HF

Hundfritt idag!
Hundarna har åkt iväg med husse och blir borta en stor del av dagen.
Det är riktigt skönt att bara få rå sig själv ett tag. Jag ska passa på att städa.. slänga ut mattorna.
Men först en kopp kaffe.


nytt och gammalt

Broddar har jag köpt. Mysko gummigrejer med piggar under som ska träs över skorna. Nu är problemet bara hur man ska kunna ta dem på utan att sabba hallgolvet med piggarna. Blir till att stå på en matta eller nåt. Men nu går jag stadigt iaf i alla väglag. Jag kommer att stå som nitad i backen! Det blir perfekt till Söndagens hundkurs ... för nu är det isigt och snorhalt ute.

Vi köpte en ny kaffebryggare också när vi ändå var i shoppingmode för den gamla hade gett upp sin sista suck... puttrat och fräst för sista gången. Den lät väldigt konstigt sista tiden och en flisa hade gått i kannan så det kändes som det var dags. Helst hade jag velat ha en som är både för vanligt kaffe och espresso. Gillar espresso mer än kaffe. Men de var så hiskeligt dyra så det blev inget av med. Utan det blev en vanlig bryggare, men en mycket finare än den gamla. Alltid kul med nya saker!

En annan gammal sak vi - äntligen - ska göra oss av med är ett piano som står och tar plats. Den enda vi haft det till är att samla dammet på...ingen av oss spelar men Gullegubben har av nostalgiska skäl inte velat sälja det. Men nu...kors i taket! ...har han satt ut annons på det. Skänkes mot hämtning. Äntligen! Svart och stort.... alldeles för stort. Och fem personer har redan ringt så  .... bye bye pianot.
Tänk vad bra det kan bli :)

veckans ritat


flockledare

En flockledare har gott självförtroende... tålamod ... och är coooool.
Kolla bara !broddar

Idag har jag och valpen tränat "gå fint" och "komma fort när matte ropar". Det går framåt. Jag har henne i långlina för säkerhets skull så hon inte lär sig fel, men det är knappt det behövs.
Till helgen börjar fortsättningskursen som jag anmält mig till så idag ska jag köpa broddar till skorna! För det är isgata och jag vill inte stå på näsan på kursen :) . Det ska bli roligt att se om hon lärt sig något... om hon är duktigare nu på fortsättningskursen än hon var för två veckor sedan. Jag ska proppa fickorna fulla med köttbullar och leksaker :) ... alla medel är tillåtna !


Lappland och hundar

Några bilder från Lappland.

Pappas växthus. Det dröjer ett tag innan det är dags för odling.
Växtsäsongen är kort, men de långa sommardagarna gör att de snabbt kommer ikapp oss här söderöver.
Hundarna fick springa som de ville. Lillasysters storpudel var också med.Vackert ... å vad det är vackert. Frusen natur och en blek sol som nätt och jämt tittar fram över bergen.Mina älsklingar njöt av all snö. Diva valp har vuxit ikapp Wilma nu.
Hjälp vad hon växer fort!
Lilla Luleälv. Skoterspår och glada hundar. Mina vovvar långt ute på isen.
Fru Pudel vill inte ha snö i lockarna så hon håller sig i det fasta skoterspåret och ger sig inte ut i djup snö.Valpen pestar Wilma. Wilma är dålig på att säga ifrån.Men fru Pudel, 10 år gammal satte valpen på plats direkt. Hela helgen gick valpen som katten runt het gröt varje gång fru Pudel var i närheten.


tillbaks

Efter dryga 100 mil är vi tillbaka på hemmaplan. Tillbaka från en meter snö, smala höga granar ... anpassade för att klara snötyngden. Lilla Luleälv som ligger uppdämd, frusen och stilla. Byn med den vita kyrkan i mitten. Jakthundar som sitter uppbundna utanför stugorna och skäller. Istäckta vägar med bra sparkföre. Breda skoterspår som ringlar sig i skogen.

Pappa firades efter konstens alla regler.. firandet fortsätter visst än. Vi hade ordnat buffé och presenter. Åttio år ... knappt man förstår hur det har gått till. Lilla pappa. Han fick en fotogenlampa och en elektrisk motorsåg med tillbehör, en extra sladd, jordfelsbrytare och lite annat och en klyvyxa. Att man kan bli så glad över en Jonsered motorsåg... men det blev han :)


fest


Nu åker jag norröver.
Eller rättare sagt tidigt tidigt i morgon bitti.

 Vi ska och fira pappsen som fyller 80!

När jag åker förbi er som bor längs vägen,
 mellan Huvudstaden och Polcirkeln så lovar jag att vinka :)


veckans ritat


att vara fodervärd

Jag är anställd av Försvarsmakten nuförtiden. Jag får t o m lön. Hela 250 kr i månaden! Det ni!
Det är för tuggben och annat extra som hunden behöver.

Maten hämtar jag ut med ett kort så det kostar mig inget. Om hunden behöver veterinär så skickar veterinären faktura till Försvaret, jag behöver inte ens ligga ute med pengar. Man får reserersättnig med 18 kr milen för resor som måste tas med hunden, ex träffar med kullsyskon.

Till hunden medföljde koppel, halsband, matskål, kloklippare och pälskarda.

Under tiden hunden är hos mig ska hon tränas i vanligt hundvett... lära sig bli hanterad och socialtränas. Fast vi går kurs också ... bara för att jag tycker det är så kul! (den betalar jag själv)

När hunden är 15-18 månader gammal och röntgad så kommer hon att genomgå ett test för att se om hon är lämplig som tjänstehund. Om hon visar sig vara det så utbildas hon under ett år och får sedan jobb. Det kan vara som sökhund... minhund ... eller annat inom militären. Om hon inte passar till jobb så placeras hon i familj.

Jag hoppas verkligen att Diva får jobba!

Diva har fått låna Wilmas kamouflagehalsband. Passande för en militärtjej.
Ha ha det är svårt att få med öronen på bild. De är gigantiska.
Advance Puppy Maxi äter Diva nu. Tre mål om dagen.Divas älsklingssak: "Tussen", en bit av ett fårskinn fastsytt i ett snöre.
Den har jag alltid i fickan för att använda som extra belöning/avledning.
Bara till speciella tillfällen, inte för att leka med hela tiden.
Väldigt bra att plocka fram när störningarna är svåra... ex vi möter andra hundar.
Jag kan rekommendera alla hundägare att tillverka en sådan "tuss". Bra grej!


fruset i trädgården

Några minusgrader igen. Det känns långt till sommaren.

Soffan blev kvar ute.
Rhododendronen fäller ihop bladen och huttrarmest fryser de som hör hemma på varmare breddgrader.
En vitrandig bambu...  längtar hem.we

Det pratas om Obamas installationstal i Godmorgonprogrammet.
De vanligaste orden i talet var We och Us. Patriotiskt som det brukar vara. Enligt teves journalister lovade Obama mer eller mindre i sitt tal att Guantanamo ska stängas. Det vore fantastiskt!
Inte ett ord om nya valpen i Vita Huset. Tydligen har det varit betting om valpen skulle nämnas eller inte. Några har förlorat pengar.Obama pratar om valpen; 
 Den får inte vara allergiframkallande för min ena dotter är allergisk...
gärna en hund från ett shelter... en blandras som mig..


en kvar

Var är det för vits att det vräker ner en massa snö när det sedan blir varmt och slask av alltihop. Schlopp schlopp låter det om mina gröna gummistövlar när jag plöjer mig fram genom en vitbrun sörja den ena promenaden efter den andra. Nu har jag bara en promenad kvar med Wilma sedan får det räcka för idag. Jag får mycket frisk luft :) ... det lär vara nyttigt men jag vet inte jag...


inge bra

Det är för väl att jag skriver ner de dagar då valpen är duktig och kan uppföra sig. Så jag vet att hon kan och att det går framåt. För idag gick det inge bra alls. Ingen glädjedans i dag!

Vi var upp till centrum för socialträning och jag hade fullt sjå med att hålla henne lugn inför alla störningar med gubbar och gummor.. barnvagnar... folk som gick konstigt.. kundvagnar ... andra hundar... små barn.. cyklar ..
Helt klart är att vi måste träna mer i centrum, så nu blir det en sväng dit varje dag ett tag tills hon kan uppföra sig bättre. Men först en tur till skogen så hon får springa av sig den värsta energin.

Så där är det hela tiden med hundträning... två steg fram och ett steg bak... men till slut lönar det sig. Det får ta den tid det tar helt enkelt. Och så var det det där med tålamod.... tålamod.... aldrig ge sig hur jobbigt det än är och alltid behålla mitt lugn..
Det är säkert bra träning för mig med :)!


mys

Genom fönstret ser jag att snön vräker ner.
Jag har för första gången gått ner i källaren och hängt tvätt utan att behöva stänga in valpen i buren. Hon hade inte hittat på ett enda hyss när jag kom tillbaka! En seger vunnen :)
En bukett vita tulpaner står på matrumsbordets duk och lovar att våren är på väg.
Reprisen av Dog whisperer börjar precis.
Hundarna lekmorrar och skrattar i kampen om en gammal handduk de fått.

Man kan ha det sämre.


hurra!

Klockan hinner bli ett innan alla morgonpromenader/lek är över och jag får en stund för mig själv. Min lilla "vargunge" är mycket lugnare inne nu. Hon har lärt sig vad som är mattes saker och vad som hon och Wilma får leka med. När jag vilar så vilar faktiskt hon ofta också.

Det är stor - enorm- skillnad motför hur det var de första veckorna då valpen kom till oss. Då for hon omkring som en stolle och hittade på otyg.. och hon brydde sig inte ett dugg om när man sa att hon inte fick. Hon hade noll respekt för människor. Hon var bitig och bråkig och skitjobbig rent ut sagt. Faktiskt ångrade jag mig den första tiden och tänkte - vad har jag gett mig in på.
Men nu känns allt jättebra!

Idag i skogen var valpen helt underbar. Jag har aldrig varit med om maken med någon tidigare hund. Hon brukar alltid ha bra kontakt när hon går okopplad men idag var det exceptionellt. Hon gick snett bakom mig hela tiden och bara tittade beundrande på mig och var helt uppmärksam på vad jag skulle hitta på. Underbara hund!
Det är tack vare att jag varit stenkonsekvent, morrat så fort jag misstyckt med något och belönat bra beteende. Varje gång!
Valpen går bra i koppel nu också.. tidigare drog hon och var mer intresserad av omvärlden än av mig. Nu går hon med mig! :D

Jag är så glad så jag skulle kunna göra en glädjedans - fast då vill ju hundarna vara med- så jag tror jag avstår :)
Nu ska vi ha en lugn stund, inte dansa. Matte ska hänga tvätt och äta lunch och djuren ska vila sig.


hur ska det sluta

Jag umgås väldigt mycket med hund. Man vet aldrig hur det kommer att sluta!
Kanske blir det som för den här mannen som jag såg på teven igår.... fast det där med att äta rå lever...njastanna inne när matte går

Jag tränar hund.
Idag tränar vi att matte går ut genom ytterdörren och Diva-valp stannar kvar inne.
Inte alls populärt.
-Diva... Stanna, säger jag.
Som hjälp har jag satt ett kompostgaller en bit innanför ytterdörren som Diva får sitta bakom då jag går.
Det river hon så fort jag gått ut och rusar mot dörren..
Hon skriker efter mig och hoppar mot dörren. Då öppnar jag på glänt och grälar på henne.. morrar med min hesa röst.
- Vad gör du!
Jag stänger igen och hör hur hon hoppar mot dörren.
Då bankar jag på dörren från utsidan och morrar åt henne.
Då blir hon faktiskt tyst.
Då går jag in igen.
Jag går in som att ingenting speciellt har hänt. Struntar i hunden.  Som att det är den naturligaste sak i världen att matte kommer och går som hon vill.

Sedan repeterar vi. Korta stunder försvinner matte och världen går inte under.
Målet är att jag ska kunna gå ut med soporna eller till brevlådan utan att valpen blir orolig.
Och så småningom att vara borta längre och längre stunder.


champinjonsoppa


Än är det vinter och vad passar inte bättre än en värmande smakrik soppa!

Recept (eget):
Fräs en finhackad gul lök i olivolja i en kastrull, lägg i ett par pressade vitlöksklyftor och en hel drös med färska champinjoner och låt steka med en liten stund.
Häll i vatten och lägg i en buljongtärning. När buljongtärningen smält så mixa allt med stavmixer till en slät soppa, verkar den för tjock häll i mer vatten.
Krydda med salt och svartpeppar, viltkrydda (alternativt lite krossade enbär) och cayennepeppar.
Häll i lite soja (främst för att få snyggare färg så soppan inte ser ut som gyttja hihi).
Häll i lite vispgrädde eller creme fraiche på slutet av tillagningen, värm och smaka av. Strö klippt persilja över.
Ät med ett gott bröd.
kurs

Efter nästan fyra (4!) timmars kursande i skog och på fält är jag helt slut. Diva skulle kunnat fortsätta ett par timmar till tror jag. Hon ligger och tuggar på en bitpinne just nu... jag som hade hoppats att hon skulle slockna som ett ljus när vi väl kom hem i skymningen.. tji fick jag.

Hes är jag också efter allt mitt  "morrande". Kursen handlade mycket om att lära sig använda rösten, kunna få hunden att både låta bli sånt jag inte vill att den ska göra och att uppmuntra sånt jag vill att den ska göra bara med min röst. Inte det lättaste! Eller jo uppmuntra och berömma det är jag bra på... men att låta tillräckligt sträng - så sträng att hon struntar i andra frestelser och bara bryr sig om mig... det är nästintill omöjligt.
Det går men efter väldigt mycket gormande, därav hesheten... jag håller helt på att tappa rösten nu känner jag. Men vad gör man inte för att få ordning på hunden :) . Gud va duktig hon kommer att bli!

Flera av kursdeltagarna och kursledaren berömde mig och sa att Diva ser mycket trevligare och lugnare ut nu än vad hon någonsin gjorde vid tidigare kurstillfällen (med sin förra fodervärd). Det berömmet sög jag åt mig direkt!


Jag har anmält mig till fortsättningskursen som blir några helger i februari-mars om jag inte kommer ihåg fel. Vi kommer att vara samma gäng då.. några schäfrar, en chokladfärgad labbe, en jack russel och en tigrerad boxer. Alla unghundar. De flesta dessutom i värsta slyngelåldern.
Det är bra att gå kurs för att få stöd och råd och för att få möjlighet att träna saker som är svårt att få till på hemmaplan. Som t ex inkallning från lek med andra hundar.

Jag och Diva tränar "följ mig"Människorna  lyssnar och lär.


Mot slutet av tiden fick hundarna springa och leka. Diva längst till vänster på översta bilden.
Naturligtvis den snyggaste av dem alla!


Härligt att få springa omkring och bara vara hund!


kurs

Tio minus och sol och snart ska vi iväg på kurs jag och Diva.
Hennes förra fodervärd gick en grundkurs och det är en gång kvar på den så dit ska vi. Medtag godis, vatten, sittdyna, fika och leksak stod det på inbjudan... vi ska tydligen hålla till i skogen. Det är en blandad grupp, olika raser och åldrar, jag tror vi är en sju-åtta stycken ekipage.
Det blir säkert livat!
Valpen mådde lite tjockt här på morgonen och har inte velat äta och kräkts lite men det är säkert bara nåt olämpligt hon ätit. Valpar gör så hela tiden, stoppar i sig dumma saker.. fimpar, tuggummi...småsten... gammalt bröd och annat som folk slängt ut till fåglarna...jag skulle önska att det inte låg så mkt skräp överallt!

helt sjukt

Var det någon som såg Uppdrag granskning sist när det handlade om Julierescue, en organisation som säljer spanska "gatuhundar" till bl a Sverige ? Det ska, som jag förstår det bli en serie som granskar den typen av hjälporganisationer.

Jag tycker det är bra att det äntligen granskas kritiskt för i den "branschen" finns en hel del avarter. Programmet visade att djuren inte behandlades väl alls och att organisationen Julie rescue t o m tillät djuren att para sig och tillverka fler, ofta sjuka hundar... oseriösa veterinärer som såg genom fingrarna.. en massa elände.

Och det drabbar i slutänden de godhjärtade människor som adopterar hundarna och verkligen vill göra väl för djuren. Helt sjukt!

Om du missade programmet så finns det på nätet, adressen hittar du här.

skaffa en hund till

Det finns många aspekter med att ha flera hundar. Både för- och nackdelar.
De roar varandra.. kan leka tillsammans, använda sig av sitt hundspråk. De blir vana med att dela matte och husse utan avundsjuka. De kan springa i skogen tillsammans och leta bra pinnar, jaga ekorrar tillsammans... och annat skoj och som matte/husse lär man sig mycket om hund och det är alltid kul!
Och inte minst man får lära känna och leva med ännu en älskad varelse.

Det är förstås mycket som spelar in i hur lyckat det blir med en hund till. Hur gamla hundarna är/hur stor åldersskillnaden är ... vilken energinivå de har, som avgör hur bra de passar ihop,  hur man bor; kan man släppa ut dem lösa så de får springa och busa... eller måste de alltid vara kopplade. Hur lydiga de är..

Om man redan har en vuxen hund och skaffar en valp så kan jag tala om att:
Valpen kommer att ta mycket tid, den första hunden kommer inte att hinnas med som den är van. Den kan bli ledsen.. och tjock! Är den första hunden gammal.. kanske lite krasslig så orkar den inte med valpen och då måste man se till att den får lugn och ro ibland.

När man tillrättavisar valpen så är det viktigt att inte den första hunden tar åt sig och blir låg.

Har man hundar med väldigt olika energinivå och den ena inte kan freda sig så måste man blanda sig i så inte någon blir mobbad.
Man måste lära hundarna att vara lugna tillsammans ... att kunna bryta leken när matte/husse vill.

Man måste gå separata promenader och leka ute med hundarna en och en för att kunna träna valpen och bilda ett samarbete med den. Och den första hunden måste ha sin dagliga motion och lek.

I mitt fall så kan jag inte gå med båda hundarna alls för valpen hoppar och biter på Wilma hela tiden och de är båda stora så det blir alldeles för svårt att gå med båda (men vi jobbar på det).
Att gå separata promenader flera ggr om dagen tar tid - mycket tid! Men är bra för konditionen...(även om en valp inte ska gå så långa sträckor så tar det lång tid att gå med en valp.. de har så mycket fnatt i huvudet)

En valp kan inte lämnas hemma långa stunder... den måste ut ofta. Den kan inte lämnas fritt i huset då den kan skada sig.. äta olämpliga saker... förstöra saker. Så promenaderna med hund nr1 kan inte bli så långa som den är van och behöver.

Roliga aktiviteter som du gör inne med valpen (valpar måste sysselsättas för att inte hitta på hyss och lekas med så den lär sig inte bita i händer och uppföra sig hyfsat mot människa) kommer den första hunden också att vilja vara med på. Det blir kanske kiv om sakerna de ska leta.. istället för som du tänkte.. att det skulle bli en lugn aktivitet.

Det är svårare att få någon att passa två hundar när man reser bort och inte kan ta med dem .De måste kanske lämnas på pensionat då och det kostar . Även mat.. leksaker...veterinär ... försäkring... blir förstås dyrare. Kloklipp, pälsvård.. tar längre tid.

Jag försöker att ge Wilma så mycket tid jag bara hinner och egentid med bara mig.. göra roliga saker. Men jag hinner inte med henne riktigt som tidigare så hon är lite deppig... och har börjat lägga på sig väl mkt runt midjan. Så pass att vi har gått över till dietfoder till henne. Förhoppningsvis blir det mer och mer tid till Wilma ju äldre och mer sansad/lydigare valpen blir. Och den dag jag kan gå med båda samtidigt kommer allt att bli mkt smidigare.


Det är roligt med en kompis - ibland.
Wilma 4 år BC/golden och Diva 5 månader, schäfer.nallemönster

Jag fick ett mönster av min svärmor på en stickad nalle. Hon hade gjort den och den var verkligen jättesöt. När jag har tid ska jag försöka mig på att göra en jag också. Och så tänkte jag på dig Helena.. som sökte mönster förut.. därför lägger jag ut det. Varsågod till den som behöver ett nallemönster.egentid med matte

Det är viktigt att inte glömma bort "gammelvovven" helt. För det är  inte utan att hon kommer i skymundan nu i början när valpen tar mycket tid. Wilma får ha mysstund med mig sent på kvällen när valpen äntligen somnat. Då lägger matte ut rutiga filten i soffan och så får Wilma krypa upp och ligga skönt.. efter ett tag lägger hon huvudet i mitt knä och somnar tungt, alldeles utmattad av dagen med en jobbig unge.


vad ska vi göra nu?

Valpen tycker att det ska hända saker hela tiden. Det där med att vila och göra ingenting då och då förstår hon sig inte alls på. Men det är viktigt att hon lär sig att koppla av också. Speciellt om hon ska in i lumpen sedan. Hon kommer,  om hon duger till jobb, att få ett arbete som innebär långa stunder av väntan då det inte händer ett smack. 
Så vi tränar - göra ingenting- , ligga på golvet i lugn och ro... tugga på ett tuggben... klia sig bakom örat...


-sätt mig i jobb matte!


yes!

"Uppisoffanleken" är inte så rolig längre. Metoden fungerar!
Diva har knappt alls försökt sig på att hoppa upp i soffan idag.

vårkänslor

Ute singlar det ner stora snöflingor .

Vissa har väldigt bråttom att det ska bli vår.
Klätterhortensian vid ytterdörren har börjat spricka blad!


veckans ritat


ingen tv

Efter att ha gått kvällspromenaderna... först med Wilma och sedan en kortare runda med valpen så tänkte jag mig en lugn tevekväll. Tyckte jag förtjänade det efter dagens hundtränande. Vovvarna har snällt gått och lagt och friden råder - för en gångs skull.  Då får jag inte igång teven.. Du har ingen mottagning .. nånting står det på rutan som är alldeles svart och dyster.
Typiskt! jag som ville bli underhållen!

gå fint med matte

Diva drog som en galning vid promenaderna, speciellt på väg hem. Det var rent hopplöst att få kontakt med och lugna ner henne. Men nu har jag lyckats.
Så här gör jag:
Så fort kopplet sträcks ända ut stannar jag och står helt still tills hon tittar på mig. Då backar jag bakåt ett par steg samtidigt som jag vickar lite på överkroppen och ser lite lekfull ut. Då vänder hon och kommer mot mig, då berömmer jag - Bra! med glad röst. Då börjar vi gå igen och när hon då befinner sig någorlunda vid min sida klappar jag mig på höften (för att ge henne en visuell signal som jag kan använda mig av senare) och får hon ännu mer beröm och en gottebit. Sedan får hon gottebiten efter 3 steg vid min sida, 5 steg osv tills hon kan gå längre och längre tid vid min sida. Varje gång hon går längst ut och sträcker kopplet gör jag så. Och hon fattar faktiskt vad jag vill!
Hon har, så gott som, slutat dra i kopplet, himla skönt!

Man kan också belöna med leksak men än så länge fungerar det med gotta så det kör jag på, men om störningar i omgivningen är stora (ex mötande hund) då tar jag till rolig lek också om det behövs.

När hon kan det riktigt bra och kan gå långa sträckor vid min sida tänker jag lägga på ett ord, gå här eller gå fint samtidigt som jag klappar mig på höften och så småningom ska jag lägga på krav att gå vid min sida när jag sagt ordet. Dit är långt än, men vi är på god väg.

Skynda långsamt, tålamod .. tålamod är mitt mantra.

uppisoffanleken

Idag fick jag sovmorgon. Det hör till ovanligheterna så det kändes riktigt  lyxigt och behövligt.  Snart ska vi upp till närmsta skogsområde jag och valpen så hon får springa av sig det värsta buset. Har hon för mycket energi så hittar hon på, oj vad hon kan hitta på hyss!
Hennes senaste påhitt är att hoppa upp i soffan och där får inga hundar vara. (Fast om sanningen ska fram så får Wilma ligga i soffan med mig och mysa när valpen gått och lagt sig på kvällarna men aldrig så valpen ser).

Det här med att valpen vill upp i soffan håller på att bli en rolig lek (tycker valpen). Vad gör matte nu om jag gör så här verkar hon tänka. Blir hon arg nu tro? och om jag försöker vara bestämd och blir allvarlig på rösten så är det extra roligt, då försöker hon hoppa upp om och om igen... hon försöker verkligen få igång mig ... hämtar en sko från hallen och tar med den upp i soffan om hon måste för att få matte att resa sig upp och "leka roliga leken". Jag kan inte erbjuda annan lek som avledning för hon fattar sambandet... hoppar jag upp i soffan så börjar matte med annan lek tänker hon då och då slutar hon inte hoppa upp i soffan.

Så nu har jag hittat på en ny strategi. Att bestämt ta ner henne från soffan fungerar dåligt så nu har jag ändrat reglerna i "hoppauppisoffanleken". När hon hoppat upp så säger jag glatt - jaha du vill vara i buren, och så tar jag henne i halsbandet och så får hon vara instängd en minut - inte längre. Och gör hon om det händer samma sak. Det blir spännande att se hur länge hon tycker den nya lekvarianten är rolig.
Fungerar inte det så hittar jag på nåt annat.


uppfostran

Det blir mycket hundsnack här nuförtiden... bear with me.. det är övergående.

Jag har inte hunnit med så mycket mer än hund de senaste drygt tre veckorna sedan Diva kom, så det är inte konstigt att det är det som upptar mina tankar dessa dagar. Men det blir snart tid för annat för nu går det framåt med stormsteg!

Valpen har blivit jätteduktig de senaste dagarna. Jag har uppfostrat ett gäng hundar vid det här laget så jag kan ganska bra. Två egna, runt 13 jourhundar och den senaste som jag är fodervärd till är alltså Diva. Jag har lärt mig massor av alla dessa hundar. Jag kan tyda beteenden, förekomma, lära in, göra hundarna trygga och tillitsfulla.
Nu har jag dessutom sedan några dagar hjälp av Wilma med uppfostran. Guld!

Diva har nu lärt sig att visa respekt, hon lyssnar och lyder när jag förbjuder något (iaf en stund :)). Tidigare såg hon lika glad ut och fortsatte bara fast jag sa att hon inte fick och så blev hon lite arg och tyckte att jag var väldigt besvärlig!

Bitandet har minskat till nästan ingenting.. tidigare hoppade hon upp mot mig utomhus och bet i kläder och händer väldigt mycket.

Hon går bättre på promenaderna,  (nästa mål är att gå med båda hundarna, det har jag inte lyckats med än, det blir alldeles för rörigt - än). 

Diva har lärt sig att sitta i hallen när vi ska gå ut och vänta tills jag går före ut genom dörren, hon sitter och väntar på att jag ska ta av kopplet. Hon hoppar mindre mot folk när hon ska hälsa. Jag håller på att lära henne att sitta en bit in i rummet när det ringer på dörren.. och hon har snart fattat det.

Burpauserna är färre. Hon kan koppla av på ett helt annat sätt. Jag tror att när en hund börjar förstå regler och ramar och att den har någon annan som bestämmer då kan den koppla av och bli mer harmonisk.

Hon har lärt sig ligg, vänta (korta stunder än för hon är ju bara en valp). 
 Hon börjar kunna inkallningssignalen och sätter sig faktiskt när hon kommit fram till mig. Hon stjäl inte från bänken så ofta längre.. väljer oftare sina leksaker än mina skor och fjärrkontroller och sånt.

Med andra ord - jag är mer än nöjd. Vi älskar den lilla schäferplutten!

Vi gör förstås en massa roligt hundgöra också, letar saker, springer i skogen, går och nosar, letar pinnar och kottar och allt vad det nu är.. jagar löv som blåser omkring... äter kattskit (inte jag... men Diva)... letar godisar... kampar om en gammal kökshandduk... och en massa annat kul.

Valpen är svår att få skärpa på när hon är som vildast!


Wilma visar vapen och talar om att  - nu räcker det!


Valpen visar respekt


Så där håller det på. Wilma sover ovaggad på nätterna :)

inkallning

Här kommer ett tips till alla nyblivna valpägare och också till er som har en vuxen hund som inte vill komma när ni ropar på den.

Metoden lärde jag mig på ett seminarium med Kathy Sdao, en av Amerikas bästa djurtränare. Om du vill läsa ( detaljerat ) om hur hon förklarade så titta här. Den tjejen var på samma seminarium som jag och har beskrivit jättenoga.

I korthet så går inkallningen till så här:
Håll din hand som på första bilden, för ner handen och när hunden kommer och duttar på dina fingrar med nosen (bild 3) säger du glatt Bra! och ger en gobit.
Detta tränas inne först och sedan ute på korta avstånd för att så småningom tränas på längre avstånd och med allt svårare störningar i omgivningen. Så småningom håller man inne med belöningen tills hunden sätter sig ner när den kommer... sedan håller man inne belöningen tills hunden sitter ner och man har satt på koppel . Och voilá man har en inkallning som fungerar!
När hunden kan beteendet med 99% säkerhet, dvs kommer så gott som alltid när du gör handrörelsen då kan man lägga till ett ord; kom... hit... hundens namn...en vissling...  vad man vill.

Handrörelsen blir en signal som för hunden betyder att där finns en belöning att få när den kommer.

Det är mycket lättare för en hund att känna igen kroppsspråk än att förstå ord!
Obamas pet

Och vad blir det då för hund i Vita Huset nu när Obama tillträder...
valet står mellan Labradoodle och Portugisisk Vattenhund enligt Daily News.
Snart får vi veta... spänningen är olidlig.

Nästan lika spännande blir det att se hur Obama kommer att leda sitt land.
Jag önskar honom all lycka till!

vår bio

Jag bara måste visa våran bio. Fin va!

Bioduken är inte så där väldigt mycket större än en modern teve.. två rader med stoppade biostolar finns längst bak i lokalen och kommer man i tid (5 min innan filmen börjar) då hinner man få en av  dem.. annars är det bäst att ha med sig en kudde att sitta på mot träsmaken.

I kväll var det publikrekord. Vi var nitton pers som såg "Rallybrudar". Det var bland det sämsta jag sett men det var många som skrattade och tyckte den var kul... smaken är som...
Det värsta med filmen var att det var så uselt ljud, jag missade en stor del av dialogen för den dränktes i ett för högt bakgrundsljud. Men de medhavda popcornen var goda :) .rallybrudar

Till kvällen blir det bio. Vi ska gå och se "Rallybrudar", inte riktigt min typ av film... men den kanske är bra mitt i alltihop. Kul att göra något annat som omväxling iaf.

älskade Wilma!

Tack för hjälpen älskade vännen!

Wilma har - äntligen- börjat uppfostra valpen. Det har tagit ett par veckor.. först tror jag att Wilma inte vågade riktig (trodde att jag inte ville att hon skulle lägga sig i kanske....) utan lät mig göra allt grovjobbet själv.. hon bara gick undan, lät valpen sno tuggbenen och leksakerna och var mycket störd av att valpen tuggade på henne hela tiden - men hon sa inte ifrån utan bara tittade på mig och ville ha hjälp.

Jag har gjort allt jag kan för att uppmuntra Wilma att säga ifrån och idag - för första gången - så har hon tagit kommando och sagt till valpen på skarpen. Så nu är det mycket mer harmoni i hemmet.

Nu har vi teamwork i valpuppfostran, jag och Wilma, och det fungerar alldeles fantastiskt! Det är trots allt lättare för en hund att visa för en annan hund vilka gränserna är.


trött

Gårdagens pannacotta smakade förträffligt kan jag meddela! Det var lite läskigt att hälla det varmt i glas och så in i kylen.. jag trodde glasen skulle spricka, men det gjorde de inte som tur var. Jag satte en tesked i glaset när jag hällde i den varma gräddblandningen.
Maten blev bra också och alla blev mätta och belåtna. Klockan blev sen så idag är vi lite trötta... till och med valpen är lite trött och väldigt snäll idag , hurra!


middagsbjudning

Till kvällen ska vi bjuda på middag. Jag ska få vegetariska biffar och de andra ska få köttfärsbiffar och så blir det gott bröd och en matig sallad till det. Till efterrätt tänker jag göra pannacotta .  
Erica "miniLeila" som är en hejare på att baka och fixa tycker att jag ska prova det receptet på pannacotta så då gör jag väl det :) . Det verkar gott, ska vara med vit choklad i och så ska man gärna garnera med nåt. Jag har hjortron i frysen så det får det bli.

Valpen har testat mitt tålamod idag - till bristningsgränsen. I går var hon världens bästa men i dag har hon bara testat och testat. Tur att hon har bra dagar också, jag får försöka komma ihåg det bara när hon är som värst.

Wilma däremot är en riktig gullunge. Älskade Wilma. Hon är sååå duktig. Att gå med henne i koppel är som att vara ute och gå med en tuss bomull i andra änden av snöret, hon drar inget, går vid min sida hela tiden (med eller utan koppel) om jag säger att hon ska göra det. Hon har slutat göra utfall mot andra hundar och är heeelt underbar! Alla pengarna har trillat ner, hurra! Det visar att det går - för hon har haft sina jobbiga perioder hon med.

vårlukt

Fredag igen. Veckorna rusar iväg som ett expresståg. I skogen värmde solen. När jag blundade och vände ansiktet mot ljuset kändes det som vår och det luktade vår. Det är det bästa med att veckorna rusar iväg... att det snart börjar om med blåsippor och ljust gröna björkskott. Vilken ynnest att få bo i en värld av årstider!

Jag försökte vara mer "Cesarmässig" med valpen i skogen idag. Inte en massa prat .. bara energi och kroppsspråk och lugn och bestämd och det är fantastiskt vilket mycket bättre gensvar man får! Och när vi kom hem var valpen inte fnattig utan lugn och trött och gick och la sig raklång på golvet (hör till ovanligheterna!).

Nu ska jag ut med nästa vovve. Jag kan rekommendera att skaffa två hundar om man vill banta! Mina byxor har blivit större och skärpet längre bara på två veckor :)! Jag måste handla mig lite mat så jag inte försvinner :).. sushi vore gott.


dagens äventyr

Nu har vi varit till zooaffären och inhandlat: en stycket aktivitetsboll som man kan stoppa gotter i och så måste hunden köra runt den på golvet så gotterna trillar ut + en vanlig större boll som inte får plats i munnen på valpen + levergodisar + hårda kex (tar iaf ett par minuter att äta upp :)).

Idag har vi kallt och jätteruggigt så förstås klädde jag mig varmt.... big mistake - huge! efter halva vägen - till zooaffären- var jag alldeles svettig i min fleecetröja under vinterjackan.
Egentligen alldeles för långt att släpa med sig en stollig schäferplutt.. all mattes uppfinningsrikedom och lugn och bestämdhet krävs för att hon ska kunna gå hyfsat, pust!
Inne på affären är det ett konststycke att välja grejer, få upp plånboken för att betala... ta kassen... öppna dörren ... samtidigt som jag försöker lugna valpen,  - sitt! väääänta! - bra! NEJ! .. sitt! bra!... MY GOOOD! Hon är överallt - hela tiden.

Väl ute ur butiken kom en gammal tant , stapplig med rullator  .... -Oooo så söt! och Diva var inte den som var den utan ville gärna slänga sig över tanten. Men matte var bestämd - både mot valp och tant.

Tanten: - Jag kan väl få hälsa och skrattar och ler och uppmuntrar valpen ( som väger 20 kg, står på bakbenen och milt sagt är rätt svår att stoppa).
Matte: - Nej hon ska inte hälsa, hon bara hoppar på dig och det vill jag inte.
Tanten: - Men jag har haft uppfödning. Va söööt!
Matte:  säger inget mer, tar valpen åt sidan och säger titta! vad matte har och visar ostbit och så går vi åt andra hållet.

Stackars gamla tanten... men har hon haft uppfödning så borde hon veta bättre!

Nu ska jag ta en dusch!

hjärngympa

Det blir ingen skogstur idag. Det är så kallt och ruggigt .. solen har gått i moln. Brrr.
Jag och valpen tränar koppelpromenader istället. Korta promenader och många pauser. Mitt mål är att hon ska gå fint hela tiden... inte dra i kopplet och hålla kontakt med matte.

 Vi ska ta en sväng upp till centrum strax och besöka zooaffären. Vi behöver mer leksaker! Diva är väldigt klipsk och måste ha hjärngympa annars blir hon alldeles nipprig inne.

Vi gömmer godis, leker med tuggrep, gör lite övningar med sitt - stanna - kom och sånt. Vi gömmer saker, hon får hämta saker och lämna till mig.
Ibland får hon röja loss med en petflaska eller en pipgrej eller boll, men inte för mycket och länge för hon blir så uppjagad.

Någon som har fiffiga tips på fler lugna aktiviteter som man kan göra inne?värre än Emil

Så här ser det ut hos oss nuförtiden.
De äkta mattorna är utbytta mot gnagvänliga trasmattor och soffan är täckt med lakan som skydd mot skitiga hundtassar som mitt i allt hamnar där.
Arresten syns till höger. Det är en transportbur som Diva får ligga i när vi behöver en paus. Inte som ett straff, fast jag kallar den "arresten" men som ett nödvändigt hjälpmedel... när matte behöver hänga tvätt eller duscha eller gå ut med Wilma eller så.
Man kan inte lämna henne ensam för då äter hon upp hemmet och hittar på tusen och en hyss. Hon är värre än Emil!

Valpen får också vara i buren när hon behöver "stängas av". Hon blir ..som alla ungar... helt övertrött ibland och totalt stollig, biter i Wilma som blir alldeles förtvivlad, river och sliter i allt och är helt omöjlig att få kontakt med och då får hon ett ben att tugga på i arresten och somnar oftast direkt. Det händer t o m att hon går och lägger sig där självmant.
I sovrummet har vi en större bur för natten men den gillar hon inte lika mycket, det ska gärna vara lite lagom trångt... men som hon växer så är transportburen snart för liten. Fast då har hon - förhoppningsvis- blivit lite lugnare och klokare och behöver ingen bur alls. 

Wilma och Diva bredvid varann med varsitt tuggben.
Diva är nästan lika stor som Wilma, bara aningen lägre.
Och myyyycket barnsligare :)


dagens skogstur

Nu har jag börjat skriva upp Divas framsteg och saker som blir knas i ett skrivblock. Det är för att jag inte ska tappa modet och faktiskt se att vi gör framsteg.  Jag skriver också vad jag måste ändra och tänka på för att det ska bli så bra som möjligt.
I dag gick det superbra. Det skrev jag upp direkt :D. Bra både på promenad till och från skogen. Med hjälp av små ostbitar och mycket beröm när hon gjorde rätt och lite allvarligare röst från matte om hon inte lyssnade, fast det gjorde hon nästan hela tiden. En bra dag!

I skogen var hon också toppen. Hon fick leta sin ulltuss, en fårskinnsbit med snöre fastsytt i. Den äääääälskar hon. Det är kul att iaktta henne och se hur hon bär sig åt när hon letar. Hon går i cirklar från mig. Fast är ulltussen för långt bort då hittar hon den inte. Hon har en radie på ca 5 meter från mig, längre vågar hon inte gå. Jag får gömma nära tills hon har blivit modigare.
Ett problem är att få in henne till mig med leksaken, hon stannar gärna en halv meter ifrån.. vill inte att leken ska ta slut. Vi tränar mycket på det .. att hon ska komma in ända till mig och få godis och kel och få behålla sin leksak eller att jag tar den och ger tillbaka direkt så att hon kan börja lita på att jag inte bara knycker den.

En annan hund kom gående i skogen och hon struntade totalt i den. Så skönt! skönt så länge det varar, men hon är snart tonåring och då kommer det att bli annat som blir intressantare än matte. Genom att jag vet att det bara är några veckor kvar till dess det börjar... från ca 6 månader (hon fyllde 5 mån igår) så vill jag träna kontakt och leka mycket med henne så hon fattar att jag är bra att ha :)

Nu börjar jag fatta vad det innebär med brukshund. Schäfer är ju en sådan. De är framavlade för att samarbeta och ha kontakt med sin förare och vilja jobba. Det märks! Lyckas jag bara med tajming och orkar ha tålamod så är hon jättelätt!
Att lyckas med tajmingen är dock inte alltid det lättaste, hon är så snabb i sina reaktioner... och det där med tålamod. Tååålamod ... tålamod...
veckans ritat


gullig

Vad säger du matte?
Schäferplutten är gullig när hon försöker förstå, hon lägger huvudet på sned och spetsar jätteöronen.
Undrar om man kan få in Canal +  sa Gullegubben när han såg öronen.renovering

Så här ser vårat badrum ut just nu.

Vi har två badrum för huset har varit två lägenheter en gång i tiden och nu har Gullegubben startat renoveringen av det övre badrummet. Vilket jobb! Bara att riva har tagit ett par dagar.
Ev ska det bli badkar där uppe när det är klart. Ett gulligt med tassar, typ sittbadkar för det är ett rätt litet utrymme. Det vore mysigt att kunna ta ett bubbelbad när man är trött och frusen.
I början när vi flyttade in så renoverade vi hela tiden, men nu har vi kommit av oss sedan ett tag så det känns skönt att det är på gång igen. Vi har köpt en ny pelletspanna också som ska installeras. Huset är från 40-talet så det är en hel del som behöver göras.det går framåt

De flesta spåren i skogen är mina och hundarnas. Ett väldans spring omkring blir det. 
Det har varit många fina dagar på rad nu... ett pärlband av frost och pastellfärgad himmel.

Valpen har fått svampinfektion i öronen så nu får hon droppar i fjorton dagar. Det är tydligen vanligt att valpar får öroninfektioner. Öronen har irriterat henne och vi tror att hon har varit extra jobbig och bitig av den anledningen. Måste göra ont, stackars hon.

För fy vad jobbig hon är ibland, hoppar och biter i kläder och händer och koppel, drar när hon går i koppel, speciellt när vi är på väg hemåt - och hon är stark! fast är hon lös så går hon jättefint! Vi har lite att jobba med innan hon blir "trevlig". Det kommer hon att bli ... fast det är inte gjort över en natt. Tålamod....tålamod...

Man får koncentrera sig på att tänka på allt som faktiskt blivit bättre.
Inne biter hon inte i händer längre, hon vet nu att nej betyder att hon inte får ta filten/fjärrkontrollen/mackan/skorna/kuddarna/blommorna....och allt annat, klart hon glömmer av sig ibland, hon är ju valp så det är ok men nu har jag iaf fått henne att lyssna :) och hon lämnar saker hon snott när jag säger tack. Så det går framåt - så sakteliga. Och så kan hon slappna av och sova på golvet fast vi lämnar rummet, det kunde hon inte först. Och hon har lärt sig att Bryt betyder att hon och Wilma ska avsluta leken. Och så har hon lärt sig att leta saker i skogen och börjar bli riktigt duktig :)

Hon har faktiskt lärt sig massor!
Och så är hon väldigt söt :)nyårslöftet

Mitt nyårslöfte har jag snott av Bodil Malmsten... som har snott det av någon annan.

"My New Year´s resolution is to
inspire, be fierce and never be ugly."

ljusare tider

En blekgul sol letar sig in genom fönstret... frönyheterna har kommit på mejlen. Kan man kalla det för vårtecken... med lite fantasi ... Vi går iaf mot ljusare tider.
Wilma ligger kvar i sängen med Gullegubben och har sovmorgon, hon måste få ha valpfritt emellanåt så hon orkar med(Gullegubben också :) ) .tålamod!

Tålamod... tålamod, det är mitt nya mantra. Valpen är rent omöjlig emellanåt.

Man får inte många lugna stunder. Hon stjäl saker, hoppar upp på köksbänken... just nu kommer hon in med klosaxen som hon hämtat från bänken. -Tack Diva... det är mattes! Nu  börjar hon dra ner en pläd som ligger över en fåtölj... jag låtsas som jag inget ser, då slutar hon för då var det inget kul. Nu lägger hon sig och tuggar på trasmattan... hon får inte igång matte på det heller så nu hämtar hon ett tuggben - Braaa! säger jag nöjt. Nu fäller hon ner öronen och ser lite nöjd ut hon också ...i 3 sek... och så börjar hon leka med en pappersbit som hon har på golvet (rester efter ett skrivblock som hon har stulit och tuggat i strimlor).
Nu har hon riktigt tråkigt... nu går hon ut i hallen och börjar slita i nästa matta (vi har bytt ut alla mattor vi är rädda om :))... matte sitter kvar vid datorn... nu går Diva och väcker Wilma, som äntligen hade somnat på sin soffa och tog igen sig en stund. Wilma var inget kul heller så nu hämtar hon en kudde från soffan...den tar jag. Nu hör jag henne i köket... oj oj vad har hon nu hittat på! Bäst jag kollar... och ger henne nåt vettigt att göra, leta nåt kanske...någon luuuugn aktivitet :)

reafynd

Sitter och bekantar mig med vår nya lap top köpt på mellandagsrean. Det är vingligt och ovant att sitta med datorn i knän och svårt att hitta knapparna och jag saknar den lilla råttan, för det har vi ingen.  Men jag vänjer mig väl om jag får hållas.
Det är i alla fall rätt mysigt att kunna sitta och knattra i vardagsrummet i värmen tillsammans med jyckarna och med idolmaraton skrålande i bakgrunden. Tidigare satt jag i vår kalla källare där "kontoret" är.

Fast inte får man sitta i lugn och ro någon längre stund.. nu gnisslar det om valpen, bäst vi går ut så jag slipper skura!


grillpremiär!

I går var vi på nyårsfest hos Svåger Sjöman och hans flickvän och andra vänner.
Glada trevliga människor.
Stämningsfullt och god mat :)Bor man i ett villaområde så måste man ju grilla och i år var vi garanterat först!
Tjugo i tolv tändes grillen...På tolvslaget låg köttet på. Det syns dåligt på bilden men det skjuts raketer i bakgrunden.


Festen avslutades med dans inpå småtimmarna. Alla fick vara med!


RSS 2.0