broderi och lite av varjeEtt blödande hjärta... kanske. Så här blev lilla kudden som jag knåpade ihop efter att ha varit på Hemslöjdsutställningen på Liljevalchs och sett alla vackra ullbroderier.
Det är första gången jag syr yllebroderi. Det var inte särskilt svårt men tog lååång tid.Vad ska man använda kudden till? Nåldyna är det enda jag kan komma på. Någon som har nåt fler förslag?
Den är liten, ca 20x20 cm.Förutom Hemslöjdutställningen inspirerade den här boken mig till hjärtbroderiet. Illustrationerna i den är alldeles fantastiska. De är gjorda av colombianska illustratören Catalina Estrada. Kolla in Catalina. Hon är amazing!Den här är också del i inspirationen. Hjärta med tofs. Någon gång kanske jag syr ett hjärta och broderar med ull på. Det skulle passa som julprydnad tänker jag mig.Det ska bli fler dockor också. Den här kattfröken sitter och väntar på att få en blommig femtiotalsklänning sydd till sig med en matchande bolerojacka. Stackarn, hon har väntat länge. Efter henne ska jag sy en Moridocka. Henne har jag bara gjort mönster till men så fort jag gjort allt annat färdigt så ska jag starta med henne.Framför teven behövs ett handarbete. I går började jag med ett par mönsterstickade vantar.Ibland blir något färdigt. Hurra! Den här spetsen har jag kämpat med länge. Den ska vara till en hylla ovanför ett fönster. 5 cm bred och 216 cm lång. Pust! Virkad med 0.75 ans virknål och mölnlycke nr 14. Pilligt!Mönstret är egentligen en kragspets som jag har modifierat till bredare och rak istället för böjd. På bilden ligger spetsen och torkar efter stärkning (potatismjöl&vatten) och strykning. Det är en viss tillfredställelse när nåt så pilligt äntligen blivit klart.


hemslöjdsutställning del 2

Vad roligt och givande det är att gå och se utställningar. Borde man göra oftare!Det fanns en del kläder på Liljevalchsutställningen. Den här klänningen är supervacker. Väl arbetad med korsstygn, applikationer, påsydd spets, infälld hålsöm. Döskallar är rätt makabra tycker jag men som ett sätt att placera plaggen i nutid fungerar de verkligen. Och så tänker jag Mexico, Frida Kahlo när jag ser den här klänningen. Jag älskar Frida Kahlo.Mexico här med. Vilken häftig krage!På klänningen är det broderat rosor i korsstygn. Jag undrar hur sjutton man gör för att brodera på vanligt tyg. Det är gjort med ganska stora korsstygn. Tar man en rutväv och lägger över som man broderar på och sedan klipper man bort väven... eller använder man nåt slags kalkeringspapper tro. Jag måste prova någon gång.

Den här klänningen är gjord i plåt eller nåt. Utstansade små löv som limmats ihop. Lätt som en balett och samtidigt så stel och hård. Kul idé.Applikation har jag nästan aldrig gjort, rätt kul ju. Måste jag prova göra någon gång också.Det fanns gott om yllebroderier på utställningen. Otroligt tjusigt och vilket jobb!Med röd bakgrund.Wow så tjusigt!

Så mycket inspiration! Jag ska prova på att sy yllebroderi banne mig.
Rött på vitt är fint.Tips på hur man kan piffa upp något på ett enkelt sätt. Jag såg en väska en gång med en stor ros på på det här viset. Vad fin den var. Ska jag kanske sy någon gång.... ;)Jag kunde inte hålla fingrarna i styr särskilt länge ;)
Det här är mitt allra första yllebroderi. Det blir en liten kudde, ca 20x20 cm. Jag har broderat på ett svart ylletyg med yllegarn. Runt kudden håller jag på att sy fast en smal fläta för att dölja sidosömmen och som avslutning tänker jag göra tofsar i hörnen.
Jag vet inte vad man ska ha kudden till... nåldyna kanske ... eller vad? Någon som har några förslag på användningsområden för en liten stoppad och broderad kudde ?

datorkrångel och hemslöjdsutställningen

Vi har haft datorkrångel. Det gick inte att komma ut på nätet. Min ihärdige man har suttit och knappat runt och försökt lösa problemet i två dagar. Där gick den helgen! Till slut lyckades han få tillbaka nätet som tur var. Hurra!

Vad trist det är att vara utan dator, inte kan man blogga, inte söka på saker som man behöver ta reda på.Ja en del annat än datafixande hann vi med i helgen. I lördags var vi och tittade på den här utställningen.Den som ville har fått tillverka och skicka in löv. Måttet var givet men i övrigt verkar det som det var fria händer att göra lövet som man ville. Fantastiskt vilken skaparkraft det finns! Det var roligt att se om än det blev lite mycket efter ett tag. Så många intryck på en gång.. jag blev alldeles vimmelkantig.
Vad roligt det hade varit att vara med, jag ångrar att jag inte gjorde ett löv jag med.. nåt med vind i hade jag gjort tror jag, vind i kjolar.Det var tusentals löv. Här är några av dem.
Rådjur, det gillar jag. Jag ska brodera några jag också endera dan.En avbroderad komihåglapp.Det här lövet känner jag! Det har Pysselfarmor gjort. Fint!Flätade kaffepaket.. tja varför inte.Romantiskt.Ett löv i form av en pärlplattebebis. Vilket jobb!Kärlek.Det var många fina broderier. Jag fotar saker som jag vill ha kvar och komma ihåg. Saker som inspirerar och som jag kan sno ideér från. Jag samlar intryck i min ska-skapa-någongång-kö. Det är en lång kö vid det här laget, den ringlar sig runt kvarteret flera varv, så lång är den.till slut blev han klarWilma var med mig och jobbade i går så idag vilar hon ut sig. Egentligen borde hon inte få ligga i soffan för hon fäller pälsen nu .. men jag har inte hjärta. Som tur är finns det dammsugare.Jag har äntligen gjort färdigt Love Lejonhjärta och hans kläder, det är bara en liten detalj på västknäppningen som jag måste ändra. Lovisa är nöjd med hur han blev (vilken tur!)

Så här gjorde jag manen: Jag virkade en rektangel med öglor på ena sidan, sedan klippte jag upp öglorna och kammade ut "håret". Till sist sydde jag fast rektangeln runt halsen på Love.Ta da!Bluskråset funderade jag mycket på innan jag slog till och gjorde så här.Kråset består av tre rektanglar på varje sida som jag först fållade, sedan rynkade och till sist sydde fast för hand.
Ärmarna och blusen knäpps med tryckknappar.Västen är v-ringad och insydd så den ska ha bra passform. Men hyskorna...det är den detaljen som jag måste ändra på, typisk att det alltid ska bli fel!! Jag har sytt på hyskorna bak och fram på ena sidan. Det går att knäppa ihop men det stör mig så det blir till att sprätta och göra om.Västens baksida blev randig.Västen är fodrad med svart fodertyg.Byxorna gjorde jag vida och rynkade ihop. Baktill är de öppna hela vägen till grenen för att svansen ska få plats.Bensluten stängs med tryckknapp.


fler trädgårdsbilder
Rosa rosor är aldrig fel.En endaste lilja finns kvar. Jag vet inte vart de andra tagit vägen... råkat ut för gräsklippardöden kanske.Sexy!Det ser ut som de skvallrar om nåt, de här två. Undrar vad...  nu blev jag nyfiken.Vingade benveden är först ut med att visa att det snart tänker bli höst. Ha inte så bråttom!
Under den har jag planterat murgröna som marktäckare. Det är perfekt för då slipper jag rensa ogräs.

växthusodlingen sjunger på sista versenEn av många gurkor som jag skördat från växthuset. Inte så vacker men med mycket smak.
Jag kom igång så sent med att plantera i växthuset i år och allt hinner nog inte ge frukt ens innan kylan kommer men jag chansade. Gurkor fick vi mycket ändå fast jag satte dem sent och sallad har vi haft så vi kunnat slösa.Det kommer fler gurkbebisar än men nu ser bladverket helt lesset ut, gult och fläckigt och sorgligt. Det börjar bli kyligt om nätterna och nu på dagen är det ingen värme heller. Vi har runt 15 grader men med dörren stängd till växthuset håller det åtminstone 20 grader därinne. Gurkbebbarna gillar inte om det blir för kallt. Få se om de hinner växa sig stora.


mer jobb än man tror

Det är mer jobb än man kan tro att sy små kläder till dockorna. Det tar timmavis bara att få till ett endaste plagg. Gu vad jag håller på! ;)Jag har inte hunnit än att sy kläder till Love Lejonhjärta men nu har jag i alla fall startat projektet.
Jag har suttit i syrummet och sytt och funderat och till dockklädestillverkningen har jag lyssnat till Marie Göranzon som sommarpratat. Mysigt!
Love får lov att agera provdocka om än motvilligt. Jag håller på med blusen/skjortan eller vad det nu ska kallas.
Först klippte jag till bak och framstycke, zickzackade och sydde axelsömmarna och sydde in mitt fram, dubbelvikt fåll för att kunna sy knappar i senare så det blir hållbart. Här håller jag på att prova ut kragen.Jag nålar och kollar att kragen blir lagom lång.Ena sidan av kragen går att sy på maskin men den andra måste handsys för att det ska bli någorlunda snyggt.Ärmarna tillklippta, zickzackade. Ärmkullen rynkad och fastsydd. Sorry Love, dags att prova igen.Shit! den vita tråden är på upphällningen och jag har ingen mer. Det blir till att cykla bort till Konsum och köpa deras svindyra tråd.. nåja så får det bli.Men först syr jag på så länge tråden räcker. Syr ärmsömmarna och blusens sidosömmar.Love Lejonhjärta har så stora händer att jag måste sy sprund i ärmsluten så han kan få på sig blusen.Och så måste ärmslutet rynkas och manschett sys fast... med maskin på ena sidan och för hand på andra.Yepp, dags att prova. Jag ska sy en tryckknapp i manschetten så småningom så att ärmen blusar sig så där som jag tänkt.Till blusen ska det bli byxor i rött och en blommig väst. Tror det blir perfekt.
Men jag har lite huvudbry... jag hade tänkt mig krås på blusen men hur sjutton ska det få plats ... väst och manen som jag inte har virkat än, men ska.. det kommer att bli alldeles för fullt och inget fint. Jag kanske gör en stor rosett i blushalsen istället för krås.. eller, nä vet inte än men det ger sig alldeles säkert. Jag får nog lov att virka och sy fast manen först så jag ser hur det blir.- Nå Lovisa Lejonhjärta, vad tycker du om din tilltänkte? Duger det?
- Å Kanarin, så SNYGG han blir! Och du ger sjutton i att sälja honom separat! Vi vill alltid vara tillsammans.
Så det så!
- Okej, jag lovar.

några trädgårdsbilderLäkesilveraxet har några år på nacken och börjar bli riktigt pampigt.Jag har planterat det i trädgårdens allra mörkaste hörn, där lyser det verkligen upp.- Vad gör du Wilma?
- är mitt gulligaste bara, som alltid.Rosen framför Wilma heter Lavaglut. Den är egentligen mycket lägre men i år var den tvungen att växa sig hög för att nå upp över kärleksörten. Den har så dramatiskt färg, mörkt mörkt röd.Jag älskar hur ljuset silas genom manchuriska valnötens jätteblad. Det är det allra vackraste av de träd jag planterat.Trädet har vuxit enormt! Det är nu lika högt som huset... vet inte var detta ska sluta.Och titta! för första gången kommer det nötter, hurra!!!! ... fast det lär bli livsfarligt att gå under trädet när nötterna blir mogna och tänker trilla ner...
Jag vet inte om nötterna är ätbara men det är hursomhelst jättespännande och exotiskt att få nåt slags valnötter i en trädgård i zon 4! Jag tror faktiskt att ett manchuriskt valnötsträd går att ha längre upp i landet också för om det är kallt på våren och bladen fryser då kommer det nya blad senare. Bra va.

hon blev en hanJag sydde fast min tag på Lovisa Lejonhjärtas klänning. Den är handsydd den med, egentligen borde jag beställa färdigtryckta etiketter att sy på mina alster. Det skulle se proffsigare ut och spara tid men tills jag har fått tummen ur och skickat efter etiketter syr jag dem. Jag skulle vilja ha etiketter med mitt namn i röda korsstygn... tror jag , rött på vitt är läckert.Så här blev nästa Lejonhjärta. Det skulle bli en lejonfröken det med... Lena Lejonhjärta hade jag bestämt... men det blev en han. Jobbigt! Nu måste jag sy herrkläder och man! Hur sjutton ska jag göra manen, får googla på hur man virkar öglor eller nåt.
Kläder ja, en vit skjorta med puffiga ärmar och krås och en väst med krusidulligt tyg och knälånga puffbyxor.. vore det nåt kanske. Jag hade tänkt att snabbt sy ihop en klänning men det sket sig, sy allt det där som han vill ha kommer att ta hur länge som helst.

För övrigt tycker jag att Lejonhjärteparet börjar likna han odjuret från Skönheten och Odjuret. Det var inte alls meningen, de kanske är släkt, vad vet jag.
Jag bestämmer faktiskt inte så mycket över figurerna, de blir som de vill för det mesta.Den här underbara tidningen fick jag hem i lådan i går men jag vågar inte öppna den. Det kommer bara att leda till fler ideér ;) Den får vänta med att bli läst till dess jag behöver inspiration.Istället tittar jag på gamla svartvita filmer på TCM till handarbetandet nu på morgonen. Bogart och Bacall, härligt! Jag var kär i Bogart när jag var liten och om sanningen ska fram så är jag nog det fortfarande :) (säg inget till Gullegubben!)

Dagens planer är att sy kläder till Love Lejonhjärta och ta med Wilmis Hund på en promenad förbi biblioteket och låna böcker med spetsmönster om de har det.

Lovisa LejonhjärtaLovisa Lejonhjärta blev klar idag.Hon behövde en klänning.Den här bilden som hänger i mitt gästrum inspirerade mig till att göra en vit klänning med låg midja och spets.Den blev så här.Jag fick lov att lämna en låg öppning så svansen får plats.

Lovisa är freestylad så för att komma ihåg hur jag gjorde så ritade jag upp ett "mönster" som jag kan virka efter om jag vill göra fler lejonfröknar. Det är ritat i riktig storlek så då behöver man bara se till att virka så brett eller smalt som teckningen visar.

Hej hoppsan!

Hoppsan vad tiden gick.. hade inte tänkt att pausen skulle bli så lång som den blev. Nä jag har inte latat mig hela tiden ;) det har varit fullt upp. Jag har tillverkat en massa saker till butiken och haft släktingar och vänner på besök hela sommaren. Roligt! Få se om jag kommer ihåg hur man gör när man bloggar!

Här är några av de saker jag gjort i sommar.Lavendeln torkade jag och fyllde i små påsar. Små påsar med spets och rosetter på förstås.
Tea for two. Tehuva, plastade underlägg till tekoppar och en duk till kakfatet. Jag älskar det här tyget, det är köpt på Åhléns. Det finns både som vaxduk och vanligt tyg. Jag ska köpa mer om det finns kvar.

För att det skulle kännas extra somrigt virkade jag ett par jordgubbar och hängde på tehuvan. Jag virkade spets runt underläggen. Först gjorde jag hål med en vass nål runt kanten och så virkade jag två varv med bomullsgarn. Jag har en idé om att göra små dukar med samma slags virkade kant fast i olika glassiga färger, inte bara vitt, tror det skulle bli fint.Det här är min senaste docka. Vita Kanin heter hon. Jag ska visa mer av henne i ett annat inlägg. Hon fick både underkläder, kjol och blus, liten jacka och stövlar. Det svåra är att sälja dockorna... jag blir nämligen lite kär i dem. Jag har satt ett högt pris på Vita Kanin så kanske det dröjer innan hon säljs .. för jag kan inte riktigt skiljas från henne än. Jo jag vet att jag är knäpp ;)
Det här är en Lathund. Den heter så, Lathund. Den är såld...snyft ..hoppas han fick ett bra hem.Just nu håller jag på med en lejonfröken, Lovisa Lejonhjärta heter hon. Hon ska få en klänning, vit med spets på.

peace love and understanding

Vilket fint avslut av olympiaden.

John Lennon  med Imagine...Imagine all the people living life in peace.   Så jättefint.
George Michael.. Freeeeedom. Också jättejättefint.

 Olympiaden och Melodifestivalen är gyllene tillfällen att föra fram budskap om fred och gemenskap. Jag hoppas verkligen att de som behöver det som allra mest berörs, hoppas hoppas.

RSS 2.0