart i tid men perenner kan man så nästan när som helst så det blir det nog.

Men först ska allt vara klart, all målning och golv och puts. En gammal diskbänk har vi sparat som vi ska knöka in också. Diskbänken blir perfekt till när jag ska så och skola om och tvätta krukor och allt möjligt. Det finns en vattenslang alldeles bakom växthuset där det finns sommarvatten från ån. Det vattnet kan jag dra in i växthuset och vattna med och diska och allt som behövs.


snart odlingsdax

Idag har växthuset fått tak!


RSS 2.0