mattig hund och en massa växterHos veterinären sa de att det räcker om jag tvättar såret med kranvatten.. men det känns inte riktigt rätt så jag var till Apoteket och köpte upp mig på grejer att tvätta ordentligt med. Wilma är så duktig, sitter helt still så jag får tvätta och sköta om såret i lugn och ro. Jag känner mig ärad av förtroendet. Hon litar verkligen på mig.
Sedan olyckshändelsen har hon varit extra "mattig", det är som om hon behöver känna att jag finns i närheten. Jag är bara ute korta stunder i växthuset och annars är jag mest inne med henne så hon kan vara lugn och trygg, lillskruttan. Hon kan få lite extra trygghet nu tills stygnen tas, tror hon behöver det.Min ädelsyren blommar. Den fick jag gratis från handelsträdgården där jag jobbade förut för den var "död" men jag har lyckats sparka igång den :) Jag älskar den djupt lila färgen.Perukbusken har också en härlig färg. Fotot är inte så bra så man ser inte men den är riktigt mörk mörk lysande röd, vet inte hur jag ska beskriva. Pampig färg.Den här är det mest synd om i år. Mitt älskade körsbärsträd har bara de här blommorna, det är allt. En del grenar ser ut som de inte lever alls. Vintern gick hårt åt den tydligen. Många hade det tufft den här vintern som var. Jag hoppas körsbärsträdet repar sig.Tulpanbuske ;) Hade du inte sett förr va? Ser rätt kul ut... tulpanerna har hamnat mitt i en av mina bollklippta liguster.... samtidigt i växthuset.
I den här lådan växer längst bak körvel och i framkant är det anis. Körveln ska ner i trädgården snarast. Det är den danska varianten så den är bara ettårig men troligen fröar den av sig. Jag älskar sånt som doftar.. både körveln och anisen doftar lakritsgott.Här är mer godoft. Thaibasilika, röd basilika och den vanliga basilikan. Första gången jag provar att odla basilika och det var plättlätt.Det blir för mycket av allt förstås. Här är överblivna rödbetor som inte får plats i landet så dem äter jag upp. Har läst att man kan äta bladen som sallad, måste testa.Olika sorters paprika, tomat och chili växer i lådorna. Säkert har jag planterat alldeles för tätt... men som sagt, jag har väldigt svårt att kasta fina plantor. Blir det toktätt när de växt på sig får jag väl gallra.Squashen bor ensam i egen låda. Vad den växer! Så fort jag vänder ryggen till har det kommit fler blad.Cosmos kan man inte få för mycket av! Jag har sått en ny laddning. Alla i vitt. De ska lysa upp tomtens baksida på kvällarna.Till sist och nästan det roligaste av allt, citronen har grott! Till höger ibland algerna i krukan syns en liten ljusgrön snodd. Välkommen till världen :)!

snart är allt som vanligtGummislangen i Wilmas framben är borttagen. Det ser hyfsat bra ut sa sköterskan på Albano. Lite infektion under sårskorporna runt stygnen så vi ska tvätta lite extra där och försöka få bort skorporna och hålla öppet så dräneringen fortsätter några dagar. Om en vecka ungefär ska stygnen tas. Ska bli så skönt. Tratten är inte Wilmas bästa vän.. om man säger så.
I bilen på väg till veterinären skakade Wilma som ett asplöv och när vi satt i väntrummet och väntade på vår tur satt hon inkilad mellan mina knän och sökte trygghet. Hon kommer absolut ihåg vad som hände i söndags när vi åkte dit första gången. Det gjorde ont och var skrämmande!
Kan inte vara lätt när man är hund och inte förstår riktigt vad som händer och vad människorna säger och gör.
Så alltså bara några dagar till med konvalescensen och sedan ska allt bli som vanligt. Skönt! 
uppe före tuppenJag var uppe före tuppen i morse. Sover i vardagsrummet nu med Wilma lillstrumpa så hon inte ska behöva vandra i trappen till övervåningen och hoppa upp och ner ifrån sängen. Hon måste ha parabolen på sig och den är rätt otymplig så hon krockar i allt, snavar och har sig och jag vill inte att såret ska gå upp.  
Att inte sova i sin säng gör att man vaknar tidigt, men vad gör man inte för att hunden ska bli bra. 
Jag tog lite bildbevis på att jag var uppe så tidigt ;)Morgonstund har guld i mund.. tja jag vet inte. Jo lite fint är det när guldet glimmar mellan trädstammarna. Försökte fånga guld med kameran.. gick sådär.

Till kvällen ska vi ev grilla. Jag börjar bli sovatrött redan.. kommer att somna i maten är jag rädd ;)Den här polaren var också vaken i svinottan -  och åt min sallad. Tjuv!Wilma tycker att livet är mycket tragiskt just nu. Hur ledsen kan man se ut på en skala!
I morrn ska vi till veterinären och ta dränet. Hoppas allt är som det ska.Allt som jag skulle plantera i landet har jag satt.. förutom citrongräset, det behöver växa till sig ett tag till. Växterna ser inte ut mycket för världen än men jag hoppas på att det ska bli fint.Jag har planterat ner allt som ska bo i planteringslådorna i växthuset också, all chili och sånt. Det blev en del växter över av olika sorter, ännu mer än på bilden. Jag har gjort en liten butik på garageinfarten. Växter för en femma styck. Kan bara inte kasta. Har tjänat hela trettio kronor idag :) .. ska köpa mig nåt fint sedan ;)

Nu ska jag använda växthuset till att föröka perenner i, några sådda småttingar står på tillväxt där och några har inte grott alls och så ska jag bara så lite vallmo och annat smått och gott som jag inte hunnit med.

lycka till Maja!

Maja jag lyckas inte kommentera hos dig. Vet inte varför, provar igen. Lycka till med tentan! Jag är uppe tidigt och håller tummarna ;)

parabolhunden

Jag var med Gullegubben i helgen och renoverade en skogsväg. Vi tog bort sten, skyfflade grus, bände bort ännu mer sten och rötter och gjorde i ordning så vägen ska bli körbar. Vilket slit! Gullegubben är kvar där än och jobbar. Wilma var med och hade det helt underbart. Det här var ute på landet och hon fick springa omkring som hon ville. Hon var helt slut när vi kom hem. Jag med!När vi kommit hem gick jag med Wilma ut för att titta till växterna i växthuset... grannarna hade kompisar hos sig som hade med sig sin Grand danois. Wilma och jättehunden gillar INTE varann av någon anledning som bara de vet... nåt med energier som inte passar ihop eller .. jag vet inte. Wilma hann se att den hunden var där före jag såg den och innan jag hann reagera blev det gruff över staketet och Wilma skrek till. Hon hade rivit upp ena benet på en vass del på trådstaketet. Det såg hemskt ut, en stor skinnflik hängde lös och man såg rakt in i benet. Jag blev jätteorolig. Grannarna med. Så istället för att pusta ut efter allt tungjobbande, vi var som sagt helt slut jag och Wilma blev det att åka in till Albano djursjukhus för operation.

Det här var sent på lördagkvällen och de skulle precis stänga så Wilma fick stanna över natten. I söndags var jag och svåger Sjöman och hämtade hem henne. En ängslig hund fick jag hem. Rädd med svansen mellan benen. Skyggade för ungarna i lekparken gjorde hon, har aldrig hänt förr. Wilmas trygga värld kändes inte så trygg längre.
Hon har dränage i såret men det ser ut att läka riktigt bra. Finns en risk att huden dör bort sa veterinären men det ser ut att klara sig. På fredag ska vi och ta bort dränet. När inte jag kan passa Wilma får hon ha tratten på. Och så fort hon blivit frisk och tagit stygnen ska vi ut och promenera - med Grand danoisen och hennes matte!
Gruff är nämligen inte tillåtet!

Idag är Wilma gladare än när vi precis hämtat hem henne. Hon har kunnat sova och äta och värsta ängslan verkar ha lagt sig. Jag är noga med att inte göra någon affär av det hela.. inte ömka (fast det är svårt för nog är det synd om henne ;). Jag kör Cesar Millan - stilen istället. För den fungerar bäst. Medesamma vi kom hem från veterinären gick vi längs staketet  som om inget läskigt hänt där och så går vi lugna promenader, gärna där vi möter andra hundar. Jag vill inte att min jycke ska bli rädd av det här.
Sedan blir det till att göra nåt åt de vassa grejerna på staketet förstås så det inte kan hända igen.över till något trevligare... min gamla buskpion har börjat slå ut sina jätteknoppar. Den är alldeles fantastisk.
Busken når mig upp till bröstet ungefär. Den är så tung i toppen nu när den ska till att blomma att jag varit tvungen att sätta stöd undertill.svartvit ohyra i växthusetVindruvan har fått blad. Står inte på innan den gått i taket :) Det är fantastiskt vad det kan växa fort bara värmen kommit.Men hallå där! vad är det som äter på min fikonplanta? Har det redan kommit in ohyra i växthuset! Å nej..Jasså, var det bara du.
Den lilla svartvita fröken hon gillar fikon. Den röda solhatten i rabatten tuggar hon också på. 
Tokfia, ät inte upp mina växter!bäst jag håller henne med märgben :) 
Wilma är inte typen som bara ligger still i trädgården och myser. Nix. Hon fixar och donar och fixar... och donar. Gräver ett hål. Äter rötter. Äter mina växter. Busar med grannpojken. Spanar på lekparken. Hämtar strumpor från smutstvätten och bär ut. Äter hönsgödsel (jag ska aldrig mer gödsla med hönsgödsel hon är under buskarna och slickar i sig allt.. kan inte vara nyttigt) . Skulle vara skönt om hon var still den kära hunden.. bara en liten stund.. men det är inte hennes grej.Titta vilka söta! Grannen hittade vita förgätmigejer hos sig och delade med sig. Jag har satt dem i kruka så länge tills jag vet var de ska bo. De lyser verkligen upp. Vi delar växter med varann. Alldeles perfekt. Jag har nåt som blivit över och hon har nåt som hon inte behöver. Kul att ha en granne som också gillar blommor :)Sommarväder idag. Jag behöver inte titta på termometern längre för att veta hur varmt det är. Det är bara att titta om takfönstrena öppnat sig. Står de så här på vid gavel - då är det varmt!Dörrarna får också stå fullt öppna. Det är full aktivitet i lilla stugan nu. Härligt, härligt :)
Jag har bl a krukat chili, tagit skott av vit mossflox och satt i krukor, planterat cossallad i en av golvlådorna och vattnat och vattnat lite till.Pumporna har fått komma ut i landet och mer sallad och gräslök och koriander. Det besvärliga är att sommarvattnet inte funkar. Vet inte om det är nåt problem med pumpen eller vad, hursomhelst så kommer inte en droppe ur slangen. Jag har varit tvungen att bära vattenkanna idag. Otaliga vändor in till köket och vattenkranen. Får se det som träning :) Jag kan ju inte låta bli att vattna allt jag planterat ut. I den här värmen skulle de dö på studs. Det blir några vändor till i kväll med vattenkannan.

pipor i trädgårdenDen här minen betyder -Jag vill gå över på grannarnas sida. Gräset är mycket godare där!
Alldeles nyss satt Wilma i grindhålet helt stilla och lugn när Uno tax passerade på vägen alldeles utanför med sin matte. Duktig tjej :) Hon blir mer och mer att lita på när det gäller att stanna innanför tomtgränsen.

Det har varit tider då jag tänkt ge upp och spika upp ett staket för hon har inte varit riktigt att lita på och jag har fått tjata och tjata om att hon ska stanna på tomten. Fast det är klart jag har koll och alltid ett öra riktat mot henne när hon sitter och spanar på världen utanför. En fördel med att hon är en gapig hund är att jag hör direkt om hon ser hon som hon reagerar på och kan ropa på henne så hon inte drar iväg.  Det är tulpantider i trädgården. I år måste jag gödsla dem för jag tycker de krymper, blir mindre och mindre för varje år.Piprankan blommar som aldrig förr. Kanske den hade en nära döden upplevelse i vargavintern som var! Den brukar inte blomma så här tidigt heller, bladen har knappt vuxit till sig innan det är fullt med ´pipor´.Och i det här skrufset som hänger i piprankan är det fullt med frön. Gissa vad ;) .. jo jag har sått dem. Of course! kan inte se ett frö.. en nöt utan att peta ner den i jorden. Kan inte ens gå omkring i fruktdisken på affärn utan att fundera på vilka som jag ska köpa och ta kärnor från.

måste ha mer fröer :)Jag har skickat efter nya Impectakatalogen. Kunde förstås beställa via nätet men nu känner jag för en mysig papperskatalog att sitta var jag vill och bläddra i. Jag har beställt en hel del fröer därifrån genom åren. Impecta är bra för de har ovanliga fröer och fröer till träd och buskar och sånt också och inte bara ettåringar och perenner.

Agaven som jag sådde för länge sedan kommer därifrån. Hade planer på att ha en på var sida om växthusdörrarna, såg det i en trädgårdstidning en gång och tyckte det var snyggt. Problemet är bara att de blev så in i norden vassa. Livsfarliga faktiskt. Inte särskilt trevligt att ha dem där man går mycket. Ett alternativ är förstås att knipsa av alla taggar och nålar men de sitter som berget. Få se vad jag gör. Kanske de hamnar på tippen till sist.Flikbladiga rabarbern är också från frön från Impecta. Den är en favorit, blir jättestor. Synd bara att vi har så mycket sniglar!Min rosa riddarsporre, från Impecta den också... som när den började blomma visade sig vara blå! Ja det kan bli fel ibland men det här var ett lyckat fel för den är jättefin.Rostvin, gissa varifrån. Klättrar långsamt och tar väldigt lång tid på sig att bli stor men har en härlig höstfärg så den är värd att vänta på.Och en japansk klätterros. Rosa multiflora. Köpte jag frön till bara för att jag tyckte det var kul att så en ros. Den är inte så fin, små vita blommor och kort blomning. Rosor man köper i butik är ofta ockulerade på Rosa multiflora.
Nu när jag har växthuset tänker jag beställa en massa roligt. Man kan ju alltid prova för man blir inte ruinerad även om det skulle misslyckas. Frön är billigt motför att köpa färdiga plantor. Jag ska bl a beställa frön till en svart valnöt. Frön säger man förstås inte då.. nötter är det ju.

kåldolmar och busig hund

Synd att min hund är så skällig. Speciellt när hon har kul, då gapar hon och det är inte måttligt. Just nu är hon kvällsbusig men inte kan vi gå ut och busa järnet, hur gärna jag än vill för grannarna har gått och sova och hon skulle väcka varenda en med sitt Tjohoooo! Tjohooooo!
 Japp, här i samhället sovs det tidigt och vaknas tidigt. Förutom jag då, obotlig nattuggla. Även då jag måste upp tidigt så har jag väldigt svårt att komma i säng. Konstigt det där, hur olika man är.
Så sorry Wilma, det blir till att hitta på nåt inne, gömma nåt. Fast vi båda två helst skulle vilja kasta boll eller jaga varann eller nåt annat vildare bus.

Så fort det är paus i Mobergprogrammet ska jag gömma nåt, på ett väldigt svårt ställe till Lillstrumpan att leta reda på.
I kväll lagas det kåldolmar, kul att se hur man gör. Det är något jag aldrig gett mig på men någon gång kanske jag testar. Apropå hur man gör så stämmer det inte på recept.nu. Jag har gjort recept därifrån som sägs vara samma som på programmen med Moberg, men när jag (efter att ha lagat efter recepten) ser på programmen så är det helt olika, både metoder och ingredienser. Alltså, recept.nu är inget att lita på!


luktärter och pollenJag har mest legat på knä i rabatterna idag och planterat och planterat. De här bl a har fått komma ner i backen. Det är mina luktärter. Få se om det lyckas nu när jag planterar ner dem med "kruka" och allt. Första gången jag provar att så dem i toarullar.
Det är viktigt att få ner hela toarullen under jord så att den kan multna bort. Jag gjorde en ställning till luktärterna av hasselkvistar. Men den är så ful så den visar jag inte ;) . Tänker att den syns inte sedan när luktärterna slingrat upp. Hassel är bra att göra växtstöd av för de unga grenarna växer så rakt och bra på den att det blir som köpespinnar. Dessutom är unga hasselkvistar rätt så böjliga.Olivträdet får stå kvar i växthuset hela sommaren. Bara komma ut strax utanför dörren då och då. Det blommar nu och jag har hjälpt till med pollineringen med en pensel. Vet inte om det behövs.. men för säkerhets skull. På sensommaren kommer det vankas Martinidrink med egenodlad oliv (I wish :))Vad med pollen det är nu överallt annars också! Stackars alla som har pollenallergi.. Det här är en tulpan .. den är så fint blå i mitten och alldeles full med pollen.

och ännu mer växterJajamensan, fler blombilder. Rödavinbärsblom.Marktäckare behöver jag fler. För jag vill inte ha gräs och helst inte ogräs heller.
Vintergröna är en bra marktäckare som dessutom blommar fint. Lätt att föröka är den också.Gud va jag luras! nä det var inte meningen.. i hastigheten la jag in fel bild. Den här blå blomman skulle det vart. Bra noterat Erica och tack för du sa. Man vill ju inte verka helvirrig ;)
Den första blå blomman är mycket riktigt en mossflox!Så här vill jag ha vid dammen (där är mest ogräs just nu).
Jättedaggkåpa och hosta. Jag ska dela och flytta och kanske köpa några extra hostor. Nackdelen med dessa två är att de växer rätt långsamt. Det tar lång tid innan de täcker och jag har dåligt med tålamod. Om jag vore rik skulle jag köpa upp alla på plantskolan så var det täckt och klart. Jag har t o m sått daggfunkia för att kunna få många men bara en enda planta har grott! Vet inte om fröna borde köldbehandlats eller nåt. Verkar som det blir till att vänta :(


växterna har fått matDet har klarnat upp lite nu till kvällen. I allt regnande har jag passat på att gödsla. En del av trädgårdens växter fick Algomin och en del hönsgödsel. Kan inte påstå att det luktar särskilt gott i min trädgård just nu..
Alla har blivit rejält dopade, om det inte växer nu då vet jag inte.

Samtidigt i växthuset..Bara det blir lite varmare utomhus så har jag en hel hoper av växter som är redo att flytta ut.
I de här gröna lådorna växer Jätteverbena.Balkonglådorna vill också ut. Inne i växthuset gödslar jag bara lite och då använder jag en flytande gödning.Man vinner mycket tid på att odla fram i växthus. Plantorna trivs verkligen och blir inte taniga och bleka utan kraftiga och fina.Luktärtorna har kommit upp. Vet inte var de ska bo... kanske jag gör en liten ställning av några grenar eller nåt. Måste fundera på det.

växtgalen

Vad jobbig hon är den där Matte... ;) miljarder bilder på blommor.. hela tiden.
Det kan liksom inte hjälpas, kan inte låta bli :)Fullt med äppelblom men knappt några insekter i farten. Det regnar och bara emellanåt tittar solen fram.Min röda sockblomma börjar bli riktigt fin. Sockblomma är den ideala marktäckaren i torra lägen eller under träd. Den tål allt!Förbaskade sniglar .. och snäckor. Kolla vad de mumsar på mina primula. Fräckt är vad det är!
I går morse satt två snäckor och krasade i sig mina nyplanterade pac choi plantor i landet. Jag kastade dem ut över vägen. Kom inte tillbaks, min sallad ger ni sjutton i!Valnötsträdet är gulligt när bladen håller på att växa till sig. De är ihopknossade i topparna och det ser rätt knasigt ut men senare blir det fantastiskt. Bladen är enorma.Brudspirean har en sirlig charm. Jag är svag för vita blommor.Mossflox är fint.. när det blommar, men tidigt om våren ser det mest ut som skräp. Risigt och dant.Titta här då. Vilka galningar. Jag hade vit petunia i två såna här zinkbyttor i fjol och hur de frösått sig! Mamma Mia. Vet inte hur jag ska göra. Rensa bort och flytta någonstans kanske. Lite synd att kasta de små liven. Jag har svårt för det.. svårt att kasta om något grott. Har inte hjärta liksom.
Den här vet inte jag vad det är. Jag frågade förut men jag måste fråga igen. Vet någon vad det är för sort? Jag har snott den från Svåger Sjömans rabatt.  Plantan är ca 30 cm hög. Blommar länge.Hihi den här vet jag inte heller.. jo det är en Magnolia som efter många år kommer med sin allra första blomma. Jag tror att det är en Kobus.. eller en Stellata. Nä Kobus är det nog. Jag måste leta reda på lappen som satt på den när jag köpte den. Jag gillar att veta vad alla heter (så de vet vem jag tilltalar ;)). Jo jag pratar med mina blommor.Jättedaggkåpan samlar på regnvatten. Vad ska hon med det till tro?Känner du doften! Häggen är fantastisk i år. Helt fantastisk.Cunnighams white är det här. Hon är så söt med sina rosa knoppar som slår ut och bleknar till grädde. Hon älskar när det regnar. Det kan få regna hela sommaren, säger hon. Vi är inte ense om det alls! Hon blev nästan sur till slut när jag bad vädergudarna om en tropisk sommar så jag har lovat att om solen skiner ska jag vattna - Mycket.Flickmagnolian har bara två blommor utslagna men det finns massa med knopp. Det gör inget om de slår ut några i taget, desto längre njutning.Lundviva.Bondsyrenerna blommor för fullt. Jag ska plocka in en bukett.Det här är också en snigelfavvis. Den svarta nysroten. Synd. Den är så läcker med sina blaffiga blad men mot slutet av sommaren brukar det bara vara fransigt alltihop. Det är en liten brunskalig snäcka som käkar den.Häggmispelskogen som jag planterade häromveckan har börjat blomma. Det kommer att bli så fint när de vuxit sig stora och jag har stammat upp dem och där i toppen en sky att vitt mmmm :)
växthuset är invigt!Jag stänger växthuset något senare på kvällen. Invigningen blev lyckad. Gullegubben hann precis rensa stoppet (se inlägget under) och ta en dusch innan gästerna kom. Duktig han :)
Vi satt i växthuset och åt snittar och skålade i bubbel. Riktigt najs. Senare omgrupperade vi till vardagsrummet och tittade på melodifestivalen. Och vi vann... nästan.Ljuskronan tände vi förstås. Det var riktigt fint när växthuset lyste i kvällsmörkret.Titta vad vinet som några av gästerna hade med sig heter; Taking root. Mer passande än så blir det inte på en växthusinvigning :)Vissa kroknade under kvällen ;) Det är Gullegubbens fötter som sticker fram där under filtarna.

växthusinvigning och lagen om alltings djävlighet
Här är lite av alla snittar och tilltugg som jag jobbat med halva dagen. Det är dax för växthusinvigning :)!
Det blir räkor, lax, rostbiff, små fyllda tomater, ostar.. you name it. Och bubbel till.

Men nu finns det något som heter Murphys Law .. eller lagen om alltings djävlighet. En timme innan gästerna ska komma, kl 7 blir det tvärstopp i avloppet. F-n!
Wilma betedde sig konstigt och skulle prompt kolla i källaren och där rann det över i en diskho, skval över halva golvet. Tack Wilma för varningen! Gullegubben håller på och rensar avlopp för fullt just nu. Själv sitter jag finklädd och väntar på gästerna och springer och skruvar på kranar när Gullegubben ropar: Spola i köket, Spola i toan! Hoppas stoppet går att fixa tills gästerna kommer! Är det inte förbaskat typiskt!

hundviskarenI torsdags var vi till Hovet och såg en show med Cesar. Det är kontroversiellt numera att tycka att han är bra, speciellt här i Stockholmstrakten. Här är han inte särskilt poppis alls.
Men jag tycker han är jättebra! och det gör tydligen några till för Hovet var näst intill fullsatt.
Showen var super!
I höst börjar teve visa nya avsnitt av hans serie. Bra det, bra att teve inte lyssnar på alla de som vill förbjuda hans hundprogram att visas i vårt land. Censur gillar jag inte.

växer så det knakarVad det växer!
Husets framsida är ett enda hullerombuller av växter. Jag behöver sätta mig ner och planera om tror jag. Flytta växter som inte trivs.. rosorna ser ledsna ut. De vill nog bo någon annanstans. Jag vill göra bättre "rum". Vet liksom inte riktigt hur jag ska börja och hur det ska bli. Får fundera på omöbleringar ett tag tror jag innan jag sätter spaden i marken.  Maskrosorna blir fina i år ;) Vet inte om jag ska strunta i dem eller försöka bekämpa.. men inte är det snyggt. Har sett på reklamen att det kommit en maskrosupptagare som verkar fiffig. Man behöver inte böja sig ner för att få upp dem ur marken. Jag ska nog kolla vad en sån kostar och om de är lika bra som de verkade på reklamen.Under tiden i växthuset...
Så här ligger det. Mitt ibland grannhus. Vår tomt har grannar på tre sidor. Hoppas allt jag planterat på tomten runt huset växer upp fort så man känner sig lite mer ifred. Jag ska ge hönsgödsel till häckar och träd så de får en massa gröntillväxt. Snart syns jag inte där i huset.
Tänk vad förvånade grannarna ska bli när det plötsligt växt upp en skog på vår sida! Hihi, de vet inte vad som väntar ;)Eller så kan man fota från ett annat håll ;) Då ser det ut som om växthuset redan ligger inbäddat i grönska. Smart va :)!Det första jag gjorde i morse. Innan frukosten till och med var att plantera ner squashplantor i en av golvlådorna. De har kommit upp fort, verkar vara värsta ogräset. Squash till midsommargrillningen kanske?Och titta! titta! vindruvan som jag planterat ner i ett hål i växthusgolvet har börjat veckla ut bladen. Det är en lila druva. Namnet Lambrusca... någonting... kanske. Jag har glömt, måste leta reda på lappen. Jag spar alla lappar till sånt jag köper så någonstans finns den. Borde skriva över alla namn på ett papper istället. Ja ... någon dag ska jag få ordning...eller .. not.Växthuset är bra inte bara till att så frön i utan att göra sticklingar också. Här förökar jag Vinca (vintergröna) och Mårbackapelargoner. Det är härligt att kunna göra MASSOR av allt. Här ska explodera av växter!De här flikbladiga kvistarna är skott av ett träd från Egypten som min granne har snott med sig hem. Den står och rotar sig i en vas. Någon som har en aning om vad det kan vara för sort? Det är någon typ av ärtväxt, kanske, för den får ärtskidor och så växer den sig stor som ett träd i Egypten. Vad kan det vara ?Av henne fick jag också frön till dadelpalm och solfjäderpalm och Comquat (tror den heter så.. små citrus är det)
Spännande att se om jag kan få dem att gro!

härliga dagarJag har fyllt planteringslådorna med kompostjord och överst köpejord. Bra att vi inte satte tröskel på växthuset för nu kan jag köra in skottkärran.
Planteringslådorna är klädda med täckväv och i botten ligger ett lager lecakulor. Jag har inga plantor klara än för plantering i lådorna så jag lägger duk över så länge så inte jorden torkar ut. I lådorna ska det växa squash, tomat, chili och gurka.
Där på blommiga kudden sitter jag och läser om kvällarna när temperaturen är mer behaglig i växthuset.Det här läser jag :)Balkonglådorna står på tillväxt. Det ska bli petunia, rufsiga i rosa och lila. Tar tid... nu när jag har växthuset kan jag inte köpa färdiga plantor .. nä för det är fusk! Allt måste sås från frön. Jo så är det. Jag tittar längtansfullt på blommande småplantor i butiken men jag köper inga! Väntan på blomning är nästan olidlig.Det här är växthusguden. Linné övervakar att allt jag planterat växer som det ska.Wílma hon övervakar lekparken hon. Sötaste hunden :)Plommonträdet blommar för fullt. Lila, väldigt goda plommon är det på det trädet. Hoppas någon är där och pollinerar.

planterar mest hela tidenAj aj! jag är ledbruten! I går flyttade jag en häck idegran och där idegranen vuxit planterade jag en radda thuja istället. Det var för att idegranen hade det för soligt där. Här är thujorna. De ska gödas och vattnas så de växer till sig riktigt fort.Idegranarna bor här på husets baksida. Där är inte riktigt lika många soltimmar och dessutom ska de skymma sikten mot ved.. båtar.. grävmaskin.. högar med överblivna stenplattor.. you name it.Allt det här och lite till ska idegranshäcken dölja tänker jag mig. Bäst jag vattnar och pysslar om den riktigt mycket den också så den blir stor och tät.Men det är väldans bra att ha en man med grävmaskin :)
Den här jordhögen är innehållet i ena kompostbehållaren. Vi har två komposter. De syns till vänster på bilden. Vartannat år ungefär gräver vi ur den ena och då har jag prima jord att ta av till alla planteringar ute. Jorden blir så himla fin. Det skulle vara tungt att gräva ur komposten för hand men med grävmaskinen går det på ett kick.Jag har planterat ut vit rosenskära. Det är på husets baksida där växthuset bor. Där ska bli som en skog. Lite vildvuxet och en massa träd. Mest vita växter vill jag ha där.Jag har tagit reda på träd som sått sig och placerat ut. Här en hassel.Och en rönn.Några måbärbuskar och jättedaggkåpa. Ser inte mycket ut för världen än men det kommer att bli superfint. Jag ska försöka plantera bort så mycket av gräsmattan som möjligt. För klippa gräs är trist!Samtidigt i växthuset.Äntligen har vattnet kommit igång så jag slipper bära kannor. Och så kan jag spola golvet och duscha växterna. Jag har fått bästa vattenmunstycket med en massa olika inställningar. Vass stråle, mist, dusch, vinklad dusch och allt vad det är. Jättebra!Det är svårt att fota i växthuset för där är så ljust. Det här är en mörk mårbacka.  Allt växer som ogräs :)I toarullarna har det däremot inte tittat upp några gröna småttingar än. Där har jag planterat luktärt. Läste någon gång att man ska sätta dem i toarullar för att slippa plantera om och störa deras rötter för det är de känsliga med. Man planterar alltså ner hela alltet i backen när luktärterna grott.

Trådhyllorna som vi satte upp är egentligen Elfa garderobsinredning. Fungerar riktigt bra. Man kan vattna utan att vatten samlas under. Hyllorna lär väl rosta så småningom men det gör inte så mycket.Det här är min bästa kompis i växthuset. Min alienradio.. ser ut som ET tycker jag. Det går bara att få in Upplandsradion och P1.. alla andra kanaler brusar för mycket. Men huvudsaken jag kan lyssna på sommarpratarna!Kvar att göra är finishen runt gången fram till växthuset och plattor på sidorna och bakom längs husväggen. Sedan blir det planteringar på vänster sida tror jag.. någon slags rabatt med riddarsporrar vill jag ha.  Men på höger sida blir inga rabatter för där har jag jordpåsar och fyllapåkrukormedjordställe. Jag häller upp köpejorden i en "Knodd", en hink från IKEA. Då hålls den fuktig. Till planteringarna inne i växthuset använder jag köpejord inte kompost för att slippa ogräs.
Nu ska jag ut och vattna :)
Ha en härlig dag alla!

välkommen tillbakaSolen är tillbaka :) Nu hänger jag undan vinterjackan!
Kan det inte få bli en riktigt varm sommar .. snälla vädergudarna, en tropisk sommar med varma nätter och spelande syrsor, snälla..

gulligt

Kolla vilken söt hund!

vintern på tillfälligt besök

ja .. vad ska man säga..
Inte vill jag ha mer snö men när jag ställde mig i dalandet av snöflingor stora som tefat och tittade upp i himlen kändes det som att jag befann mig mitt i en saga. Svindlande Vintergatevackert :)

Det får bli tänd brasa, doftvärmeljus, en kopp värmande kaffe med grädde och vargdebatt på teven. Samtidigt som jag stickar vidare på koftan.

tappra växterDet första jag gör på morgonen är att gå ut till växthuset och kolla att allt är ok. Lever de?
Det är så kallt nu på nätterna och jag oroar mig över mina småttingar som jag planterat och de stackars medelhavsväxterna.Mattor under dörrkanten både på in och utsida bäddar jag med på kvällen. Hittills har det räckt för att hålla värmen inne.Häggen har knopp. Allt växer och vecklas ut trots iskyla. Tappra växter vi har i det här landet!Tappra människor också ;) Så här cyklade jag iväg till affärn idag. Vinterjacka på och kapuschong uppdragen. Tittar man ut genom fönstret så ser det ut som shortsväder, solen skiner och träden grönskar men det är svinarns kallt därute!
På affärn köpte jag en dörrstängningsspiral att sätta på växthusdörren och en liten borste att städa med i växthuset. Det är slut med fredagspresenter till mig själv.. nu är det bara växthuset som får presenter vilken dag i veckan som helst. Orättvist... nä skoja bara. Växthuset är bästa presenten jag har fått någonsin :)När solen tittar fram stiger temperaturen snabbt i växthuset. I natt var jag och lyste med ficklampa för att se hur många grader det var. Det var bara tre plus.Det är inget planterat än i lådorna så där får balkonglådor, planterade med krusiga petunior och oliv och fikon och pelargoner bo så länge.Jag hittade en massa gamla frön som jag glömt att jag hade. De flesta har bäst före datum 2008 men jag ska så en del av dem i alla fall. Kanske att det går att få dem gro ändå.Det är super att ha diskbänk i växthuset. Bra plats att stöka med sådder och jag använder diskbänken som ett bord också och sitter där och planerar vad och hur jag ska göra.
Jag har inte fått vatten än så jag bär vattenkannor inifrån huset. Vi har nästan gratis vatten vid tomtgränsen, vatten som kommer från en å i samhället, men det sätts inte på förrän lite senare den här månaden. Det blir bra när vattnet sätts på så jag kan spola av diskbänk och golv för det blir fort jordigt och smutsigt och jag vill ha FINT i mitt växthus!Till sist. Vindruvan har kommit på plats! Den är planterad genom golvet och rötterna kan få kontakt med marken under och bre ut sig. Druvan ser inte mycket ut för världen än men det finns liv i den i alla fall. Vad bra det kommer att bli, jag ser framför mig hur den sträcker sig upp mot ljuset och vill klättra ända upp under taket :)

det går framåt så sakteligaHelt galen höstkofta. Jag har gjort den i 13 olika färger istället för 6 som mönstret sa. Men upptill är det bara två färger. En lila och en rosalila (de till höger bredvid koftan). Koftan ser aningens liten ut men jag hoppas att det rättar till sig när jag blockar den. Det drar alltid ihop lite när man använder flera färger. Jag har använt ett nummer mindre sticka än mönstret, 3 istället för 3,5. Kanske var dumt.. fast jag gillar inte att sticka med stora stickor, blir mycket finare med mindre tycker jag.

Allt stickas på rundsticka sedan ska koftan klippas upp. Hu vad läskigt. Det blir första gången jag gör på det viset. Fördelen är att allt stickas från rätan. Det underlättar väldigt när det är så mycket mönster. Det är vansinnigt roligt att sticka mönsterstickning.. att se hur arbetet växer fram. Jag låter aldrig garnet på baksidan löpa mer än över 4 maskor innan jag snurrar det för att det inte ska dra ihop sig för mycket. Tar lite tid men jag har stickat så mycket mönsterstickning att jag blivit rätt snabb i fingrarna :)

Modellen är helt rak och lite kort. Nu när jag hunnit så här långt tycker jag att det vore finare om koftan var aningen längre och lite vid nertill och insvängd i midjan. Om jag gör någon fler kofta så ska jag göra en sån modell istället. Men, som sagt det blir inte så mycket stickande nu när växthuset är klart.

vårvindar friska

I går cyklade jag ner till festplatsen och frös in våren i tunn vårkappa medan jag väntade på att majbrasan skulle tändas. Kom ihåg för nästa år: ta vinterjacka på och vantar och mössa. Fy, jag var som en isbit innan jag kom tillbaka hem.  

I dag är det ännu kallare, nordanvinden pinar. Jag stänger in mig i växthuset och ser till att ha dörren stängd. Där inne är det 22 grader, alldeles lagom skön temperatur. På kvällen petar jag in mattor under dörrspringan och hittills har det hållt 5 plus där inne om nätterna trots frost utanför. Jag har ingen tröskel in till växthuset för man ska kunna skjuta in skottkärran där och nackdelen är att det blir ett mellanrum under dörren där nordan kan blåsa in, därför tätar jag där på natten. Men till sommaren är det bara bra med en dörrspringa för då kan jag tänka mig att det blir så varmt att man behöver all luftväxling som går att få.  

Gurkan har börjat gro och tomaterna och chilin :)

I går rensade jag rabatter och alla småplantor som sått sig krukar jag och flyttar in i växthusvärmen tills jag vet var jag ska plantera dem. Det är väldigt bra med växthus. Fast jag ljög förut när jag sa att jag inte skulle sitta där och mysa utan bara ha det som arbetsplats.. jag sitter där jämnt nu om kvällarna och gör inget annat än myyyser ;)

RSS 2.0