i stickartagen (what else is new)
Förut var Wilma hopplös på att polemasa och nosa och låtsas som hon var döv när jag försökte ropa in henne när hon var ute på tomten. Jag har provat allt möjligt, belöna med godis och lek och ja som man brukar, det har funkat lite men det som fungerat allra bäst är att jag har börjat ropa koooom med världens snällaste och gladaste röst när hon är på väg mot mig. Så har jag tränat ett tag och nu kan jag ropa Kom! när hon står och nosar och hon kommer, och då ropar matte kooooom! och jippie vad kul allt blir tycker Wilmis.Min lilla jycke är inte alls bortskämd ;)
Klart hon ska ha en egen fåtölj!Jag kämpar med att sticka upp garnet som jag köpte billigt för ett tag sedan. Det var en hel del garn i rosa och gult och blått som får bli till baby. Det här blev en kofta. Jag har gjort en överenskommelse med mig själv att sticka upp det mesta av garnet innan jag köper mer.Sedan var det en del garn i bomull/ull bland de garner jag köpte billigt. Det har blivit till mössor med flätor på som jag glömde fota innan jag tog med dem till butiken. Det sista av det garnet blir babykoftor det också. Fattas lite att göra på den ena koftan - hoppas färgen räcker, och så ska det sys på knappar.  Det senaste jag hittat på är stickade fodral till mobilen. Det här är första testet. Jag provar den på en miniräknare för jag har ingen iphone att prova på. Hoppas jag får till storleken rätt. Planen är att sticka en hel hoper i olika färger och sälja i butiken. Kanske är det något som folk behöver. Det ska kanske bli foder i och så ska de få knapp att stänga med. Mobilfodralen stickar jag i tvåtrådigt ylle.

she always knew she could make a dreamcatcherKorsstygn på baksidan av ett tyg och en fin ram. Voilá en tavla.Så här ser tyget ut som jag sydde på. Ett gardintyg ursprungligen.  Jag tänkte att grängen skulle vara perfekt till korsstygn men det var den inte, det var alldeles för småttigt och svårt att se så stygnen blev lika stora. Fick kämpa för att få till det och det tog därför alldeles för lång tid att brodera på. Jag måste leta reda på ett lika fint tyg med bättre gräng att sy på och göra fler tavlor för jag gillar korsstygnsord.

När jag var ute och bloggvandrade hittade jag ett underbart ord hos Vida. Ska jag spara tills det behövs. Omhändertänksamhet.Ser sjuttiotalsaktigt ut.. nästan som makrame, fast det är det inte. 
I går tog jag in en hasselkvist som jag böjde till och så virkade jag en liten rund duk i spetsgarn, skirt ville jag ha det. Sist virkade jag fast duken på kvisten. Nu håller jag på att fundera över hur den ska dekoreras. Det ska bli en drömfångare. Fjädrar ska det vara till. Fjädern på bilden har jag klippt ut av en mjuk vaxduk... kanske ska det bli såna ... eller så köper jag riktiga fjädrar.. brunvita eller vita. Vet inte än. Glittret är nåt slags juldekoration som jag hittat i mina gömmor, ett blänk ska jag ta från den och sy fast på drömfångaren för att lura in drömmarna. Till sist kanske jag ska hitta på nåt hänge med några pärlor på...typ ett litet smycke.. kanske.

Drömfångaren ligger för tillfället under en tung bok för jag vet inte vad som händer när hasselkvisten torkar, vill inte att den torkar krokigt. Gu vad jag håller på ;)

vantmönster och filurer
Det andra vantparet blev i vitt och vinröd/lila färg.
Idén med blommönstret kommer från ett gammalt vantmönster som jag modifierat. 
Själva vantmönstret är helt mitt eget hittepå.Så här är vantarna gjorda:

Strumpstickor 2.5
tvåtrådigt yllegarn, 2 färger
Stickad med räta maskor

Vante: Lägg upp 60 m med vinrött. Sticka 5 cm.
Nästa varv: *omtag, ta ihop 2*
Nästa varv: byt till vitt, sticka några varv vitt och därefter en mönsterrapport som går över 30 maskor. Upprepa mönsterrapporten på bägge sidor.
Sticka till 10-10.5 cm.

Nästa varv: sticka de 12 första maskorna med avvikande färg (för tummen), plocka tillbaka maskorna till vänster sticka och fortsätt med mönsterstickning tills vanten är lagom lång.
Avmaska varje varv i vantens sidor ( avmaska i början av sticka 1, i slutet av sticka 2, början av sticka 3 och slutet av sticka 4. Avmaska tills 16 maskor återstår. Ta ihop dessa maskor två och två. Klipp av tråden och dra den genom resterande 8 maskor.

Sticka tumme: Ta upp 24 maskor (12 nere och 12 uppe) och dra ur tumtråden. Ta upp ett par extra maskor i kanterna så det inte blir glipa, minska sedan dessa extra maskor till dess det är 6 maskor på varje sticka. Sticka tills tummen är tillräckligt lång. Minska i sidan av tummen tills 4 maskor återstår på varje sticka, ta ihop två och två. Klipp av tråden och dra den igenom de sista 8 maskorna.

Fäst trådar, sy in inviket.
Ett par amigurumisar har fötts. De heter Filurer.

arbetsfördelningSå här är arbetsfördelningen hemma hos oss. Wilma myser i soffan.
Myser och hårar ner. Nu är det på sluttampen på senaste hårfällningsperioden - hoppas jag! Det blev dessvärre ingen skillnad med fällningen när vi bytte till färskfoder. Hon fäller lika mycket som tidigare. Jag dammsuger och fem minuter senare är det halt av hår på golvet igen. Usch inte kul alls.  Egentligen borde hon inte få ligga i soffan tills hårandet är över... men jag har inte hjärta att köra ner lillskruttan.Min händige Gullegubbe fixar med nåt i huset. I går började han lägga golv i källaren. Hurra va bra :)
När jag inte dammsuger stickar jag allt jag hinner. De här gjorde jag igår. Idag blir det ett till par likadana men i annan färg.

fredagsbakningFörsta gången jag bakat petit chouxer. De blev lätta och fluffiga men jag har ingen aning om hur de smakar, de doftar iaf gott så hoppas på det bästa. I kväll blir det petit chouxer med grädde och färska bär till dessert. Varmrätt blir rostbiff med rödvinssås till Gullegubben och nåt slags potatis, pressad kanske och till mig som inte äter kött blir det ugnsstekt röding. Can´t wait :)
Vad firas... fredagen den trettonde.. nä inte det och inget annat speciellt egentligen. Det är bara ett försök att sätta guldkant på tillvaron.

recept på petit choux från Kajsas kokbok:
 (min pappa kallar mig Kajsa btw)

koka upp 2 dl vatten, 100 gram smör och en knivsudd socker.
Lyft av kastrullen, vispa ner 2 dl mjöl, koka och rör om tills massan släpper kanten. Blanda i tre ägg, ett i taget.
Klicka upp lagom stora kluttar på smord plåt, grädde 35-40 minuter i 175 grader. Låt svalna, fyll med nåt gott. Mumsa.

fullt upp

hua, fredag den trettonde idag mina vänner. Men det ska säkert gå bra ;)
Är du skrockfull? Det är jag... litegrandDet har inte blivit mycket tid till bloggande. Jag handarbetar för fullt, måste för att kunna hålla mina hyllor i butiken välfyllda. Nu kommer en lugn period i butiken, inte alls lika mycket folk som innnan jul men mina torgvantar går som smör i solsken. Det är jätteroligt :)! Verkligen jätteroligt fast jag är lite stressad av att försöka hinna med att tillverka.
Nästa par jag stickar ska jag skriva ner mönstret och dela med mig av det. Har bara en del annat att färdigställa först. Mönstervantar säljer också bra så det ska det också bli, vantar i grått och rött. Och några små amigurumisar ligger på bordet och väntar på att få sina öron virkade.Tack söta Nitida!

Awarden skickar jag vidare till alla mina bloggläsare. Varsågod att klicka ner hjärterutan!Trettonde januari. Mitt i vintern. Nordanvindar. Men att våren är på väg, att ljuset kommer det vet växterna. Fikonträdet som tappar alla sina blad under vintern har det spruckit ut nya på. Potatisen i skafferiet groddar och likaså löken i kylskåpet. De vet!Citrusen har blommat sedan före jul. Den har Italientider ;)
Vilken doft det är på kvällen när blommorna precis slår ut. Doftar makalöst gott.I växthuset är det kallt... men snart så börjas det. Mars-April kan man tjuvstarta med sådder inne, såna som tar tid på sig och när värmen kommer är det bara att sätta igång och fylla växthuset. Det är inte utan att  växtlängtan börjar komma krypande.Och så måste jag visa resultatet av ananasplanteringen som jag gjorde i somras. Det fungerade!!! Yippie!

möt Agnes

Ping var ju ett jättebra namn... dessvärre för sent. Moa och Martin fick de heta i all hast pingvinerna för de skulle flytta hemifrån och jag var tvungen att namnge dem innan. Men Ping... Ping och Pong ska nästa par pingviner heta om det blir fler.Nä fy, sa Gullegubben när han såg min senaste skapelse ;)
Nåja .. alla kan inte tycka lika, jag tycker att hon är bedårande. Agnes heter hon.Hon fick ett hjärta att hålla i som sista finish. I morrn åker hon upp på butikshyllan.

vantar med spets och frusna pingviner
I helgerna har jag stickat halvvantar med spets. Det är Downtown Abbey varning på dem ;) Jag har ett par till vantar att färdigställa, det tog tid att virka spetsen och sy på. De bruna vantarna längst till höger har spets virkad av knyppelgarn (som är lin), det var väldigt bra att virka av, stadigt liksom. Enda nackdelen är att spetsen inte blev lika mjuk som den i bomull men jag har för mig att lin blir mjukare med tiden.

Etiketter ska alla få. Etiketter gör jag genom att limma ihop två rektanglar utklippt ur papperstapeter, göra hål med hålslaget, klistra på en blomma klippt ur en servett och klippa runt med zickzacksax. Ett snöre igenom för att kunna fästa etiketten på vantarna. Tar en stund att göra men jag tycker det är värt det för sakerna ser mycket finare ut och så kan man skriva på etiketten vad det är och tvättråd och sånt. Vantarna ska till butiken i morrn tror jag, ska försöka hinna göra de sista paren klara idag.Jag hade  en idé om att göra pingviner. Så här blev de. När man freestylar i virkandet blir det lätt lite olika. En stor och en liten blev det. Den högra gillar jag, den blev gullig men den vänstra ...nja blev lite väl tjockskallig. Han får hänga med ändå. De är killar det vet jag men har inga namn än ... förslag någon? 

Så här gjorde jag när jag virkade dem:Material: tvåtrådigt ylle och virknål nr 2
3 lm, ta ihop till en ring. Virka runt och öka vartefter så det blir en huvudform.När huvudet är tillräckligt stort, börja med ryggen. Virka fram och tillbaka och lämna öppet där magen ska vara.Virka tills pingvinen är lagom hög. Så här ungefär.Börja virka i "magöppningen". Nu med vitt garn.Virka fram och tillbaka och öka vartefter.Öka till dess att magen är lika bred som ryggen, virka rakt sista biten. Sluta på samma höjd som ryggbiten.Sy ihop magen mot ryggbiten.Så här ser det ut då.. som en sockeplast ;)Virka en rundel. Börja med att ta ihop 3 lm till en ring. Öka ofta så rundeln blir platt. När rundeln är lika stor som öppningen i "sockeplasten" är den färdig. Sy fast den, men lämna öppning för att kunna stoppa pingvinen.Stoppa med ludd. Sy ihop det sista.Virka vingar (grått garn): börja med lagom många maskor, ta ihop till en ring, minska vartefter tills vingen är tillräckligt lång och fått den form man vill ha, ta ihop de sista maskorna två och två.
Virka näbb (beigt garn): gör som med vingarna fast en näbbform.
Virka fötter (beigt garn):  Gör en lagom stor rektangel, vik och sy ihop, fyll med lite ludd i " tån".Fötter i närbildSy på alla delar. Släng in pingvinen i tvättmaskinen och kör den på 60 graders programmet så den luddar ihop sig. Låt stå och torka.Mina pingviner var frussna efter badet i tvättmaskinen så de fick varsin mössa och halsduk.
Nu ska de också få etiketter med blommor på :)

RSS 2.0