vinterhandarbetarByns snyggaste byracka sitter som vanligt och spanar i grindhålet. Inte en enda kille i sikte i dag heller. Sorry Wilma det blir inget av med dina planer.
Vi ska snart ut på promenad i det fantastiska vintervädret. Gnistrande, knirkande, sol och minus tio. Jag klagar inte.Men jag måste klaga på att garnet alltid tar slut, måste klicka hem mer.
Jag började med blommande grytlappar men vad med tråd det gick åt till alla blomblad. Garnet jag hade räckte inte alls. Mönstret hittade jag här.  Det är som många fina mönster på engelska men väldigt lätt att följa. Lite kul att mönstret är lika gammalt som vårat hus, byggt 1946. Passar bra då att huset får jämngamla grytlappar :)Men yllegarner har jag kvar så jag började med nåt som ska bli en mössa, Drops design. Fast jag vet inte om jag gör den klar.. mönsterrapporten är dum, färgen ska bytas på olika varv med följd att det blir en otrolig massa trådar att fästa.. kommer att bli klumpigt och inte bra befarar jag.Allra helst skulle jag vilja sticka nåt eskimåaktigt. Vintervarmt och vackert.
En tröja med ett mönstrat löst ok utanpå ungefär som den danska drottningen hade när de var på besök på Grönland... finns inga färdiga mönster vad jag kan hitta men det går förstås att knåpa ihop nåt själv. Det kanske jag gör. Har suttit och funderat och ritat, få se vad det blir till slut. Ett par långa strumpor till, kanske.. vita med mönster, inspiration är inuitstövlar.. en mössa och vantar med brodyr. Ideér fattas inte. Det är bara utförandet jag måste klura på och vilket garn jag ska ha. Men då klickar jag inte hem för jag måste känna och lukta på garnet.

snö
- Tjohooooo!

Det har singlat lapphandskar i två dygn, konstant. Hur mycket snö finns det egentligen där uppe i det blåsvarta? Det snöar fortfarande as I speak.
Jag ska inte längre emigrera. Känner mig som hemma med det här vädret. Född och uppvuxen i Lappland har tydligen satt sina spår, det känns liksom rätt nu när det är minus tio och högar med vitt att pulsa omkring i och skotta bort hur knasigt det än kan verka.  
Wilma tänker inte emigrera hon heller, inte för att hon någonsin haft tankar på det. Hon älskar vintern. - Kasta snöboll Matte!
Förutom att försöka få Matte till lek har hon har tillbringat en stor del av dagen med att sitta i grindhålet och spana efter hundgrabbarna. Inte en kille i sikte, bara för att det kommit lite snö... är inte det tunnt..
- Killar, jag löper nu!

.. och tomtestackarn, han har blivit levande begravd. Inte ens toppen av luvan skönjs längre under all snö.

tomten är dödDet har snöat hela dagen. Fint, alldeles som det ska vara. Nu ska snön ligga kvar till efter jul allra helst. Det gör den säkert och så blir det bitande kallt alldeles som det ska vara. Wilma till och med glömmer att hon löper och slutar gnälla och nosa utan hoppar lyckligt omkring och hojtar; Matte, kasta snöboll!
Stackars trädgårdstomten ser mer död än levande ut. Han har stått ute hela sommaren och de tidigare rosiga kinderna har blekts bort i solen. Jag får nog ta in han för lite upplivande sminkning.. det står inte på förrn det är det jul och då måste han vara fit for fight.

Just nu sitter jag och skriver en extra lång handlingslista. Det är dags för storhandling. Vi har bestämt att vi ska göra så i fortsättningen, handla en massa, fylla frysen. Det blir både billigare och framförallt vad med tid vi spar. Och så slipper man de där eviga frågan... vad ska vi äta idag? För inspiration botaniserar jag på recept punkt nu. Den här gången har jag hittat till kockarna Nils Emil Ahlin, Marcus Samuelsson och anders Levén. I vårt kök kommer att lagas wienerschnitzel... kyckling satay.. rödbetsbiffar... bellmans strömming och en massa annat gott.  

filmtajm och stickade torgvantar
I helgen var det filmtajm. Gullegubben valde nyaste Götakanal filmen. Inte i min smak...jag stickade under tiden den gick. Ljusgrå torgvantar med rosa rosor. Visst blev de gulliga!
Om du blir sugen på att göra ett par du med så finns mönstret här. Jag piffade upp vantarna med varsin ros. Rosmönstret hittade jag hos Fröken Elsa.
Jag valde senaste Sex and the City filmen. Hade inte sett den. Men nu har jag... två gånger t o m. Den var lika bra som jag trodde den skulle vara. Inte i Gullegubbens smak hihi. Han satt och kollade Blocketannonser under tiden.
Nu ska jag och Wilma kvista iväg och lämna tillbaka filmerna och så ska jag hyra An Education om den finns inne. Den vill jag väldigt gärna se.. kanske Gullegubben gör mig sällskap och tittar han med.

går halvbraNä nu går det inget bra. Börjar med det ena projektet efter det andra men blir inte nöjd alls. Ett par vanliga tråkiga strumpor är det enda jag lyckats knåpa ihop till belåtenhet.
Det här ska föreställa macarons. Nej inte makaroner utan små franska bakverk. Vad ska man ha dem till.. tja inte vet jag. Kanske virka en hel hoper och lägga i en glasburk för fint.

Här är mönstret om någon blir godissugen:
Det har jag knåpat ihop själv så om något är oklart fråga bara.

Virknål 1,75 mm
Bomullsgarn i olika pastellfärger och vitt t ex Saffran eller lämpligt restgarn.  

Toppdel:
Lägg upp 2 lm med färgat garn.
6 fm i andra lm från virknålen. Dra åt tråden så hålet sluts.
2:a v: 2 fm i varje m= 12 fm
3:e v: *1 fm, 2fm i nästa m* upprepa * varvet ut = 18fm
4:e v: 1 fm i varje m = 18
5:e v: Lika som v 4 men sluta v med en smygmaska. Dra igenom och fäst trådar.

Bottendel:
Lägg upp 2 lm med färgat garn.
6 fm i andra lm från nålen. Dra åt tråden så hålet sluts.
2:a v: 2 fm i varje m=12 fm
3:e v: *1 fm, 2 fm i nästa m* upprepa * varvet ut = 18 fm Sluta v med en smygmaska.
Dra igenom och fäst första tråden. Använd den andra till att virka ihop topp - och bottendel. Sluta med sm, dra igenom och fäst trådar. (Vill man så kan man stoppa macaronen lite men det behövs inte, jag gjorde både och. De ostoppade blev plattare och bättre. Om man stoppar så gör man det samtidigt som man virkar ihop delarna).

Virka två toppdelar och två bottendelar. Virka ihop en toppdel med en bottendel. Spar tråden till att sy ihop macaronen med.

Fyllning:
Lägg upp 2 lm med vitt garn.
6 fm i andra lm från nålen. Dra åt tråden så hålet sluts.
2:a v: 2 fm i varje m=12 fm
3:e v: *1 fm, 2 fm i nästa m* upprepa * varvet ut=18 fm.
4:e v: 1 fm i varje m=18fm. sluta med 1 sm, dra igenom och fäst tråd.

Sy ihop de två färgade delarna med den vita fyllningen emellan.
Senaste projektet är en samling rymdleksaker. Inte nöjd med dem heller så jag får se om de blir färdigvirkade.

Wilma är gnällig och pipig. Hon har börjat löpa. Just för vi hade lovat att ha Oskar extrahund boende hos oss ända till December.. men nu går det inte så han har fått flytta och hans matte har fått fixa hundpassning på annat sätt.
Synd när jag hade lovat och allt men det kan inte hjälpas.. kan inte gärna ha en löptik under näsan på Oskar.

virkad mini junkfoodHamburgerbyggsats.
Jag virkade sallad, lök, tomat, ost, burgare och bröd och sydde ihop alltet med sesamfrön.
Fredagsmums.

virkad miniatyr cupcakeJag kan aldrig bara göra en av någonting.
Nu ska det bli en glass.. kanske. Tresmak.. eller gräddglass med chokladsås.. eller en gräddtårta kanske. Eller en yttepyttig hamburgare kanske.stans minsta tårta
Den ska jag ha till nycklarna.

amigurumi BebbalinaHon har redan lärt sig sitta.
Duktig tjej!
rosaSnön har blivit slask.
Jag virkar nåt annat i rosa.
Rosa är det nya svarta.

virkad bakelseGaranterat fettfri.

Jodå snön kom hit också. Den har kastats runt i stormvindar flera timmar nu.
Jag vill emigrera.

vargavinter på vägGåmedhundenvantarna är klara. De blev bra förutom att mudden skulle kunnat vara något tightare. Fast idag förslår de inte! Vilket väder vi har hörrni! Är det här en försmak över hur vintern kommer att bli tro. Hos oss har det inte kommit snö än men det blåser nordan och är iiiiisande kallt. På nyheterna syns bilköer som står still i snökaos. Klä er varmt ni som ska ut, varnar de.
Gullegubben bytte till vinterdäck i går kväll som tur är. 
Det blir inga långpromenader idag hundarna, sorry. Fast jag tror inte ens ni vill ut. Vi får hitta på något kul inne istället.
Jag ska också roa mig med att virka en bakelse, en rosa och vit med ett par bär på toppen. Alla mina tidigare bakverk har jag ju gett bort så jag måste fylla på förrådet. Nu ligger en hög karamellrosa och vita och ett rött nystan framför mig på bordet och väntar på vad jag ska hitta på.  Men först en kopp kaffe och tända en brasa i kaminen.


gåmedhundenvantarDet ska bli ett par fingerlösa vantar till mig. Behövs när jag går med hundar och ska knyta bajspåsar och belöna med godis och fiska upp nycklarna och .. ja praktiskt helt enkelt. Resår upp och nertill blir det. Jag gör de så enkla som möjligt.
Mönster:
Stickor nr 3.
Garn; lagom till stickor nr 3.
Lägg upp 48 m fördelat på 4 stickor. Sticka resår 2 am, 2 r till lagom lång mudd. Sticka rätstickning och avmaska på lagom höjd 6 m från vardera av två stickor (eller sätt maskorna på en tråd). Fortsätt sticka runt på de övriga maskorna några varv till. Avsluta med en bit resår 2 am, 2r till lagom höjd. Avmaska. Plocka upp de 12 m för tummen, sticka några varv resår, avmaska. Gör en till likadan. Fäst trådar.

Visst är lagom ett bra ord.

nu växer hibiskusen :)Nu har den börjat växa! Hibiskusen som jag köpte i augusti 2009. Över ett år har den stått och stampat, varit liten och knubbig. Men den som väntar får se.... och nu minsann drar den iväg. Fördelen med att den varit liten är att den fått plats i fönstret men samtidigt tycker jag det är lite läskigt att växter man köper kan vara behandlade med något som gör att de hålls dvärgväxta... om det är så de gör.
Och den har blommat konstant hela tiden.. faktiskt över ett år har den kommit med knopp efter knopp och det verkar den fortsätta med.

nallar och varmt på fötterna
Nallen Mallig har blivit adopterad av Vita Hund och katten Darling. Tänk vad bra det kan bli.
En hel familj med blundisar. De är så nöjda så.Den här stora nallen ska få öppna ögon. Det är lite kvar att göra på den. Anledningen till att jag sydde den var att jag ville göra något i frotté. Nallen är sydd av en gammal handduk. Det är skräpigt att sy i frotté men den blir mjuk och gosig.
Kreativt kaos.. böcker syprojekt och ditt och datt. Spelar ingen roll hur mycket jag städar och plockar undan bara jag vänder mig om ser det ut så här igen.Ett par strumpor har jag också knåpat ihop. De ska jag ha till nya kängorna.

möt MalligBlev sådär tycker jag .. men nu är den klar iaf. Mallig får den heta för högfärdigare nalle har då inte jag träffat.- Vad ska man ha den till? undrade Oskar.
- Pinka på den?
- Leka med den?- Nu vet jag. Äta den!

inspiration och en riktig skvallermaja
Jag har knappt handarbetat ett endaste skvatt på hela sommaren men nu är det dags igen. Inspirationen kom faktiskt krypande bara jag plockade fram ett garnnystan. Välkommen tillbaka inspirationen, jag har saknat dig... det är för trist när du inte är här. 
Jag har fortsatt på den virkade nallen som jag började på i våras eller nåt, väldigt länge sedan. Fattas ett och ett halvt ben och ögon och nos nu. Högen till vänster på bilden ska också bli en nalle, mönster här men den vita sytråden tog slut... typiskt. Jag ska köpa fem rullar så jag har ett tag.Men först är det hundtajm. De vill ut och nosa. Jag med, det är kring nollan och sol. En sväng till affärn blir det också för sytråd och fredagsmys ska inhandlas. Till kvällen vankas tacos och idol.

Wilma är för söt :) igår på kvällspromenaden skvallrade hon på flera hus där det bor hundar trots att vi inte såg någon av hundarna. Hon tänker visst utöka skvallringsverksamheten den smartingen.  Men nä du Wilma det tricket går jag inte på. Bara skvaller vid hundmöten gör att matte bjuder på gottis, inte husen hundarna bor i !(men bra försök :))

bra sagt


If you always do what you´ve always done,
you,ll always get what you´ve always gotten

-okänd-


shejping fungerarÅtta dagar av shejping senare...
Jag har shejpat Wilma att gå nära mig på promenad för jag tyckte hon höll lite för dålig kontakt. Nu får jag knappt bort henne ifrån mig :) ! Har lagt signal på beteendet sedan i går för att hon inte ska gå klistrad intill mig heeela tiden den lilla skruttan.  Nu belönar jag bara när hon går intill mig när jag gett signalen.

Jag shejpar dessutom hundmöten och inkallningar, allt utan hjälper eller mutor, Wilma får själv fundera ut vilket beteende som ger belöning. Det fungerar hur bra som helst. Mycket tack vare träningsdagboken. För det här med hundträning det är lätt men det är inte enkelt som en vis man sa. Tajming, belöningar, belöningsfrekvens, självförtroende, inte göra för svårt, korta pass och en massa mer... det är mycket att tänka på för att resultatet ska bli bra. Träningsdagboken har verkligen hjälpt mig att se vad jag kan göra bättre.

Det allra bästa är att Wilma tycker det är jättekul! Hon tycker alldeles säkert att det är hon som shejpar matte till att ge lek och godis :)Och nu över till något helt annat... tro inte allt du läser i tidningar, tänk på att mycket av det som står där är vinklat. Detta må gälla kamphundar eller vargar eller annat. Media skapar gärna hysteri. Här finns en mycket bra artikel som tar upp bland annat det.

RSS 2.0