hur belöna en hund som inte är matglad

Fick en fråga om mina tankar kring belöningar till en hund som inte är särskilt matglad. När jag hade svarat så kom jag på en massa annat som kan påverka vad som är belönande för en hund. Så varför inte göra ett inlägg om det.


Så här svarade jag
;


… ja lite svårare när hunden inte är matglad blir det ju onekligen. Har du provat godis med fisksmak? Typ illaluktande tonfisk eller sardiner. En del hundar gillar fisk bättre än kött. En tub med räkost eller böcklingpastej eller nåt sånt. .. belöna med ett litet slick från tuben. Eller nåt godis med lite parmesan i? Eller Frolic i pyttebitar, en del hundar är frolichundar, Oskar som bor hos oss nu gör vad som helst för en frolic, men leversnittar spottar han ut. Pannkakor det gillar Wilma, hemmagjorda med lite vaniljsocker i . Jag skär dem i småbitar. Rått nötkött? Eller små kluttar köttfärs?


Hur är det med lekar, hur leker hon, vad gillar hon? Jaga, kampa, brottas… leta, bära…eller vad? Gillar hon mjuka leksaker, såna som piper, sånt som studsar? En liten kattleksak i snöre som hon får jaga kanske vore belönande … eller att du springer så hon får jaga dig… eller dragkamp om något luddigt gosedjur? Iofs tar det längre tid att belöna med lek men går det inte med gobitar, vad ska man göra. Om hon gillar att t ex ha dragkamp kan man ”ladda” godiset med dragkamp, först en gobit och direkt efter det en lekstund med matte. Det kan öka värdet på gobiten.


Vad gillar hon att göra ute? Nosa, bära pinnar, springa efter kottar… gräva upp något, jaga efter fåglar? Sånt kan man ju också belöna med. En belöning jag använder på Wilma är att hon får bära hem tomburkar hon hittar på byn :)


.. men så kom jag också på att jag borde skrivit;


Hur
man presenterar gobiten eller leksaken eller lekstunden har också betydelse. Man kan göra gobiten /leksaken jätterolig genom att gömma den i handen, bakom ryggen, prata med den! Säg tex : men vaaad är det för en liten, liten gotte gotte grej som ligger häääär, med pipig röst. Fåna dig allt du kan. Ta gobiten, visa för hunden – spring eller smyg iväg samtidigt som du låtsas att du äter upp den, råka tappa den, låt henne få sno den en gång… hitta på whatever som får din hund att bli intresserad!  


För en del hundar kan värdet på belöningen öka om hunden får tillfälle att stjäla gobiten någon gång emellanåt, vinna kampen om kamptrasan.


 
.. och det är viktigt att hunden inte tröttnar, så;


Håll träningsstunderna korta! –Avbryt träningen när hunden vill ha mer, håll inte på tills hunden tröttnar. Ta pauser ofta.. och märker du att hunden inte är intresserad alls, ta en lååång paus ,  kanske flera timmar, var tråååkig.


En hungrig hund kan tycka att belöningsgobiten smakar bättre än en mätt. Men har man en hund som inte alls är matglad så hjälper säkert inte det.


Träna när hunden är pigg och motiverad till lek. Hundar har stunder under dygnet då de är mer aktiva än annars, utnyttja de stunderna till att träna om du kan. Oftast är det på förmiddag och kväll som de aktiva perioderna inträffar.


En
annan sak som kan påverka belöningen;


Le, skratta
. Ha en positiv attityd till belöningarna. Det smittar av sig på hunden. Träna inte när du inte själv har lust att leka! Träning=lek=kul


Variera
belöningarna, både vilken typ av belöning det är och hur den  presenteras för hunden. Var inte förutsägbar så hunden tröttnar. Variera, ena gången är det en köttbulle från en matte som står still.. nästa gång kastar hon den så hunden får fånga den i luften, nästa gång kommer en leksak fram och matte springer iväg och när hunden kommer fram blir det bus, nästa gång något annat.. (bra work out för matten på köpet ;)


Lär inte hunden att välja bort din belöning för något i omgivningen. Det gör man lätt genom att gå för fort fram i träningen genom att ha för stora störningar för tidigt, eller för svåra kriterier. Gör träningen lätt- gör det lätt för hunden att lyckas. Låt belöningarna dugga tätt, tätt i början.

 

Har DU några fler tips eller funderingar? På belöningar, på hur man gör något till en belöning eller annat som har med belöningar att göra. Lämna en kommentar vetja!

 

 

 


bra sagt

Whether you think you can or you think you can´t, you´re right.

-Henry Ford-


belöna hunden med möss och strumpor


Den här leksaken använder jag som dragkampsbelöning och jagabelöning. Men trots att jag "laddat" den så är Wilma inte riktigt så tokintresserad av den som jag skulle önska. Och en belöning måste hunden verkligen VILJA HA, annars är den inte tillräckligt belönande.

Så det blev att gå tillbaka till ritbordet;

Vad gillar egentligen Wilma allra bäst att leka med.. hm? ja hon bär ju omkring strumpor för det mesta förstås.. och hämtar strumpor från korgen med smutstvätt, och sprider ut strumpor över hela huset... så kanske en lortig strumpa är något jag kan använda.. tennisbollar gillar hon att tugga sönder.. men jag är rädd att hon ska sätta dem i halsen så dem får hon inte ha ... men man kanske kunde.. och när vi är på zooaffären då är Wilma mest intresserad av kattleksakerna.. de små mössen vill hon gärna att jag ska köpa...hm.. jag kanske skulle ta och göra det.

Ungefär så där gick mina tankar. Och banne mig, nu har jag fantastiska belöningar som Wilma fullkomligt ääälskar!Nuförtiden går jag omkring med en smutsig strumpa i ena jackfickan.. och inknuten i strumpan finns en tennisboll. I en annan ficka har jag en mus som piper alldeles hjärtskärande, tweet tweet.
Musen är Wilmas alldeles speciella favorit. Den använder jag som belöning endast för hundmöten (Om Wilma tittar på mig när hon får syn på en annan hund då får hon bära musen en stund).

Jag håller på att lära mig shejpa beteenden. Har hållt på lite med det förut men nu har jag blivit mer metodisk och verkligen gått in för att bli duktig på det. Det är inte bara hunden som behöver tränas, jag också :). Tack Wilma för att du lär mig så mycket!

Jag till och med är så seriös att jag skriver träningsdagbok efter varje träningstillfälle. Något jag knappt gjort förut men himmel vad bra det är!
Förut har jag tänkt det mest som en möjlighet att kunna gå tillbaka och läsa och se om man gjort framsteg i träningen men jag har upptäckt att det inte är den stora poängen med att skriva upp allt, istället är det att det blir tydligt vad man gör fel, man får upp ögonen för hur man kan göra annorlunda, vilka situationer som påverkar hunden och hur de påverkar hunden och när och var belöningar fungerar och allt och mer därtill.
Alltså alla detaljer som gör träningen mer eller mindre lyckad upptäcker jag när jag sätter mig ner och skriver hur det gått.

bra sagt

failing is an event,
it doesn’t need to attach itself to us as a description of who we are
and neither, by the way, should success.

-Susan Garrett-

vänta på din tur

Ja som sagt.. värsta hundbloggen här nu för tiden... :)Det är lite mer utmaning att leka och träna när man mer än en hund. Båda vill ju naturligtvis vara med om det roliga samtidigt och det blir lätt alldeles för rörigt. Måste hitta ett sätt att kunna träna dem en och en ... så

Jag håller på att lära Wilma och Oskar att vänta på sin tur. Så här går det till; båda kan ordet Vänta! och vet att det betyder befinna sig på en och samma plats under en tid. De vet också vad de heter.
Jag säger Oskar, vänta! och leker dragkamp med Wilma en stund. Sedan är det Wilma,  vänta! och så leker jag med Oskar en stund.   
Leken varar bara typ en minut med varje hund så den som väntar inte ska hinna tröttna och göra fel men tiden ska jag utöka vartefter. Nu i början kastar jag också gobitar till den väntande hunden (utan att den andra ser det) för att underlätta och belöna dens väntande.

ja det var väl roligt, hurra!Oooops! den här synen mötte mig när jag drog upp persiennerna.. och cykeln står där ute. Snöfallet kom alldeles som en överraskning. Hundarna blev iaf glada. Alla dofter kommer fram så bra i snön och det var ett fasligt nosande i morse. Katten hade sprungit omkring och minsann satt den inte kvar där i en buske. Tjooohoo! Vi har speciellt en katt som har vår tomt som sin. En svartvit, lite tovig och skygg en. Vill inte att hundarna ska jaga henne.. eller någon katt för den delen men i morse hann de med ett utfall mot busken där hon satt och skrämde henne. Sorry kissen, det var inte meningen.Den inte så lagom tjocka hunden i sina bästa år är förväntansfull. Vi tar en långpromenad matte! Det blir bara en kort till att börja med för matte måste städa.. och bädda gästrummet för hon ska få besök :)

Uppdatering om Wilmas "inteskällavidlekträning". Det funkade inte nåt bra. Wilma tyckte det var obehagligt och såg allt mer ledsen ut. Så vi ska prova en annan variant för ledsen vill jag inte att hon ska bli, då får hon hellre skälla ;)
Jag tänker mig en "busaviltmedmatteutanattskällalek". Jag och Wilma busar och kampar om en leksak och så fort hon låter det minsta då försvinner leksaken och matte (jag vänder mig om mot väggen med leksaken i famnen en kort stund). Tror det kan funka. Tänker mig att det kan generaliseras sedan till att gälla annan lek, vi får se hur inlärningen går.

tjock hund och strömmingsrens

Till klockan elva i går kväll stod jag och rensade strömming. Läxa lärd: åk inte och storhandla alltför sent. Det är inte bara att komma hem med allt utan det ska skäras och packas och rensas. Nu har vi iaf mat hemma för minst två veckor. Det ska bli; torsk med äggsås, kalops, chorizo med potatissallad, ratatouille, inkokt lax, korv stroganoff, strömming, rödspätta grenoble, kassler med ananas och pannkakor och allt vad det nu var. Jag letade recept på nätet för att få nya vadsjuttonskaviätaideér. Artonhundra pengar gick allt på och då var det en hel del basvaror också. Inte så farligt dyrt tycker jag.

Wilma fick sin årliga spruta och veterinären gjorde en liten hälsokoll. Betyg: En medelålders hund vid god vigör och väldigt fina tänder men aningens tjock runt midjan. Det där med vikten jobbar vi på... har gett Wilma dietfoder ett långt tag nu och ökat motion med cykling och diverse,  men inte går hon ner för det. Fast det är klart en hel del belöningsgobitar blir det förstås när vi tränar..ska försöka belöna mer med leksak (den nyaste är på laddning än) Veterinären tyckte att vi skulle byta foder, sån där dietmat är bara skit, sa hon. Hon rekommenderade att vi skulle gå över till Royal Canins foder för kastrerade hundar. Det ska vi absolut prova. Svindyr mat förstås.. över 600 för en säck men med alla pengar vi sparat på storhandlingen så jämnar det väl ut sig tänker jag ;)


storhandling och nya lekar

I kväll ska jag med Wilma till veterinären för årlig vaccinering och jag ska passa på att be henne att göra en liten hälsokoll av Wilma. Klämma och känna och stretcha , titta på tassar och öron och tänder. Bara för säkerhets skull. Wilma är sex år nu och det känns bra att kolla upp att hon mår bra.

Senare ska vi åka och storhandla matvaror. Trååååååkigt! men väldans skönt när allt väl är hemma och inpackat eller nerfryst. Jag har skrivit en låååång lista. Det blir dyrt :/.. fast förhoppningsvis lönar det sig i längden.

Inne i dag leker vi "inte skälla när det är roligt leken". Wilma är en otroligt gapig jycke, det har hon varit ända från början. Hon verkligen gillar att uttrycka sig :) . Speciellt när hon jobbar eller leker. Jag har försökt göra nåt åt skällandet men lyckats väldigt dåligt... säkert har jag belönat skällandet, eller det vet jag att jag har - alldeles oavsiktiligt. Det är lätt gjort faktiskt. En av anledningarna till att jag och hon inte tränar mha klicker längre är att Wilma blir tokskällig, och ibland råkar jag ju klicka precis när hon skäller .. hm inte bra;) .. och så är det som om själva klickljudet får igång henne.

Idag provar jag alltså en annan lek.  När Wilma skäller när hon leker med Oskar eller mig går jag lugnt fram till henne, tar tag i halsbandet, leder henne in till mig och håller henne en stund, räknar till 10 och om hon är tyst släpper henne sedan utan att säga nåt. Jag ska prova så och om hon inte begriper det konceptet ska jag prova att för varje lekskällande leda in henne i angränsande rum, stänga dörren 3 sek och sedan öppna. Wish me luck.


lära hunden att välja rätt


It´s yer choice - du väljer

Lär din hund impulskontroll.
Hunden får fundera och välja. Rätt val ger belöning, fel val ger ingenting.


motiverad hund

Måste bara tipsa om en av mina favorithundbloggare, Susan Garrett. Det är massor med matnyttig läsning i den bloggen för oss hundbitna, även om man inte håller på med agility. Agilitymänniskor kan mycket om hundträning! Susan har skrivit några böcker också, jag är sugen på att läsa "Ruff Love", finns att beställa på Canis.Wilmas nyaste belöning, ett gosedjur i snöre. Fin va :).För att kunna träna sin hund måste man ha något som hunden VILL HA, något som kan konkurrera med andra belöningar ute på promenaden (goa doftfläckar, andra hundar, glada barn... you name it!).
Läs Susans artiklar på hemsidan. Den om inkallning gillar jag skarpt. Hon skriver så detaljerat att det är lätt att följa.. tänk på att den här tjejen vet vad hon pratar om. Hennes hundar är dunderduktiga!

Så här ungefär har hon skrivit om hur man kan göra för att få en leksak som verkligen motiverar hunden . (Väldigt fritt översatt av mig, kursiv text är mina egna kommentarer). Orginalartikeln finns här. Jag har översatt utan att fråga henne men med så mycket reklam som hon får här kan jag inte tänka mig att hon har något att invända :)

HUR MAN LADDAR EN LEKSAK

* Välj en leksak som går att kasta. En som du kan kasta men som inte rullar. T ex en boll i en strumpa eller ett gosedjur.
*Sätt på en lina, 3 meter (jag tycker 3 meter är lite väl långt, min är kanske 1,5)
*Lägg leksaken i en låda. En låda som alltid är nära och lätt åtkomlig.
*Innan varje måltid, börja betee dig lite knasigt, medan du säger verkligt roliga saker (typ; "å nej", "vad är det", "vill du ha den", "var är din leksak" osv) Gå, dansa, hoppa... helt enkelt betee dig knäppt medan du förflyttar dig till den speciella lådan.
*Öppna lådan låååångsamt medan du fortsäger att säga knasiga saker till din hund.
*Sluta plötsligt prata (en effektfull paus) och dra sedan ut leksaken ur lådan som om du just hittat en tusenlapp och spring med den in i nästa rum.
*Släng runt leksaken över golvet och agera stolligt för att visa hunden hur kul du har med en så rolig leksak.
*Dansa runt några sekunder till och släng sedan ut leksaken som om den vore ett drag på ett fiskespö.
*Dra runt leksaken men se till att HUNDEN INTE FÅR TAG I DEN.
*Hela den här processen borde ta 1 till 2 minuter den första gången du gör den.
*Sluta din roliga lek, som inte har innefattat din stackars hund genom att springa tillbaka till lådan och utan att hunden hinner sno den, lägg tillbaka leksaken och säga nåt i stil med "å nej, den är borta".
*Du fortsätter sedan med dina vanliga rutiner som om inget särskilt just hände.
*Utför denna bisarra föreställning 2-3 gåner om dagen. Efter den andra dagen tillåt din hund att greppa leksaken om han är väldigt ivrig - men bara i några sekunder. Dra i linan för att försöka sno den från hunden. Så fort du får loss leksaken (se till att göra det utan att verka sträng, utan på ett roligt sätt), lek med den lite till själv och stoppa snabbt undan den i lådan.
*Gå vidare gradvis, låt hunden leka med dig och leksaken (dragkampsaktig lek) mer för varje gång tills du har en hund som älskar att se leksaken komma fram.
*Låt inte hunden leka med den här leksaken någon annan gång förutom under dessa rutiner, och när han är redo använd den på agilitykursen (Susan Garrett är agilitychamp, men belöningen fungerar förstås lika bra vid annan träning) 
*
Allra helst ska du plocka undan alla andra leksaker i hemmet under den här tiden. Lämna bara framme sånt som hunden kan ligga och tugga på själv, som tuggben.
*Se till att du under den här tränings/lek perioden inte ger din hund någon verbal feedback på vad han än gör.  
*Innan du vet ordet av så har du en hund som är lika galen i den här leksaken som du uppenbarligen har varit!
*Denna metod fungerar speciellt bra på små valpar.
(slarva inte! Börja inte använda leksaken innan den är "färdigladdad", den kommer då inte att ha samma värde för hunden och träningen går sämre )killbesök

Värsta hundbloggen här nu.. jag är inne i ett stim ;). Ett stim av läsaomhund och tränahund. Det roligaste som finns! Jag tänker bli en jätteduktig hundtränare.Wilma har fått killbesök, Oskar heter han. Vi brukar passa honom emellanåt och den här gången ska han vara länge, kanske ända till December. Sist han var och hälsade på var inte Wilma särskilt glad. Det ska bara vara du och jag Matte, sa hon men den här gången har de jättekul. Det är en massa busande. Bara inte Wilma vore en sådan gaphals. Har hon roligt så skäller hon. Jag ska skaffa öronproppar!

Det är kul med extrahund. Han får en släng av träningssleven han också. Vi övar kontakt och hundmöten. Han gillar nämligen inte andra hundar särskilt mycket (utom Wilma då förstås :)).

hundbeteenden

Ibland letar jag på youtube efter olika hundbeteenden. Lärorikt! Jag är tokintresserad av hundbeteenden.
Vill begripa vad de säger!
 


De här 9 veckor gamla Cattle Dog valparna är heeeelt underbara. Vilken energi, vilken kontakt! Och tiken som uppfostrar en av valparna när den lilla springer rakt in i henne, så gör man tydligen inte :) . Det mest intressanta är det tiken gör efter att hon gett valpen en tillsägelse. Hon bugar sig och gör en lekinvit. Undrar vad det betyder i det sammanhangen... man kan ju spekulera. Kanske betyder det - vi är fortfarande vänner... eller betyder det - bli inte rädd för mig, jag menade inte att skrämmas... eller?
(Här finns en intressant artikel om just lekbuganden)
Det är helt klart inte alltid lika lätt att uppfostra sin unge, haha. Den här bulldoggmamman har det inte lätt :D!

Och apropå valpar. Här finns en gratis valpbok skriven av Ian Dunbar. Bara att ladda ner.Och apropå Australian Cattle Dog. Du bara måste titta på den här killen!! Jag har aldrig sett på maken. 
Helt ooootroligt!! Sekvensen är filmad med nannykamera. Hunden har bestämt sig för att komma ut. Man kan riktigt se hur han tänker!! Det sägs att ACD är läskigt smarta. Och efter att ha sett den här filmen så kan man inte annat än att hålla med.

aktiveringstips

I dag serverades Wilmas middag i Kongen. Jag fyllde Kongen med torrfoder och täppte till hålet med varmkorv, sedan gömde jag den så Wilma fick leta. Det tog henne hela 5 minuter att äta middag istället för 3 sekunder :)Nästa dag:
Frukosten serveras i Kongen. Jag fyllde Kongen med torrfoder och täppte till hålet med lite leverpastej. Sedan gömde jag Kongen ute i trädgården. Efter det gick jag in och åt frukost själv. Under tiden fick Wilma ligga och vänta... inte sitta, eller gå omkring, bara ligga (Wilma behöver träna tålamod, så det var ett utmärkt tillfälle att göra det). När jag ätit färdigt fick Wilma gå ut och leta reda på sin frukost och ta med den in. Nu tog frukoststunden 15 minuter istället för 3 sek om jag bara ställt ner en skål med mat. Jag tror banne mig att maten smakar bättre också när hon får jobba för den!

boomer ball

Jag funderar på att beställa en Boomer Ball.
Tror Wilma skulle gilla en sådan. Den ska vara så stor att den inte går att bita i utan hunden måste valla den.
Någon som har erfarenhet av en Boomer Ball, håller de tro? Vill inte köpa nåt som Wilma har sönder på en gång.


världens vackraste Wilma

Matte, nu är jag döless på att sitta still. Ge mig Frolicen du har i handen, ser du inte att jag dreglar va? och sluta fota!


ja jag är skadad
Nä inte blir det mycket bloggande här inte.. jag är inne i en hundperiod och sista tiden har det mest handlat om det. Träna hund, leka med hund, surfa om hund, läsa böcker om hund... fast jag syr lite också - och tänka sig,  det blir en hund. Ja jag ÄR skadad, jag vet :)!Vilka fina höstdagar! Så här ser mitt hus ut, rött och grannt :)
Solen skiner och det är lagom kyligt och friskt. Jag ska snart ut med jycken i skogen. Mest går vi omkring och nosar och tittar på höstfärger men lite träning blir det också.
 
Just nu tränar vi på följsamhet. Wilma är lite för självständig och har för långt avstånd tycker jag. När Wilma håller kontakten och är nära mig belönas hon med köttbullar eller lek eller att hon får göra det hon vill (typ nosa eller spåra nåt eller jaga nåt som hon inte kan få fatt i (ekorrar i träden är alltid kul).
Nyaste favoritleken är att valla matte! Jag försöker hitta på belöningslekar som passar Wilmas border collie-gener och valla är bäst. Matte springer och Wilma springer runt och parerar och skäller allt hon kan :)!Och så har jag slängt ner lite vårlök. Nåt att se fram emot! Och så ser jag fram emot en senhöst med hundkonferens och hundmässa :)

 


RSS 2.0