hibiskusträd

 
 omplantering
 
Det här ska bli ett hibiskusträd.  Ett stort träd med grenar som sträcker sig ut i vardagsrummet högt över mitt huvud. I en jättekruka på golvet måste den bo för att rymmas. Då och då slår blodröda blommor ut som får alla att ååååa och ooooa sig av förundran.
 
Man får inte ha för bråttom... det lär ta några år ...men den som väntar på nåt gott. 
 
I dag har blivande trädet fått ny boplats i en zinkhink. Jag stammar, dvs tar bort alla sidoskott och stöder med en pinne så trädet växer rakt och fint. 
 
 
Den vackre trädgårdsmästarens hus står det på zinkhinkens etikett.
Det är där jag bor :)

bokbyte

 
 
Jag fortsätter med vantstickandet. Stjärnvantar blir bra till vinterkylan. 
 
Till stickningen började jag lyssna till Hundraåringen som.... Den boken var inget för mig. Som ett mellanting mellan Jönssonligan och Forrest Gump fast bara knasig och ingen känsla, tyckte jag. Jag orkade lyssna till halva ungefär sedan gav jag upp. 
 
Efter Hundraåringen kände jag att det var dags för nåt på allvar som motvikt till all skojsiskojsig polisjakt.
Det fick bli Alice Munro. Jag har inte läst nåt av henne förr, tog den första bästa jag hittade via bibblan. 
För mycket lycka heter den. Hittills har jag lyssnat på en av novellerna. Den var bra och hemsk. 
 
 
 

läslusta

 
Söt och sorgligt vacker liten historia.
Snart ska jag läsa Hundraåringen som klev ut genom ett fönster...den har jag inte läst faktiskt. Hm den finns någonstans i någon av lådorna tror jag. Någon av flyttlådorna som vi inte packat upp än. Blir till att leta.. eller så tar jag enkla vägen och lånar den på bibblan. 
 
Det är snart dax att traska dit igen. Jag lånar lyssnarböcker till Gullegubben till hans pendlarresor och han har snart lyssnat klart till de jag lånade sist. 
 
 
Dagens läsning är Åsa Larsson. Jag gillar hur hon skriver. Gillar att handlingen utspelar sig i norr. Jag känner igen mig i naturen och folket. 
 
 
Jag håller på att planera trädgård. Själva verkställandet kommer nog inte bli på några år än men planerna behöver bli någorlunda färdiga så vi ska kunna veta i vilken ände vi ska börja. Det är inte bara trädgård, det är var ska kärror och båt parkeras och annat praktiskt. Kompost måste vi ha. Jag räfsar löv nu och har ingenstans bra att lägga dem än. Det får bli en tillfällig hög längst bort i ena trädgårdshörnet. 
 
Jag funderar på vad som behöver finnas. Sittplatser och växthus och vatten och kompost och köksträdgård och utsikter och insynsskydd och ja... en massa finns att fundera över. 
 
 
Och så är det hög tid att börja tänka på julförsäljning. I dag stickar jag vantar. 
 
Nu kom jag på! Jag lånar förstås Hundraåringen över nätet. Stickar och lyssnar. Det blir perfekt, att jag inte tänkte på det på en gång. 

ut och räfsa

 
Synd på matchen i går kväll... att det gick som det gick alltså. Brödbaket blev lyckat i alla fall. Allt var gott utom chutneyn som jag gjorde, hade för mycket chili i. Men osten var god, getost från Collins ostbod här i Norrtälje och vinet, det portugisiska smakade förträffligt. 
 
 
Wilma sitter i hallen och väntar. Jag har lovat henne att vi ska gå ut och räfsa. Vi har tio grader varmt och bara några få ulliga gulliga molntussar på himlen idag. Som gjort för att räfsa upp de sista löven på gräsmattan. Lättare nu när det torkar upp i solskenet. 
 

...

näehh... 

spännande

Jag har suttit hela första halvleken som om det vore en skräckfilm jag tittade på med fingrarna spridda över ansiktet. Gu! vad spännande. 
När matchen började, portugisiska laget sjöng högt och starkt sin nationalsång, läktarna gungade i landets flaggfärg - tänkte jag. No way! 
men vilken kämparglöd hos svenska laget! Det här kan gå vägen! 
 

synd för han

 
De ska in i ugnen så snart den blivit nog varm. 
 
 
Klart jag ska titta på matchen i kväll. Ska du? 
Jag följer aldrig sport men nu känner jag att det är dags att engagera sig lite. 
Gullegubben har svikit och dragit iväg ut i skärgårn för att jobba. Synd för han... han missar fredagsmyset med portugisiskt ( ! ) vin, getost, hemlagad äppelchutney och nybakta baguetter. 
Wilma ska få knapriga grisöron. 
 
 
 

bra skrivet om fotografi

Apropå bra skrivna saker... är du intresserad av fotografi, look no further.
Titta in till Claes Gabrielsson.

längtar grönt

Jag har trädgårdslängtan.
Som plåster på läser jag Victoria Skoglunds blogg. 
Det här var himla fint skrivet

tårtkalas... bara för människorna

 
 
 
 
 
 

svinkallt i garaget

 
Min Smurf sitter och jobbar i garaget till sent på kvällen. Det börjar bli svinkallt där ute. Han skulle behöva nåt varmt att sitta på. Ett fårskinn har jag någonstans, ska leta reda på det. 
Till i morrn ska det visst bli mulet och varmare igen men det oundvikliga väntar. Snö och drivis. Hurra...

ljud i kvällen

 
Ute klämtar klockorna från kyrkan. Wilma (jag också) har inte vant sig riktigt vid alla ljuden i nya huset. Vad är det för mässa den här tiden på kvällen? Wilma lyssnar vid verandadörren. Dörr har vi men ingen veranda än ... om man skulle gå ut där faller man handlöst. 
 
Vi bor så nära stan att vi hör klockorna och ser stadsljusen blinka genom träden i skogen som kantar vår tomts baksida. Förutom klockor hörs regnet sakta smattra mot fönsterblecken.
Än ingen vinter. Det gör inget. Den kan få dröja.
 
Snart ska jag hänga upp julstjärnor utifall att.

mysigt

 
Suddig bild, sorry. Den här boken håller jag som bäst på att lyssna till. Den är supersupermysig. En berättelse helt i min smak. Provence.... en massa god mat...härliga beskrivningar..  många skratt. Rekommenderas å det varmaste!
rosmarin, backtimjan och lavendel... suck.. mmmm

dukar till bordet

 
Köksbordet behövde nåt slags duk för att skydda ytan. Löparen hittade jag på Hemtex (169 kr). Vi har köpt en till sedan jag tog bilden så att det ligger en mellan varje stolspar. Jag gillar linnelooken och att det är monogram på. 
 
 
Och de matchar monogrammen som jag har broderat på stolskjolarna :)

hallspegel

 
I går hittade jag en spegel på Blocket. Det är en IKEA fast jag tror inte de säljer dem längre. 300 kronor fick jag punga ut för den. Spegeln passar perfekt i hallen. Bordet och lampan är bara tillsvidare, de ska bo på annan plats i huset när jag hittat ett avlastningsbord som kan passa.
Det är roligt att leta grejer till huset. En sak i taget och till slut blir det som vi vill ha det.
 
 
Än är allt inte uppackat... borde kanske ta tag i det idag. Ute är det riktigt scheisseväder. Det regnar på tvären - ihärdigt sedan i natt någon gång. Och jag min optimist som hängde ut tvätt på balkongen i går... inte särskilt smart. Tvätten är blötare nu än när den kom ut ur tvättmaskinen..
 
 
ja just ja, det måste jag berätta också. Wienerbröden som jag bakade häromdan blev jätteuppskattade. Alla är slut! Helgens gäster bjöds diverse godsaker och wienerbröden var populärast. Såna ska jag absolut baka fler gånger. De gick alldeles utmärkt att frysa dessutom. Jag tog dem direkt från frysen och värmde en stund på 200 grader och de blev som nybakta. 
 

tre sorters kakor

 
Havreflarn var inte det lättaste.. de brändes jättelätt på kanterna. Hur ska man göra för de inte ska brännas tro? 
Jag petade bort det värsta brända. Gullegubben provsmakade och sa att - ah för fan de smakar bra ändå! (han provsmakade två för säkerhets skull )
 
 
De här blev desto bättre. Drömmar med sötmandel i. 
Jag tar ut dom med matskedsmåttet när jag bakar för att få lika storlek på alla. De ser nästan ut som köpes.
 
 
Och skurna chokladkakor med hackade hasselnötter och pärlsocker på. Jag hade slut på fula plastlådor så de får bo i en burk. Kanske jag kan ertappa någon med fingrarna i kakburken...
 

färdigmålat och början på en samling

 
Nu har jag målat färdigt skåpet. Borta är det smutsgulvita. Det blev rätt bra, kunde fått vara något gråare kanske men nu är jag petig. Jag bestämmer att det blev bra så här. 
Det blir ännu finare när det blir lite slitet men jag tänker inte fuskslita det, det får tidens tand sköta om.
 
 
Några tallrikar har fått flytta in. Stora vita tallrikar med vågig kant inköpta på Martin Olsson. De är härligt stora, jag är glad att de fick plats i skåpet. 
 
 
Skåphyllorna har också vågig kant. Fint. Jag struntar i att måla skåpinsidan, den är rätt okej. Lite fläckar men de kan jag leva med. 
 
 
De här tallrikarna har också fått flytta in i skåpet. De är början på min nya samling. Samlingen ska bestå av gammalt porslin med grönt mönster. Jag tänker blanda olika, inte bara Svalan. 
Svalantallrikarna hittade jag på antikaffären i stan, 80 kronor styck kostade de. 
 
 
Svalan tillverkades av Rörstrand mellan åren 1897-1907.
 
 
Det är något speciellt med svalor. Har alltid varit en favorit hos mig.
 
 
Nä ut i solskenet så länge det varar. 
Tror Wilma håller med. När vi promenerat ska jag baka havreflarn till lillasyster och hennes man som kommer och hälsar på imorrn. Och så ska jag städa... dammsuga hundhår för sjuttielfte gången den här veckan. Snart har hon väl ändå fällt färdigt, hundskrället.
 

RSS 2.0