värmlandsresans andra dag del 2

Efter Sillegården åkte vi vidare och hälsade på hemma hos Selma på Mårbacka.Tyvärr fick man inte fota inne i Minnesgården, som den kallas, här finns bilder på några av interiörerna. Det var vackert där inne och personligt. Kändes riktigt hemtrevligt. Ett rikt hem, med målningar över hela väggarna och fullt med snygga saker. Porslin och tavlor och skulpturer och you name it. 

Klänningen och skorna som Selma bar när hon fick Nobelpriset stod uppställda i hennes sovrum. Och vad smått det var! Hon kan bara ha varit en tvärhand hög och skorna såg ut som storlek 35. Pyttetant!

Pyttig sagotant och väldigt framåt för en kvinna i sin tid. Hon var först med körkort och bil där i trakten, först med el också har jag för mig guiden berättade. 
Första kvinna som blev medlem i Svenska Akademien. 
Första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur (1909). För Nobelprispengarna köpte hon tillbaka sitt föräldrahem som tidigare sålts och byggde en gård omkring det. Det gamla huset finns kvar inne i det nya. 
Här är Selmas kattunge.. nä ;) men den sprang omkring och tjusade alla turister, fast ville inte vara med på bild.
Sötis.En del av gänget på väg tillbaka till bussen. Sol och regn om vartannat hade vi från dag två men det gjorde inte så mycket.


Gräsmark kyrka heter den här. Det var nästa stopp.De flesta gamla kyrkor har fått sina vägg och takmålningar övermålade med vitt för så skulle det vara ett tag, men här i Gräsmark kyrka har man lyckats plocka fram de gamla målningarna. Taket var målat med himmel och lite helvete i ett hörn (fotade jag inte för det såg så hemskt ut). Det är den Yttersta domen som är illustrerad där över hela taket. Hujedamig.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0