värmlandsresans andra dag del 1

Det gick inte att knöka ihop hela resan till ett inlägg inte..oops, har visst råkat fota en del ;)

Andra resedagen åkte vi först till Rottneros, en skulpturpark uppbyggd kring Rottneros Herrgård. Mycket att se! Förvånansvärt mycket blommade dessutom fast det var sent på växtsäsongen.Vilka otroliga pestskråp! Ett vackert ogräs onekligen, man kände sig som en lilleputt i jättarnas land.
Och för övrigt så växte det nåt fantastiskt i den där parken, alla växter var högre än de brukar. Hade jag fått syn på någon trädgårdsmästare där så hade jag frågat.. Vad gödslar de med? Eller är det nåt i jorden i sig som gör att växterna blir så ståtliga? Det skulle jag vilja veta.
Rottneros Herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Snyggt med dammen framför. Dammen är helt klädd med sten så vattnet var klart och spegelblankt, inte en alg i sikte.En av de många vackra statyerna i parken.Välskött.Det här var en smart idé. Den ska jag komma ihåg. Det var därför jag tog kortet. En låda att plantera i och fäst i den ett armeringsnät för bönor eller luktärt. Armeringsnätet var stagat i var sida med kraftiga träpinnar.Skulpturer behöver inte bara föreställa människor. Vattenblänket är metall .. växterna är av rostigt järn. Jag blev nästan lurad.som sagt, förvånansvärt mycket fanns det i blom trots sen sommar. Ett fält med minilupiner och nåt rött som jag inte vet namnet på. Fint med massverkan.
Det fanns förstås hur mycket som helst att visa men det här är ett litet axplock.Efter skulpturparken åkte vi till Sillegården. Ida Sahlströms "Frykmorans" ställe vid Fryken. Ida föddes i slutet av 1800talet och levde till 60talet och var textilkonstnär. Sillegården är upprustad och bevarad så som det såg ut då hon levde där. Pittoreskt är bara förnamnet! Visst är det rätt läckert med de röda stolarna bland allt det svala. Ida var fena på att använda färger i textil och inredning.  Japp! Pittoreskt.
På en blå stol har Gullegubben slagit sig ner med en kopp kaffe och sökt upp lugnet medan övriga i resesällskapet irrar omkring och shoppar och pratar och skriver vykort hem och shoppar lite till. Han behövde en paus då och då (och vila öronen ;))Frykdalsmora vävde mattor och gardiner och annat. En av de saker hon är mest känd för är sina hålgardiner. Hålgardinerna fanns att köpa på meter i Sillegårdens butik för den som ville. Tidlöst väveri, fint både då och nu faktiskt.Kommentarer
Postat av: Pysselfarmor

Vilken fantastisk resa ni gjorde! Rottneros och Mårbacka är det längesedan jag besökt-vad mycket det måste ha hänt där!

Undrar om ni var på Sundbergs gård

http://sunne.se/sundsbergsgard

för där jobbar en tjej som har den här bloggen...

http://creativekolina.blogspot.com/Är litet nyfiken förstår du ;-)

2011-08-31 @ 20:49:19
URL: http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0