pling!

Sisådärja, nu har jag städat och putsat.
Fint blev det, pling ! så det gnistrar i lampkronan.
Lika bra att göra snyggt ... ifall att han Kungen blev så glad över sången att han kommer över en stund.

tokhund

TERRIER !!!!!  SUCK..
Går ut med vovvarna på promenad i det vackra vädret.. tänker mig att gå läääänge och sakta, bara njuta och spana in på alla trädgårdar där vårblommorna svämmar över.. men Veiron har andra tankar. På varje dammig gata slänger hon sig ner och rullar runt, runt och snurrar in sig i koppel.. både hennes och Wilmas, lika dammig som gatan blir hon... alldeles grå  ... TOKHUND!
Wilma bara skakar på huvudet åt dumheterna.
Vi tar oss sakta hemåt.. många rullstopp.. nu börjar hon tycka att det är varmt.. tungan hänger ut ur munnen och hon går allt långsammare. När vi nästan är hemma tycker hon att nu får det vara nog och lägger sig helt sonika ner på en skuggig gräsmatta - och vägrar flytta sig en millimeter.
Jag får dra den liggande hunden med mig en lång bit, innan hon fattar att den där plastmatte kommer inte att ge sig. Till sist ger hon upp och följer med.
Sista biten hem går i kort koppel som jag håller uppåt så hon inte har något annat val än att knata på.
Väl hemma slänger hon sig raklång på golvet - och där ligger hon än.
Jag har dammat av henne så gott det gick...


grattis

GRATTIS KUNGEN!
Hade jag haft en flaggstång så hade jag hissat flaggan!
Det blir en sång istället... till dig och till alla oss som ska sjunga in våren i kväll
samtidigt som lågorna dansar  mot skyn. Heaven´s on fire!! 
 

väntar

Ja du matte det blev ju bra det här. Men när tänker du bära in bordet så man kan få sig nåt att äta?
image367

rutigt och klippt

Nu behagar den börja blomma, Kungsängsliljan.. jag hade tänkt ha den till temaveckans rutiga dag.. men då var den inte ett dugg rutig. Den får vara med på en alldeles vanlig tisdag istället... det kan inte hjälpas.
 
Forsythia-buskarna börjar också blomma. De är så vanliga och så knallgula att man nästan blir less dem .. men de blommar ändå fint på bar kvist och är suveräna att formklippa.

image365

image367

veckans burk

image363

bra sagt

Jag och vovvarna har tittat på Cesar. Eller rättare sagt jag har tittat mest, Wilma kikat lite och Veiron har sovit genom programmet. VI KAN DET DÄR MATTE! säger de och suckar tungt.
Det var ett  ´Hur gick det sedan-program´ om du inte såg.. Idel solskenshistorier.. okej.. fällde väl en och annan tår om sanningen ska fram.
Det bästa han sa, och som jag håller med om till hundra procent var - Killers are not born. They are made.
Bra sagt Cesar!
image362

bara peka

Det där med att bara peka och så gör någon annan var inte dumt...
skulle lätt kunna vänja mig vid att ha det så JÄMT!

supernöjd

Nu är det färdigtapetserat. Jag är supernöjd! Det blev precis som jag hade tänkt mig och tapeterna räckte även om det var på håret. Gullegubben hade tänkt lite fel så vi har en rulle vitt över och den gråbruna räckte alldeles precis.. kanske en halvmeter kvar av den... det var lite spännande ett tag.. om det skulle räcka.. phu!
Den enfärgade var inte för mörk helller utan alldeles lagom. Tänk vad bra det blir ibland! (fläcken är skitig kameralins, tapetseringen är fläckfri!)
Nåde den hund som ligger "trafikolycka" med tassarna uppåt väggarna och repar mina tapeter! Jag har inte släppt ut hundarna från vardagsrummet än, ska vänta att det torkar klart så ingen hittar på att smaka på väggarna...
image360
image361

so far so good

Nu är det på gång. So far so good. Den här tapeten blir det där bordet ska stå och så blir det en enfärgad brun på resten av väggarna. Den mönstrade är jag nöjd med.. den bruna ska bli spännande.... hoppas den inte blir för mörk. Ja den som lever får se.. lite buckligt ser det ut men det rättar väl till sig när det torkat hoppas jag.

Gullegubben sover borta i kväll. Han är och spelar boule och dricker öl med jobbarpolare.. men i morrn då ska vi bära in möblerna... och sätta upp gardinstång och fönsterbräda.. nyinköpta på K-rauta. Vi var där och shoppade i går.. det var faktiskt humana priser, blev glatt överraskad. Jag ska tvätta gardinerna nu tror jag ..

image359

Hurra!

Han kom!! HURRA!!! nu är det bara att hoppas på att det blir snyggt tapetserat också.. det blir det säkert.
Ska börja trilla köttbullar alldeles strax, middag sa jag att han skulle få, lunch menar jag förstås..
Wilma och Veiron får tillbringa dagen bakom kompostgaller i vardagsrummet. De ser helt olyckliga ut.. jag tror att de helst skulle vilja vara med och tapetsera.. bära rullar och hoppa på målaren och smaka på tapetklister..helt enkelt hjälpa till lite.

mums

Wima sover "trafikolycka" mot väggen som förhoppningsvis har fått en tapet imorrn. Klockan nio har han sagt att han kommer..
Vi har varit på shoppingrunda jag och gullegubben och hundarna fick för en gångs skull stanna hemma. De hade varit så duktiga.. Veiron hade inte ätit upp en enda pinal!
Jag tror de var trötta efter gårdagens grillfest. Det var grillpremiär och himmel vad gott det var! Kött till gästerna och haloumi till mig, och sallad med en massa gott i och ugnsbakade rotfrukter och vitlökssås och guacamole och rött vin till det, mums filibaba!!
Kommer killen och tapetserar så ska jag banne mig bjuda honom på middag. Hemmagjorda köttbullar ska han få med mos och lingonsylt.

image358

kommer på måndag

Nu har vi haft en annan målare som har varit här och tittat på rummet som ska tapetseras.
Den första Nissen som vi hade anlitat glömde ju bort oss! han har inte hörts av sedan.  Kanske for han och fiskade eller kanske puttar han golfbollar på en gräsmatta någonstans i godan ro.
Men nu har vi alltså hittat en annan målare. Han sa att han kommer på måndag.. så vi får väl se. Jag har blivit skeptisk.. tänker inte ens tro att han kommer innan jag ser det med egna ögon.
Det vore förbaskat skönt att få det klart .. slippa röran och slippa snubbla över saker... hoppas, hoppas...

liljekonvalj

Liljekonvaljen är Sveriges vackraste blomma!
Nu blommar liljekonvaljen i mitt fönster och den luktar sååå gott. Den följde med mig hem från trädgårdsmässan. Jag ska plantera ut den så snart den blommat klart.. måste njuta lite först bara..
 
Namnet Liljekonvalj är en försvenskning av lilium convallium som betyder Dalarnas lilja.
Liljekonvaljen är Gästriklands landskapsblomma och även Finlands nationalblomma (prova uttala det latinska namnet med finsk brytning, MaajaLiis.. visst passar det bra).
På latin heter den Convallaria majalis. Majalis från majus som betyder maj. Liljekonvaljen blommar i maj-juni.

Det är som sagt vår vackraste blomma men också en av de allra giftigaste. Allvarliga förgiftningar är trots det ovanligt enligt giftinformationscentralen och vattnet som liljekonvaljbuketten stått i ska visst vara ofarligt.  

image356

vilken blomma är du?

 Skoj test, lånat från Xena.
Jag blev en prästkrage.. gillar inte ens prästkragar särskilt mycket men att bli kallad just a sweet person kändes bra.   

I am a
Daisy

What Flower
Are You?

 "You are just a sweet person. When a friend needs a shoulder to cry on, you are happy to offer yours with a box of tissues as well. Once in awhile, you wish you could be a little more dramatic but then sensibility sets back in and you know that you are perfect the way you are."
 

flätad fredag

Så var det då sista dagen på temaveckan. Det har varit riktigt kul att leta mönster, knepigt i början men nu ser jag bannemig prickar, ränder, rutor, blommor och flätor överallt!

En nyttig  fläta hänger på väggen
image351
spegelram med fläta
image352
flätad stol
image353
ihopflätad skål
image354
strumpa med flätor
image355


svågers veranda

Kvällen kändes kylig efter dagens försommarvärme. Vi fick svepa in oss i filtar, jag och gullegubben när vi satt på svågers veranda i kväll och sippade på söt rom.  Svåger och flickvän kom tillbaka från Kuba i går och inte förräns i kväll har man sett röken av dem.. jo vänta det är egentligen det enda man sett... röken från handrullade kubanska feta cigarrer.. men när det inte puffats har det sovits.. jet lag och snuva hade de när de kom hem.
Men nu har de börjat att återhämta sig... De var supernöjda med sin semester och hade haft det jättebra.


buddistgubbe

Gullegubben har blivit en softis med en medkänsla som inte står Dalai lama långt efter.

I går kväll kom han hem senare än vanligt från jobbet för han hade inte kunnat köra så fort.
Anledningen var att han fick en fripassagerare. En nyckelpiga satte sig mitt på vindrutan. När hastigheten gick ner så började den krypa omkring men när det gick i över 100 knyck så grabbade den tag med fötterna, alla sex och höll i sig för glatta livet. Säkert skulle den bett en bön om den bara hade haft en hjärna. Nyckelpigan klarade livhanken och fladdrade iväg så snart bilen stannade hemma i byn. Tänk om han blir buddist, min gullegubbe mitt i alltihopa.


rutig torsdag

Först tänkte jag på Skottland. Är det någonstans det är rutigt så är det där! klicka om du vill se större.

          

men jag hittade en del rutigt hemma också.

köksklockan är visst rutig
image345

spalje av armeringsnät.. rutig den med
image348

gången .. rutor alltihopa
image349

kratta med rutor inskurna av min snickarpappa
image350


peppad

Behöver du uppmuntran ...  följ länken.


blommig onsdag

Det tema som passar mig allra bäst!
Äääälskar blommigt och rosor, mest rosor.. både inne och ute.
I gästrummet har jag ´blommat ut ordentligt´... här är lite av vad som finns där.

några av kuddarna i gästsängen
image336

gröna rosor på koppen Burgund
image337

vildrosor på tapet från Laura Ashley
image339

lingon&mjölk

Snart dags att köra ett varv med sekatören inne också..det växer så det knakar!
Tänk vad några dagars sol kan göra! Slingret till vänster är en passionsblomma och den andra är ett ödesträd. Ödesträd kallas också lingon&mjölk, gulligt...och lika rart namn har den på engelska; bleeding heart. De röda blombladen är formade som hjärtan.
image335

daffodil

Rossnippandet har fortsatt idag. Alla som behövde har fått en duvning av sekatören. Honungsrosen hade skickat iväg så långa skott så jag tror den var på väg till grannen! Stopp och belägg - snipp!
Köpte påskliljelökar i Skottland i höstas och nu är de i knopp. Det är så spännande, kommer de verkligen att bli så gulliga som på stickers-bilden? ... slå ut fort!! jag vill veta..

image332
image333

mangakompisen

image331

prickig tisdag

Svåraste dagen! Prickigt... fanns inte en prick någonstans.. nej, det är sant, jag lovar.. kom bara att tänka på myggbett.. hmm. Hade varit en fin bild - NOT!  .. tja myggen har inte kommit än.. så var det bra med det. Men snart kommer de för då är det sommar och vad passar väl bättre än att njuta av en prickig glass.

image330

veckans burk

image327

mitt i natten

I morgon kommer svåger och flickvän hem från Cuba. De lär ha jet lag.
Nu när det är morgon här så är det mitt i natten i Havanna.  
Det blir jättespännande att höra hur de haft det, kanske kan jag tigga till mig några bilder att lägga ut.
Det var kallt här när de reste hemifrån och nu kommer de tillbaka till full vår, tänk vad mycket som kan ändras på bara ett par veckor. I Havanna blir det 29 grader och sol idag, just nu har de 21 grader ..

begonia

Begonia, rart pastellig eller eldigt röd. För inne eller ute.
Vill bo ljust men inte i brännande sol. Till rabatt eller kruka.
image325

image326

mangahunden

image322


snipp snipp

Stora rosklippardagen. Snipp snipp! De har knappt frusit alls i vinter... tänk om jag vetat om att vintern skulle bli så mild, då hade jag sluppit täcka stickisarna.  Nu ska alla lövhögar väck ... jobba helt i onödan tycker jag ... ja är onödigt. En del tokstollar har till och med gröna fjolårsblad kvar. Jag tror inte de märkte att det var vinter. 
Nu ger jag mig för idag och fortsätter snippandet i morrn.. hundarna tycker att jag är URTRIST.
Var med oss matte, lek, hitta på nåt, göm nåt, gör nåt ... tjatas det. Så ja ja det är väl bäst.. så det inte slutar med gråt och tandagnisslan.

randig måndag

Allt i mitt kök och vardagsrum är randigt när solen lyser in genom persiennerna. Till och med Wilma är randig och inte helt olik snyggingen Richard Gere i American Gigolo.

image314

image315

nu vet jag

Nu vet jag vem som gör molnen! SLUTA GENAST MED DET!
image313

tulpaner

image311


image312

molnigt

Jag brukar vara en positiv person.. men idag har jag mest gått omkring och muttrat.. krattat och muttrat faktiskt. Målareländingen förstörde hela dagen när han glömde bort oss och våra tapeter.
Har trots det molniga humöret fått undan lite visset i trädgården. Fint väder har det varit, inte ett enda moln.. hade behövt några för att matcha sinnesstämningen..
Senare på dagen då jag gått in ringde det på dörren. Utanför stod grannungen med en bukett som han hade plockat till mig. Så gulligt -  precis vad jag behövde.. Har ungar något slags ledsenradar?
Det hjälpte mot molnen, nu känns det mycket bättre.

image303


för mycket

Alldeles för stort hus och alldeles för mycket prylar. Ibland tänker jag att jag ska hyra ett förråd någonstans, ett stort ett och slänga dit alla onödiga prylar och braatthasaker och felfärgsaker och trasigasaker och alla böcker ! miljarder böcker! Och skapa ett riktigt feng shui hem där inget stör. Allt blir lugn och harmoni .. skulle kännas befriande. Självklart skulle någon komma och tapetsera det förbaskade rummet också och gärna fick nån renovera resten också.. och köra bort alla bräder och målarburkar och gamla skidor och .. you name it. Här är en som har gjort så.. ser harmoniskt ut. och skönt för själen,downsizat från bautavilla till 60 kvadrat.

ingen tapetsering

Det verkar inte som att det kommer någon målare alls idag! Sent i går kväll kom ett sms att han glömt bort oss! och en undran om han kan komma nästa helg istället. SUCK! .. kanske en sådan där opålitlig en.. det är det första man tänker.. ska vi bestämma nästa helg och så kommer han inte då heller.. näe nu är jag besviken.

årets perenn

I år är det elfte året som årets perenn utses. Det är perennaodlarna som vill göra oss uppmärksamma på särskilt odlingsvärda perenner och förstås få oss att komma hem med extra många perennaplantor från handelsträdgården.

Tidigare års perenner är:
1997 stäppsalvia
1998 röd solhatt
2000 kärleksört ´Matrona´
2001 ulleternell
2002 blodnäva ´Max Frei´
2003 rödbladig alunrot
2004 sköldpaddsört
2005 stjärnflocka
2006 kransveronika
2007 jättetåtel

2008 års perenn är vitblommande fläckig lungört, Pulmonaria officinalis.
image302

Motiveringen är att den är en bra marktäckare, utgör en fin kontrast till andra växter och att den är ett bra alternativ till gräsmatta i skuggiga delar av trädgården. Dessutom gillar inte sniglarna den!
Vitblommande fläckig lungörten blommar på våren med vita klockor men är dekorativ med sina vitfläckiga blad hela sommaren.

I boken Din Trädgård av Karin Berglund finns en fin komposition med lungörten, vitkantad hosta, vitplister och ett randgräs. Snyggt i en skuggig del av trädgården. För tankarna till den berömda vita trädgården i Sissinghurst i England.  En namnsort av årets perenn heter faktiskt just Sissinghurst White.
Enda nackdelen kan vara att flera av växterna i den kompositionen är väldigt invasiva men samtidigt är det nästan det som krävs för att de ska vara bra marktäckare.

På efternamnet - officinalis hörs att lungörten har använts som läkemedel. Växten har använts i försök att bota tuberkulos och mot heshet, hosta och astma och utvärtes vid sårbehandling. Bladen som med lite fantasi kan tyckas likna lungor har gett växten förnamnet Pulmonaria , pulmo betyder lunga. Vad man inte visste förr men vet idag är att växten innehåller cancerframkallande ämnen. Sniglarna kanske har vetat hela tiden?

loppis

Det har inte blivit mycket gjort i dag heller.. lika bra att gilla läget och tillåta mig att vara lat .. men det blev en tur till loppisen i byskolan. Älskar att gå på loppis!
Vi var lite sena så det var ganska utplockat men några fynd gjorde jag i alla fall. Silverljusstaken gav jag 20 kronor för, silen och dockmöblerna likaså. Ett lakan med virkad spets plus en linneduk kostade 120 kronor tillsammans, också rätt okej pris. Duken är till matrummet, silen också.. I morgon kommer målaren och tapetserar matrummet! Sedan är det fritt fram att piffa och duka..nu har jag en duk, en bra början.
image301

ohejdat

Ja ha ja, så ringer pappa, snart 80.
Han berättar att han byggt klart cykelgaraget till tanten, har planer på att göra ett tak till värmepumpen och att utedasset också är klart. Utedasset byggde han.. bara på skoj.. för han hade lust att göra ett. Han bor modernt! Han är lite som den där gubben i Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula" som bygger och bygger och när allt är färdigbyggt så börjar han bråka med gumman sin.. men så kommer Friggebodreformen! då kan han fortsätta att snickra och gumman och han blir sams och allt blir frid och fröjd.
Synd att pappsen bor ända uppe i Lappland, annars hade jag mycket han kunde roa sig med här när han har långtråkigt! Men bra också så slipper han se vilken ohejdat lat dotter han har avlat.

lat

Latheten slog klorna i mig.. har inte fått ett vettigt handtag gjort på hela dagen... Finväder och allt.. skulle så stort ut i trädgården och gräva och fixa och dona... gjorde jag det - NIX! Har jag hängt tvätten - NIX, plockat ur diskmaskinen - jo, faktiskt..
Hundarna fick sin promenad, men sedan tog lusten liksom slut..  inge kul.. men i morgon.. då! I morgon är gullegubben hemma och av någon mystisk anledning så får jag mycket mer gjort när han är hemma.
Ska i alla fall göra lite gomiddag i kväll .. har en halv tanke på att grilla..om jag ids..
image300

bondepraktikan

Ta det försiktigt i dag! 
Har du tänkt resa någonstans, byta jobb, förlova eller kanske t o m gifta dig i dag - tänk om!
I dag är en av årets trettiotalet Tykobrahedagar, dagar då allt elände kan inträffa. Man ska därför vara försiktig och inte göra sådant som kan locka fram oturen. Det är inte heller bra att fylla år idag sägs det. Liiite svårare att göra något åt.
Eländesdagarna är spridda över året, nästa är den sjunde maj. Värst av allt; vår nationaldag, den sjätte juni är också en Tykobrahedag..SMART!
Tycho Brahe, som hittade på det här, var astronom på 1500-talet (samtida med träskorna :D).
Hans egen värsta otursdag var när han var hos kejsaren i Prag på en lååång middag där det dracks mycket . Han kunde inte vara oartig och gå från bordet före kejsaren, fast han var vansinnigt kissnödig. Det hela slutade med att blåsan sprack och han dog.
Mitt i allt elände kan jag trösta dig med att det finns fyra lyckodagar också. Nästa är den 15:e juni.


modern man

Gick upp till köket. Där sitter gullegubben med sin pappa och dricker kaffe.
- Vad gör du, frågar gullegubben.
- Inget speciellt, skriver om träskor. Det är inne med träskor, svarar jag.
- Å FAN , jag har blivit modern! utbrister gullegubben.
Inte en dag för tidigt tänker jag.. men säger inget högt.


heta skor

Aftonbladet skriver att träskorna är tillbaka - hetare än någonsin.

Det är en gammal idé det där med träskor, redan på 1500-talet började de användas i Sverige. Sedan har de kommit och gått i olika utföranden genom århundradena.

Många snygga finns, vita med remmar.. söta som karameller. Svindyra, designade kurbitsmålade med hög klack : finsko och arbetardoja i ett av Åsa Westberg. Billiga på stormarknaden (måla lite kurbits på, voila!).
Träskor är både praktiskt och opraktiskt. Bra att sitta i .. att kippa på sig för att ta ut hunden på en snabbpink .. jättebra. Helt suveräna att hämta posten i . Att gå i överhuvudtaget .. nja, bara om man går sakta och behärskat ... att springa i .. helt omöjligt eller i vart fall förenat med livsfara.
Lätta att sparka av sig..men också det är livsfarligt då de får snurr och gärna hamnar någon helt annanstans än man tänkt sig.
Det finns många associationer att göra till träskor.. från raggaren med nedhasade brallor à la Ronny och Ragge iklädd snedslitna en gång svarta träskor .. till bonden med raggsockor nerkörda i träpjucken ... till Nils Holgersson och runda skåningar i gamla svartvita filmer som klapprar omkring på kullerstenar.
 
Enligt aftonbladets artikel är det framförallt naturfärger som gäller på träskorna nu i vår, det känns sjuttiotal - väntar bara på att det ska bli poppis med hennafärgat hår.
- Näbbstövlar! Ja  - näbbstövlar kommer alldeles säkert att få en revival till hösten, känns så, få se om jag får rätt.

klippdockor

Hittade den här sidan, det var som en tidsmaskin.
När vi barn var små var vi ofta hos mormor (hon med stolarna). Sista biten dit var en smal grusväg, skyltad med stora M varje kilometer. Jag trodde på allvar att det var M för Mormorsvägen (tydligen en mycket viktig person).
Det bästa var nedersta stora lådan i hennes kök, där sparade hon alla veckotidningar till oss för klippdockornas skull. Det var Året Runt , Allers och Hemmets Veckotidning.
Vilken känsla att kasta sig över tidningarna och bläddra fram dockorna! Och sedan gå lös med saxen runt Sylvia Vrethammar, Mimmo Wåhlander (vem nu hon var?), Svenne & Lotta, Saltkråkeungarna inklusive hund, familjen Trapp i likadana kläder och en massa fler. Finns det något härligare ljud än sax som skär genom papper.. tror knappt det. Klippdockorna sparades i klädkataloger, varje docka fick bo innanför en vikt sida. Kläderna de hade dög sällan utan jag ritade nya, kunde sitta i timmar och rita till mina pappfigurer.
Jag är fortfarande likadan, kan sitta i timmar och rita eller klippa. Grunden lades kanske där i mormors kök.


ja tack

Var till kiosken för att köpa tidningen och kom hem med tidningen och den här!
Kiosktanten höll på att packa upp cigarrer ur jättefina träaskar.
- Vad fin, sa jag.
- Vill du ha den, sa hon.
- Ja tack, sa jag.
Vet inte vad jag ska fylla den med, sysaker kanske..
image299

sten

Några fler ideér från mässan.

Stilleben i mötet mellan trä och sten.
image294

markplattor i gjutjärn med Linnécitat på latin. Av Elisabet Berg, medlem av Kaleido konsthantverk.
FAMAM EXTENDERE FACTIS - att öka sitt rykte genom gärningar.
image295

i rostig look (när de legat ute ett tag) 
INNOCUE VIVITO - Lev oförvitligt
image296

För stensättning i skugga. Byt ut en eller flera plattor till en mossmatta.
image297

Den extremt lättskötta trädgården. För kontemplation.
Krattad sand visad av Yasuragi Hasseludden.
image298


Lill-Babs klar

Med rysch och pysch som utlovat. Klänningen är sydd av en gammal gardin, underkjol  och mammelucker av ett utslitet örngott.
image292

image293

hustomte

Vandrar runt till husen som den värsta hustomte. Hämtar in posten och tar hand om husdjur.
Kaninen får städat, hö, sallad och vatten samtidigt som den sitter och plirar på mig med sina pepparkornsögon. Undrar vad den tänker på... inte mycket alls tror jag.. Den är väldigt söt, vit, långhårig med ett långt öra som hänger och ett långt öra som står upp på trekvart. Nosen rör sig konstant. Tänk att leva så... i en bur i någons garage. Snart kommer familjen hem, då får kaninen i alla fall lite sällskap.
Den kan sitta där och titta på när det mekas motorcyklar och bilar..och kanske lära sig ett och annat.. vem vet. Kanin bildoktor kan ett nytt barnprogram på Bolibompa heta ... kaninen blir lika berömd som Björne till slut, träffar en kaninpojke och lever lycklig alla sina dar precis som i sagorna.

kom då matte, vi vill ut!

Du Veiron, viskar Wima.. om vi ser RIKTIGT eländiga ut så kanske den där "vänta-jag ska bara-matten" skyndar sig.

image290

image291

veckans burk

image288

Lill-Babs

Sånt här blir det istället när vädret jävlas.
Mitt senaste projekt, en nallebjörn. Får väl heta Lill-Babs efter skansenbjörnungen, kan tänka.. Ja hopp då blev det en tjej plötsligt... hade inte bestämt vilket kön den skulle ha. Behöver cykla iväg till handarbetsaffären och skaffa nos- och ögongarn.. men det får bli i morgon... när solen skiner.. eller? Lite kläder ska hon väl få också.. får bli klänning.. tror jag, spets och rysch och pysch... ja säkert.
image286

image287

åska

Gick i skogen tidigare i dag med hundarna. Milda Matilda vilket kvitter! Solvärmen smekte mossan och blåsippor ruskade yrvaket på kronbladen... nu ... nu är det vår log jag för mig själv. Efter en stund åkte vantarna av... och jackan kändes alldeles för varm.
En timme senare, jag sitter i telefon, hörs KAA-BRAK,  en åsksmäll! Jag tittar ut på en svart himmel som hänger, tung av regn över villakvarteret.
Just nu vräker det ner och den tänkta cykelturen har blivit inställd på obestämd tid.

inspirerande rum

 Många fina uteplatser och balkonger visades också på trädgårdsmässan. Fantasi och härliga drömmar om den sommar som kommer. Bästa namn på monter hade Estonian gardens "Just a minute".
Jag tycker det namnet säger allt!

Hemmets Journal/Egmont Tidskrifter stod för montern "Anitas balkong". Med en mobil blomlåda - på cykel!
image273

image274

Tidningen Rosies monter "Tillflykt". Trasmattor kors och tvärs och BÄSTA sittplatsen av alla, en stol ... en bok .. slå dig ner en stund... häng av dig hatten.... bara Estonian gardens skylt fattas.....just a minute!
image275

image276

image277

"Himlajorden" kallade tidningen Veteranen sitt rum. Sitta på sängkanten, läppja på ett glas rosé... vänta på att tavlans färg torkar. Rummet är en balkong... mellan himmel och jord. Inte fel det heller!
image278

image279


mest vitt

fler blommor och ting siktade på mässan.
image261
Klematis med en doft av tung parfym.

image262
ingen plats att sitta.

image263
raraste höns trinda som ballonger.

image264
dukning, mest i vitt.

image265
tulpaner som vore de gjorda av porslin.

image267
effektfullt med mycket av samma färg.

image268
fler pelargoner...

image269
fler trinda höns...
(orangerutiga handduken kändes somrig och fräscht)

image270
rar fågel uppflugen på en gren.

image271
underbara vita strumpor i flätstickat, fint avslutade med en uddkant.

rost


image256
rostig belysning.

image257
rostigt krönt.

image259
rostigt skrivet.

image260
rostigt att elda i. Jättefin!

image272
rostigt flit.

lite av varje

Jag tycker att mässan i år var trevligare. Det kändes som att det var lite mindre kitsch och något färre holländska blomsterlöksförsäljare (har inget emot dem men vissa år har de varit lite för mycket av den varan).  
Sättpotatis, pilkvistar till flätning, sågar, sekatörer, andra redskap fanns att köpa.  Pelargon- och fuchsiasticklingar förstås. Pelargoner sågs överallt, måste vara vår populäraste blomma...
Fina idèträdgårdar, balkonger och uteplatser att se. Massor med fantasi och vackra växter och ting i monter efter monter.

image248
en trädgårdstomte är ju aldrig fel..

image249
Pilkvistar till flätning.

image250
Fint flätat av koloniträdgårdsförbundet.

image251
sättpotatis

image252
satt potatis.

image253
blomsterlökar i parti och minut.

image254
pelargoner i massor.

image255
Heliga Birgitta heter denna sötnos, sågs hos Svenska Pelargonsällskapet.

romantik för hela slanten

Det blev en lång dag på trädgårdsmässan igår. Jag kom hem sent med tunga kassar och lättare plånbok till galet glada hundar. De är inte vana med att matte ger sig av på det där viset och de inte får följa med. Det blev ett väldigt svansviftande och pussande, matte återfunnen!

En tanke som slog mig när jag såg mig om på mässan var alla kvinnor. Några få män.. och väldigt många kvinnor..  De flesta var kvinnor mitt i livet, bekväma i sitt eget skinn.. med ett gnister i ögonen av förväntan.... på jakt lite kändes det som... Jag kunde lätt föreställa mig varenda en av dem iklädd gummistövlar med en planteringsspade i högsta hugg (mig själv och min kompis inberäknade).

Jag köpte bara några få växter, en hosta med vitkantade blad och en dubbel, rosa julros. Liljekonvaljer som jag ska sätta i en kruka till att börja med och vita krolliljor. Sedan gjorde jag misstaget att stanna till vid Rara Växters monter... resulterade i en massa frö... aja baja... skulle INTE sätta en massa frön... men nu är DET kört. Det blev romantik för hela slanten: dubbla aklejor i vitt, rosa och blått, rosa fingerborgsblomma, vitt kungsljus, salvia och krusiga penseér, penseérna ska jag plantera nästa år.

Lite annat blev det också, ett par lila handledsvärmare från Edursdotter. Vilka jättefina kläder de hade, men lite dyra för min plånbok. Jag hittade också helt otippat en söt sommarblus. Men det allra bästa som gjorde mig fånigt bubblande glad var en flugfångare i glas som jag hittade hos Lantliv & Trädgård. Glasfångaren är både antik och från Frankrike, två saker jag är väldigt svag för..
Naturligvis kom jag också hem med en massa trädgårdstidningar fulla med inspiration. Bland annat tidningen Rosie som jag inte ens visste fanns... en härlig tidning visade det sig vara. Både bra läsning och inspirerande bilder.

image246

bortrest

Matte är på mässan.
Vi hörs!

image245

skönsång

Mycket kan de, mina hundar... men sjunga är de väldigt dåliga på.
Det finns det andra som kan.

dags att vakna

Himlen är gladare nu, så blå så blå mellan molntussarna att det nästan gör ont i ögonen.

image239

Naturen har inte riktigt vaknat. Jag längtar efter vitsippor, men ser inte tillstymmelse till vitt någonstans.

image240

Vid ån stoltserar gränsändshannarna. Deras huvuden blänker smaragdgröna i solskenet. Honan, bara en ensam, med samma färg som det vissna fjolårsgräset står en bit ut i vattnet och ropar ihärdigt - kvää -kvää. Undrar vad hon säger? Säkert har hon dyrbara ägg gömda vid vattenbrynet.

image241

Någon har vaknat efter vintervilan.

image242

nalle

Skansenbjörnarna har kommit ut ur idet. Om nu någon skulle ha missat det.
De heter Lova, Lillemor och Lill-Babs.

odla hjortron

Läser hos Allt om mat att det nu går att odla hjortron hemma i trädgården. En av utställarna på årets trädgårdsmässa, Johnny Reese från Reese handelsträdgård har under några år jobbat för att ta fram hjortron för hemmaodlaren. Det är lite pyssel, säger han. De är enkönade, så både han- och honplantor behövs och så måste de ha en kylperiod för att det ska funka, naturligtvis torvjord och ständig fukt.
Men han har missat det viktigaste! Charmen med hjortron är att plocka dem på en myr, med mygg och knott surrande runt öronen. Hur han har tänkt lösa det framgår inte i artikeln.
Jag kommer i alla fall aldrig att odla några hjortron, det får moder natur sköta helt på egen hand.


mässa

Hundarna ligger hoprullade som kanelbullar i varsin fåtölj och väntar på promenad. De är så snälla på morgnarna... tar det bara lugnt och väntar... de vet att de snart ska få komma ut och nosa.
I går kväll satt jag länge och ordnade upp alla mina foton, lade i mappar och ordnade upp.. det tog en vansinnig tid men skönt att ha det gjort. Nu är det så prydligt så, ett tag i alla fall.... 

I dag är himlen snäppet ljusare, men bara snäppet.  I morgon ska jag åka till mässan Nordiska Trädgårdar, blir till att åka supertidigt så vi får parkering, det brukar vara mycket folk. Det verkar bli större för varje år. I år har trädgårdsrådgivarna fått en helt egen hall för de är så många.. bl a svenska rosensällskapet, sällskapet trädgårdsamatörerna, svenska chilepepparföreningen och nordiska kaktussällskapet...
Kaktus och chili... nordiskt ... tja varför inte.

Lasse Anrell ska vara på mässan och avtäcka Årets pelargon, som är en sk tulpanpelargon. Jag har lite svårt för Anrell sedan jag läste hans kåseri om sin hundrädsla.. och hundhat och om hur han såg fram emot att skrämma hundar på nyårsafton med smällare... Jag vet att hans grej är att vara provocerande, och det är väl ok... men det var så onödigt dumt och barnsligt skrivet. Man kan vara provocerande utan att vara sadist.

I går gick jag förbi en villatomt där det hängde fullt med cd-skivor i buskarna, inte särskilt vackert.. konst, eller?

Hundarna ska vara med gullegubben i morgon då matte är på mässan. Skönt, då kan jag larva omkring där i lugn och ro och inte behöva springa ut till bilen en gång i timmen. Veiron fryser så lätt, hon är så korthårig, så det går inte att lämna henne i en kall bil någon längre stund. Hundfritt och en massa trädgård... det blir härligt!


tjuvkika

Hoppas ingen fick mardrömmar av himla-bilderna. Håller med om att de är lite läskiga. Lite som i filmen "Moln över Hellesta", en urgammal svensk svartvit film.. någon som har sett den? Den var hemskt otäck.. tyckte jag då... nu vet jag inte ... de där gamla filmerna brukar inte vara så otäcka när man ser dem som vuxen... men det var mörkt och fönster som slog upp och gardiner som fladdrade... huh ! Det var någons fru som hemsökte ett hus eller nåt sånt... hemskt hur det nu än var...
Jag kommer ihåg hur jag och mina systrar stod i trappen och tjuvkikade snett ner till vardagsrummet på filmer som mamma och pappa satt och såg sedan de skickat oss i säng ... för ... det var dags att gå och lägga sig. De sa de med DEN rösten så att vi förstod att det var något hemskt som inga barn fick se.. gissa vad barnen gjorde då? ... blev så inibomben nyfikna så att de inte kunde sova utan måste spana ett tag förstås... 

 

fyra nyanser av grått

himlen bjuder på dramatik

image235

image237cigarrer och penseér

Jag har fått nyckel till kaninen , grannarna reste till Egypten tidigt i morse. Svåger messade att de satt och drack romdrinkar och rökte feta cigarrer i Havanna... elakt! ... inte ett dugg avundsjuk... joooooo JÄTTEAVUNDSJUK! Jag vill också sitta någon annanstans där folk pratar obegripligt.... ha ett fånigt leende på läpparna .... sippa på en drink ... medan någon lagar annan än jag lagar maten... vandra längs stranden bland andra bleka turister...köpa en melon...gräva ner tårna i den varma sanden... köpa fula souvernirer..rida kamel... VAD SOM HELST!

Det fanns inget annat att göra än att pigga upp sig med en blomma. Funkar varje gång! Jag tog cykeln och trampade ner till byns ICA affär under en molnig himmel. Vartannat moln innehöll regn, och bakom vartannat skymtade solen. Men bestäm dig någon gång! muttrade jag men trampade tappert vidare.

Är det inte för härligt att det finns någon som ler och ser, i alla fall nästan, lika glad ut oavsett väder. Ner till minus fem kan den här raringen klara sig. Fast det är klart,  till sin rätt kommer den inte riktigt när det är så kallt.
De brukar liknas vid kattansikten, men jag ser inte riktigt det...men penseérna har i alla fall en skön uppsyn. 
Jag har sått egna penseér andra år av sorten Rococco, från Bröderna Nelsons sortiment. De är superfina och doftar så man blir alldeles vimmelkantig! I år har jag inga frösådder alls men till nästa år blir det nog en låda Rococco igen för jag saknar dem.. 

image233


image234

historien om grodungarna


Fick den här historien i ett mejl av min syster. Tänkte dela med mig.

Historien om grodungarna

det var en gång en flock grodungar...
... som skulle arrangera en löptävling.

Målet var att nå toppen av ett högt torn.

Många människor hade samlats för att följa loppet och heja på deltagarna.

Så gick starten...

Ärligt talat: Ingen av åskådarna trodde på att grodungarna skulle klara att nå upp till toppen på tornet.

Man hörde bara kommentarer som:
"Åh, vilket kväkande!!! De kommer ALDRIG att nå fram!!
eller:
"Inte en chans att de lyckas,
tornet är alldeles för högt!".

Grodungarna avbröt loppet, en efter en...
Folkmängden fortsatte med att ropa:
"Det är allt för krävande!!!
Ingen kommer att klara det!"

Fler och fler grodungar blev trötta
och gav upp...
... bara en fortsatte högre och
högre.
Han ville inte ge upp!

Till slut hade alla de andra givit upp
med att klättra.
- förutom en groda
som efter stor insats, nådde toppen som
ende deltagare !

Nu ville naturligtvis de andra deltagarna
veta hur det egentligen gick till att
genomföra en sådan bedrift
- och verkligen nå MÅLET!

Då visade det sig att

Vinnaren var DÖV!!!!

Och lärdomen av denna historia är:

Lyssna aldrig på folk som har en tendens
till att alltid vara negativa och pessimistiska...
... för det tar DINA bästa drömmar och
önskningar ifrån dig, som du bär i ditt
hjärta.
Tänk alltid över ordens kraft,
för allt du hör och läser påverkar Dina
handlingar!

Därför
Var ALLTID
POSITIV

och framför allt:
Var DÖV
när någon säger att
DU inte kan
genomföra DINA drömmar

sitter och sover

känner mig lite pömsig...

image230

kanske ska lägga mig ner..mmmm

image231

Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z

image232

walkabout

Veiron har börjat ligga under databordet när plastmatte sitter vid datorn. Så här fint har vi det i källaren (ska renoveras år 2050... kanske). Nu börjar hon gnissla lite så det är bäst att jag slänger på mig vinterjackan och kängorna och tar en walkabout..
image229

skriv på!

Skriv på!
Alla måste protestera mot sådana grymheter!
Konstnären Guillermo Habacue Vargas band upp en hund på en konstutställning och lät den dö där medan folk fick beundra konstverket! Filmen finns på You tube, men jag tänker inte lägga ut den här.. kan inte göra det, än mindre titta på den, det är för hemskt.
http://www.petitiononline.com/13031953/petition.html kan du lämna din protest.

En tyst minut för alla oskyldiga som far illa i vår värld...
image228

väderrapporten

I min femårs-dagbok där jag bara skriver saker om trädgård, vad jag planterat, väder och sådant.. läser jag om idag i fjol, dvs den 9:e att det var aprilväder, sol - hagel - lite snö - och sol igen.
Precis som idag, fast haglat har det inte gjort än men det har kommit ett tunt lager vitt över fjärilar och tussilago. Men det finns hopp, den 13:e i fjol såg jag första paddan och den 25:e kom värmen, 20 grader var det då och dagen efter 25 och sol. Jättevarmt! har jag skrivit.
 
Bondepraktikan säger:
"Mars torr:april våt och majus kall,
fyller bondens hus och lador all.
Men april torr och ren,
är bonden till stor men,"

Det står också att meterologisk vår är när medeltemperaturen under ett dygn håller sig över 0 grader. Det kan jag inte kolla för termometern är nedtagen pga renoveringen, men det känns kallare.

Sett från den ljusa sidan så kan jag ta en paus från krattande och rensande utan dåligt samvete... jag kan till och med inbilla mig att det är synd att jag inte kan vara ute och rensa.

otacksam typ

Nej, hu så otacksam jag är !
Det var värt väntan - nu är det varmt och skönt.


govärme

Det har varit ruggigt idag med kalla vindar som blåst på tvären och vita flagor i luften som liknar snö, men vad annat är att vänta, april och allt. Huset kändes helt utkylt så jag har tänt en brasa i kaminen. Snart sprider sig govärmen. 
Kaminen har gullegubben murat. Ett år efter vi flyttat in så gjöt han ett stort betongfundament mitt i dörröppningen till vardagsrummet (planen var att flytta dörren). Tre år senare var kaminen klar och dörröppningen flyttad.
I TRE ÅRS TID hade vi en stor betongklump mitt i färdriktningen. Jag vet inte hur många gånger jag svor när jag snavade på den..... en tå ser lite mysko ut sedan dess....
Kaminen är mycket snillrik med ett fläktsystem som för ut värme till hela nedervåningen, ska tilläggas till gullegubbens försvar. 

image227

lyx

Det otroliga har hänt! Gullegubben har anlitat en målare som ska komma och tapetsera! Det trodde jag aldrig skulle hända, han gör allting själv alltid och det har alltid varit helt otänkbart att anlita någon.  (fast han har inte tid  så det blir aldrig gjort). Så nu ska jag rita ett stort kors i taket! ( nej, förresten då måste jag måla om det ).

Måla kan jag men jag är usel på att tapetsera, tyvärr, det skulle sluta med att vi fick riva ner allting om jag skulle försöka mig på att göra det. Och gullegubben har inte tid, förrän till hösten ...... möjligen.
Han jobbar alldeles för mycket, min gullegubbe... har startat firma för ett tag sedan och har hurmycketjobbsomhelst! Bra förstås att han är eftertraktad, men jag oroar mig en del för att han inte inser sina begränsningar. Kanske har han börjat inse det nu.. jag hoppas det.

Målaren kommer troligen till nästa helg och smäller upp tapeterna. Vilken lyx, någon som kommer och gör!


tv-tävling

Till och med den 30:e maj kan du gå in på www.tv4.se/tv4plus och plussa på ditt favoritprogram.
Lyckas man knåpa ihop en tillräckligt bra motivering så kan man vinna priser...kokböcker...hundmat och annat. 
Jag plussade Cesar Millan och  Per Morberg, så nu väntar jag bara på att vinsterna ska dimpa ner i brevlådan.

image225

älskad

Nu känner jag mig älskad... varje gång jag går in i köket.
image224

manual

"KONSTEN ATT ÖPPNA  EN DÖRR" av Wilma:

Först; försök att skälla upp den, det kan fungera.

image218

Eller; be den korkade jourhunden om hjälp... men det är knappt lönt, hon gör inte mycket nytta hon!

image220

Till sist; gör det själv.

image219

Voila!  

image222

Kroken och tulpaner

Det fanns en tid när en tulpan kunde kosta mer än den mest dyrbara och aktade tavla. I dag går strimmiga tulpaner under klubban för en tjuga eller två på närmsta konsum. Men nog kan de fortfarande vara vackra som en tavla!

Tulpanen hör till familjen liljeväxter, där finns också andra skönheter.... kungsängslilja.... aftonstjärna...ramslök... kejsarkrona...

"Kroken" fick vara med på bild, Svensk Flora  författad av Krok och Almquist (därav Kroken).
Med den och en lupp så kan man nyckla och artbestämma minsta lilla strå i naturen.

image213


image214

image215

image217

önskan

Tänk att kunna skriva så!
Jag önskar jag kunde skriva så och jag önskar jag kunde måla som Frida Kahlo.
Då skulle jag ha allt jag behöver.


solen är tunn idag
flämtande rister hon
över sandhyllta gator
fulla av gråbrun längtan
Ljuset är trasigt idag
söndrigt och lappat

Gabrielle Jönsson, utdrag ur diktsamlingen Söndrig söndag.

inkubationstiden för fåglar
är trettio
minuter
Så lång tid att utveckla
vingar och följa
följet av svartklädda
Av kärlek endast
med gräsets åtrå
efter jorden

Gabrielle Jönsson, utdrag ur diktsamlingen Söndrig söndag.

veckans burkimage212

bra sagt

-  Jag ska bli knotig och vriden som ett gammalt olivträd.

 (sa Max von Sydow om att åldras)

etthundra länder

Det regnar och är grått. Grannarna packar snart väskorna och åker till Egypten. Jag har blivit utsedd att passa kanin och tomater, skulle hellre följt med!

Och morgon åker svåger med nyfunnen flickvän till Kuba. Flyget går snortidigt och gullegubben har blivit utsedd att skjutsa... han skulle nog hellre följa med.
 
Flickvännen är en riktig globetrotter, hon samlar på länder. Kuba blir hennes 100:de. Undrar hur hon firar det.. kanske kommer hon att lägga sig ner och kyssa marken.. eller? Det blir säkert rom ... och cigarr ... något annat vore en hädelse. Svåger dillade något om att det finns en ledig tjänst därborta som han kanske ska söka .. nu när Fidel har slängt in handduken..

Apropå Kuba,  Urban food growing in Havana, Cuba , ett klipp från BBC:s nya serie: Around the world in 80 gardens... kanske något för alla oss trädgårdstokiga.


bra sagt

- Vilken David?

( den frågan ställde jag till diakonissan på söndagsskolan när hon berättade historien om David och Goliat. Jag var fem-sex år och min bästa kompis hette David.)

målning

Gullegubben har målat lister och snickerier i matrummet. Renoveringen går framåt så sakteliga.. nu återstår tapetsering och efter det är det klart. Det ska bli skönt att flytta in grejer och ordna upp, just nu är hela hemmet upp och ner.  
Hundarna har fått vara instängda bakom kompostgaller hela dagen, för att de inte ska sabba målningen.  Lite promenader har de fått förstås, men de tycker ändå att det är MYCKET orättvist att de inte får vara i hela huset. 

image210

Matte, du är inget snäll!

image211

bra sagt

- Det är bara att bryta ihop och gå vidare.

(sa Mark Lewengood att hans mormor (eller om det var farmor) brukade säga när det var kris)

längtar ut

 Nu längtar växterna ut. Ljuset har kommit men inte värmen. De måste stanna inne lite till,  jag lider med dem.
Citrusen får inte vara med på bild, hon är lusig. Det blir dusch med såpa och rödsprit och ny jord men jag väntar tills jag kan ta ut henne för skönhetsbehandlingen.

Olivträdet kommer med nya blad och fick en dusch med vatten och lite ny jord.

image206

En stor avokadoplanta bor också i "mitt rum" sedan hösten. Den är inte lusig, men spretig och inte så särskilt kul att se på men jag förmår mig inte att kasta den. Varje vinter tappar den bladen, kvistar torkar in och den blir riktigt eländig. Men så kommer ljuset och på ett mirakulöst sätt vaknar den till liv och blir ljusgrön och pigg. Vet bara inte var jag ska ha den.. den brukar hamna ute på någon undanskymd plats för det mesta..

image207


Ett hibiskusskott. Att den orkar komma med knopp så liten den är....

image208

Skott från passionsblomma. Mamman är en gammal planta som är resultatet av att jag sådde frön från en passionsfrukt som låg skivad på en födelsedagstårta.
Vilken växtkraft den har, jag har inte lyckats få den i blom men den täcker snabbt en vägg om den får hållas.

image209

bra sagt

 - Jag känner mig lite blek.

( sa Gullegubben när han kom hem en dag trött och sliten.)


Sven Gréen

Läser vad Sven Gréen skrev 1973 i boken min trädgård  om april :

"... Gräsmattan är det centrala i trädgården och kanske
 därtill det parti som bereder mest bekymmer.
Nu under våren bör man vara försiktig. Kratta inte eller
i varje fall synnerligen lätt. Gå inte i onödan och ordna
under inga förhållanden med lekar förrän nya rötter
börjat växa ut...."

Tråkmåns!
Inte får man gå och inte leka!
Och mest bekymmer... nej hu så trist.prydligt blir det

Borde egentligen börjat dagen med ett gympapass före krattande och skottande, men det blev istället en lååång lat frukost.

Så här ser det ut nu efter trädgårdsstädningen .... I wish  -  nej det var bara ljug... vet inte ens om jag skulle vilja ha så där prydligt, inte min stil riktigt.

image205

kväll i stugan

Skottkärran står kvar..lika bra, röjandet fortsätter i morgon.

image201

I "mitt rum" gassar lysröret.
Här brukar alla frösådder växa upp sin första tid i livet, men i år är det bara lite pelargoner, diverse sticklingar och några större krukväxter som bor där. Och en vansinnig massa krukor och kannor och jord och andra braatthasaker.

image202

Hundarna är fullkomligt galna i kväll. Säkert för att matte inte varit så underhållande.. utan mest bara räfsat och haft sig.
Skäller gör de och de har flyttat runt allt löst ... mattor och fåtöljer - helvilda!

image203
image204

bara resten kvar

Jag fick en del gjort ute i dag..till sist.. nu är det bara resten kvar. Det svåra med trädgårdsarbete är att ha vett att gå in .. plötsligt har hela kvällen gått.. glömt ge hundarna mat.. glömt ge mig själv och gullegubben mat.. håller nästan på att drutta av stegen där jag vinglat omkring på en vänsterfot för att nå de där grenarna högst upp.. de som jag inte iddes bry mig om i höstas. 
 
Gullegubben har varit ute och fixat han också, nåt med kopplingen på en lastbil... jag ser honom i ögonvrån emellanåt ... han går med bråttomsteg mellan husets källare och kopplingseländet. Efter honom traskar grannpojken med lika raska steg samtidigt som han pratar oavbrutet. Han är sex år och som barn ofta i den åldern full av frågor. Varför? varför? men duuu, varför? och gullegubben svarar tålmodigt.

Det slutade med hämtpizza och himmel vad gott det var!

vårstök

Det finns så mycket som behöver göras, som vill göras, som måste göras... valet är : bli deppig över våren och hur mycket det är att göra.. eller gilla läget och se allt ogjort .. eller klona sig - har inte hört något om den metoden på länge.. skulle behöva bli klonad NU på en gång. 
Vill ha en till liten människa som jag kan sätta i arbete så fort som möjligt.I Kerstin Ekmans Springkällan kan man läsa:

"... blev det bykning och så sparade man lite lut och tvättade randigt. Klappträna dunkade ......  " ...de bar klädkorgar bort till mangelboden och tillbaka igen och hon travade lakanen... " ...Hon satte sig att vecka örngottsbanden ned en bordskniv..." ...Hon bakade till påsk. Förutom vetebröd och mjuk kaka var det syltsnitt, eklöv, mandelmusslor, vaniljhorn, maränger, drömmar och konjakskransar. ... "...Så var det vårstädningen. Då tog hon upp källarn och ner vinden och ut garderoberna och in dem igen, då gjorde hon skåprengöring och tvättade prismorna i lampan och piskade plyschkuddarna i soffhörnet. Hon rullade in vintermattorna, bytte gardiner, putsade kopparn, tog ut fönstervadden och gned målningen i köket, borstade panelerna, tog en mopp med en flanelltrasa om och jagade spindelvävar i takhörnorna och skurade golven..." ... och kritade skor och gjorde köttbullar och la in sill.... "...och virkade hyllbårder...

så där fortsätter det flera sidor i boken. Gick folk inte in i väggen förr eller drabbades av vårdepp? Jag tror faktiskt inte att de hade tid! Ett tiotal ungar hade de dessutom, bara en sådan sak..

Det är nästan så jag drabbas av dåligt samvete över allt jag inte gjort när jag läser sådant här... men fru Ekman är förlåten för att hon ger mig dåligt samvete för hon skriver så bra.
Dessutom har hon klappat på min hund - De ni!. Jag var ute och gick med dåvarande hund, en goldenkille då Kerstin Ekman kom gående mot oss, stannade till, klappade vovven på huvudet, log och sa - va fin du va!
Lite mallig blev jag då också (kanske har jag en viss fallenhet för det).

Jag ska försöka få med mig gullegubben och gå och se filmen Varg. Jag tror att den är bra. Stormare i huvudrollen och manus av fru Ekman kan aldrig va fel.

image200


Puh


 -  När du vaknar på morgonen, Puh, sa Nasse slutligen, vad är det första du säger till dig själv?
 -  "Undrar vad vi får till frukost?" sa Puh. Vad säger du, Nasse?
 - Jag säger : "Jag undrar, vad det ska hända för något spännande i dag?" sa Nasse.
    Puh nickade tankfullt.
 - Det är samma sak, sa han.

ur Boken om Nalle Puh

pasqua

Gullegubben kom hem sent, som vanligt.
Han hade köpt med sig vin till fredagsmiddagen, som blir pasta. 
Vinet heter Pasqua... det ringde en klocka... jag känner igen det... är det inte finska..

Kollar finsk - svenska ordlista  ..   hoppsan  ..   på finska är stavningen lite annorlunda  ..  paska. 

Ja det smakar gott i alla fall och alldeles säkert så blir man glad i hatten.

Ha en trevlig fredagskväll!

snart..

Kan inte låta bli... några bilder från förra årets trädgårdsmässa.
Hade en urusel kamera så de flesta bilderna jag tog blev bara sudd men några går att titta på.

image193

image194

image195

image196

image198

vems fot?

Vem är det som står utanför dagiset? En dront?... bara en gissning.
Gullegubben säger att det bara är ett träd och han ser inget annat... är det jag som har för livlig fantasi..

image192

glad i hatten

tja varför inte.. det är fredag.

image191


stolt matte

Wilma är JÄTTEDUKTIG! Jag är så stolt så jag kan spricka... bokstavligen..när som helst.
Vi var ute och gick och jag hade henne lös, inte ens halsband på. Vi mötte hundar och hon höll ändå kontakten med mig. Vi passerade ett par hundar bakom staket som sprang mot henne och gapade och hon kunde ändå hålla kontakten!   Wow!

Jag kopplade upp henne en gång när det satt en katt på trottoaren... ville inte riskera att hon skulle göra fel. Katter är nu en gång vansinnigt roliga att springa efter. Men annars gick hon okopplad hela tiden.

Jag är idag världens lyckligaste matte. Allt tränande var värt det här! Wilma sken också som en sol... hon också.

Vi mötte grannarna (som har byns lydigaste schäfer) ,de sa: - men .. va duktig hon har blivit!     -Ja, det har hon svarade jag och lät säkert lite mallig, men det kan inte hjälpas.

städdag

I dag ska jag ta itu med trädgården, städa upp, rensa bort och klippa en del saker.
Den här tiden på året brukar jag ha fullt med frösådder på gång men i år blir det knappt några.
 
Jag ska vara lat och köpa de plantor jag behöver. Fast jag måste medge att det fattas mig lite att inte peta ner några frön...
Det blir mest ettåringar i krukor och baljor och sånt och inte så mycket på friland i sommar.
 
På husets framsida finns en lång och bred rabatt där jag har haft olika "teman" år från år. Den rabatten krävde en himla massa plantor... men nu har jag hittat på att det ska bli perenner istället för ettåringar där från och med i år. Ska bara bestämma hur den ska se ut... det blir nog nått i blekblått - rosa - lila  - mörkrödlila - kanske lite vitt, tror jag..  Det lär bli en del ettåringar för att fylla ut till att börja med men det blir köpes.

I fjol var temat "doftande" med bland annat heliotrop och vit tobak. Ett annat år var "blått"
Mest lyckat var temat "Mexico" med solrosor, majs, ricin, zinnia, en sjuh-vetes massa tagetes, kannor. Färgerna var eldigt rött - orange - gult. Jätteläckert!

image190

kursavslutning

Sista kursdagen för Wilma och mig. Kursintyg och tack och adjö.
(vad ska man ha alla kursintyg till egentligen? Kanske ska prova att slänga med ett intyg i vardagslydnad i CV:n nästa gång jag söker nytt jobb. )
 
Det första jag gjorde när vi kom hem var att gå in på datorn och anmäla mig till ytterligare en kurs!
Bara tänk vad duktig hon kommer att bli,   eller bli.. hon är egentligen duktig redan.
Det är mest matte som behöver lära sig ett och annat och framförallt är matte så inibomben lat att hon behöver en sporre för att det alls ska bli någon träning. 

Några veckors kurspaus blir det hur det än är för det sätter inte igång förrän nästa månad.  

Veiron tänker

Men.. va det känns konstigt .. ee.. det är något med örat.. vad sker ??

image184


DET ÄR BORTA!!!  Åååååååå NEJ! NEJ! Ring ambulans ...   GÖR NÅT!  LETA ÅTMINSTONE!

image185


Mitt liv är SLUT! .... SLUT förstår ni det? 
INGEN kommer att vilja ha mig nu!    Ajöss till Mika models .... ajöss till eget hem. .. snyft..!

image186


Varför skulle detta hända nu? Varför? mitt liv hade precis börjat.. ..  allt gick åt rätt håll..  jag hade en framtid...FÖRSTÅR NI DET! EN FRAMTID!

image187


Det är bara plastmatte som kan tycka om en sån som mig ..  ja hon ömmar sååå för de eländigaste krypen..
Det är ändå tur att jag har henne mitt i allt elände... fast jag hade hoppats på en bättre framtid...

image188

hjärtligt

Hjärtansglada grytlappar ska det bli. Jag vet.. det är inte jul och inte Valentins dag ... men jag blev så sugen på rött på vitt. Det är som att bli sugen på hallonbåtar ... det bara går inte att låta bli.
Och sedan när de hänger där i köket så kan jag titta på dem och känna mig älskad...

Det ska bli monogram efter detta ... röda snirkliga bokstäver på vita handdukar .. eller örngott   .. eller...  det är farligt att bläddra runt bland inredningbloggarna ..  jag får sjukt mycket ideér. Någonstans i mina gömmor ligger en gammal bok med monogram.. undrar var..? måste hitta den.

Och alla fina kaniner som florerar... det blir något sånt också...jag har en idé.

image182

ni åker ut ! nu är det hjärtan som gäller!

image183

sov så gott

Sov så gott.... glöm inte att lämna ditt fönster på glänt så att drömmarna kan komma in..

Om du inte kan somna så kan du väl räkna får eller nåt. Här har du några ......ett ...  två ...fungerar det?
själv ska jag sitta uppe och virka ett tag... nu blir det hjärtan  små röda   på vit botten.. .ja varför inte.

image181


nyfiken

Är du också en nyfiken typ som undrar vad som döljs bakom gardiner och persienner?

Kolla in den här sidan!

http://www.pbase.com/mardoli/windowsills


I "mitt" fönster bor inte helt otippat ett pälsansikte.

image180

det har du rätt i, sa Veiron

-  Veiron, hi hi ! du ser ut som en groda när du ligger så där, fnissade plastmatte.

-  Jag gillar INTE ALLS när du skrattar åt mig, sa Veiron och blängde surt.

-  Förlåt lilla grodan men det är bara för att du är SÅÅ SÖT!, slätade matte över.

-  Ja det har du rätt i, sa Veiron nöjt och blev glad i svansen.

image178

veckans burk

image174

regn och mormorsrutor

Visningen igår gick bra. Det kom jättemånga och tittade.. så vi får se vilka som flyttar in.. och förhoppningsvis får vi snart höra fladdret av små vingar!
Och MYCKET RIKTIGT - det blev regn.. inte till kvällen men väl till natten.. de där molnen har aldrig fel.

Jag satt uppe sent och lyssnade till smattrandet medan jag gjorde färdig min filt av mormorsrutor, avslutade med en spetskant runt hela. Filten ska bo i gästrummet, ligga hopvikt på sängen klar för gästerna att bre om sig..

Fingrarna ville ha mera göra så jag började sticka på vantarna av det vårliga garnet jag köpte häromdan. Det blir fingerlösa vantar till vårpromenader med vovven... nu är det så varmt så vantar behövs knappt... men jag gör dem färdiga i alla fall.

image171

image172

image173

god natt

image170

bilringar

image167

välkommen hem!

Kommunen sopar gatorna. Det dammar så det står härliga till. Allt glas är bortstädat, tack för det!

image157

Krokusarna solar sig.

image158

image159

image160


I allt det blåa fladdrar den första fjärilen. Välkommen, jag har saknat dig!

image161
image162


Och dig också, fast du är gul...

image163

och titta här vem som kommit hem!

image164


Det sparkas en hel del boll i kvarteret..

image165

Men det här gillar jag inte... "regn till kvällen-moln"... blås bort med er!
image166

uthyres

Ett rum i pittoresk omgiving. Måste ses!
Öppen planlösning och högt läge med vidsträckt utsikt.
Barnvänligt område.
Kök saknas men inom nära flygavstånd finns flertalet trevliga restauranger.

Visning tisdag 1/4.
Varmt Välkomna!

image156

I love you

Much ado about nothing .... här är man avstängd från bloggande i flera dagar och väntar med spänning på hur bra allt ska bli och så händer .. INGENTING.
Systemet var tydligen för osäkert så inga ändringar gjordes. Vi är nog många som blev besvikna.. Ja ja sånt är livet... det finns det som är värre!

I LOVE YOU Prins Charles. Prinsen åker inte till Kina-OS och ska dessutom möta Dalai Lama i England i maj.

Way to go Charlie - Way to go!

Snälla prinsen när du ändå är på det humöret.. kan du inte ta ditt förnuft till fånga och sluta upp med rävjakten också? då skulle jag älska dig ännu mer!

image155


RSS 2.0