Lennarts pyjamas och cerise mössa

Så här blev pyjamasen till Lennart Hund. Jag hade tänkt göra krage på jackan men det blev bara fult så jag skippade den till slut. Jackan knäpps med tryckknapp och riktiga knappen är bara för syns skull. Byxorna har dragsko i midjan och bomullsband och hål för svansen var jag tvungen att sy (fast det ser rätt vulgo ut ;)I går virkade jag en till hundälskarmössa, den här gången i cerise. Det rosa garnet är också Opal men konstigt nog var det mycket tunnare än det svarta. Jag fick lov att öka mer maskor när jag virkade den rosa mössan för att få den lika som den svarta men den blev mindre i alla fall, nåja någon har säkert litet huvud.

Jag har så mycket projekt på min attgöralista att jag skulle önska mig mer tid och tänk idag fick jag det! En hel extra dag som egentligen inte finns. Tack för det skottdagen :)

en del blir bra en del inte
Det är nåt visst med muddar. Jag har en muddperiod :)Lilla pyjamasen till stickade hunden går däremot inget vidare. Jag har hunnit längre än så här och till i morrn måste den bli färdig men den är svår att få till. Den fick ligga till sig ett tag och under tiden virkade jag en mössa.Så här blev den. Den är virkad efter det här mönstret till viss del men jag har gjort fler ökningar och gjort hela mössan längre också. Mössan är virkad med virknål nr 3.0 mm i Opal, ett blandgarn i ull och polyamid. Passade utmärkt att virka i. Framför allt sticks garnet inte.
Mest nöjd är jag med hur den invirkade tassen blev. Jag har inte låtit det rosa garnet följa med runt utan bara lämnat rosa tråden och tagit upp den på nästa varv och virkat över de långa trådarna som då bildades. Resultatet blev jättebra. Om man gör fler än ett tassavtryck måste man ha ett rosa nystan för varje tassavtryck.

stickade muddarDet bästa jag kom hem med från mässan var det här garnet från island, ett entrådigt Lopi. Skulle köpt mer än några få nystan faktiskt, skulle vara perfekt att sticka sjal av men nu räcker det bara till några muddar. Alltid något.
Så här gjorde jag muddarna: Lägg upp 60 m fördelat på strumpstickor 2.0mm. Sticka resår, 2r 2 a i 3 varv. Sticka 3 varv grått. Sticka mönsterrapport över halva mudden. (mönsterrapport som går över 30 maskor)
Sluta med 3 varv grått och 3 varv resår. Virka en kant uppe och nere på mudden 1 fm mitt i aviga maskorna, 5 stolpar mitt i räta maskorna (i resårkanten). Nästa varv; gör picoter i stolpgrupperna (3 lm, sm i 3:e maskan från nålen). *Gör 3 picoter i varje stolpgrupp. Sm i fm*
Ta av och fäst trådar.Nu håller jag på med fler muddar. Muddar med volang. Det ska bli en volang i benvitt garn inuti den första volangen så småningom. Volangen är upptill på mudden (vid fingrarna), det blir romantiskt värre :)
Men nu medan solen skiner ska jag och Wilma ut och nosa och sedan ska jag sy dockhundspyjamas till Lennart tror jag innan jag stickar vidare.Det här är mitt vardagsrumsbord just nu. Fint va ;) Det är alltid så att jag måste prova olika garner och göra om och göra om några gånger till innan jag blir nöjd med det jag för tillfället håller på med, med påföljd att jag ganska snart har dragit fram en massa garner och sticknålar och måttband och ooops så är det som om bomben slagit ner.

syfestivalsbesvikelse och busig LennartIgår var jag och en kompis till Syfestivalen i Älvsjö. En handarbetsmässa som jag aldrig förut varit till. Jag tog med stora plånboken och tänkte att - nu jäklar! nu ska jag passa på och skaffa mig allt det som jag behöver. Till och med om de har provdockor så ska jag köpa en! Stor besvikelse :( Det fanns knappt någonting, inget vliselin, ingen kuddstoppning, inga provdockor, inga trycknappar - det fanns nästan ingenting av allt det jag hade skrivit upp på min handlingslista. Garn fanns, fast väldigt mycket samma samma, tyg också väldigt tunnsått. Trist! Jag lyckades efter mycket letande hitta en del garn till hyfsat pris som fick följa med hem, ett par tyglappar och aidaväv. Enda braiga är att jag har det mesta av pengarna kvar ;)Får jag presentera hunden Lennart! Han bara såg ut som en Lennart när han blev klar så så fick det bli (alla likheter med kända Lennarts är helt slumpmässiga).
Det är han som ska få pyjamas, jajamen en randig en i vitt och blått. Innan jag börjar med pyjamas eller andra kläder ska jag nog sticka ytterligare en Lennart eller kanske det blir en Åke... vem vet. Jag ska skriva ner mönstret när jag gör nästa jycke så jag har till framtida behov.


NEJ LENNART! DU FÅR INTE HOPPA I SÄNGEN!!!!!!!

virkade kaniner med attityd
Ett gäng kaniner (eller vad det nu ska föreställa) har sett dagens ljus. De blev rätt stöddiga, det var liksom inte meningen men så blev de, värsta ligistkaninerna ser det ut som ;)
Just nu hittar jag på en stickad hund, han ser mer illmarig ut. Lustigt det där hur de blir personligheter av bara farten. Stickade hunden ska få pyjamas tänker jag mig... om han går med på det.. man vet aldrig.Här har det kommit en himla massa snö. Wilma är lycklig! Hon går inte när vi är ute jag och hon, hon skuttar fram i den fluffiga snön. (Jo jag har skottat sedan jag tog bilden)

stickad mössaSå här blev mössan. Jag har hittat på själva modellen men figurerna har jag funnit på Ravelry. Jag tycker den blev rätt så bra. Det ska bli fler mössor i samma stil, den var rolig att sticka. Tänker mig att jag kan göra ett gäng i barnstorlek med olika figurer på och sälja i butiken. Det är iaf planen får se hur många jag ids göra.
Det här är mössans insida. Jag tänkte fodra den med fleece, som jag köpte men fy så läskigt det var. Elektriskt så det knittrade och slog blixtrar bara man tittade på det. Yieck! Så det fick bli en annan lösning. Jag slaktade en gammal jacka jag hade som jag aldrig använder och tog fodret från den och sydde till mössfoder. Ja som sagt, recycling är bra!Gullegubben var inte hemma när mössan blev klar så grannkillen modellade :) Den passar nästan till honom också, lite stor bara.När bilden är överexponerad går det att se mönstren annars är de rätt diskreta för färgerna är så pass mörka. Jag är nöjd med de flätade kanterna.

fler projektJag har virkat lite bakelser till butiken. Jordgubbstårta, prinsessbakelser och cupcakes med blåbär och smultron. Yummi! och garanterat kalorifria ;) Allt är freestylat. Jag bara ökar och minskar som behövs för att det ska se ut som jag vill och syr ihop delarna, det är faktiskt ganska lätt att göra så. Skippa mönster, det är ungefär som att laga mat utan recept - mycket roligare.Jordgubbstårtbiten har jag virkat in en trekantig plastbit i botten på för att den inte ska bli så rund under när den stoppades. Jag klippte ut plasten från ett glasspaketlock och så virkade jag två trekanter och virkade ihop dem med plastbiten mellan.
Det här är Lovisa. Hon är också freestylad. "Nosen" är tyg från en mjuk vaxduk, jag brukar sy av sånt ibland för det remsar sig inte och behöver inte fållas,  perfekt. Rosetten är tyg från mina gamla köksgardiner. Recycling är bra :) Huvud och kropp är virkat i ett luddigt garn som jag borstat upp så det ska bli ännu luddigare, ben och armar är virkade i vanligt bomullsgarn. Jag stoppar med kuddstoppning. Ögon och nos broderar jag på med broderitråd.Så här liten är hon. Hon har sålts till en liten flicka, där får hon det säkert bra. Jag ska virka fler luddiga figurer till butiken.
Det här är mitt senaste hittepå. Det ska bli en mössa till Gullegubben. Jag hittar på vartefter, tar lite tid och jag har fått göra om några gånger för att storleken skulle bli rätt men nu har jag fått till det. Mössan ska få öronlappar och tofs och sist ska jag fodra den med fleece. För den ska Gullegubben ha när han ska ut och segla till våren så den måste vara riktigt varm och gosig.
Mönsterrapporterna har jag hittat på Ravelry, det är smileys och space invaders (geek är inne ;)), fast det syns knappt vad det är för figurer för garnerna är så mörka. Längs kanten har jag stickat en fläta, öronlapparna ska också få fläta runt kanterna.

just nu

Det snöar. Gullegubben håller som bäst på att skotta. Vilken vinter vi fick till slut, riktig ryssvinter. Det är rätt mysigt faktiskt. Jag alternerar mellan att städa (är på tiden) och titta på Lyxfällan och virka blomknappar till ett par babykoftor som jag stickat och så provar jag att för första gången skriva ner mönster på engelska. Det är för att jag vill dela med mig av mina mönster till Ravelry (en stick och virk community som jag är med i). Inte helt lätt att översätta mönster men med hjälp av Drops ordlista tror jag att jag fick till det. Till middag blir det lyx = färdigmat från Kinan, ska bli gott!


iphone cosy pattern


Here goes! First time ever I write a pattern in english.
If I got something wrong, please let me know!

For this Iphone cosy;

You need:
2 ply wool  (or other yarn sutible for needles 2.5)
If you want the cosy larger use thicker yarn. One skein is enough for several cosies.

double pointed needles 2.5mm
cable needle
button

hook nr 2mm

How to:

The cosy is knitted in the round. Place a marker at beginning of row.
Co 48 sts. Place a marker at beginning of row.

Row 1: k
Row 2: p1, k2, p1, k6, p1, k2, p1, k6, p1, k2, p1, k24
Row 3-4: as row 2
Row 5: p1, k2, p1, slip 3 sts on cable needle behind piece, k3, k3 from cable needle, p1, k2, p1, slip 3 sts on      cable needle in front of piece, k 3, k3 from cable needle, p1, k2, p1, k 24
Row 6-8: as row 2
Row 9: as row 5
Row 10-12: as row 2
Row 13: as row 5

Continue like this until the cosy is big enough to house your phone.
Last row: *p1, k1*
Cast off in rib

Sew on a button

Crochet a loop: ch 26 (or as many as you need to make the loop big enough depending on where
you placed the button)
Start in second stitch, sc 25
Sew the loop on to back of cosy.
Sew the bottom part of cosy closed.

Fasten off and you are done!

sticka en tröja till mobilen


Här kommer mönster till en frusen telefon. Gör vad du vill med mönstret. Sticka till dig själv, sticka och ge bort, sticka och sälj eller vad du vill. Varsågod!


Mobiltröja

Material: Tvåtrådigt ylle eller annat garn lämpligt till stickor 2.5
             Strumpstickor 2.5
             Knapp
             Virknål 2

Gör så här:
Lägg upp 48 m fördelat på strumstickor. (storleken passar iphone)

Varv 1:     räta maskor
Varv 2:     1a, 2r, 1a, 6r, 1a, 2r, 1a, 6r, 1a, 2r, 1a, 24r
Varv 3-4:  stickas som varv 2
Varv 5:     1a, 2r, 1a, plocka av 3 r maskor bakom arbetet på en hjälpsticka, sticka 3 r,
                sticka de  avplockade m räta, 1a, 2r, 1a, 
                plocka av 3 r maskor framför arbetet på en hjälpsticka, sticka 3 r,
                sticka de avplockade m räta, 1 a, 2r, 1a, 24 r
Varv 6-8:  stickas som varv 2
Varv 9:     stickas som varv 4
Varv 10-12:stickas som varv 2
Varv 13:   stickas som varv 4

fortsätt på samma sätt tills fodralet är tillräckligt långt.
Avsluta med ett varv i resår 1a, 1r
Avmaska i resår.

Sy fast en knapp.
Virka en snodd: lägg upp ca 24 lm (snoddens längd varierar beroende på hur högt upp knappen sitter, mät!)
, vänd och virka en fm i varje lm. Sy fast på fodralets baksida.


RSS 2.0