2009

Gott Nytt År!

http://www.smallarupproret.se


en favorit

Little handpainted people left in London to fend for themselves.

j-vligt bra sagt

Bästa jag läst idag:

"Alldeles för få filmer har kvinnor i den drivande huvudrollen. Kring den här filmen får vi höra hur bussiga dessa tre män är, Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan Skarsgård, som kan stiga åt sidan och stå lite utanför strålkastarljuset. Ska vi inte överösa dem med beröm för denna fantastiska heroiska handling att inte stå i centrum, det som vi kvinnor gör i varenda film!"
Sagt av en sarkastisk Meryl Streep inför premiären av "Mamma mia"!

i vår vackra vita vintervärld
Diva

Bråttom bråttom ut på morgonen. Sovmorgnarnas tid är över!
Idag var hon okopplad på tomten och i parken för första gången. Hon är som ett plåster på mig så det går jättebra. Iaf tills hon blir lite äldre och vågar mer. Men än så länge är hon mer än följsam. Härligt!
Det ska bli skönt när jag kan ta båda hundarna tillsammans på promenad men än så länge går det inte. Diva tror att Wilma är till för att hoppa på och bita i öronen hela tiden. Det blir alldeles för rörigt.Hon har inte växt i öronen än... tassarna är också lite för stora. Hon är bara snäppet lägre än Wilma, jag tror hon tänker bli en stor tjej. Hon växer väldigt fort, bara på den veckan hon bott hos oss märks skillnad. Hon har växtvärk också... inte konstigt! Hoppas hon inte får ledproblem som stora hundar lätt kan få.


- Matte var har du osten?


äntligen

Äntligen sovar hundarna och lugnet har lägrat sig. Lugnet har lägrat sig.... vadå lägrat sig... tänt en brasa och lagt benen i kors och satt sig runt elden för att berätta historier... ja kanske det.

Diva ligger alldeles utslagen på vardagsrumsmattan efter dagens äventyr... Wilma ligger helt utslagen på soffan på sin fårskinnsfäll efter att ha fredat sig från en jobbig valp en hel dag .

Husse står i duschen.. jag hör skvalandet i rören här nere i källaren där datorn är. 
Husse har införskaffat en bärbar dator på mellandagsrean.. det gäller nu bara att få igång den. Han har fått byta ut den en gång redan. Dead on delivery var diagnosen. Död vid ankomst, stackars den! Den nya, utbytta verkar funka bättre... tror vi.
Det blir guld att kunna sitta i vardagsrumssoffan med datorn och slippa gå ner hit i den kyliga källaren. Efter ett tag här nere måste man upp och värma sig.
Apropå det så är det nog bäst att jag går upp nu och ser så inte någon liten valp har vaknat och behöver ut.

glittrigt

En helt underbar måndag. Många minusgrader och hela alltet täckt av frost. För första gången på veckor är allt vitt, vitt och glittrigt. Tydligen ska kylan hålla i sig.. åtminstone veckan ut.
En blek sol höll mig och hundarna sällskap i skogen. Idag var det bara skönt att gå dubbla förmiddagspromenader. Ut med en hund, lång promenad till skogen... lek och skoj och undersöka... tillbaka hem, hämta nästa jycke... gå till skogen...
sporadiskt

En eloge till alla er småbarnsföräldrar som hinner med allt!
Det kommer att bli mer sporadiskt bloggande från min sida, åtminstone ett tag framöver.
Jag har mer än fullt upp med vovvarna.
Men då och då tänker jag ta mig tid.
Jag har lagt upp ett schema med promenader och mattider och burpauser. Det är ett heltidsjobb.
Fördelen är att jag kan äta hur mycket julmat som helst. Jag gör av med mycket energi!
Nu ligger hundarna och sover och det är så lugnt och skönt.

I förrgår gick Diva okopplad i skogen för första gången. Hon är himla duktig på att hålla reda på mig.. hon är mest under fötterna. En jättebra egenskap... alltså inte att man snubblar på henne, men att hon har bra flockkänsla. Hon är söt också - när hon sover :)
Diva i husses famn


god jul

Julpaus på bloggen.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


pust

Tack och lov för hundburen! Jag kan få en paus när jag behöver, Wilma också.
Men det är verkligen en härlig hund. Jättebra kontakt och lyssnar riktigt bra . Hon behöver bara lite gränser, det fick hon inte i förra hemmet. Utan gränser så orkar man inte med en hyper schäfer... pust :) 
Hon lär sig snabbt tack och lov, Wilma och hon kommer superbra överens. Ja på det hela taget är jag nöjd. Vi inför rutiner och gränser och burpauser så kommer det att bli riktigt bra. Det är jag övertygad om.
På senaste promenaden (jag kommer att bli vältränad, det blir många promenader nu!) träffade vi på en kille med en nästan jämngammal schäfervalp, perfekt! Vi ska träffas så valparna får röja av sig.

Gullegubben är iväg och hämtar Svåger Sjöman. Kul att han kommer hem. Han bor i samma kvarter som oss, det är lite tomt när han är iväg och jobbar.

ohoy!

Matte: -Välkommen hem!
Ohoy!


Ibland händer det att man måste stanna kvar en liten stund på jobbet, bara för att göra klart det där sista innan man kan gå hem. Ni känner säkert igen det. Så blev det för mig den här gången. Mina 10 veckor var till ända den 5:e december. Men nu börjar jag bli färdig, så jag kan göra helg.


Slutet är nära!

Inte på världen, men väl på resan. 12300 nautiska mil, eller 4 veckor lång var den. Snart glider vi in mot kajen i Göteborg, skickar iland kastlinor och får trossarna på pollare. Sedan tajtar vi hem och ligger väl förtöjda. När rampen ligger på kajen och det beordrats "väl i maskin", då kan man slappna av. Då kan man packa sin sjösäck, dra på sig landgångssviden och kvittera ut sjöfartsboken av skeppar'n. Sen är det tack och goodbye för den här gången.


Tack och goodbye får jag säga till er också. Tack för alla uppmuntrande kommentarer och glada tillrop jag fått av er. Kanske, med Mattes tillåtelse, att vi ses om sådär en 10 veckor, när jag mönstrar på igen...

- jag hårt arbetande...


Diva

Låt mig få presentera .... trumvirvel.... Miniligisten Diva!
Näst intill omöjlig att fota.. sitta still, vad är det?
Ja nu har vi blivit med valp, fort var det gjort. Diva har haft en fodervärd som nu har kroknat totalt.
Så hon har hamnat hos mig och Gullegubben. Det kommer att gå bra, men hjälp vad jobbigt med all denna energi!
Man glömmer hur det är att ha valp. Det är joooobigt! Och allt pass, hon hittar på hyss en sådär fem gånger i sekunden!
Diva heter egentligen Devina. Men hos oss heter hon Diva, det är lättare att säga och hon lystrar lika bra till det.
Hon blir fem månader i början av december.

Wilma är guld! Hon är helt underbart duktig med valpen. Fast hon tycker att Diva är rätt pestig emellanåt.
Till en början kommer Diva att ta rätt mycket tid, jag får gå separata promenader med hundarna tills hon kan gå hyfsat i koppel åtminstone. När hon är ensam hemma får hon vara i en bur så hon inte sabbar huset. Men hon kommer att lära sig, hon verkar smart och väldigt lättlärd.bättre

Wilma är bättre i dag. Lite stel möjligtvis, men ingen hälta. Tack och lov. Det är säkert inget allvarligt men "kycklingmatte" är en orolig typ. Vi fortsätter att ta det lugnt, inga långa promenader på ett tag för säkerhets skull.

Om en halvtimme ska vi åka och träffa miniligisten. Jag har inte frågat Wilma vad hon tycker om det hela... jag tror hon skulle säga. ... men matte vi har det så lugnt och skönt... kan det inte få vara bara du och jag och så skulle hon lägga huvudet på sned och titta på mig kärleksfullt med sina bästa bambiögon. 

godkänd

Det gick bra!
Nu är jag godkänd som fodervärd. Ska och träffa den 5månaders valpen i morgon.. kanske det blir den.
Jag kommer att ha hunden till den är 15-18 månader då den åker in till hundskolan för att testas... om testet faller väl ut så utbildas den och får ett jobb.
Men det är klart att bara glad får man sällan vara, Wilma är halt! Hoppas det inte är något allvarligt... det började i morse och nu är hon riktigt halt på ena frambenet. Hon har opererat bort en glasbit i en trampdyna, fast det är flera månader sedan så skulle det kunna vara det som spökar. Jag avvaktar och ser om det går över eller blir värre. Idag tar vi det lugnt iaf.

dan före dan före dan före..

Jullikt... nä inte särskilt.
Nu borde man vara inställd och i rätt stämning för att laga julmat och tralla på diverse julsånger.
Men jag är mer i stämning för att plantera om pelargoner, titta efter vitsippor och knoppar.
Inte konstigt kanske med tanke på hur det ser ut utanför fönstret.
Inte en gnutta vitt.

Jag har önskat mig snö till julafton.
Vädergudarna, nu har ni mindre än en vecka på er!Wilma väntar också på snö... och jultomten.


valp

Nu är det spännande!

På fredag kommer en kille från Försvarets hundenhet hit på hembesök.
Då får vi se om jag blir godkänd som fodervärd. Det blir jag säkert :)
Ev blir det en fem månader gammal schäfervalp. De har en som behöver byta fodervärd för hon som har den nu tycker att den är för jobbig. Det låter ju som en rolig utmaning :). Blir det den så har vi kanske en till hund redan till jul!
Blir det inte den så blir det en liten valp i jan - feb då de har nya kullar som behöver placeras ut.

ohoy!

Matte: Svåger Sjöman är snart på väg hem. Varje jobbperiod är ca 10 veckor, sedan är han hemma och ledig lika länge.
Ohoy!


Det känns som att vi börjar komma till hemmavatten snart. Det är som värsta tomteverkstan ombord. Vi ska till 5 hamnar i norra Europa. Då ska det beställas varor. Vi ska ha svensk mat, vi ska fylla på i apoteket, helst med svenska mediciner. Vi ska skicka iland gamla mediciner och utgångna nödraketer.
Alla kollar igenom vad som finns och vad vi kan behöva. Mycket av det vi har ombord kan vi bara få tag på i Europa, som påfyllning till tvåldispenser, torkpapper som passar våra hållare, vissa reservdelar och liknande, och det kan dröja flera månader innan vi får nästa chans.
Flera av våra system ombord behöver service, en del i Sverige, andra i Tyskland. Sånt måste beställas i god tid. Flera av oss ska mönstra av. Då vill man avsluta så mycket som möjligt så att avlösaren får en bra början på sin törn. Det är mycket att göra den sista tiden.


Igår ankrade vi ett tag utanför Teneriffa för att ta bunker, eller bränsle. En lots skulle komma ombord för att ta oss till ankringsplatsen. Sedan skulle en liten tankbåt komma med olja till oss. Nu råkade ett annat fartyg komma 10 minuter före oss, så lotsen gick till dem först.
Vi fick vänta. När vi till slut låg väl ankrade, visade det sig att fartyget som tjuvade vår lots även tagit vår bunkerbåt. Denna lilla 10 minuters försening ledde till att vi fick vänta 3 timmar extra. Så är det ofta. 2 fartyg är på väg till samma hamn och den som kommer först får först komma till kaj. Kommer man några minuter efter kan det bli att vänta i dagar om det vill sig illa.


en skatt

Wilma luktar som en halstablett efter öronrengöringen. Alldeles kladdig och mentoldoftande. Hon är inte överförtjust. Det gäller att snabbt gå ut efter att jag gjort rent öronen så hon inte skakar ut smörjan över hela huset.

Nu har vi kommit in igen. Med en skatt!
Wilma måste alltid bära med sig något hem.. som att det är därför vi går ut. På jakt liksom.
När hon ser ut så här klurig och kniper med munnen då vet man att det är något särdeles viktigt som hon hittat!
- vad ska du med den till Wilma?


veckans ritat


ilandsproblem

ihållande regn
ruttna äpplen hänger kvar
hunden har ont i öronen
jag måste städa
inte den bästa av dagar
eller
det kunde vara värre


Cesartime

Snart ska jag och Wilma krypa upp i stora sängen och titta på käre Cesar. Anders Hallgren må tycka vad han vill om Cesar, jag tycker han är bäst! Jag har spelat in så gott som alla avsnitt... har väl en tjugotvå band sådär vid det här laget.
Det är bara i sovrummet som det går att spela in så därför sitter vi där och tittar.

Wilma har haft tur idag.. hundmaten var slut så hon fick äta kött istället. Lamm stod på menyn istället för bruna pluppar. En väldigt bra idé sa Wilma. Först trodde hon inte sina ögon... ska jag, ska verkligen jag få allt det gottiga? Hon tittade från matskålen med ett berg av kött till mig och så tillbaka till matskålen. Två sekunder senare var det uppätet.


... nä jag äter hellre lamm .. är fårhund ju :)

utmärkelse


Tack till Emma och Ninna för utmärkelsen. :D

Jag skickar den vidare till alla som inte fått den tidigare!
jo jag vet att bara ett begränsat antal... åtta tror jag ska nomineras vidare.
Men regler är till för att brytas :)

fototriss

Naturligt runda former

en del till att äta-  men Wilma tror du att någon vill ha dem nu när du har slickat på alla?


en del till att vara vackra... tänk att färgen som blomman ska bli syns redan på löken.


konferensen om ilskna hundar

Adventskonferensen anordnas varje år av Hundutbildningsgruppen.
Det är olika ämnen varje år och syftet är att alla olika åsikter, utan åtskillnad ska få komma till tals.

Det var en intressant konferens i år. Ämnet var Farliga Hundar - ur olika vinklar.

Mest väcktes det nya frågor i mitt huvud... gavs inte så många svar. Men det är väl så det är. Det var många föreläsare etologer (etologi=läran om djurs beteenden) , polisen, genetiker, socionom, psykolog, Svenska Kennelklubben, Djurskyddet Sverige mfl 

Det handlade lite, alltför lite om träning och vad som kan göras för att förändra ett aggressivt beteende (synd, det hade jag velat höra diskuteras!)

Mest handlade det om hur samhället ska agera när folk är rädda för aggressiva hundar. Om den utredning som ledde till den nya lagen som innebär ett ökat hundägaransvar. Och det handlade mycket om vad som är en aggressiv hund... vilka studier som gjorts, hur statistiken ser ut för hundangrepp på människa och vilka befogenheter polisen har. Och en del om raserna som oftast får "bära hundhuvudet" i debatten om aggressiva hundar,  de sk kamphundsraserna. Oftast menar man då pit bull, amstaff och staffordshire bull terrier.

En politikerdebatt var det också. Folkpartisten tyckte att man ska förbjuda vissa raser. Jan-Emanuel, sosse tyckte att man ska införa obligatoriskt körkort för hund. De övriga var inte så drastiska utan tyckte att man ska se vad den nya hundlagen som kom under 2008 ger först innan man tar till annat. Det var roligt med debatten, det hettade till lite och många händer viftade i publiken som ville ha ett ord med i laget.

debattens expertpanel:
Peter Savolainen (Ph.D.), Linda Atmer (Biolog), Leif Carlsson (polis)och Brith andersson (Skk)Politikerpanelen:
Lena Olsson (v), JanEmanuel Johansson (s), Jan Lindholm (mp), Anti Avsan(m), Mathias Sundin (fp) och Irene Oskarsson (kd)Det lär komma en artikel om hundkonferensen i tidningen Hundsport för de var på konferensen. Ska bli kul att läsa vad de skriver.

Något av det som sades och som är tänkvärt:
- Det är de större blandrashundarna som är det stora problemet idag. (sa polisen)
- Förbjuder man vissa raser så flyttar man bara problemet (sa polisen)
- Polisen har inga problem med sk kamphundar om de har vettiga hundägare (sa polisen)
- 9 av 10 som blir bitna av hund har blivit det av egen eller välbekant hund (sa husdjursagronomen Per Arvelius)
- både arv och miljö påverkar om en hund blir aggressiv. ( sa professorn i genetik, Per-Erik Sundgren)
- Mentalbeskrivningar visar att en del raser har stora problem med att hundarna är rädda och instabila, dessa används i alla fall till avel, dvs mentalbeskrivningar görs, men de används inte (sa samma genetikprofessor)
- Golden och Leonberger är två av de raser som börjat visa upp fler rädda individer.. nåt som var ovanligt förr (sa Per- Erik Sundgren också)
- Det finns inga vetenskapliga belägg för att en ras är värre än en annan. ( sa Linda Atmer, biolog)
- Hundrädda människor söker inte hjälp för sin fobi, är man däremot spindelfobiker så är man mycket mer benägen att söka hjälp ( sa Karin Holmberg, fil dr i sociologi)
- Det är skämmigt att vara hundrädd ( sa hon också)
- Quick fix a la Cesar Millan löser inga problem (sa Anders Hallgren, psykolog)
- 94-97 fanns ett förbud mot pit bull , det gjorde att intresset för dessa hundar ökade i antal. Det gav också fler potentiellt farliga blandrashundar som blev populära i fel kretsar ( sa Irene Westerholm, etolog och instruktör för bull&terrier-raser).

dax

Idag är jag på hundkonferens :D

Ha en riktigt trevlig Lucia!


idolerna

Ja vem vinner nu då... alltså båda två är bra men Kevin hoppas jag vinner. Han är så härligt glad. Bara det är värt ett pris!
Och flickvännen med tummarna upp och en tår i ögat, så sött!
... och nu när Johan är ute ur leken... nä han höll inte måttet, så var det med det.
Det har iaf varit kul att följa idolgänget. Vilken upplevelse för dem!

Jag och Wilma är ensamma hemma och hejar på idolerna. Gullegubben är över hos grannarna och partajar.
Jag avstod, vill vara pigg och vaken i morrn på konferensen. Och så kan vi passa på att busa järnet, jag och Wilma! Husse är inte alltför förtjust i våra vilda lekar och skällande ;) . Han anar inte vad kul man kan ha med en leksak... morra och brottas.

Heja Kevin!


middagstipset

Till middag blev det amerikanska pannkakor. Jättegoda.
Receptet finns här.
Egentligen ska man nog äta sådana till frukost.. men det dög bra till middag med :)


rädd/foto

Var med i fotoutmaningen du också!

Jag är vansinnigt höjdrädd. Skulle aldrig i livet vilja bo högt uppe i det huset!
Det pirrar i knäna bara vid tanken...
Tänk när det blåser... kan tänka mig att det svajar.  Nej hu!


luciakonferens

I morgon ska jag på ADVENTure Dog Conference. I år handlar konferensen om aggressivitet hos våra hundar.
Det ska bli så spännande. Jag längtar!
Djurs och speciellt hundars beteenden är mitt största intresse. Jag har läst biologi och etologi och hade t o m planer på att bli etolog en gång, men livet tog andra vändningar :)

Ämnen som kommer att tas upp på konferensen är bl.a.:

Slagsmål inte alltid aggression!

Aggression ett ärftligt problem?

Vad kan få en trevlig social hund att plötsligt gå till attack?

Orsakerna till aggression och

Mår alla aggressiva hundar dålig?

Och så kommer det att vara politiker där som ger sin syn på saken.


"luciahund" från hundmässan


pepparkaksgardiner

De två små fönstren i hallen har fått pepparkaksgardiner.
När man tänder ljusen i fönstret så sprider sig pepparkaksdoften :)


mössa och vantar

Till den svarta mössan stickade jag ett par svarta lovikkavantar.
Det är grått i garnet med så de blev väldigt randiga... inte som jag hade tänkt mig riktigt.
Nu är det färdigstickat för ett tag... några dagar åtminstone :)


vilka ideér!

Om du har tröttnat på dina grejer kan du alltid byta bort dem mot Stefans!

lussebullar

Nu skulle man haft luktblogg. Det doftar som i en pizzeria hemma hos oss.
För en gångs skull blev bakandet lyckat. Jag är mäkta stolt! Alldeles ... nåja nästan perfekta lussebullar, fluffiga och jättegoda. Jäste bra gjorde de också. Hurra!i början petade jag inte ner russinen tillräckligt så de ploppade upp :), ser nästan fräckt ut ;)
Ja jag vet ... borde torka rent ugnsluckan.Kolla kolla!
De är slut snart :D


ett gott skratt förlänger livet

Glada och många!


lussebullar och träning

Idag ska jag ge mig på att baka lussekatter. Ha ha borde kanske baka lussehundar :)
Det blir premiär, har aldrig försökt mig på det förut och som sagt bakning är inte min starka sida. Men jag kanske lär mig om jag får hållas ;)

Och så ska jag träna Wilma. Håller fortfarande på att lära henne vad olika saker heter så att hon ska kunna hämta det jag ber om. Nu kan hon: hämta trasan (hennes lekrep), benet, pennan, kopplet. Hon hämtar saken från ett annat rum och så kommer hon till mig och lägger den i mina framsträckta händer.

Hon är riktigt duktig men vi har ett problem i träningen. Wilma är FÖR motiverad. Hon blir så ivrig att vi bara kan göra en kort träningsomgång för sedan tappar hon koncentrationen totalt. Skäller  och kastar saker omkring sig. Det blir alldeles FÖR roligt.
Jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt för att öva upp hennes koncentrationsförmåga... får väl fortsätta som nu, pyttekorta träningspass och väldigt lugnt beröm, vara tråkigare. Jag ska försöka att trötta ut henne först också med en låååång promenad och se om det blir skillnad.

Kul att hunden är motiverad att jobba, fast ibland kan det bli för mycket :)


nu går det åt många ljus, tur att IKEA säljer big-pack :)


fest

Nobeldagen.
Silvia i urtjusig klänning som hon alldeles säkert inte kan gå på toaletten i.
Pristagare, nervösa och tagna av stundens allvar.
God mat på mycket elegant porslin i den blå hallen som är tegelröd.
Tack Ragnar Östberg för att du stod på dig och såg till att byggandet av Stadshuset blev av.
Det är en av ... om inte den vackraste byggnaden i Stockholm.


Stadshusets torn lyser i blått mot kvällshimlen. I kväll är det fest.


granen

Jag ville ha glaskulor i granen men alla jag hittat har varit för stora så det fick bli silverfärgade... så länge.
Någon fin toppstjärna har jag inte heller hittat så Vita Hund får agera toppängel.
Nästan alla dekorationer är handgjorda, virkade hjärtan och stjärnor och kristyrer av hund- och änglabokmärken och så en handsydd docka på toppen... så fick det bli :)veckans ritat


shoppingtips

Underbar butik! Finns både på nätet och live i Kyrkbyn strax utanför Luleå.

apropå dofter

Apropå dofter.
Gardenia i blom är den goaste doft som finns!
tätt följd av doften av hundtassar :)
Hundtassar luktar nästan som varma popcorn.. jo det är sant!
dofter i december

Det doftar nygräddade pepparkakor i hela huset. Lovely!
Baka är verkligen INTE min grej.
Den första plåten blev brända... nästa blev också lite brända... men den tredje blev hyfsad.
Men doftar gott gör det!
En del pepparkakor har hål i sig, de ska hängas upp på snöre.
Hoppas det inte syns så mycket att de är svarta i kanterna :)

Det bästa med december är alla dofter.
Kryddnejlika, apelsin, hyacint, gran... pepparkakor, kanel, stjärnanis, saffran, stearinljus...
Jag är en doftmänniska, kanske var jag hund i ett tidigare liv,
 inte utan att jag det kan vara så ;)

Wilma Fin

Jag måste visa vad jag köpte till Wilma på hundmässan.  Ett jättesnyggt halsband med tårtor på (det i mitten på bilden).
Hos www.gemenskapgron.se finns det halsbandet och många fler. Jag är sugen på att beställa ett annat till henne också, det är bara svårt att välja vilket. De har så mycket fint. Hon ska välan få nåt i julklapp också :)

Jo och så anmälde jag mig som intresserad till att bli fodervärd för en militärhund... få se om de hör av sig. Nu när jag väl har kommit till skott och bestämt mig att jag vill bli fodervärd så kan jag knappt vänta! Tänk om vi får en valp :D ! En liten vild en som måste lära sig allt om livet - härligt!


konsert


Vi har varit och lyssnat till Händels Messias i Storkyrkan i Gamla Stan.
Nu infann sig den riktiga julstämningen.
Med vacker musik, glögg och pepparkakor, änglar och tända ljus.
 På Gamla Stans julmarknad var det fullt med folk och tomten var där!
Han var glad och snäll som tomtar bör vara :)
siffror

Fototrisstemat är siffror.

På väg in till huvudstaden för att lyssna på julkonsert i Storkyrkan.


På väg hem.
Musiken klingar ännu .... King of Kings...Halleluja, Lord of Lord..
Bilen rör sig fort genom landskapet i vintermörkrethundmässan i älvsjö

Domare, domare i ringen där. Säg vem som skönast på mässan är...
Jag kan inte låta bli att fundera över vad hundarna tänker om oss människor... stå sådär på rad... inte får man nosa och benen ska vara i rätt vinkel och så kommer en konstig gubbe och tittar på ens tänder... och så ska man springa runt runt och mattar och hussar är ovanligt nervösa och finklädda..Det finns så mycket fina hundar! Det är lätt att bli förälskad :)
Det här är Ville chow chow. Honom blev jag lite kär i ... han la huvudet på sned när han blev fotograferad.. såååå söt!Det kan bli för mycket av kärlek med :)
Den här killen, en griffon tror jag... höll på att bli alldeles ihjälgosad av vänliga människor.
- aaaa, stryp mig inte!En till förälskad människa.. hunden såg lagom intresserad ut :)


tidig kväll

Efter en lång dag på hundmässan...
ohoy!

Matte: Svåger Sjöman är på väg hem.. till det snöiga  regniga nord.
 Ohoy!


En lång resa söderut har äntligen vänt och börjat gå norrut igen. Börjat gå hemåt igen.

Hoppet har kommit åter. Det goda hoppet. Vi passerar precis hennes udde.

Här, söder om sydligaste Sydafrika där två oceaner möts är sjön orolig. Strömmar möts, dyningar möts och väder möts. Lyckligtvis har vi vackert väder och passagen är lugn.


Vi har haft många besökare idag. Oceanernas majestäter hedrar oss med sin närvaro. Här är de sällan långt borta. Flera gånger ikväll har vi haft dem bara några hundra meter från oss. Vissa flyter lojt i ytan, andra skjuter rakt upp i luften för att sedan falla tillbaks i en mäktig kaskad av vatten.


Ett helt otroligt skådespel.kanske knölval... vet inte säkert
åldersnoja.

Temat för veckan är  åldersironi/åldersnoja.
Det är inte utan att åldersnojan slår till då och då... bara en tidsfråga till det är dags för "lära gå stol" för vuxna.
De här underbara gummorna såldes på hemochvilla-mässan. Bara att dra upp så stack de iväg :)


julstämning


Jag försöker göra julstämning. Granen ska ha vitt och glas och silver har jag tänkt.
Nu letar jag fina glaspumlor och en toppstjärna. Började så stort tillverka en toppstjärna av pärlor men den blir inge bra. Så det får bli köpes.
Granen är bara fusk... men i kvällsmörkret och med en massa saker som hänger i den syns det knappt. Får ta in några barrkvistar för att få den riktiga doften :)

kristyrvovvar förstås  ... nästan finare än änglar :)torkade apelsinskivor. Det tog en evig tid att torka, gjorde lite för tjocka skivor men till slut så.
Jag ska skaffa mossa idag och göra nåt (förhoppningsvis) fint.


bortskämda

Skata
Blåmes
Talgoxe
Grönfink
Turkduva 
Gråsparv
Nötväcka
 ... det var på tiden.. dig får man vänta på... fyll på ordentligt nu... vi är huuuungriga..  , tjattrar det i buskarna när jag går ut och fyller på med vildfågelblandning och extra solrosfrön. Mina fåglar är väldigt bortskämda :) ...  jag gillar att skämma bort dem. Inte skrämma bort dem. Har jag tur så kommer det ekorre med... då får den jordnötter.Avenboken behåller sina blad till våren kommer...bra gömställe för liten fågel


biljetter och mössa

Jag har hämtat biljetter till julkonsert. Överraskningspresent som Gullegubben beställt (fast jag fick betala;)),
men det är tanken som räknas ...eller hur var det, hur som helst är det samma kassa.
Det ska bli jättemysigt... konsert i kyrkan, finklädda människor och tända marshaller utanför i vintermörkret... kan se det framför mig.. och nästan höra musiken.

Och så har jag stickat och tittat på Project Runway... gud va duktiga de är på att sy! Tänk om man kunde.
Det är inte utan att man blir sugen på att prova sy nåt klädesplagg. Någon gång kanske. Fast någon couturklänning som de sydde i programmet blir det knappast, vet inte ens hur det stavas :).
Nu stickar jag en mössa... vem vet, det kanske blir vinter igen så den kommer till användning.


mössa wannabe i svartgrå ull med fläta, gratismönster från Drops.
amaryllis


Opp, Amaryllis! Vakna min lilla!
      Vädret är stilla,
      luften sval.
      Regnbågen prålar,
      med sina strålar
      randiga målar
      skog och dal.
Amaryllis, låt mig utan våda
i Neptuni famn dig frid bebåda!
Sömnens gud får icke mera råda
i dina ögon, i suckar och tal!

- C.M. Bellman -veckans ritat


not found

Vilket strul!

Page not found.... jag fanns inte, inte i går och inte idag. Men nu finns jag igen... fast jag kan inte logga in som vanligt utan bara via blogg.se. Vad trött jag blir :(
Om jag försvinner utan ett ord så är det bloggen som bråkar. Jag har inte rymt till Bahamas eller nåt sånt... nä, tyvärr.. jag sitter här vid datorn och svär!
Skulle hellre vara i Bahamas faktiskt. 
I natt kom våra grannar hem från Egypten, glada och nöjda och solbrända. De såg alldeles somriga ut mitt i vinterslasket. Ja ... suck.

decembersnön,  inte så vit längre


Wilma pyntar

Wilma den raringen har julpyntat! Visst är det fint :)

Hon har väl sett att vi pyntat med julstjärnor och amaryllisar och hyacinter och annat i fönstret och ville inte vara sämre så hon placerade nåt fint i fönstret hon med.
Älskade hund... vad du kan!
Pyntet är resterna av hennes lekrep... ser mer ut som en trasselsudd efter en månads kamp om den med Oskar ... men ändå, grön och röd och riktigt julig.

Den får ligga kvar :)


ohoy!


Matte: Svåger Sjöman har blivit en djuping där ute på djupt vatten :)
 
 
 

Ohoy!


Man sitter och tittar ut över ett till synes oändligt hav. Det ser likadant ut åt alla håll. Vår rörelse genom havet verkar stanna upp. Dag efter dag, samma utsikt. Samma vatten. Samma himmel. Samma moln. Kryssen i sjökortet berättar att vi förflyttat oss hundratals mil, men ibland kan man undra om de inte ljuger. Allt ser ju likadant ut som igår, som förra veckan. Klockan och kalendern säger att tiden går. Jag tror de ljuger. Tiden står stilla den också. Liksom vi. Solen och månen går upp och går ner, som för att berätta att det finns en värld bortom horisonten. De ljuger. Det är bara vi här.


Det enda jag vet,


det enda jag ser,


är att vi är så ofattbart små.


decemberkomihåg

Snart en almanacka till förbrukad. Vi har alltid en på köksväggen där vi skriver i komihågsaker.
Varje månad prydd av en hund förstås :) så måste det vara.Där står ingenting än... kom ihåg att fira jul, äta pepparkakor och dricka glögg står det inte.
Men jag ska anteckna Hund 2008, årliga hundspektaklet som går av stapeln till helgen.
Om inte annat så kan jag köpa en ny almanacka där :)RSS 2.0